Јас не јадам месо и не би сакала да давам на дете но по препорака од педијатар дека му е потребно за развој давам, и нагласено ми е да давам затоа што тоа бил мој избор а на детето да не му ускратувам додека само не каже дека не сака
Во Македонија мислам дека и не постои педијатар кој поддржува вегетаријанска и веганска исхрана кај деца. Но не значи дека не постои во светот.
Малиот само што наполни 7 месеци, матичната ни рече да почнеме со млечен оброк навечер кажете ми некои идеи со што да почнам или кои се безглутенски житарки? И од кога почнавте да им давате вода на вашите малечки и каква? Ние сме на доење и веќе имаме два оброка не одбива никаква храна и самиот и си бара ама се плашам дека не внесува доволно течности, од кога почнавме со дохрана не цица толку често.
Јас до пред да останам бремена скоро и да не јадев месо од мои лични уверувања, но потоа го воведов месото, а исфрлив процесирана храна од исхрана. Кога ќе престанам со доење, можеби повторно немам да јадам месо, но сега ми се потребни тие масти и протеини. Исто така планирам да му давам месо и на бебе, па подоцна во животот тоа само ќе си одлучи дали сака да јаде или не. Јас немам право да му наметнувам мои лични ставиви, ни па да му кратам важни хранливи материи неопходни за неговиот раст и развој. Секако би давала само домашно од мои блиски луѓе. Иако има замена месото според мене не е тоа тоа кај мало дете. И сега тие што се одлучиле на овој чекор знам ќе речат дека чивекот не е роден за да јаде месо, но кај нас нема да најдете иту еден педијатар кој ќе го подржи вегетаријанството кај бебиња. Сепак на крај тоа си го одлучува самиот родител и секој си знае најдобро за своето дете. Се додека не е оди во крајност па родителот не му дава веганска храна на бебе од 4 м подржувам. Некаде порано наидов на нет на статија за родители кои му давале на бебето млеко од ориз идејќи биле вегани и бебето умре од недостаток на б12. Јас единствено додека можам ќе му бранам процесирана храна, но и на тоа еден ден нема да можам да влијаам. Се надевам дека ќе научи само зошто е тоа така, но на мало дете е малку тешко да му објасниш зошто не смее да јаде чоколадо или пак паштета. Ќе го сметам за животен успех ако ми успее тоа.
Не си играјте играчки, прашајте си педијатар, не одлучувајте сами да не давате месо на мали деца и бебиња.
На хипп има безглутенски житарки, сигурно и на други фирми има. Вода почвав да го нудам од кога почнавме со дохрана. На почеток му давав вода на хип, на 8 месеци почнав да му давам ладна.
Сакам да воведам јогурт,7м...кој јогурт го користите? Месо воведов и конечно почна да лапка и зеленчук заедно,но што да правам во деновите кога нема месо за ручек,сам зеленчук по себе не сака...?
Мајки на колку месеци почнавте да им давате на бебињата нешто да си грицкаат ( овошје,лепче)? И кога да почнам кашичките со парченца да ги оставам внатре, а не мазно блендирано? Бебето има 7 месеци и сега брзо му излезе и второ запче
Јас пробав од 8 месеци, со 4 излезени запчиња. Лепче во рака, бисквитче и бебешки смоки, банана исто така јаде без проблем но не ѝ ја давам во рака зашто има да биде умацана од глава до пети. А јаболче, крувче, мандарина и портокал ставам во глодалката со мрежичка. Сум пробала и без мрежичка но мора строоооого под надзор или од моја рака, зашто често се дави. Кашичките од старт не ми биле скроз мазни и не било проблем, па планирам околу годинка да почнам да пасирам на рака.
Нас педијатар ни кажа од 7-ми месец да почнеме со телешко. Поточно телешки бифтек, по 30-50г на оброк.
Od kolku meseci se voveduva tret obrok Dali Eden mesec od vtoriot, so sto pocnavte? I od koga se voveduvashe glutenot. Sega za Sega samo preku eden den davam meso jajceto od 8 mi beshe taka? Malku pomos dodeka odime na kontrola Zemav lino zitarki planiram da gi dadam za pojadok pa od koga se frutolino, keksolino.... Znam deka za prvoto gi davav za vecera kako mlecen obrok ama koj pamti od koga.
Прв оброк еден месец после вториот. Вечерата гледам да е млечна житарки / бисквити со млечно + овошје / какао и слично. Или ноќните во кутија самите што се млечни. Јајце колку што се сеќавам 8+ воведов по шема Глутен сега препорачуваат што порано. Јас колку што се сеќавам 7+ дадов. Со овес и гриз почнав прво. Ови е на лино јас не сум ги дала сеуште.