Јајца какви купувате? За нас зимам домашни ама ми е страв да ги дадам на бебе . Не знам кога ги собираат, како и чуват. Гледав едни во маркет домашни, ама па и они само рок на траење мислам имаа, без друга декларација.
Јас домашни ќе му давам. Пред некој ден му дадов првпат, тазе, собрано од претходниот ден. За нас зимаме од таа жена и и побаравме неколку “ептен тазе” за бебе. За десетина дена пак планирам тазе да барам.
Давате домашни,? Од каде купувате? Мене педијатарот ми рече од поголемиве фирми да купам поиспитани биле... не знам какво да дадам на пазар гледам продаваат домашни ама дали стварно се дали се тазе...
Јас од пазар не би зела. Само од познати. Мене колешка ми носи секој понеделник по 3 јајца за таа недела за бебе. Купечки не сум дала, ама ако немам избор би дала и такви.
Јас станав скептик за домашно јајце Ист совет добив од педијатар Домашните јајца не се проверени и дека купечките се по сигурни за бебе
Као демек купечките проаѓале на некаков скенер и со прееемногу тенка игла (од некое од јајцата) зимаат примерок и испитуваат дали е добро , па потоа ако се е во ред со резултатите ги пуштаат по маркети и продавници .. Искрено имам девер во фарма за кокошки и за јајца работи , кога ми кажа како и со што ги хранат од тогаш немам купечки јајца капено и нема да купам .
Од како наполни година му купувам био јајца и имаат многу убав вкус исто како домашни. До пред година не јадеше редовно јајца само кога имав домашни проверени. Од МК си носев. Инаку овде обични јајца се 1.60€ а био се 4€ за 10 јајца и има голема разлика. Посветлите се био.
Јас во Мк земав домашни таму почнав да воведувам, тука земав био и тоа не од маркет туку по пат има фарма кокошките се надвор и има автомати за био продукти. Мислам од изборот што го имам тоа е најдобро. Сеуште воведувам чекав да поминат горештините да почнам.
Јас панично се плашам од салмонела. Домашни не сакам од причина што не ги одгледува ветеринар, па можат да ми даваат од болна кокошка за која ќе дознаат по 2 дена дека е болна. Знам дека се проверени и дека од Агенција има контроли. Законот дава и домашни јајца да се продаваат на пазар, под одредени услови, ама јас не би. Нив не ги контролираат. Бојата на јајцето не значи квалитет туку тоа е од видот на храната. Жолчката сум чула дека треба да е помала, не голема.
По нашава државичка во фармите и општо насекаде каде кокошките се во кафези и служат само за јадење и несење јајца тие се преполни со хормони и со инекции од болести , бидејќи тие кокошки не се движат и се склони на болести , а јајцата секако добиваат печат дека се као демек проверени бидејќи нели кокошките се "здрави" , био јајца има и кај нас пишува на самата паковка но, не е вистина дека се баш био . Домашните јајца , да , не се проверени ама се по здрави бидејќи кокошките јадат де трошки, де трици , де јачмен , де пченица , идат по двор или ливада си пасат (колкаат трева и црвчиња , камчиња) ,нешто што остане овошје , зеленчук , кокошка ако се разболе дома одма псоисува и болна кокошка јајца не несе . Пилињата што се продаваат 'свежи' и мрзни во маркетите се стари само 7 недели (од денот на ведење) ги клукаат со концетрат полн хормони да порастат побрзо и да имаат килажа , оние пилиња што се фалични ги ставаат во машина и ги мелат туто комплето(без пердуви) па се добива мелено пилешко или го даваат во кланица каде се 'средуваат' свињи и јинци па од тамо се прави мешано мелено месо .