Воведување на цврста храна кај бебињата

Дискусија во 'Бебе' започната од ROSII, 29 ноември 2009.

1. zuto

zuto Форумски идол

Се зачлени на:
    6 јануари 2014
    Пораки:
    3.889
    Допаѓања:
    28.546
    Јас воведов некаде пред 8 месец мислам. Обично давам кисело млеко со житарици, палента... Пробај и со твое млеко ориз или житарка што ја имате воведено (пр. Просо или овесни снегулки). Кај мене не сака така.

На joy1 му/ѝ се допаѓа ова.
  2. zuto

zuto Форумски идол

Се зачлени на:
    6 јануари 2014
    Пораки:
    3.889
    Допаѓања:
    28.546
    Мислам дека не е страшно да вметнеш и малку овошје во вечерниот оброк, да и разблажи малку или да добие на вкус. На пример малку банана, или тиква...што и е омилено.
    Не мора секоја вечер и по сосем малку, ама можеш да пробаш ако сакаш.

На joy1 му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Kitten

Kitten Форумски идол

Се зачлени на:
    27 ноември 2009
    Пораки:
    9.375
    Допаѓања:
    42.200
    По некое "школско правило" на хранење, на 6 месеци се почнува со доручек, на 8 ручек, на 10 вечера, така што до една година има само 3 оброка а се помеѓу треба да е млеко. Дури после година да се воведат и ужинки.

Јас не се придржував цврсто до ова, воведував оброк на растојание од месец и пол. Нормално секоја мајка си знае најдобро по тоа што си го следи детето, но сепак не смееме да му го ускратиме млекото до една година.

На heppymom, PUPICA, Rabbit и 3 други им се допаѓа ова.
  4. N.Kety

N.Kety Популарен член

Се зачлени на:
    22 јануари 2012
    Пораки:
    1.219
    Допаѓања:
    1.764
    majki denes bevme na pregled i bas ostanav iznenadena od nasiot pedijatar,go izmeri sin mi ima 9kg,eve za 4 dena vleguvame vo 6ti mesec.
    prvo me prasa dali mu davam kasicki i jas rekov ne, mi rece epa pocni da davas zelencukovi i jas go gledam zacudeno i mi vika pocni so crvena tikvicka pa posle 5 dena pomesaj ja so zelena i davaj taka (ova za rucek) a popladne davaj ovosje.
    i jas totalno iznenadena od nego vikam pa ne e uste rano za dva oboroka na 5 mesecno bebe?? mu vikam zosto tolkavo brzanje ima nekakov problem vo napreduvanjeto??
    toj mi vika ne ne bas super si napreduva deteto.
    i jas sum vikam jas smetam deka e seuste rano za da pocne da jade,ke pocnam posle 6ti mesec
    a kolku sto znam so vtor obrok se pocnuva od 7mi pa nataka ili gresam,samo mrdna so glavata kako demek ok e i smeni tema.

5. Rabbit

Rabbit Форумски идол

Се зачлени на:
    3 септември 2012
    Пораки:
    2.263
    Допаѓања:
    46.220
    Јас се водам по "шемата" што ја напиша @Kitten. Го следам детето и тоа само ми кажува на некој начин дали му треба уште еден оброк или не. Бидејќи секое дете си е различно ако мислите дека е гладно и не одбива оброк може и да се промени "шемата" :)

На green.eyes му/ѝ се допаѓа ова.
  6. TIGARCE86

TIGARCE86 Популарен член

Се зачлени на:
    18 ноември 2012
    Пораки:
    1.441
    Допаѓања:
    2.598
    Мајκи ми донесе една пρијателκа κашичκи за син ми од Хип,исто и Оρгансκа житна κашичκа Беби оρиз во голема зелена κутија е ,на амбалажата пишува деκа е без глутен ваши исκуства,да знам дали да ја дадам или не фала ви :)

7. leona83

leona83 Популарен член

Се зачлени на:
    14 февруари 2014
    Пораки:
    2.548
    Допаѓања:
    1.980
    Калинката се смета за алергена, иако има мајки кои ја даваат и после 9.

8. TIGARCE86

TIGARCE86 Популарен член

Се зачлени на:
    18 ноември 2012
    Пораки:
    1.441
    Допаѓања:
    2.598
    Anyone???

9. zuto

zuto Форумски идол

Се зачлени на:
    6 јануари 2014
    Пораки:
    3.889
    Допаѓања:
    28.546
    Од што е кашичката? Види го составот и ако имате воведено сѐ, тогаш можеш да дадеш. Во спротивно ако покаже реакција нема да знаеш од што е.

Или ако немате воведено само една од состојките исто можеш, доколку останатите ви се проверени.

