На што помали парчиња го исечеш, побрзо ќе се свари. Јас на коцки обично го сечам, поголемки (тебе помали за бебка ќе ти требаат, 50-тина грама да се). Ќе ги вариш во вода едно час, час и половина отприлика (претпоставувам телешко имаш), па ќе го провериш дали е готово. Ако треба ќе довариш, ако не, остави да се олади, па замрзни. Јас го мрзнам во пластични кутии, во секоја ставам по една коцка со малку од водата (една кутлача отприлика). Кога ми треба за јадење, од вечер си вадам една кутија од замрзнувач и ја ставам во обичен фрижидер. До утредента за ручек е спремно и одмрзнато.
Телешко варам 1,5 час , пилешко и мисиркино пола час. Сите ми идат со кромид и морков а друго ако имам ставам .
@TeddyGrey jas kupuvam meso na vaga domashna meram po 50 gr. I koga mi treba vadam varam... Ete do den deneshen taka za golemiot samo 100 gr. ili zatoa sto e golem mu przam nekoe mevce. Jas nekako nesakam vareno celo pa zamrznato zivo go zamrznuvam pa varam. Znam deka e poteshko ama mi e poubavo
А пилешко од колку месеци почнавте да давате? Телешко читав од 8-ми се давало. Сакам нешто мрсно да јаде,последниов период столицата и е чудна,мислам дека какушот може да послужи како ладно оружје,толку е тврд и кога писка знам дека кака Масло од репка би можело да помогне да и ставам во зеленчуковите каши? И нема глутен тоа нели?
Pa neli se dava preku eden den... Da jas iskreno varam ili ete ako davas sekoj den vari bar za dva Dena doza. Jas za golemiot mnogu aklma mnogu vnimavav i den denes ako nekoe jadenje go jademe dva Dena na nego mu pravam posebno i eden den telesho, pilesko, svinsko, riba ,jajce i pak od pocetok ako imam nekogas i misirkino....po 100 gr. Za malovo isto taka pocnav da varam sekogas koga ke mislam da dadam. Vsusnost ete sekoj kako ke si napravi rutina taka....
Јас варам секој ден или скоро секој ден ако измеѓу има јајце во главен оброк. Како за нас така и за него. Не смрзнувам варено месо за нас, за него па ич. Си го планирам денот и обврските. Обично наутро му варам, правам ручек, за после да сме слободни и шетаме.
@duffi @karak А остатокот од месото што е свежо го мрзнете? За другите денови понатака прашувам или секојпат ви е свежо набавено? Можам така порано уз доручек да го варам. Бар сеа дур сум дома.
Да тоа сакав да кажам свежо го смрзнувам, не варено. Можеби грешка се изразив. Купувам по 500г пример. Го делам и замрзнувам.
Јас купувам, мерам на вага и пакувам во ќесе. Варено не мрзнам. Никогаш не сум јала така, па глупо ми е на дете варено, па мрзнето да давам. Секогаш свежо врнам.
Јас спремам пред ручек ама сега дека се задржуваме повеќе надвор многу ми е кнап со времето, отсабајле ако спремам да го ставам во фрижидер? Дека руча околу 3.
Не го ставам во фрижидер. Го оставам на шпорет. Ништо не му е неколку часа. Некогаш многу ретко варам за два дена и го вакумирам додека е топло во тегла со водичката. Чекам да се олади па го ставам во фрижидер. Обично околу 12 е готово. А руча околу 15.
Јас исто имав "проблем" кога се затопли, ама си направив шема. Во месен ден, чим станеме одма го ставам месото да се вари. Дур спремам појадок, дур јаде и се спремиме месото е готово. Нема гајле да си отстои на шпорет.
Не е ништо погрешно да се замрзне месото варено, за нас нонстоп мрзнам така на парчиња да имам готово за во манџа. Додека не открив дека во готвачот на пареа ми се вари за 25 мин телешкото, варев и мрзнев нонстоп за бебе. Сега свежо го мрзнам, за спремање го ставам со зеленчукот на ситно исецкано и се вари без проблем во Авентот. Секако е подобро да е свежо, но не е погрешно и да се свари и замрзне, јас првпат тој совет го добив од еден куп мајки баш во темава.
Маслиново масло се става на ладна зеленчукова каша секој ден, морков поретко давај исто и ориз и компир, суваслива уклучи во овошните каши, банана акодаваш мешај ја со просо, јогурт вклучи, спанаќ со павлака помага.
Ние два пати во неделата купуваме свежо месо и толку им давам на бебуши а сабајле варам, ако не сум слободна тогаш готова кашичка отварам. Сега веќе еднаш неделно воведувам и риба.