Прочитав некаде дека не е голем алерген, но ќе почекам.. Купив прееска и мислев за доручек да му дадам сабајле ама јас ќе го јадам, 7+ сме
Мојава јаде откако воведов млечни производи, некаде околу 9-10 месеци. Прво дадов јогурт, па кисело (нејќеше ни да ги смисли), па сирење кравјо несолено и урда исто таква. Сирењето го оставав малку да постои во ладна вода да се отсоли. Дај слободно и сирење и урда, голема е веќе твојата, може слободно да си јаде. Мојава сега веќе си јаде секакво сирење, па и кашкавал. Него особено го обожава, ама ретко го добива
Давам јас еве ја за месец дена 2 години ќе е. Ама како се погоди со свекрва ми на скајп и ме прашува што јаде сега, викам сирење, како така јадело сирење ми вика земи му го само малку нека лизне. Претпоставував дека сум нормална ама да се осигурам за секој случај. Нели таа две изгледа повеќе знае.
Кисело млеко со што да дадам? Пробав со палента ама не и се допадна со што друго би можела? Бебе е 8 месеци.
Овесни за доручек/вечера, со блитва,спанаќ за ручек,со палента само ако не сака можеш и нешто овошје да измешаш,пр.пслента,јаболче и к.млеко/јогурт.
Јас пошто за вечера и давам к.млеко и давав си палента не јадеше. Потоа почнав со двопек па лебче од Жито Лукс.Таков за нас и за неа давам.
Јас се мислам со 5 + да почнам да и воведувам вкусови бидејќи слабо ми напредув по 600/700 грама, ама секако ќе се консултирам прво со педијатар мада на здраво бебе ми викаат дека идеално си напредувала па сигурно ќе ми речат да чекам до 6 ти.
А колку сакаш да напредува? Идеален просек во првите три месеци е 600-800 грама, после тоа качуваат многу помалку. Таман работа ако качуваа повеќе, на година ќе имаа по 20 кила.
Знам дека е така, ама сите ги читам тука дека над 1 кг напредуваат и на иста возраст сите се мн потешки од моето, па се чувствувам како детето да не ми напредува доволно. Свесна сум и јас за тоа дека е така. Знам дека до 6 м треба да ја дуплира, а до 1 г труплира родилната тежина. Моето скоро на 4 м ја дуплира така да сигурно не заостанува, но сепак мајка секогаш си вели дека може повеќе.
Иста сум и јас, сега го мереа кај педијатарот, напреднал 745гр за еден месец. Најслабо до сега од овие 3 месеци. Се роди 3000гр, сега е 5515гр. Уште не сум ја прашала докторката за дохрана, сакам/в да почнам некаде пред почетокот на 6ти месец. Инаку бебето си е здраво, жилаво. Деновиве пак послабо ми цица и се плашам дека ќе снемам млеко поради слабото темпо на цицање. Ептен ми се издишани градиве, само на тоа мислам и се секирам.
Никогаш не споредувајте ги сопствените со туѓите деца, оти не се сите исти, немаат сите иста генетика. Па нормално и дека не може сите исто да качуваат на килажа. Моиве на година беа едниот 8600 грама, другиот 9 кг, па никогаш не ги споредив со други деца тука што таа килажа ја имале на 7-8 месеци. Едноставно, таква е генетиката, дури и браќа, не качуваат исто. Големиов качуваше одвај по 600 г месечно првите три месеци, а малово по 900 г. Најбитно е да се здрави и живи.
znaci se zavisi od kg na raganje eve golemiot mi e roden 4190 a malava 2700 eve na 6 meseci toj imal 7800 a taa7 kg znaci nema logika krupnite bebinka da ja utrostrucat rodilnata za razlika od positnite ili bebinjata vo prosek so 3 kg. Zamislete ona bebe sto se odi 5700 kolku bi imalo utrostrucat za godina taka da uzivajte i ne pravete kalkupacii Vprocem da prasham kako go dadov te napocetok grashokot i boranijata so sto ili cisti
Со морковче, компирче, кромид ги дадов. Ко манџичка густа ги правам и ак ми е течно додавам или ориз или просо.