Воведување на цврста храна кај бебињата

Дискусија во 'Бебе' започната од ROSII, 29 ноември 2009.

1. AlicaInWonderland

AlicaInWonderland Популарен член

Се зачлени на:
    26 ноември 2010
    Пораки:
    3.624
    Допаѓања:
    9.805
    Дали има некој што успешно поминале само со мајчино млеко при воведување на храна?
    Пример да се измолзувам и така да ги правиме оброците. Без ад. Дури и пд коа ќе престане бебе со цицање јас да продолжам измолување за храната.
    Незнам дали ова е можно и изводливо и дсли воопшто е потребно толку многу напор и труд

На happygirl му/ѝ се допаѓа ова.
  2. pianogirl

pianogirl Истакнат член

Се зачлени на:
    14 јули 2018
    Пораки:
    706
    Допаѓања:
    913
    Јас да ти кажам искрено не ставав ид моето млеко во кашите освен кај банана и тиква. Е сеа имаш инстант маши каде треба со млеко да правиш а да го загрееш на 50 степени. Јас мое млеко не би греела па ги правам со АД а на цивање сме, 7+ е

На AlicaInWonderland му/ѝ се допаѓа ова.
  3. mimiiiii

mimiiiii Популарен член

Се зачлени на:
    30 јули 2012
    Пораки:
    2.893
    Допаѓања:
    11.288
    Зошто? Неизводливо е на долг период. Едино ако имаш хиперлактација па да замрзнуваш млеко и да користиш за каши.. Мене ми е тешко да измолзам 120 мл кога треба да оставам млеко за пиење и рачунај дека не секогаш кашите се јадат многу пати се фрлаат, па да растурам мое млеко така, не благодарам.:D

Како што се воведуваат млечни производи така се воведува и ад во кашите и нема ништо страшно во тоа, ако нејќеш не ни мора ад да ставаш, можеш да ги правиш со вода, јогурт, кисело млеко... Ама да се молзиш и по прекинување на доење ми е нонсенс, боље да цица 3 години него да се молзиш за храна.

На Seduction, Chanell*, AlicaInWonderland и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  4. oli18

oli18 Истакнат член

Се зачлени на:
    15 јуни 2011
    Пораки:
    145
    Допаѓања:
    42
    Мајки, имам моцарела дома од мегле. Да давам за воведување или не? Ако не, кое е тоа несолено сирење?

5. Skorpija25

Skorpija25 Форумски идол

Се зачлени на:
    29 мај 2017
    Пораки:
    1.461
    Допаѓања:
    23.347
    Можеш.

На oli18 му/ѝ се допаѓа ова.
  6. NarCis@

NarCis@ Форумски идол

Се зачлени на:
    4 март 2018
    Пораки:
    11.288
    Допаѓања:
    182.365
    Дали е ок да дадам сварено просо од вечер утре за доручек? Планирам во фрижидер да го ставам. Или подобро е свежо приготвено?

7. duffi

duffi Форумски идол

Се зачлени на:
    14 април 2011
    Пораки:
    12.766
    Допаѓања:
    145.268
    Можеш слободно, ништо не му е.

На NarCis@ му/ѝ се допаѓа ова.
  8. NarCis@

NarCis@ Форумски идол

Се зачлени на:
    4 март 2018
    Пораки:
    11.288
    Допаѓања:
    182.365
    Супер, некогаш немам време 20 мин. да го варам, па вака ќе ми биде каде-каде полесно. Фала ти Дафи :hug:

На duffi му/ѝ се допаѓа ова.
  9. АнеАце

АнеАце Истакнат член

Се зачлени на:
    28 ноември 2018
    Пораки:
    357
    Допаѓања:
    606
    Мајки колку пати во неделата давате лино производи како рижолино, ванилино?

10. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.788
    Допаѓања:
    202.717
    Само пробувај пред да го даваш дали е ок, многу брзо се расипуваат житарките, макар стоеле во фрижидер. пробај го вечерта откако ќе го свариш, утрото пак, за да видиш дали е ок.

На NarCis@ му/ѝ се допаѓа ова.
  11. NarCis@

NarCis@ Форумски идол

Се зачлени на:
    4 март 2018
    Пораки:
    11.288
    Допаѓања:
    182.365
    Да, јас и така сѐ пробувам пред да ѝ дадам, да не нешто е расипано. Или од стрв :wasntme:

На Annath му/ѝ се допаѓа ова.
  12. karak

karak Популарен член

Се зачлени на:
    11 април 2010
    Пораки:
    4.444
    Допаѓања:
    5.404
    mene skoro Sega na pocetok deka nemam izbor gi davam samo tie Eden den lino 3 zitarki, frutolino, kasicka na holle, hipp nokna se ova za rastvaranje ne tegla, imam i keksolino mi e sledno, ama koga ke vovedam poveke moznosti za obrok togas ke gi trgnam.
    Inaku probvme ovesni gi izmeliv svariv vo voda vcera so banana i adaptirano malku potecnopbeshe denes so vodata vo koja se vareshe i jabolko rendano izedeno so slast 7+ t.e. za nekoj den 8

На АнеАце му/ѝ се допаѓа ова.
  13. emkaemka

emkaemka Форумски идол

Се зачлени на:
    1 јули 2013
    Пораки:
    7.914
    Допаѓања:
    111.090
    Еднаш или ниту еднаш, уствари едно 2м немам дадено, никако не ми се прв избор, уствари не ми се ни избор, имаше добиено на поклон, па да не се фрли. Полни се со шеќери и скрос несоодветни за бебиња/дечиња. Јас му дадов да проба за прв пат по годината, пред не би дала ни под разно.

На kukla21, Coco31 и АнеАце им се допаѓа ова.
  14. pianogirl

pianogirl Истакнат член

Се зачлени на:
    14 јули 2018
    Пораки:
    706
    Допаѓања:
    913
    Емче а зошто мислиш дека се несоодветни за бебиња? Зарем би ставиле нешто внатре што не одговара за возраста на бебето? Баш и у аптеката ми кажаа слободно може да даваш бебе е 7+ месеци.

15. Skorpija25

Skorpija25 Форумски идол

Се зачлени на:
    29 мај 2017
    Пораки:
    1.461
    Допаѓања:
    23.347
  16. duffi

duffi Форумски идол

Се зачлени на:
    14 април 2011
    Пораки:
    12.766
    Допаѓања:
    145.268
    Јас да, се дадов од тоа.
    Од јаткасти се баш немам дадено. Ама ореви, лешници, бадеми дадов.

На Skorpija25 му/ѝ се допаѓа ова.
  17. Milaаа991

Milaаа991 Популарен член

Се зачлени на:
    9 февруари 2018
    Пораки:
    2.915
    Допаѓања:
    11.385
    Мамички вчера матичната ни рече да започнеме со дохрана и ми даде список што да давам на 5 месеци. Но јас имам многу прашања. Прво таму пишува овошјето да се дава термички необработено, но јас знам дека кога се воведува прво треба да е сварено. Исто пишува доцна попладне, но сум слушала дека најубаво е на утро.
    Потоа ме интересира колку часа пред и после пробување на вкус да не му давам да цица? Нели ќе му давам по 1-2 лажички па пак ќе е гладна. Дали место водичка може да и давам чајче? Овие денови се учиме да пие, ама само чајче сака.
    И дали може да започнам со кашичка од морков? Мм таква ми донесе. Не можел само чисто од јаболче да најде. Ќе му направам домашна ама немам домашни јаболки сега, а не можам да се мавтам по маркети да си барам кашичка.
    Дали кога ќе ја отворам кашичката може да постои до другиот ден во фрижидер или да ја фрлам?

18. Sexybaby86

Sexybaby86 Форумски идол

Се зачлени на:
    9 март 2012
    Пораки:
    4.997
    Допаѓања:
    96.216
    Мед и киви имам дадено, за јагоди ми рече докторката да почекам да им дојде сезона, па ќе дадам уште малку. Јатки не сум дала никакви зошто мм е алергичен на лешник, бадем, кикирики и ореви (блага до умерена алергија има), па морам претпазливо. Др рече да почекаме со јатките заради ова, зошто можно е да има наследено бебка, иако не мора да значи.

На mal.ecka, duffi и Skorpija25 им се допаѓа ова.
  19. emkaemka

emkaemka Форумски идол

Се зачлени на:
    1 јули 2013
    Пораки:
    7.914
    Допаѓања:
    111.090
    Не мислам, сигурна сум.
    Јас Фармацефт најмалку би слушала за дохрана на бебе.
    Слободно земи една кутија од чоколино и прочитај состав, ако те бендисува слободно дади. Но убаво прочитај и размисли дали шеќери, палмина маст и незнам што уште не, бива да дадеш на бебче од 7м.

Овошје од старт давав свежо, уствари почнав со готови каши, но кога давав овошје ретко, па и никогаш не сум го обработувала. Једино до ден денес знам да испечам јаболко, круша ради хомогеност, онака ми е доста водеста, а такви каши бебе ми нејќе.
    Воведувај порано, до 12ч да ти биде дадено, бидејќи ако има реакција да имаш кога да следиш и да интервенираш.
    Ќе му даваш да пробува измеѓу подој и по 2-3те лажички ако сака пак да цица слободно дади. Кога ќе воведеш оброк тогаш ќе инсистираш најмалку 1ч да не дадеш да цица, за да се научи дека со лажица треба да се најаде.
    Место вода слободно давај чајче, но секако незасладен да е.
    Почни со морков.
    Читај си состав на кашите, мислам морковот стоеше 2дена/48ч во фрижидер, па таман ќе имаш да го понудиш 3пати.

На karak, pianogirl и Milaаа991 им се допаѓа ова.
  20. Milaаа991

Milaаа991 Популарен член

Се зачлени на:
    9 февруари 2018
    Пораки:
    2.915
    Допаѓања:
    11.385
    Ти благодарам на исцрпниот одговор :)