Imam prasanje. Kolku grama qtreba da e obrok/dorucek? Nemam vaga, meram so teglicka od kupovna kasicka. 6 meseci sme sega i vovedov dorucek pred nekoj den. Sega sakam da pocnam so vkusovi za rucek. Kako toa da pravam? Ako e dorucek okolu 9h, moze da probame neki vkus okolu 1-2h?
Дали некоја мајка дала праски на своето бебе годинава? Земав од Веро свежи но знам дека не им е сезона па се мислам дали да ги дадам варени со банана и овесни снегулки.
Јас дадов. И дури сум тука да прашам. После година колку пати неделно давате месо? Мојава ич не сака месо..
Мене педијатар ми кажа 120гр. е оброк, ако сака може и повеќе да му давам. Јас му давав доручек во 9 па во 12 нов вкус и потоа цицаше, а понатака можеш и во самата каша да додадеш малку нов вкус.
Fala mnogu. Sto mozam sega da voveduvam? 6+ sme, a imam dadeno jabolko, krusa, morkov, sliva, praska, banana, kompir.
Нормално дека нема да чекаш да ги проба сите вкусови за да дадеш цел оброк. Пример почнуваш со јаболко, првиот ден даваш 2-3 лажички, ако нема реакција наредниот ден даваш 5-6, а третиот ден веќе колку сака. Четвртиот ден даваш 2-3 лажички банана, ќе ја дадеш чиста за да го осети вкусот, а потоа ќе дадеш јаболко колку сака. Петиот ден јаболко и банана измешано колку сака. Натаму преку 1-2 дена можеш да воведуваш нова намирница, со тоа што неа ќе ја дадеш на почеток чиста за да го осети вкусот, а потоа ќе му дадеш каша од веќе воведените намирници. Житарките и зеленчуците кои ги користиме како зачин (кромид, лук, пашканат, целер...) не може да се даваат чисти, затоа од старт ги мешаме со веќе воведените.
Мајки што им спремате на бебињата за јадење кога планирате денот да ви помине во парк? Куповни кашички несака,нешто што би можело во тегличе да стои барем два часа? Скоро 9 сме
Мајки во колку часот давате вечера? Јас уште немам почнато, а одамна требаше. Денот ни почнува вака: 7:30 млеко 9:30-10 појадок 13ч млеко 15:30 16:00 ручек 18:00 млеко. Девојчето едвај го пие 19ч капење па затоа млекото им го давам во 18 на 2ч разлика со ручекот. 20ч спиење без млеко заспиваат 21ч им давам млеко и тоа ќерка ми некогаш сосила го пие 00;30 1:00 последно млеко Пијат 120 мл, а се 9+. Што да изменам и веќе редно е да пробам да спијаат цела ноќ. Навечер кај 1ч мм ги рани, некогаш се будат за млеко, но некогаш во сон ги рани. Ако не е мислењево за тука преместете го во соодветна тема.
Јас ја давам околу 20:00 вечерата. Секој ден се бањате? Некако смени го млекото околу 18:00 со вечерка. И мислам дека нема потреба да им давате млеко во сон, ако не бараат, големи се. И сама викаш со сила го пијат.
Јас вечера му давам во 18 часот, во 20:30- 21 часот го заспивам со доење. И јас мислам дека нема потреба во текот на ноќта да ги будиш да им даваш млеко
Здраво,јас пак со иста мака.Мое бебе не сака кашички.Пред 2 недели почнавме со вкусови и како што пробува, ништо не сака.Или јас правам нешто погрешно. Пробав домашни каши и овошје и зеленчук( јаболка, круша, банана, слива, морков, тиквичка).Ќе касне 2-3 полупразни лажички и не сака. Пробав купечки, исто.Само крушата малку како да ја засака,ама ете денес ја нејќе и неа.Пробав и топло и ладно,пак исто. Не знам каде грешам.Сите јадат само мојава не јаде. Кашите ги давам 1 час после цицање и наутро.Пробавме со мм да ја залажеме ама уште кога ќе ја види лажичката,затвора уста. Инаку веќе 2 недели се мачиме еве уште малку 6 месеци полни сме. Инаку си цица и убаво напредува со килажа.И плус и излегоа 2 запчиња, па се тешам да не и се забите макат. Секој совет е добродојден.
Може да пробаш обратно да не и даваш да цица, првин каша, па после цицање или барем 2 часа по цицање да нудиш каша, погладна да биде.
Изгладни ја. И мојава е тежок нејадач и гледам барем 2 до 3 часа да не е цицана пред да и давам каша, па потоа и давам да цица ако изела помала количина. Најново мојава плаче, плука и стега уста, а знам дека е гладна. Упорна сум и после некое време ќе види ќе не види почнува да јади. Нуди и водичка да не е жедна. За цртаните мене докторката ме искара да не сум ја заучувача, па сега мм изиграва мајмун, а јас гледам колку што може повеќе да напикам. Исто повеќе ми ги сака ако и додадам во кашата ориз или пченка на хипп. И не се секирај, на таа возраст и 50 г да јаде е супер. Секако ќе цица.