Мајки се обидувам на бебе да му воведам прв оброк. За 10 дена полни 6 м. Најчесто и правам од оризот и плентата од хипп со овошје и зеленчук со вода. Доколку и ставам АД го чувствува и не јади. Денес изеде 120 г, се напи и 20 мл вода и веднаш сакаше да цица. Се обидував да ја заиграм, заспијам, но никако не ми успеваше и и дадов да цица. Се нацица исто како да не јадела и заспа. Смее ли одма да цица, или да ја оставам за да научи дека мора да се најаде со лажичка. Инаку со плачки ја дојаде кашата, а ваму плаче за цицање како да е прегладнета. Засега не сакам да ја форсирам и онака сега се учиме само, ама ми е страв да не и остане навика.
И как мене знае да јаде 200 гр каша па цица после 15 мин а 8 месеци е. Зависи што јадела ако даваш каша што не ја држи сита нормално дека ќе сака да цица
И јас така мислам. Зошто кашата со сила ја јадеше, а водичката лакомо ја пиеше. Инаку бебе од 5 ипол м нормално дека нема со месо да го ранам, давам тоа што е предвидено за нејзина возраст, па очекувам да ја држи сита. Значи не е проблем ако веднаш по оброк си цица? Или да нудам повеќе водичка? Мене подобра солуција ми е да си цица затоа што слабо ми напредува. Затоа и почнав со пробување на вкусови на 5 м и се обидувам во кашите да и подметнам АД.
Не е проблем ако цица одма после оброк. Јас секогаш сум давала ако побарале. Како да пијат вода му доаѓа тоа, секако пократко цицаат отколку кога се гладни.
Женски имате искуство со млечните каши на хипп? И со таа млечна каша банана праска што е ?? Сакам да ги воведам а бебе нема пробано ад до сега. 8 + е сега, а за еден месец сакам да и воведам и вечера па сакав да ги пробаме кашите. А и за да качи малце на килажа слабичка ми е а цица нон стоп и има 2 оброци доручек, ручек по 200 грама. И житарките со глутен како ги воведувате? Сите посебно?? Фала
Јас имам давано но не ги сака баш многу а имам и воведено и вечера најмногу за вечера му давам гриз или палента или мчеко и бесквити нешто што ке го држи сит сега ке правиме 9 месеци. Колку килца има твојата бидејки и мојот слаб е на килажа едвај 7 ипол килца е
Сега треба да одиме на мерење инаку околу 7 кила пред 3 недели Ама родена е 2 и 400... Јас за доручек и давам гриз, палента со овошје. А млеко ад ми нема пробано.. Така да немам идеа што би и била вечера..
Мами дали некоја од вас дала од овој пудинг со гриз и ванила? Пишува дека е од 8 месеци малиов има 8ипол ама ме буни ова ванилава? Смеам да давам тоа сега ?
Едно прашање: во календарот за дохрана има и пашканат,дали некој правел каша од пашканат оти не сум прочитала досега? Инаку воведено ни е морков и тиквичка и ич не сака да јаде.( по препорака од педијатар да почнеме прво со зеленчук,а потоа со овошје) 5+ сме
Има на holle во зегин кашичка од пашканат, јас таква давав, но покасно, после 6 мислам и тоа во комбинација со друг зеленчук
Давај овошје. Тоа што кажуваат да даваш зеленчук за да не ти јаде само благо, везе нема. Јас со овошје почнав и пак зеленчук преферира.
Јас почнав дирекно. Не сум слушнала да треба постепено да се дава. Освен да има некоја индикација за тоа.
@NarCis kaj mene ednoto bebe pie 6 pati po 180 od ednicata znaci toa e kilo i nesto mleko,zatoa od dvojkata ne znam dali moze tolku da se dava
Немате воведено оброк? Мојот пиеше колку сака. Не се водам по табелети. Со еден цврст оброк по книга треба да имате уште 4 млека. Во 24 часа. Ајде и 5 нека се. За јадачи.
@duffi imame eden vovedeno i ednoto bebe pak mi pie 5 a pocesto 6 pati po 180 a drugoto 6 pati po 150
Мислам не би било проблем. Сепак моментално млекото е им е прв избор. Ознаката на кутијата да се пие 2-3 шишиња е за бебиња со три оброка. Кога ќе имате оброци ќе се намали и млекцето. Инаку пченката е неутрална можеш да ја пробаш во секакви комбинации. И благо и солено.