Да а јас сега видов дека има Глутен се мислев без глутен се. Бебе има 6 месеци да не направив грешка?
Овесот е со глутен, да. Обично малку покасно се воведуваат глутенските житарки, околу 8 месец мислам беа. Од еднаш ништо нема да му биде на бебе Тие што имате воведено прв оброк, давате секое сабајле овошје со житарка некоја? А за ручек зеленчук со месо/жолчка? Инаку, прееска му дадов на бебо од готовата каша на Хип со мешан зеленчук, компир, карфиол, морков и грашок. Погрозно нешто нема, се чудам и тие 80гр како ги изеде. Никаков вкус немаше, дури и тешко мириса од карфиолот.
Три пати му дадов Вљда ништо нема да му биде. И јас ми дадов иста кашичка додадов и ориз што рикање беше Дали му се спиеше или гадно му беше незнам ама и тешко мирисаше.
Јас колку што читав воведување глутен по новите препораки е што порано, така да не си направила грешка не се секирај.
Nema da mu bude nisto. Sekako sega preporucuvat gluten da se vovede so 6 meseci. Ne se grizi. Jas nekogas davam i samo ovosje, kombinacija nekoja, a nekogas zitarka i ovosje. Za rucek zelencuk sekoj den , a meso sekoj vtor den. Zolcka uste nemam vovedeno, utre pravime 7 meseci. Maticna mi kaza deka mozam i toa da vovedem ama uste se mislam da ne e rano malce.
Разбирам да има ред на внесување храна, и да се внимава со алергени, ама ова со глутенов никогаш не го сфатив сериозно. Секако бебињата си имаат мака малку додека се навикнат на новата храна и може да реагираат. Ама дека од глутен толку пазење треба, мислам дека не. Можеби дека не познавам никој со чувствителност на глутен, ама ми звучи како модерен проблем. Секако СЗО препорачува ран внес на алергени, јас лично воопшто не пазам на глутенот.
Дадов четврт жолчка на 6 месеци, немаше реакција, исто по препорака на матичната. Јас имам др "проблем" со бебко, не сака повеќе течни кашички, сака да џвака, сака потврдо да јади сега ќе му ги пасирам, да видам како ќе јади.
Од следната недела треба да воведам жолчка и месо домашно пилешко.Педијатрот рече прво водата па потоа месото.Е сега, да давам вода 3 дена па месо 3 дена за да воведам или како? Друго, жолчката исто 3 дена прво осмина,па четвртина, па половина? Трето, од кога ќе воведам и двете како беше еден ден месо друг жолчка? Некако многу ми се одолговлекоа намирнициве со тоа по 3 дена.Еве од другата недела смр 7+ а уште не сум дала карфиол брокула цреша вишна.
Жолчката јас ја давав вака: Првата недела Понеделник и четврток по една осмина Втора недела Понеделник и четврток по една четвртина Трета недела Понеделник и четврток по половина Последната недела исто, по цела Еден месец траеше воведувањето Сега на скоро 11месеци и давам по два пати неделно. Месото директно го дадов во количина од 20-30грама, а не водата. Не го воведував по три дена. Не е обожавател на месо.
Варено јајце, па двоиш жолчка и сечеш четвртина, осмина? Може е глупаво прашањево, ама не знам како на друг начин би одвоила четвртина жолка
Sto mozam na 7+ da vovedem? Do sega imam vovedeno ovosje: jabolko, krusa, sliva, banana, praska, kajsija, cresa; zelencuk: morkov, kompir, tikvicka, tikva, brokula, karfiol, kromid, paskanat; zitarki: oriz, pcenka i proso.
Девојки, дали се воведуваат нови намирници кога бебето прима вакцина? Мислам на тие три дена додека е можна реакција од вакцината.
Јас денес и дадов таква и не ја сакаше. Додуша мојава нишш не сака. Еве неколку дена на сила пикувам. Устата цврсто затворена ја чува. Не знам што да и правам. И дадов за проба и кисело млеко домашно и ни од него не е воодушевена.