Воведување на цврста храна кај бебињата

Discussion in 'Бебе' started by ROSII, Nov 29, 2009.

1. Coco31

Coco31 Популарен член

Млечни производи почнав да давам на 8 месеци можеш да даваш: јогурт, кисело млеко, урда, несолено сирење. Постепено ќе даваш и да се полномасни млечните производи.
    Јајце т.е жолчка на 9 месеци почнав да ја воведувам. Два пати неделно, тврдо варена кога немам месо. Прво давав 1/8 па другата недела 1/4 потоа 1/2

lylaby likes this.
  2. Shelea

Shelea Форумски идол

Зелена, ја наполнив со смеса од динстан ориз, морков, кромид и пашканат. Се' да се крчка додека пиперката не се свари. Кога ќе биде сварена, се лупи пиперката и се блендира сосе зелнчукот во неа + водичката во која се вареле зеленчуците.
    Пола дадов за ручек, другата половина утредента (зеленчукови каши без компир и спанаќ чувам 1 ден во фрижидер), поминавме супер. И се допадна.

3. Zebricka

Zebricka Активен член

Lele i nie sme isto ;(
    Ne znam sto da pravam veke
    A kako ste so napreduvanjeto vo tezina, nie slabo zatoa se najveke nerviram

Independiente likes this.
  4. DuchessAnn

DuchessAnn Популарен член

На малиов последниве 2 недели му ставав во кашата по малку белка, првин 2 пати како нокте парченце, па 2 пати по 1/8ка и 2 пати 1/4ка, досега немаше никаква реакција.
    Дали се смета за воведена?

Максимум 1/2 белка ќе пробам давам наредниов период, зошто потешко ја вареше жолчката, деновиве конечно може цела да ја свари.
    И јас повеќе од 2 јајца ако изедам тешко ми е на желудник, па не сакам да го оптеретувам ако е на мене.

Last edited: Mar 14, 2019
  5. tamarce.j

tamarce.j Истакнат член

И моето е 9+ и исто се настина и сега многу помалку јаде. Се прашувам дане им е некој период пошто гледам многу бебуши баш во тој период почнуваат да зезаат со јадење :?: Слабо напредува, околу 7 кг е,мада се роди 1900 па шо знам,може и доволно е.

Zebricka likes this.
  6. Independiente

Independiente Популарен член

100 gr отприлика имаше качено за 2 ипол недели мислам да не тесе лажам..ама цица бре на пола саат може затоа не јаде ама плаче се тегне не знам веќе ..

Zebricka likes this.
  7. Ljubica87

Ljubica87 Истакнат член

Планирам од полни 4 да почнам со вкусови, зашто сме само на ад, а тоа полека ми се приближува. Малку е рано, но сакам да си имам на ум со што можам да го заменам месото? Мм е вегетаријанец, јас покрај него не јадам месо, а одлучивме и на бебево да не му даваме, па сакам да знам со што можам истото да го надополнам?

8. karak

karak Популарен член

realno meso 7+ i ne mavlagam vo debati samo si kazuvam mislenje ama ako mm i ti ste vegetarijanci nemora i bebe da e pred se toa smetam deka mu e potrebno a dali ke bide vegetarijanec ili ne ostavete mu da odluci koga ke bide svesno za sebe. Srekno kako i da odlucite da go hranite. Sepak ne znam sto bi bila zamena za meso na taa mala vozrast.

9. kostarika

kostarika Популарен член

Маж ти и ти со што надоместувате исто и за бебето.

10. Ljupka883

Ljupka883 Истакнат член

I nie sme 4+ i sme na ad i pocnav so kasicki od jabolko,jabolka i krusa, i slicni, rano e za meso.

Ljubica87 likes this.
  11. mimiiiii

mimiiiii Популарен член

Месото е многу важен извор на протеини и масти за децата секој педијатар ќе ти го каже тоа, потребите за масти на тој организам со интензивен раст и развој се различни од на нас возрасните и твоето дете може да биде вегетаријанец ако сака после 18 години.. Инаку ни јас не јадам месо ама на бебе му давам.

kukla21, Chanell*, Kitten and 8 others like this.
  12. kostarika

kostarika Популарен член

Остајте ја жената како си решила, ако можете помогнете и што ве прашува а другото си е нејзино

Poppins likes this.
  13. kostarika

kostarika Популарен член

https://ekran.mk/2018/03/21/foto-najdobri-zameni-za-meso-sedum-produkti-koi-se-bogati-proteini/

Ljubica87 likes this.
  14. Feodora

Feodora Популарен член

А со какво месо се започнува или нема врска?

15. Coco31

Coco31 Популарен член

Мене педијатарот ми кажа со телешко да почнам

karak and Feodora like this.
  16. Zebricka

Zebricka Активен член

Kaj nas ne e period, od koga pocnavme so probuvanje vkusovi e taka. Ne znam resenie
    Tezinata mislam e ok, stom e tolku rodeno

17. mimiiiii

mimiiiii Популарен член

Јас си кажувам мислење и линкот што си го пратила е ок за возрасни да најдат замена за протеини ама од месото се битни и мастите кои им се потребни на децата за раст. Ако си решила она секако дека ќе го храни како сака...

Sexybaby86, kukla21, Kitten and 6 others like this.
  18. NarCis@

NarCis@ Форумски идол

Ние дома јадеме месо, а и на бебето сега ќе му воведам. Ама да кажам дека на другарка малиот е на вегетаријанска исхрана, никогаш не пробал месо и детето е комплетно здраво и витално. Одлуката за давање месо е иста како и одлуката за недавање на месо. Како што ние размислуваме дека кога ќе пораснат може да одлучат дали не сакаат да јадат месо, така и тие размислуваат дека кога ќе пораснат може да одлучат дали сакаат да јадат месо. Истражувањата се поделени околу оваа тематика. Но мое лично мислење е дека децата може да бидат подеднакво здрави и со двата начини на исхрана, но најважно е да се види дали тој начин му одговара на детето. Некои деца не можат да поднесат месо, па колку ние и да мислиме дека е здраво.

Ljubica87 likes this.
  19. Poppins

Poppins Популарен член

*И јас од скоро прекинав да конзумирам месо , само риба си јадам , не сум веге. едноставно неможам да го јадам , ни пак сум била некој си јадач на свинско/пилешко од увек .
    На малата и готвам ама не толку често или по шема 2/3 неделно мора да има :tmi: си јаде ама не претерано , она и така пребендисува мн на исхраната.
    Се може и без месо , ама да се внимава и се надокнадува со друго .
    Малава пак и од млечни производи тек сега на скоро 2г пројадува само-едино:!: кашкавал и тоа не секаков па супер е во развој , си внесува и добра храна.

Ljubica87 likes this.
  20. Independiente

Independiente Популарен член

Моево никакво.месо не јаде ни телешко, ни јунешко ни мисирка.ни.петле од се плука и повраќа самошто ќе проба. А кс е супер и без месо..али пробувам јас не се откажувам..моево не е вегетаријанка туку веганче хаха ни жолчки ни месо ни млечни ништо што е од животинско потекло :)
    Ама јас нудам може ќе пројаде што знам :/

Zebricka and Ljubica87 like this.