Воведување на цврста храна кај бебињата

Дискусија во 'Бебе' започната од ROSII, 29 ноември 2009.

1. kukla21

kukla21 Мама Член на тимот

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.740
    После 2 мислам најрано.

На mal.ecka му/ѝ се допаѓа ова.
  2. hello-kitty.90

hello-kitty.90 Форумски идол

Се зачлени на:
    15 октомври 2013
    Пораки:
    2.978
    Допаѓања:
    21.188
    Не е можеби толку голем проблем што ќе пробаат,иако нели има некои работи кои не се даваат на бебе,проблемот е што не се почитува зборот на мајката. Си имам некои правила кои сакам да се почитуваат ако го дадам на чување.
    Син ми е 5 ипол месеци, сеуште пробува вкусови, оброци немам воведено. Свекрва ми пред мои очи,за малку ќе му дадеше да проба фил од торта,со еден куп шеќер,млеко, живи јајца,брашно,какао :@
    Среќа што бев тука,и ја фатив раката и и реков да не му дава во никој случај. Затоа и не го оставам на само,само под мој надзор.

На lackygirl, happygirl, aceee99 и 2 други им се допаѓа ова.
  3. happygirl

happygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    27 јули 2010
    Пораки:
    4.731
    Допаѓања:
    24.334
    Имам 2 прашања:
    1. Бебо мој касно се буди насабајле, околу 9/10ч и цица, па спие и првиот оброк му е дури во 12:30/13ч. Почнав и втор оброк деновиве, ама многу доцна му доаѓа бидејќи после 1от спие, па цица и јаде околу 17/18ч. После тоа до вечерното спиење и во текот на ноќта е само на доење. Дали може кога се буди насабајле да му давам директно каша, наместо да цица? Така порано ќе има и доручек а и ручек.
    2. Денес му дадов четвртина авокадо, остатокот го ставив во фолија и во фрижидер. Сега гледам почнало да потемнува на некои делови. Дали може утре да му дадам од тоа или ново да купам?

4. BabyT*

BabyT* Популарен член

Се зачлени на:
    3 јуни 2019
    Пораки:
    4.517
    Допаѓања:
    17.622
    Мајки завршиме три дена со давање морков. Денес столицата и беше портокалова и поцврста баш како кашата е сега мислев за утре да почниме со компир, но да не а стагнирам со какање? Некој совет со што да продолжам.

5. lackygirl

lackygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    24 септември 2010
    Пораки:
    7.250
    Допаѓања:
    24.704
    Јас му го давам авокадото 2 дена, тоа црното ќе го исчистиш.
    И на моево касно му се оброците сличн ок како тебе, јас мислам дека не е страшно ако се дава секој ден во исто време ќе му се направи навила, еве сега на пр. Иди 17ч бара да јади, не сака да цица :) давај му како што мислиш ти дека е најдобро. Од ко ќе јади во 17ч после само доење и вода му давам.
    @hello-kitty.90 е баш тоа ме нервира, што не го почитуваат твојот збор...јас сакам да му направам ред, да се знај кога спија, кога јади итн.
    @BabyT* јас не давав по 3 дена, по 2, а некогаш и по 1, немаме досега со ништо проблем, еве до 6 и пол месеци има пробано жолчка, јогурт, црешна, вишна, патлижан, бисквита, лебче..и никаква реакција на ништо нема. Немора толку строго. Јас од матичната добив совет и месо и жолчка од 6 да му давам.

На Lolipop23 и happygirl им се допаѓа ова.
  6. BabyT*

BabyT* Популарен член

Се зачлени на:
    3 јуни 2019
    Пораки:
    4.517
    Допаѓања:
    17.622
    Склона е кон алергии и затоа повеќе внимавам. А и не ми се брза да почнувам со цел оброк затоа сакам прво да ги проба основните работи по неколку дена, но не знам компирот да не и направи уште толку цврста столица.

На lackygirl му/ѝ се допаѓа ова.
  7. Chanell*

Chanell* Форумски идол

Се зачлени на:
    24 септември 2016
    Пораки:
    4.392
    Допаѓања:
    32.765
    @hello-kitty.90 Те разбирам, и јас го минав истото..
    Не можеа да дочекаат да почне да јаде, па мораа од се да и понудат.
    Среќа што секогаш се врткам околу бебе па следам што и како и се дава.
    Тек кога тргнав на работа дознав дека се поопуштиле со давањето намирници, па спискав.
    Можело и без мекици :)
    Случајно сестра ми ја издаде свеки а и мајка ми што и давале.
    Сега да видиш како се слуша што ќе речам.. Последен пат потенцирав дека за мое бебе јас одлучувам што и како ќе јаде.

8. happygirl

happygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    27 јули 2010
    Пораки:
    4.731
    Допаѓања:
    24.334
    Баш оти ќе се навикне така, не знам да не грешам оти подоцна му се оброците. А како ќе биде кога ќе треба да давам и вечера? И кога ќе тргнам на работа, почнувам од 08:30ч. Затоа не знам дали треба уште од сега да го навикнувам порано да јаде...

