Млечни производи почнав да давам на 8 месеци можеш да даваш: јогурт, кисело млеко, урда, несолено сирење. Постепено ќе даваш и да се полномасни млечните производи. Јајце т.е жолчка на 9 месеци почнав да ја воведувам. Два пати неделно, тврдо варена кога немам месо. Прво давав 1/8 па другата недела 1/4 потоа 1/2
Зелена, ја наполнив со смеса од динстан ориз, морков, кромид и пашканат. Се' да се крчка додека пиперката не се свари. Кога ќе биде сварена, се лупи пиперката и се блендира сосе зелнчукот во неа + водичката во која се вареле зеленчуците. Пола дадов за ручек, другата половина утредента (зеленчукови каши без компир и спанаќ чувам 1 ден во фрижидер), поминавме супер. И се допадна.
Lele i nie sme isto Ne znam sto da pravam veke A kako ste so napreduvanjeto vo tezina, nie slabo zatoa se najveke nerviram
На малиов последниве 2 недели му ставав во кашата по малку белка, првин 2 пати како нокте парченце, па 2 пати по 1/8ка и 2 пати 1/4ка, досега немаше никаква реакција. Дали се смета за воведена? Максимум 1/2 белка ќе пробам давам наредниов период, зошто потешко ја вареше жолчката, деновиве конечно може цела да ја свари. И јас повеќе од 2 јајца ако изедам тешко ми е на желудник, па не сакам да го оптеретувам ако е на мене.
И моето е 9+ и исто се настина и сега многу помалку јаде. Се прашувам дане им е некој период пошто гледам многу бебуши баш во тој период почнуваат да зезаат со јадење Слабо напредува, околу 7 кг е,мада се роди 1900 па шо знам,може и доволно е.
100 gr отприлика имаше качено за 2 ипол недели мислам да не тесе лажам..ама цица бре на пола саат може затоа не јаде ама плаче се тегне не знам веќе ..
Планирам од полни 4 да почнам со вкусови, зашто сме само на ад, а тоа полека ми се приближува. Малку е рано, но сакам да си имам на ум со што можам да го заменам месото? Мм е вегетаријанец, јас покрај него не јадам месо, а одлучивме и на бебево да не му даваме, па сакам да знам со што можам истото да го надополнам?
realno meso 7+ i ne mavlagam vo debati samo si kazuvam mislenje ama ako mm i ti ste vegetarijanci nemora i bebe da e pred se toa smetam deka mu e potrebno a dali ke bide vegetarijanec ili ne ostavete mu da odluci koga ke bide svesno za sebe. Srekno kako i da odlucite da go hranite. Sepak ne znam sto bi bila zamena za meso na taa mala vozrast.
Месото е многу важен извор на протеини и масти за децата секој педијатар ќе ти го каже тоа, потребите за масти на тој организам со интензивен раст и развој се различни од на нас возрасните и твоето дете може да биде вегетаријанец ако сака после 18 години.. Инаку ни јас не јадам месо ама на бебе му давам.
Kaj nas ne e period, od koga pocnavme so probuvanje vkusovi e taka. Ne znam resenie Tezinata mislam e ok, stom e tolku rodeno
Јас си кажувам мислење и линкот што си го пратила е ок за возрасни да најдат замена за протеини ама од месото се битни и мастите кои им се потребни на децата за раст. Ако си решила она секако дека ќе го храни како сака...
Ние дома јадеме месо, а и на бебето сега ќе му воведам. Ама да кажам дека на другарка малиот е на вегетаријанска исхрана, никогаш не пробал месо и детето е комплетно здраво и витално. Одлуката за давање месо е иста како и одлуката за недавање на месо. Како што ние размислуваме дека кога ќе пораснат може да одлучат дали не сакаат да јадат месо, така и тие размислуваат дека кога ќе пораснат може да одлучат дали сакаат да јадат месо. Истражувањата се поделени околу оваа тематика. Но мое лично мислење е дека децата може да бидат подеднакво здрави и со двата начини на исхрана, но најважно е да се види дали тој начин му одговара на детето. Некои деца не можат да поднесат месо, па колку ние и да мислиме дека е здраво.
*И јас од скоро прекинав да конзумирам месо , само риба си јадам , не сум веге. едноставно неможам да го јадам , ни пак сум била некој си јадач на свинско/пилешко од увек . На малата и готвам ама не толку често или по шема 2/3 неделно мора да има си јаде ама не претерано , она и така пребендисува мн на исхраната. Се може и без месо , ама да се внимава и се надокнадува со друго . Малава пак и од млечни производи тек сега на скоро 2г пројадува само-едино кашкавал и тоа не секаков па супер е во развој , си внесува и добра храна.
Моево никакво.месо не јаде ни телешко, ни јунешко ни мисирка.ни.петле од се плука и повраќа самошто ќе проба. А кс е супер и без месо..али пробувам јас не се откажувам..моево не е вегетаријанка туку веганче хаха ни жолчки ни месо ни млечни ништо што е од животинско потекло Ама јас нудам може ќе пројаде што знам :/