@Annath А што мислиш за праски. Бебе е 5м и 1н по препорака од педијатар беше и да и правам и праски, сливи, компир, гриз. Овие ми паднаа у око друго гледам дека сте давале и вие. Инаку сега почнавме само со вкусови пробување. Па ме интересира и други мислење.
И јас денес со истата мака, дадов адаптирано, се гади нејке ни да проба, утре пак ке пробам. Инаку си цица и јаде по два оброка на ден. 6+ е и сакав да му дадам адаптирано само за навечер за да пробам да спие повеке и он и јас малку да се одморам дека да врзе 3 саати е научна фантастика, ама изгледа дека потешко ке оди таа работа
Моево јаде и вечера, станувањето му е повеќе од навика а не од глад. Дете што цицало подолго време, или во мојов случај пие мајчино млеко од шише, многу ретко прифаќа адаптирано млеко. Нека си цица, мало е сепак 6+, кешки моево да цицаше, ама со пумпа да влечам до 2-3 години како што цицаат, мало морген мали, мислам дека до годинка доста е.
Мајки, купив каша на Хип од слива ама читам во составот 50% е слива а меѓу другото има оризов гриз и скроб од ориз. Дали може да ја дадам или да почекам прво да воведам ориз. За една недела прави 6 месеци.
Оваа има и шеќер. Не почнувај баш со оваа. Воведи јаболче, па ќе дадеш Хипп јаболко и слива. Подобар е составот.
Да не те разочарувам, ама допрва ќе се буди почесто. Особено додека цица, ќе се буди ноќе. И адаптирано да ти прифати, пак ќе се буди. Не мачи го детето со адаптирано штом имаш доволно млеко. Не се буди од глад.
Блитвата денес покасно, ама успешно воведена. Ја направив со ориз, изеде околу 4-5 лажички и почна да се мршти и кенка, го залажав со малку јаболко, и така цело си го изеде. Утре втор ден блитва, со просо ќе ја правам. Ако не ја сака, пак тркалце јаболко ќе ставам. Смешни или не комбинацииве најважно ми е само да јаде бебо. @SaNJaAaaAaa јас имам дадено и од оваа слива, а и мешавина јаболко и слива. Оваа погоре е баш блага, како мармалад е. А во комбинацијата со јаболко на Хип нема шеќер. Тоа што има оризов гриз и скроб, малку е. Јас ја воведов првин сливата па дури после некое време дадов ориз.
@happygirl и јас вчера и завчера прв пат блитва му дадов, првиот пат со ориз и малку јогурт, а вчера со компир, успешно беше со двете, јади мојов се @monik55 ориз мелен не јади синко, јас варам 3:1 ориз обичен и потоа го блендирам, е тој го јади и го сака. @Dina911 да те утешам, мојов од 4 месеци навака по 100 пати се буди ноќе, се испробав, АД не дадов, млеко имам, еве сношти цицаше и плус измолзив и 150мл и тие ги испи во сон и пак стануваше нон стоп цела ноќ, јас сватив дека не се разбудува од глад, не давај АД кога имаш млеко @SaNJaAaaAaa давај слободно, нема штета од ориз
Мила какво кисело млеко даваш? И сакав да прашам, денес купив киноа од КАМ, не сакав да давам, ама го видов и си реков ќе земам незнам како се прави, нема никакво упатство, како го комбинирате?
Иста песна. Не да ми се плачи. Давај и просо и сливи и тие имаат железо. Јас цртани почнав да и пуштам за да изеде бар 60 грама зеленчук. Вчера бевме на гости кај свеки и ми вика од што си ти нервозна не ти јаде бебе, абе ми идеше да ја истепам. Како да не бидам нервозна. 2 часа варев телешко, за ма крај да турам. Па ајде со лажги и со шетање изеде 50 грама колку да проба. Бтв и јас ставам често јаболко и си каснува така. Утре планирам месо со јаболко и тиквичка. Само нека јаде, од јаболка нема штета. @lackygirl домашно кисело млеко давам од домашно кравјо млеко. Киноа и јас купив ама немам уште дадено. Прашував тука ама никој не ми кажа како ја дава. Ќе дадам деновиве по некој рецепт од бебе готвач.
Ја најде домаќинката.. и јас како тебе правам. Пробај додади путер или маслиново, може ќе и добие шмек па ќе јаде. Или додади пашканат. Пробај печен зеленчук.
Маџун од кога дадовте? Го зедов овој денес. Некои каши ми се ептен бљуткави, немаат блажина, па реков со ова да пробам. 11+ сме.
Moze li od ova da davam? Ne vidov koga kupiv deka ima koncentrat od sok od crna ribizla i od sok od limon.