На lackygirl му/ѝ се допаѓа ова.
  9. orhideea

orhideea Форумски идол

Се зачлени на:
    19 септември 2011
    Пораки:
    5.991
    Допаѓања:
    66.495
    Во МК после 2 та година во странство после 12+
    Читам по групи некои и на 4 г им е страв да дадат.
    Јас дадов после 12+

Најдобро ти е кога ќе стане да му дадеш каша па потоа да цица.
    Авокадото го користам 2 дена само го отстранувам потемнетиот дел.

Ако ти е страв дека може запек да фати следно воведи слива или круша.

На kukla21, mal.ecka и happygirl им се допаѓа ова.
  10. BabyT*

BabyT* Популарен член

Се зачлени на:
    3 јуни 2019
    Пораки:
    4.517
    Допаѓања:
    17.622
    Како да а приготвам сливата. И има врска што сум почнала со морков или може најизменично зеленчук па овошје. Извини те испозамарав. :tmi:

11. AlicaInWonderland

AlicaInWonderland Популарен член

Се зачлени на:
    26 ноември 2010
    Пораки:
    3.624
    Допаѓања:
    9.805
    Може некој од апликацијата бебе готвач да ми сликне што се воведува 8+.
    Ми требаат идеи што ново да внесам :)

12. Milaаа991

Milaаа991 Популарен член

Се зачлени на:
    9 февруари 2018
    Пораки:
    2.915
    Допаѓања:
    11.385
    Јас вчера и воведов грашок и тоа зрната ги лупев и мн малку ставив, повеќе кашичката беше на морковче, плус ја направив течна како супа. Ноќеска се уби бебе од плачење до 12 исто како кога беше малечка и имаше грчеви. Не знам дали тоа и беше реакција од грашокот или затоа што шетавме до покасно, па по пат почна да задремува и дома се расони, па не можеше да презаспие и се нервираше. Слушнав како и кркори меше на 2 пати и силно испушти гасовои, па можно е да и правеше гасови грашокот, ама толку од 5 лажички супа? Не знам дали денес да и давам пак, не ми се врви пак низ истото, а пак вака нема да знам дали беше од грашокот.

На happygirl му/ѝ се допаѓа ова.
  13. BabyT*

BabyT* Популарен член

Се зачлени на:
    3 јуни 2019
    Пораки:
    4.517
    Допаѓања:
    17.622
    Screenshot_20190623_083128_com.bebegotvach.jpg Screenshot_20190623_083032_com.bebegotvach.jpg

Прикачени фајлови:

На AlicaInWonderland му/ѝ се допаѓа ова.
  14. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.942
    Допаѓања:
    203.231
    Пожелно е да му го смениш оброкот, т.е сабајле во 9 да има доручек. Секако до 9 најкасно треба да е изеден. Таман ќе си фатиш ред со следните оброци.
    Оти станува толку касно?

На happygirl му/ѝ се допаѓа ова.
  15. Lolipop23

Lolipop23 Форумски идол

Се зачлени на:
    21 март 2010
    Пораки:
    5.517
    Допаѓања:
    27.302
    Шампињони дадов после годинка и од тогаш редовно јаде речиси секој ден. Речиси во секое јадење ставам шампињони. Тука општо не ги препорачуваат, но истражував многу по нетот и никаде не најдов зошто не се даваат на бебиња.

На mal.ecka, duffi и NarCis@ им се допаѓа ова.
  16. happygirl

happygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    27 јули 2010
    Пораки:
    4.731
    Допаѓања:
    24.334
    Не смета ако му давам каша прво од сабајле наместо да цица нели?
    Секако во текот на ноќта станува 2 пати за цицање.
    А станува толку доцна оти доцна и заспива, околу 23ч. Никако да заспие порано, пред некој месец почна вака и без разлика дали ќе има трета дремка околу 17ч или не, не заспива пред 23ч навечер.

Сега се сетив, кога јаде овошни каши, и домашни и купечки, под десното око му се појавува црвена точка до големина колку ноктот на најмалиот прст. Ја има додека јаде, штом заврши со оброкот ја снемува. Некоја со вакво искуство?
    И кажав на матичната, ама не обрна многу внимание.

17. Minnie 1

Minnie 1 Форумски идол

Се зачлени на:
    5 декември 2014
    Пораки:
    2.373
    Допаѓања:
    27.411
    .Користи ли некој ваков ориз и со што го правите,млеко или вода?
    Со што најчесто комбинирате?

IMG_20190623_110345.jpg

18. happygirl

happygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    27 јули 2010
    Пораки:
    4.731
    Допаѓања:
    24.334
    Јас го користам, го правам само со вода и додавам или овошје или зеленчук. Со јаболко и круша најмногу го јаде моево. Имам пробано и со брокула, или со морков...

На Minnie 1 и Milaаа991 им се допаѓа ова.
  19. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.942
    Допаѓања:
    203.231
    Не смета, така и треба. Да станува во 6, секако прво ќе цица, ама вака, мора доручек. За да ди фатите убав ред, особено ако оди во градинка.
    За точката не знам што би можело да биде.

20. happygirl

happygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    27 јули 2010
    Пораки:
    4.731
    Допаѓања:
    24.334
    Е па тогаш, така ќе му давам. Во градинка нема да оди скоро, ама ќе доаѓа жена да го чува кога ќе почнам со работа здравје, па секако треба да си фати ред со јадењето. Мене највеќе ми беше да не му кратам од доењето оти млекото му е единствена течност, вода/чај никако не пие. Ама мора да се учи некако :)