8+ Dali moze pcenica, cveklo, leka, kus kus i kinoa, na primer peceno lepce kako dvopek, obicno lepce of kolku i nemame zabi kako bi i go davala ... Imam problem so noknite kasicki a gledam saka k.mleko i jogurt...
Цвекло, леќа и киноа можеш уште одма. За кускус и пченица не знам (пченица веројатно можеш), прашај педијатар најубаво Леб (доколку имате глутен воведено) можеш така како мали парченца да и даваш, мекиот дел, ќе и се топи во уста. Печено лепче и двопек, штом нема заби, на парчиња не, ама можеш да и нарендаш во кисело млеко/јогурт (јас на мојата и рендав двопек во кисело млеко и така го јадеше)
Купечките каши ги затоплувате ли пред да јадат бебињата? Исто и за домашните каши да прашам, секогаш ги правите пред да јадат за да се топли? Немам микро, па не би можела така да ги топлам.
Овошните не. А зленлуковите да. Во топла вода ги ставам колку да се смлачат. Домашен ручек обично водичката од месото ја подгревам ако го двам покасно, па го блемдирам . Се стоплува целата смеса.
Јас по 2дена ги воведов. Со житарки комбинирај и некоја лажица кисело млеко, ако имаш глутен воведено со лепче. Макарони, со ориз и спанаќ/блитва, во супа.. Отсолување. Ќе го ставиш во ладна вода и во фрижидер да постои преку ноќ и тоа е тоа. Инаку можеш засега моцарела да даваш, да не се маткаш со отсолување. А урда има една од Кам во зелено пакување, фина е, не е без сол, ама нема ни многу. Ова ако немаш домашно. Кус кус можеш, но без јајце.
Dali koga imate eden obrok cel ,novite vkusovi gi voveduvate isto, po tri dena i samo po nekoja lazicka,ili pak zaedno so toa sto veke go jade moze da se stavi i da se jade celo.isto i za zitarkite me interwsira na primer proso kako se voveduva
Во малку каша стави тоа што мислиш да воведеш, пример домат и дај да јаде првин од тоа, па продолжи со остатокот од кашата. Просо првин стави помалку во цела каша, па повеќе.
Леб штом воведеш глутен можеш да даваш. Сум кажала до пред година правев некои лебови без квасец, по давам од оние од кои и ние јадеме. Но многу даваат во старт и со квасец, па не е грешка и ако таков понудиш. Прво давај корче, потврдо да е, да не и се испозалепи. А можеш прво да понудиш и двопек, ем ќе грицка, ќе и биде интересно.
Глутен имам воведено а корка ме стра да не се задави. Двопек како давате и по колку ставаш на пр. Во кисело млеко
Дај и мало парче и набљудувај, под надзор нека јаде. Двопек ставам во супа, леќа, ради хомогеност, кисело бебе мое не јаде, па не знам да кажам. Но стави пример 2парчиња искршен двопек и 3-4лаж кисело и остави да постои, да омекне двопекот, па смешај, ако треба со вилушка мини низ двопекот и нуди, ако фали кисело додади. Инаку бебе мое прво почна двопек да прифаќа, па лепче, баш си го грицкаше како чипс
Имам неколку прашања. Од кога почнавте да давате сокче,какво и по колку? Првата кашичка како што знам од морков се дава ( ма да имам слушнато и од јаболко дека дале),купена дадовте или сами правевте? Кога се воведува втор вкус?
Сок уште немам дадено 10+ е, не ни планирам во брзо време . Прво јаболко дадов, не е грешка и морков прво да дадеш. Јас му спремав, а можеш и купечки да даваш. Три дена воведував вкус.
Веќе месец дена мислам и немам никаква идеја како да постапам камо ли решеное...8+ сме,за точно 1 месец очнувам на работа. Доењето денски ни е сведено на три пати(07:00,12:00,17:00 и 21:00).Ве молам за совет, што да правам со цицањето во 12ч? Ако го исклучам што ужинка да внесам..немаме сеуште запче? Исто и ад млеко за кашички немаме воведено,да внесам ли? Со вода мака мачиме,чајче преку 2 дена пивнува,течности сме само мајчино млеко речиси...
Пробај да нудиш АД со шише, уште сега дури ти си дома, но ако не се убедите ќе го замениш со млечна ужинка.
Мајки црната слива како се воведува ?? Дали по три дена ја давате прашувам заради столицата некако многу е три дена слива да јаде... вчера не бев во можност да му правам и купечка му дадов јаболче и слива денес дома ќе му правам и ме интересира дали може со банана да ја мешам па да дојде во средина некако за столицата фала
Ако имаш веќе вовдено банана да,можеш. Сливата е добра за столицата, подобро да кака отколку да има запек.