Воведување на цврста храна кај бебињата

Дискусија во 'Бебе' започната од ROSII, 29 ноември 2009.

1. kukla21

kukla21 Мама Член на тимот

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.740
    Јас што наоѓам органско, купувам тоа. Има во зебра тинекс. Имам земано, јаболчиња, дуњи, грав, компир, кромид.
    Исто имаш на фб бе оргг, хани димитар, а последно јаболчиња најдов во кит го во Тафталиџе.
    Во дм се наоѓа по нешто, суво овошје (кајсии, сливи) се наоѓаат и во дм, зебра и зегин :)
    Киви органско не ти треба. Тоа само се штитело од штетници и едно од почистите овошки.

На Tukituki му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Lolipop23

Lolipop23 Форумски идол

Се зачлени на:
    21 март 2010
    Пораки:
    5.514
    Допаѓања:
    27.301
    Не си требало да прекинеш, на возраст сте кога веќе треба да воведуваш втор оброк. Бебето е во интензивен раст и развој, се јавува физиолошка анемија при што опаѓа бројот на црвени крвни зрнца и хемоглобинот и тоа мора да се надокнади до исхрана. Не знам што спаѓа под тоа млечни каши, ама претпоставувам житарки со млеко? Детето досега требало да е навикнато на овошје и зеленчук па во најбрзо време да почне со месо, млечни производи и потоа жолчка.

На Skorpija25 му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Xana1318

Xana1318 Истакнат член

Се зачлени на:
    25 април 2019
    Пораки:
    62
    Допаѓања:
    98
    So zolcka pocnav ama so drugoto ne oti mi e mala rodena na 2250 mi rekoa da ne ja forsiram mnogu

4. Tukituki

Tukituki Популарен член

Се зачлени на:
    27 јануари 2017
    Пораки:
    744
    Допаѓања:
    2.427
    Тинекс што ми е у маало нема ништо,тапа е :(
    Смеам суво овошје?
    Ќе киснам со сода,неможам со купечкиве све исто вртам :worried:
    Зт и вишни зедов замрзнати да не ги чекам да стасаат.

5. Lolipop23

Lolipop23 Форумски идол

Се зачлени на:
    21 март 2010
    Пораки:
    5.514
    Допаѓања:
    27.301
    Прематурче ли е? Ако да, тогаш барај совети од педијатар што и како понатаму, мада тука има мајки на прематурчиња што си воведуваат по ред намирници исто како и кај терминските деца. А и одлучно напредува детето, те читав во другата тема, 7 кила е супер, ја триплирало родилната тежина.
    Со воведување на цврста храна многу нормално е да се смени столицата, па и да се јави запек, но тоа не значи дека треба да прекинеш со давање на храна. Ќе нудиш вода повеќе пати во денот, слива и водичка во која се варела сливата, крушка, маслиново масло во зеленчуковите каши.... а ќе избегнуваш банани, ориз, компир и сл.

На duffi и Xana1318 им се допаѓа ова.
  6. DuchessAnn

DuchessAnn Популарен член

Се зачлени на:
    13 јуни 2016
    Пораки:
    1.216
    Допаѓања:
    5.731
    Нема врска мала родена, ако убаво отвара уста и си голта храна, слободно давај оброци, веќе 7+сте.
    Баш напротив, зошто побргу креваат тежина/надокнадуваат имаат поголеми потреби малецките.
    И не е форсирање, нека биде по 100гр. за почеток види како ќе прифати и јаде па зголемувај количина. Поголем е ризикот од анемија и одбивање храна понатаму.

Моево е 1310гр. роден па на 7 месеца почнавме веќе со 2 оброка (од 5.5 вкусови, 6 месеца 1 оброк), а на околу 7.5 и месо воведов зошто цело време се боревме со анемија. Ова и од матична и од неонатолог на Детска клиника ни беше кажано дека треба да воведеме оброци. И мене ми беше страв дека мал, на 6 месеца 6 кила беше, на 7 месеца 7 кила, сега на 13 месеца е скоро 8.5кг. и не е некој голем јадач ама крвна слика ни е супер засега.

Можеш овошје со житарки за појадок, зеленчук со мевце за ручек. Воведувај тоа што немаш воведено до сега од овошје и зеленчук, и таман ќе дојде време за мевце.

Столицата треба да се среди за неколку дена, и пробиотик може да даваш. Малиов баш напротив додека беше само на млеко проблеми имаше, откако почна со дохрана 2-3 пати на ден си тера. Може треба време мешко да се навикне. Има денови кога има проблем ако дадам повеќе морков, компир, банана и сл., затоа наредни денови давам слива, круша, и сл. што протерува. Маслиново обавезно ставам во зеленчуковата.

На Skorpija25, duffi, Xana1318 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  7. kukla21

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.740
    По маалските тинекси слабо има. Во зебра има посебен дел за органска. Јас специјално одам таму за шопинг.
    Суви сливи и кајсии варам некоја минута пред појадок. Исто и урмите. (Органски има во дм).
    Можеш манго да земеш за промена. Боровници има органски замрзнати. Малинки не сум начекала.

