Воведување на цврста храна кај бебињата

Дискусија во 'Бебе' започната од ROSII, 29 ноември 2009.

1. didisi

didisi Популарен член

Се зачлени на:
    22 септември 2010
    Пораки:
    1.969
    Допаѓања:
    3.685
    Киви кога се дава?

2. didisi

didisi Популарен член

Се зачлени на:
    22 септември 2010
    Пораки:
    1.969
    Допаѓања:
    3.685
    Јас не јадам месо и не би сакала да давам на дете но по препорака од педијатар дека му е потребно за развој давам, и нагласено ми е да давам затоа што тоа бил мој избор а на детето да не му ускратувам додека само не каже дека не сака

На karak, Milaаа991, happygirl и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  3. NarCis@

NarCis@ Форумски идол

Се зачлени на:
    4 март 2018
    Пораки:
    11.281
    Допаѓања:
    182.311
    Во Македонија мислам дека и не постои педијатар кој поддржува вегетаријанска и веганска исхрана кај деца. Но не значи дека не постои во светот.

На didisi и happygirl им се допаѓа ова.
  4. Sanny.93

Sanny.93 Истакнат член

Се зачлени на:
    15 март 2019
    Пораки:
    64
    Допаѓања:
    20
    Малиот само што наполни 7 месеци, матичната ни рече да почнеме со млечен оброк навечер кажете ми некои идеи со што да почнам или кои се безглутенски житарки? И од кога почнавте да им давате вода на вашите малечки и каква? Ние сме на доење и веќе имаме два оброка не одбива никаква храна и самиот и си бара ама се плашам дека не внесува доволно течности, од кога почнавме со дохрана не цица толку често.

5. Milaаа991

Milaаа991 Популарен член

Се зачлени на:
    9 февруари 2018
    Пораки:
    2.915
    Допаѓања:
    11.385
    Јас до пред да останам бремена скоро и да не јадев месо од мои лични уверувања, но потоа го воведов месото, а исфрлив процесирана храна од исхрана. Кога ќе престанам со доење, можеби повторно немам да јадам месо, но сега ми се потребни тие масти и протеини.
    Исто така планирам да му давам месо и на бебе, па подоцна во животот тоа само ќе си одлучи дали сака да јаде или не. Јас немам право да му наметнувам мои лични ставиви, ни па да му кратам важни хранливи материи неопходни за неговиот раст и развој. Секако би давала само домашно од мои блиски луѓе. Иако има замена месото според мене не е тоа тоа кај мало дете. И сега тие што се одлучиле на овој чекор знам ќе речат дека чивекот не е роден за да јаде месо, но кај нас нема да најдете иту еден педијатар кој ќе го подржи вегетаријанството кај бебиња. Сепак на крај тоа си го одлучува самиот родител и секој си знае најдобро за своето дете. Се додека не е оди во крајност па родителот не му дава веганска храна на бебе од 4 м подржувам. Некаде порано наидов на нет на статија за родители кои му давале на бебето млеко од ориз идејќи биле вегани и бебето умре од недостаток на б12.
    Јас единствено додека можам ќе му бранам процесирана храна, но и на тоа еден ден нема да можам да влијаам. Се надевам дека ќе научи само зошто е тоа така, но на мало дете е малку тешко да му објасниш зошто не смее да јаде чоколадо или пак паштета. Ќе го сметам за животен успех ако ми успее тоа.

На Sexybaby86, kukla21, Ljubica87 и 4 други им се допаѓа ова.
  6. Kitten

Kitten Форумски идол

Се зачлени на:
    27 ноември 2009
    Пораки:
    9.375
    Допаѓања:
    42.200
    Не си играјте играчки, прашајте си педијатар, не одлучувајте сами да не давате месо на мали деца и бебиња.

На Sexybaby86, kukla21, mal.ecka и 5 други им се допаѓа ова.
  7. Coco31

Coco31 Популарен член

Се зачлени на:
    14 ноември 2017
    Пораки:
    1.845
    Допаѓања:
    7.048
    На хипп има безглутенски житарки, сигурно и на други фирми има.
    Вода почвав да го нудам од кога почнавме со дохрана. На почеток му давав вода на хип, на 8 месеци почнав да му давам ладна.

8. MammiMia

MammiMia Активен член

Се зачлени на:
    15 јануари 2019
    Пораки:
    29
    Допаѓања:
    9
    Сакам да воведам јогурт,7м...кој јогурт го користите? Месо воведов и конечно почна да лапка и зеленчук заедно,но што да правам во деновите кога нема месо за ручек,сам зеленчук по себе не сака...?

