Од кој готвач на пареа сте задоволни? @kukla21 Мислам дека од тебе видов во темата еден и не беше скап. Како си задоволна? Како е подобро кашите да се прават во нутрибулет или рачен блендер? И со што е подобро да се почне со купечка каша или домашна? Имаме време но сакам да се опремам на време. Нутри и блендер имам само готвач на пареа ми фали.
Обична решетка ти е најубаво и најефтино, одговара на скоро секое тенџере, само со капак покриј и толку. Мој совет, не блендирај, пасирај. Со вилушка. Секако меки се овошките и зеленчуците, јаболка, круши, сливи, рендај на ситно. Мака е повеќе, полесно е со блендер, ама искрено, поарно е пасирано да јаде од старт, ќе научи дека храната не е лапни голтни како млекото. На почеток комбинирано дава, ради количината додека пробуваа вкусови, после почнав претежно домашно да спремам.
Често бара да цица и често се буди навечер. Бебе мое почна буквално да бара секој саат цице. Колку грама ставаш месо? Намали на грамажа, ако даваш 50, давај 30, повеќе нека биде на зеленчук, па види, па натака ќе наголемуваш. И ако ти е ОК соодносот месо-зеленчук и блендерот јак, кашата ќе е мазна и убаво блендана. Крај на 6ти дадов маслиново, кога воведов ручек. Од ДМ зимам едно, Био, ладно цедено да е е битно. Јас готвам на тенџере и сип, таков ред фатив. Кукла Тефал има, ама ќе каже кој модел беше. Со блендер правам каши, но не е рачен. Што имаш тоа користи и булетот е ОК, но тој ќе можеш да го користиш кога ќе јаде количина, со малку нема убаво да ти се бленда. Со купечки е попрактично, купуваш мало тегле и го даваш 2-3дена, зависи колку денови ќе воведуваш. За 2-3лаж и не бива да се плескаш, кога ќе јаде количина ќе правиш.
Малце глупо прашање ама поубаво да си прашам. Јас готвам на плин има тоа врска? Не на шпорет со плин туку директно на боца.
Нешто што најмногу ме нервирало како мајка е кога во парк или на улица ќе излезат деца со јадење во рака, кое чипс, кое сладолед, кое бонбони... и сега нормално другиве деца гледаат и стрвуваат. Греота! Ајде во парк не се познаваме,ама тука комшикиве стално така прават, оди на продавница, му купува сладолед и му го дава на детето да лиже пред остананите деца. Ми идело да ја оскубам, жими се! Па или дај му го дома и не го пуштај додека не изеде или купи и за другите деца. Туку да ти одговорам на прашањето, голема е веќе, може се да јаде (од аспект на соџвакување и задавување мислам). Не му брани на детето кога нештото веќе го видела и и е на дофат и сака да проба. Никогаш не би го оставила детето да стрвува. Ние имаме правило, дома гледаме да сме на здрава исхрана, она што сметам дека не е за него го криеме со мм и јадеме скришно, пр паштети, сувомеснато, чипсови, грицки.... Но пример кога имаме гости или ние сме на гости, кога сме во ресторан или сл му допуштам да јаде од се што има на масата. Срце ме боли кога јаде шунка со сласт или пие газиран сок, ама реткост е и оставам. А колку му е слатко само, посебно шунката...
Филипс е мојот. Најдобра инвестиција, дефинитивно. Местам, ставам тајмер и си бркам работа. Нит дали има вода, дал е добро варено. Мене ми е погодено. Сега и на одмор ќе го земам со мене. Лесно секаде ќе и спремам храна. Јас почнав со купечки. Ем органски, ем за лажиче-две не ми се исплатеше са се мафтам кујна да чистам. Кога пројаде вистински и правев домашно. И сега и правам. За викенд ретко и давам купечка. Блендер каков имаш-таков. Нешто посебен не ти треба. Мајка ми купила нутри и не е ништо посебен. Мојот тефал е многу подобар.
Ќе побарам во темата да видам кој беше точно. Имам и на Делимано блендер со сецко мислам тој ќе го користам. https://www.neptun.mk/categories/GOTVACI_NA_PAREA/PHILIPS-HD-9126--00 Овој е?
Јас купив на Филипс специјално за бебе и сум презадоволна. Нема да згрешиш ако си купиш. Полесна и почиста работа нема. Си го редам овошјето/зеленлукот додека спие бебе и си местам тајмер. Кога се буди сеуште се топли од пареата и само блендирам. Со рачен мене ми е поубво дека можеш и мала количина. Имам на Тефал, комплет со сецко и маткалка и супер е. Јас давам и домашни и купечки. Полесно е со купечки дека 1 за 3 дена ја јаде. Ама од друга страна си правам некогаш поголема количина и си има и за мене вкусен десерт. Превкусна е крушката на пареа. Омилена и е и на бебка. Можеш и да пасираш. Бананата мојава не ја сакаше блендирана. А и одма црнее така.
Истиот е изгледа како на Кукла Овој?https://www.neptun.mk/categories/GOTVACI_NA_PAREA/PHILIPS-HD-9126--00 Само во Сетек е поефтин.
vidi neka ne ti e griza na sovest ako mu ponudat drug pat daj mu da proba. Ako nejke nema da jade ke ja plukne. Deca koj od pomala vozrast ne probale pokasno potesko se naviknuvale bar kaj mene e taka. Ete ne davav cokoladi, lizavcinja, blago, nezdrava hrana kupecki sokovi. Den denes skoro 6 god. Poveke pie caj, cedeni sokovi ok casha cedevita, ovosje zelencuk. Blago da ne vidi duri ni so sila kupecki sokovi isto nesaka da stavi retko epten retko na gosti ili vo igroteka. Taka da ne se plashi of gricki pukanki I brusketi. Sepak se do doma inaku iskreno jas blago si krkam heheh jadam se nesto posebno ne sum po zdrva hrana ama bar na nego nametnuvam I sakam da ima ubava osnova. Koga ke porasnat posle ke izgubime kontrola sto i kako jadat
Мајки за 1 недела правиме 8 месеци. Сакам да воведам сирење и урда. Е сеа важи ли правилото по 3 дена воведување или не? Др со шо го комбинирате? Трето како се отсолува сирење. Фала ви ❤️
Како точно функционира ова? Пример јаболко, го сецкаш и редиш, местиш тајмер така? И од што зависи на колкј да го стабиш? И потпа кога е готово што? Се пасира, блендира...? Се мислам да го земам ова. Дали ќе ми врши работа или ќе треба пак нешто дополнително? Го користи некој? https://www.neptun.mk/pocetna/categories/NEGA_NA_BEBINA/PHILIPS-SCF-881-01
Ова што го сакаш ти е 2 во едно. Ќе ти вади готови каши. Мојот готвач само обарува потоа сама си блендирам ако правам за бебе, а ние така јадеме. Има додаток за ориз и јајца, па го користам често и за нас. Инаку си има список, што колку време се подготвува и го местам тајмерот според тоа. Ставам вода и тоа е тоа.
И јас го имам истиов како @NarCis@ и потврдувам дека нема нешто попрактично. Го готви јадењето на пареа, па после само ја вртиш чашката и блендираш. И тајмер има плус. Ручек за бебе имаш за 20-25 мин и не, ништо дополнително не ти треба ако го земеш овој, зошто е комбо од готвач+блендер