На Tukituki му/ѝ се допаѓа ова.
  8. karak

karak Популарен член

Се зачлени на:
    11 април 2010
    Пораки:
    4.444
    Допаѓања:
    5.404
    I nie sme 42 rodeni so 2720 2500 ispusteni 8+ meseci tri obroci so po 180+ grama zolcka pred 8 mi vnesov meso jade se najnormalno Sega sme 8 kg sekoe dete razlicno hrani go kolku saka pomalo rodenite deca brzo napreduvaat. Imam pishano sinko 4190 roden nemozese ni da ja utrostruci gledam deka na 7 meseci i bega so 200 gr. toa sto sum zspishuvala

На Xana1318 му/ѝ се допаѓа ова.
  9. joan

joan Популарен член

Се зачлени на:
    27 август 2017
    Пораки:
    410
    Допаѓања:
    1.798
    Мене педијатарот ми препорача од 5 и пол да почнам со вкусови, а тоа паралелно одеше со неговата сe` поголема глад, исто како што го опиша, околу петти месец почна да се буди по сто пати и од цицање на секои три саати паднавме на цицање скоро секој саат. Дури сега, кога јаде по три оброци и некоја ужина, дури сега се среди спиењето. Пак има некои денови, на во најголем број добро спие.

10. Xana1318

Xana1318 Истакнат член

Се зачлени на:
    25 април 2019
    Пораки:
    62
    Допаѓања:
    98
    Rodena e 3 den ored termin ama imase Nekoj problemi i moraa so carski rez da zavrsat

11. Lavica2016

Lavica2016 Популарен член

Се зачлени на:
    25 август 2016
    Пораки:
    2.084
    Допаѓања:
    3.849
    Јас живеам кај Зебра ама кога и да одам да пазарам од органско има само јаболки и/или кромид. Секој ден ли носат?

12. kukla21

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.740
    Компир, грав, младо кромидче тоа секогаш има.

На Lavica2016 му/ѝ се допаѓа ова.
  13. Mama993

Mama993 Истакнат член

Се зачлени на:
    2 февруари 2019
    Пораки:
    281
    Допаѓања:
    558
    Мамички како спремате овошен јогурт? Би дала за ужинка денски да ја освежам бебушка да ги излади непцата малку,гризе што ќе стигне.
    Би ставила чиа семки во јогурт да одстојат во фрижидер неколку часа за да набубрат,би додала овошје и се заедно би изблендирала но незнам каков јогурт да земам.
    Боровинки и малини од кој месец можат да се воведат?

14. Chanell*

Chanell* Форумски идол

Се зачлени на:
    24 септември 2016
    Пораки:
    4.393
    Допаѓања:
    32.817
    Вчера оставив бебе кај мајка, ја најала со кифлички и кисело млеко. Е арно ама и го дала делот одозгора што е премачкам со цело јајце т.е белка. Ме слушнала ама не доразбрала, јас и го давам само средишниот дел(facepalm)
    Дали се смета за воведена белката сега?

15. Poppins

Poppins Популарен член

Се зачлени на:
    21 септември 2016
    Пораки:
    2.703
    Допаѓања:
    5.669
    Воведена си е :) Ако нема реакции нека си ручка слободно веќе малата кифлички и останати работи со јајце , а за чиста белка постепено давај и а на старт.

16. АнеАце

АнеАце Истакнат член

Се зачлени на:
    28 ноември 2018
    Пораки:
    357
    Допаѓања:
    606
    Јас давав битолско но не го сакаше па земав алпско колку толку го јаде

17. Tukituki

Tukituki Популарен член

Се зачлени на:
    27 јануари 2017
    Пораки:
    744
    Допаѓања:
    2.427
    До сега давав овошни купечки каши,сега почнав со свежо овошје,вишни замрзнати ок прифати,ама јаболче и крушка свежи кога јадеј ми бљуцка :smirk:,а и немож да се искака:?:
    Нзз дал е од тоа или така се погоди.
    Искуство некој?

18. DuchessAnn

Се зачлени на:
    13 јуни 2016
    Пораки:
    1.216
    Допаѓања:
    5.731
    И моево ако осети да му доминира јаболче плука, се гади, бљуцка, не му се допаѓа структурата изгледа, и плус му прави потврда столица. Затоа не ставам многу, околу 50тина грама, мешам повеќе овошки плус житарки за доручек, пр.житарки со: банана, јаболко, мандарина; со банана, вишни, јаболко; со сливи и јаболко итн..
    Од крушата нема проблем, таа, сливата и авокадото најубаво го протеруваат, па гледам бар секој втор ден да имам протерувач во доручекот. :rofl:

19. Tukituki

Tukituki Популарен член

Се зачлени на:
    27 јануари 2017
    Пораки:
    744
    Допаѓања:
    2.427
    Нон стоп сум давала каша што содржи јаболко,немал мака.
    Ништо ќе ги обарувам некоја минута,па по некое време ќе пробам пак.
    Инаку секако микс правам и ја,обв мин две овошки и житарлж/снегулки.

20. DuchessAnn

Се зачлени на:
    13 јуни 2016
    Пораки:
    1.216
    Допаѓања:
    5.731
    Од купечка каша јаболко немал мака, на свежото проблеми. Чисто јаболко или чиста банана нема шанси да јаде и житарки да има, јок.. мора да прикријам со друго и да не доминира, до 50гр. максимум му ставам, тогаш јаде. Претпоставувам не му се допаѓа во уста структура/вкус.

На TeddyGrey му/ѝ се допаѓа ова.