Да ја препрашаш бабицата, да не сте се разбрале погрешно.. Намирница се воведува 2 или 3дена, СЗО така вика, така да препораките се тие секаде. Но ако воведуваш една намирница неделно, до 5години ќе завршиш со воведување на сите намирници
Женички аман. Денеска читам не е убаво да се готви со маслиново масло. Со шо да гоотвам на бебе од 8 месеци
Колку што сум читала не чини да се пржи со маслиново. Но еве баш сега ме заинтересира и најдов една интересна статија која вика дека е безбедно да се готви со маслиново до тт од отприка 180° https://drjoanna.com.au/blog/can-you-cook-with-extra-virgin-olive-oil-blog-793/ https://drjoanna.com.au/blog/can-you-cook-with-extra-virgin-olive-oil-blog-793/ http://www.whfoods.com/genpage.php?tname=george&dbid=56 Јас најчесто го додавам на крај во готова каша, но според ова што го прочитав може и да се готви дирекно со него.
Јас не готвам,нит додавам маслиново во каши од причина што ми е неподносливо мене. Може е здраво ама не можам да го мирисам. Или ставам путер или ништо.
Екстра вирџин маслиновото масло се добива со ладно цедење на штотуку набраните маслинки без притоа да подлежи на други технолошки постапки и повишени температури. Затоа е и толку здраво и корисно, односно затоа е и толку скапо. Има ниска точка на чадење при која доаѓа до разградување на масните киселини и создавање на штетни материи. Затоа штом веќе купуваш толку скапо масло не го загревај, додавај го во веќе приготвена каша. За пржење земи си помас, тоа е рафинирано маслиново масло и е поефтино, но за пржење е посоодветно. Едит: Да додадам: При пржењето се постигнуваат највисоки температури, над 200 степени и на тој начин доаѓа до директно горење на маслото, од таму и најголема штета. Ако го користиш при печење или при варење не е толку страшно, ама сепак намалува од неговите корисни состојки.
Јас само едно досега сум бендисала и само тоа го користам. Другите како на риба ми смрдат, чудни мириси. Има маслиново и за пржење провери на амбалажата е наведено.
Денес воведов сладок компир, дали утре може да го комбинирам со веќе воведени намирници или мора 3 дена сам да ги давам? И со што го комбинирате? Дали може и во солени и во овошни каши?
Слободно комбинирај со веќе воведено. Јас се водам по мојата исхрана, солено со солено. Т.е зеленчук со зеленчук, овошје со овошје. Батат само со зеленчук. Не сум дала со овошје.
Мене не ми е за пржење на пр. На малата сакам полнета пиперка да и напраам и не можам да ја печам само со вода
дали некоја има искуство со воведување на цврста храна или сокче кај бебче супер доено од 4+? (моментално 3м, педијатарот не ми препорачува цврста храна од 4+ затоа што додаваме 1кг месечно)
Malata e 4 meseci a uste pred cetvrtiot mesec pocnav da i davam kasa od oves (tecna e ja pie od sise) i pocnav da i davam sok od jabolko, blendirano svezo i vareno jabolko. Edinstveno so probav a ne sakase da jade bese koga i zemav instant kasa od lino 4+ meseci od banana i oriz.
Немој Лино толку рано те молам. Полно е шеќери. Ако нема некоја причина рано ви е за цврста храна. Бар 5+ да направи.
Nemase apetit malata po mnogu malku jadese. Koga pocnav da i dava ovesna kasa i jabolko pocna ubavo da si jade.
Ако е препорака од педијатар во ред. Ама продолжи со овошје и зеленчук соодветно возраста. Од житарки се почнува со безглутенски како ориз, просо, палента. Со овесот практично си вовела и глутен. Можеш да даваш морков, слива, батат, тиква, тиквица... Секоја намирница по два дена и ќе пројде месецот. Види ја групата на фб Нутри бебе. Може да ти биде водич.