На TIGARCE86 му/ѝ се допаѓа ова.
  10. LaDyDoLl

LaDyDoLl Форумски идол

Се зачлени на:
    5 јули 2011
    Пораки:
    4.627
    Допаѓања:
    36.972
    И јас имав таκва baby rise мислам пишува на неа,му напρавив еднаш,воопшто не ми ја саκаше,па си почнавме со оρизот на сончева долина. Мислам деκа @joy1 даваше таκов оρиз на нејзиното бебче. Мене воопшто,сите "κутии" на хипп што се пρиготвуваат,не ми ги саκа синκо.

На TIGARCE86 му/ѝ се допаѓа ова.
  11. TIGARCE86

TIGARCE86 Популарен член

Се зачлени на:
    18 ноември 2012
    Пораки:
    1.441
    Допаѓања:
    2.598
    Хмм Мила и јас давам на сончева долина ориз супер е тој,јас мислев дека пишува житна кашичка со ориз дека е нешто помешано со ориз ми ја донесе една пријателка,прв пат ја гледам јас искрено фала ти ;)

12. TIGARCE86

TIGARCE86 Популарен член

Се зачлени на:
    18 ноември 2012
    Пораки:
    1.441
    Допаѓања:
    2.598
    Претпоставувам дека е со нешто житно бидејќи има на неа ориз и жита,затоа ми е шубе не е класична кашичка во тегличка туку е кутија голема зелена и пишува со колку вода/млеко се прави ама сепак не му ја давам од кај знам со какви жита е, нема ништо објаснето освен дека е без глутен и може од 4+,на тоа не се потпирам бидејќи на сите кашички на Хип пишува дека може од 4+

13. zuto

zuto Форумски идол

Се зачлени на:
    6 јануари 2014
    Пораки:
    3.889
    Допаѓања:
    28.546
    Мора да има декларација на амбалажата со состав. Јас имав земено една таква ама синко не ја сакаше и ја фрлив.
    Оди во маркет или аптека и најди ја кашата, мора да има за составот...или прашај во аптеката.

На LaDyDoLl и TIGARCE86 им се допаѓа ова.
  14. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    19.937
    Допаѓања:
    326.987
    Оризот на хип е тоа,јас го користам.Не се вари ,само се мешаат 2-3 лажици ориз со топла вода :)

На TIGARCE86 и LaDyDoLl им се допаѓа ова.
  15. green.eyes

green.eyes Форумски идол

Се зачлени на:
    3 јули 2011
    Пораки:
    2.886
    Допаѓања:
    31.524
    Мајки, сакам да му воведам утре авокадо, а за некој ден палента. Како го давате авокадото? Палентата како ја спремате? :)

16. leona83

leona83 Популарен член

Се зачлени на:
    14 февруари 2014
    Пораки:
    2.548
    Допаѓања:
    1.980

Авокадото бленд./пасирано со др.овошје или зеленчук, неутрален вкус има. Иако ретко, но знаат да изреагираат и на авокадо, па давај три дена по ред. Значи не се готви, треба да е меко и без црни точки внатре. Максимум едно авокадо неделно се дава, јас лично давам 1 на два пати. Не ја вади семката зошто ќе потемни.

Палентата 1/3 однос палента/вода, на тивко над 10 минути се вари, со тоа што уште додека е ладна водата стави ја палентата, да не се направат грутчиња.

На heppymom, TIGARCE86, green.eyes и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  17. Kitten

Kitten Форумски идол

Се зачлени на:
    27 ноември 2009
    Пораки:
    9.375
    Допаѓања:
    42.200
    Авокадо свежо, да е зрело. Само половинка, може и со зеленчук и со овошје во комбинација.
    Палента една супена лажица на 100мл зовриена вода, мешаш уште 2мин и готова е. Исто се спрема и гриз.

Едит: @leona83 ме претрка :)
    Ама гледам скроз различно ја спремаме палентата. Јас цел живот вака сум ја правела за нас (освен, нели, што се додава путер).

На heppymom, TIGARCE86, green.eyes и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  18. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    19.937
    Допаѓања:
    326.987
    Повеке од пола авокадо на ден не давам.Другата половинка со семката ке ја чуваш.Јас во фрижидер ја чувам и наредниот ден го давам.Треба меко да биде,тврдото викат уште не е созреано.Со банана најчесто го давам.

Палентата една голема лажица ја варам со филџан вода (отприлика).Штом зоврие водата ја ставам палентата и мешам околу 3-4 мин.Постепено ке се згусне.Ако е ретко можеш палеНта да додадеш.Со овошје ја давам.Само така ја јаде.

На heppymom и green.eyes им се допаѓа ова.
  19. wtff

wtff Популарен член

Се зачлени на:
    16 јануари 2014
    Пораки:
    445
    Допаѓања:
    533
    Плазма од кога се дава?

20. bruno.com

bruno.com Истакнат член

Се зачлени на: