Не сум правела за бебе, но откако еднаш ќе зоврие водата јас првата ја фрлам, го чистам копанчето и пак продолжувам да варам се додека не почни да се дели месото од коската. Обично на домашното му треба повеќе време, па најчесто во експрес лонец варам. Зависи и колку е старо петлето и дали е бројлер или обична кокошка.
Повеќе од половина саат го варам сигурно, не сум загледнала точно на време. Кога ќе почне да се дели месото од коската го вадам. Супа на сум правела, но сигурно во таа вода се прави.
Го варам околу саат ипол,саат време откако се вари ставам зеленчук внатре,све заедно варам уште пола саат. Откако ќе се свари го чистам мевцето и со зеленчукот блендирам.
Мене веќе ме загрижува. Вчера пробувавме круша, а денес пак зелена столица со црни кончиња низ неа, ваљда од бананата. Страв ми е да и дадам иште еднаш банана. И уште колку време ќе се чисти аман од неа.
Zdravo majki,pocnavme so dohrana i sega mnogu raboti ne mi se jasni.bebinjata se 5+ i do sega probaa jabolko,krusha sliva,tikva morkov,banana i kompir.sega ne mi e jasno koga ke davam cel obrok kako ke voveduvam novi raboti, na primer ako imam staveno vo dorucekot nesto novo da se proba, ke moze li da go jade cel, deka neli koga se voveduva nesto novo se dava po malku za proba
Цело парче е мислам 200г, јас од око ставам околу 50г. Таков рецепт и во бебе готвач имав сретнато, со таа грамажа.
Јас мислам нормално е, сега им се навикнува дигестивниот систем на нова храна. Нека кажат и поискусни сепак и ние сме тазе 1 месец со дохрана и столицата ни варира во зависност од храната.
Кои вишни ги користите периодов? Гриз смеам ли за вечера за прв пат да дадам,да не е утрински внесот? Да го спремам со вода може? Ад немаме внесено воопшто ни за кашички..
Ke pocneme so probanje na vkusovi i imam nekoliku prasanja. Koga probame, nudam 4-5 lazicki, za prv den, i poposle im gi nudam vednas mleko ili pocekam malce? Vo plan mi e da pocnam so jabolko, morkov, krusa, praska, tikva... Dobro e taka ili da smenam redosled? Sto moze poposle? Po 2-3 nedeli, zdravje ako bebinja sakat da jadat, voveduvam prv obrok. Sto smem da kombiniram? Oriz, proso...? 5+ sme. Toa e za pocetok, ke imam uste mnogu prasanja. Mnogu sam nervozna i nesigurna. Vi blagodaram.
На 8.5 месеци воведов млечни производи. Педијатар ми кажа на година да воведам белка, исто постепено како жолчка кога воведов. Јас уште немам воведено рано ни е, нека кажат мајките што вовеле Да првиот ден 3-4 лажички, втор 5-6, трет ден колку сакаат. После пробување на вкус одм му давав да цица. За прв оброк му воведов доручек и му правев комбинации само од овошје. Ориз почнав да давам со ручекот кога го воведов, а просо, палента воведов со вечерата. За почеток можеш и банана, слива, батат, тиквица.
Знае од крушата да даде зеленкаста столица и од бананата, доколку бананата не е зрела. Треба да даваш зрела банана со црни точки, не да ја скапеш, но мека да биде На 11м воведов сосем случајно со кифличка, кифличките беа со јајца. Но во каша ја воведов на 3пати, дадов првин четвртина, по два дена пола и по два дена цела. Педијатар вика само дај ја, но мене ми беше шубе, па вака ја дадов. Од неа ако има реакција ќе има веднаш, можеш и малку белка да намачкаш на образот на бебето и да видиш дали ќе има реакција Не би започнала со замрзнати вишни, би почекала да искочат, за месец дена ќе има. Смееш да дадеш за прв пат за вечера и со вода спреми го. Доколку бебето има интолеранција на глутен тоа се појавува многу подоцна, најчесто по втората година, моментална реакција нема
Малку помош и идеја како да го направам повкусен зеленчукот, секакви комбинации пробав, бебе нејќе. Овошје кога му давам мислам и мене ќе ме изеде, од зеленчук нагони за повраќање има. Ми иде све со банана да комбинирам 6+ сме инаку