9. Chanell*

Chanell* Форумски идол

Се зачлени на:
    24 септември 2016
    Пораки:
    4.393
    Допаѓања:
    32.817
    Освен млечни производи и жолчка, што друго е на ред за воведување во 8ми месец?

10. Kitten

Kitten Форумски идол

Се зачлени на:
    27 ноември 2009
    Пораки:
    9.375
    Допаѓања:
    42.200
    Безглутенски се палента, просо, ориз, амарант и киноа.

11. Zebricka

Zebricka Активен член

Се зачлени на:
    5 октомври 2018
    Пораки:
    107
    Допаѓања:
    32
    Majki kakvi jajca davate, domasni ili kupecki?

12. Coco31

Coco31 Популарен член

Се зачлени на:
    14 ноември 2017
    Пораки:
    1.845
    Допаѓања:
    7.048
    Јас давам купечки

На Zebricka му/ѝ се допаѓа ова.
  13. Pelargonium

Pelargonium Истакнат член

Се зачлени на:
    12 октомври 2018
    Пораки:
    245
    Допаѓања:
    973
    Мајки на колку месеци почнавте да им давате на бебињата нешто да си грицкаат ( овошје,лепче)? И кога да почнам кашичките со парченца да ги оставам внатре, а не мазно блендирано? Бебето има 7 месеци и сега брзо му излезе и второ запче :)

14. Kitten

Kitten Форумски идол

Се зачлени на:
    27 ноември 2009
    Пораки:
    9.375
    Допаѓања:
    42.200
    Јас пробав од 8 месеци, со 4 излезени запчиња. Лепче во рака, бисквитче и бебешки смоки, банана исто така јаде без проблем но не ѝ ја давам во рака зашто има да биде умацана од глава до пети. А јаболче, крувче, мандарина и портокал ставам во глодалката со мрежичка. Сум пробала и без мрежичка но мора строоооого под надзор или од моја рака, зашто често се дави.
    Кашичките од старт не ми биле скроз мазни и не било проблем, па планирам околу годинка да почнам да пасирам на рака.

На Pelargonium му/ѝ се допаѓа ова.
  15. MammiMia

MammiMia Активен член

Се зачлени на:
    15 јануари 2019
    Пораки:
    29
    Допаѓања:
    9
    И хелда...

16. Kitten

Kitten Форумски идол

Се зачлени на:
    27 ноември 2009
    Пораки:
    9.375
    Допаѓања:
    42.200
    Да, и хељда :)
    Но се води како житарка, а не е.

На MammiMia и Milaаа991 им се допаѓа ова.
  17. pianogirl

pianogirl Истакнат член

Се зачлени на:
    14 јули 2018
    Пораки:
    706
    Допаѓања:
    913
    Женски од кој месец се дава месо и со што се почнува

18. NarCis@

NarCis@ Форумски идол

Се зачлени на:
    4 март 2018
    Пораки:
    11.281
    Допаѓања:
    182.311
    Нас педијатар ни кажа од 7-ми месец да почнеме со телешко. Поточно телешки бифтек, по 30-50г на оброк.

На pianogirl, karak, duffi и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  19. karak

karak Популарен член

Се зачлени на:
    11 април 2010
    Пораки:
    4.444
    Допаѓања:
    5.404
    Od kolku meseci se voveduva tret obrok Dali Eden mesec od vtoriot, so sto pocnavte? I od koga se voveduvashe glutenot. Sega za Sega samo preku eden den davam meso jajceto od 8 mi beshe taka? Malku pomos dodeka odime na kontrola :)
    Zemav lino zitarki planiram da gi dadam za pojadok pa od koga se frutolino, keksolino.... Znam deka za prvoto gi davav za vecera kako mlecen obrok ama koj pamti od koga.

20. Ano

Ano Форумски идол

Се зачлени на:
    4 октомври 2016
    Пораки:
    9.097
    Допаѓања:
    40.468
    Прв оброк еден месец после вториот. Вечерата гледам да е млечна житарки / бисквити со млечно + овошје / какао и слично. Или ноќните во кутија самите што се млечни.
    Јајце колку што се сеќавам 8+ воведов по шема
    Глутен сега препорачуваат што порано. Јас колку што се сеќавам 7+ дадов. Со овес и гриз почнав прво.
    Ови е на лино јас не сум ги дала сеуште.