1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Воведување на јајце

Дискусија во 'Бебе' започната од Skorpija989, 8 јануари 2018.

1. tamarce.j

tamarce.j Истакнат член

Се зачлени на:
    29 јуни 2012
    Пораки:
    282
    Допаѓања:
    331
    Женички,за воведување жолчка со домашни или купечки јајца да се почне, некој ми викаат демек никако домашни јаки биле. И прво со жолчка или месо да почнам. Докторот вика со жолчка, 6 месеци и една недела сме :)

2. Sandrin4

Sandrin4 Истакнат член

Се зачлени на:
    21 јуни 2018
    Пораки:
    1.409
    Допаѓања:
    6.197
    Домашни е најдобро според тоа што иам читано на фемина

3. Carpe Diem New

Carpe Diem New Истакнат член

Се зачлени на:
    24 септември 2016
    Пораки:
    567
    Допаѓања:
    488
    Zolckata se voveduva na 8 meseci, rano e. Meso isto e pokasno, od 7 mi.

4. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    6.930
    Допаѓања:
    36.031
    Домашно, проверено. Варено 8-10 минути, може и повеќе.
    Прво жолка на 7-8 месеци. Се дава една четвртина па една половина па цела.
    Од месо преферирај телешко, избегнувај пилешко.

На Makedonka007 и Sandrin4 им се допаѓа ова.
  5. kukla21

kukla21 Мама Член на тимот

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.738
    Рано е за жолчка на 6 месеци. На 6 можеш само водата каде се вари месото. Мевце од 7ми почни. Жолчка после

На mal.ecka и TeddyGrey им се допаѓа ова.
  6. DuchessAnn

DuchessAnn Популарен член

Се зачлени на:
    13 јуни 2016
    Пораки:
    1.216
    Допаѓања:
    5.728
    Ако му ставаме сега во средина на март МРП, да воведам белка? Малку порано ќе биде ако дадам на почеток на март. Скоро 11.5 месеци реална, 9 месеци корегирана.
    Матичната вика може, од една страна фуфка, а од друга читам по странцијава ако се немало во фамилија историја на алергии можело и порано..
    Како да воведам?
    Да дадам со тестенини прво?

7. mimiiiii

mimiiiii Популарен член

Се зачлени на:
    30 јули 2012
    Пораки:
    2.892
    Допаѓања:
    11.288
    Може ли совет за јајца какви? Можам да земам домашни и сега викаат проверени да се, епа како? Домашните не поминуваат контрола од каде да знам какви се.:^) Луѓево ни се блиски за нивен кеиф си чуваат, ги пелцува кокошките и не ги рани со концентарти ама пак ми е шубе.

8. Цвет88

Цвет88 Форумски идол

Се зачлени на:
    3 март 2017
    Пораки:
    4.040
    Допаѓања:
    21.665
    Мојата проба цело јајце прво во кифлички. Ама, прво ја намачкав со белка жива на кожа по совет од докторката. Ми рече ако нема реакција, давај така во нешто, а за цело јајце после година.
    Мислам 10 м беше.
    Потоа пробав пржени кришки на путер со цело јајце. Белка чиста не сака да јаде.
    Јас без да знам дали има или нема алергија на јајце, мрп не би ставила. Тоа зборев и со докторката во диспанзер.
    Воведи можда боље така, него да ставиш на ризик вакцина.

На DuchessAnn му/ѝ се допаѓа ова.
  9. DuchessAnn

DuchessAnn Популарен член

Се зачлени на:
    13 јуни 2016
    Пораки:
    1.216
    Допаѓања:
    5.728
    На малиов последниве 2 недели му ставав во кашата по малку белка, првин 2 пати како нокте парченце, па 2 пати по 1/8ка и 2 пати 1/4ка, досега немаше никаква реакција.
    Дали се смета за воведена?

Максимум 1/2 белка ќе пробам давам наредниов период, зошто потешко ја вареше жолчката, деновиве конечно може цела да ја свари.
    И јас повеќе од 2 јајца ако изедам тешко ми е на желудник, па не сакам да го оптеретувам ако е на мене.

10. Chanell*

Chanell* Форумски идол

Се зачлени на:
    24 септември 2016
    Пораки:
    4.393
    Допаѓања:
    32.816
    @TeddyGrey Прочитај тука.
    Јас денес ќе почнам со жолчка 1/8 во доручекот, 5 дена пред 8м.

На TeddyGrey му/ѝ се допаѓа ова.
  11. TeddyGrey

TeddyGrey Форумски идол

Се зачлени на:
    13 октомври 2010
    Пораки:
    8.071
    Допаѓања:
    72.408
    Ја те пратам тебе во чекор со сè.
    Од следната недела и јас, таман ќе ве стасаме :D

На Chanell* му/ѝ се допаѓа ова.
  12. Chanell*

Chanell* Форумски идол

Се зачлени на:
    24 септември 2016
    Пораки:
    4.393
    Допаѓања:
    32.816
    Супер, заедно учиме :D

Дадов со банана и авокадо денес, во мала количина колку за 5-6лажички ја измешав жолчката, за да бидам сигурна дека ќе ја изеде.
    Толку и е капацитет за доручек веќе уствари..|(

На TeddyGrey му/ѝ се допаѓа ова.
  13. Xana1318

Xana1318 Истакнат член

Се зачлени на:
    25 април 2019
    Пораки:
    62
    Допаѓања:
    98
    Majki da ve prasam
    Kerkami e skoro 8 meseci slusam deka posle ovoj mesec se davalo po edno vareno jajce od prepelici na den
    Velat bilo mnogu zdravo
    Pa ja mislam deka e uste mala pa sto me sovetuvate vie :)

14. sofi2107

sofi2107 Популарен член

Се зачлени на:
    15 октомври 2014
    Пораки:
    2.191
    Допаѓања:
    5.883
    Кој тоа ти кажал дека се дава цело варено јајце од препелица на толку мало дете?
    Јајце од препелица и од кокошка имаат исти нутритивни вредности ( на гугле читни ). Имаш и на јутуб на 0+месеци на Телма, видео баш за јајце од кокошка и препелица видео. На таа возраст почнуваат со жолчка воведување. Тек после 12мес со белка. Белката е највисок алерген.
    На толку мало дете да му се даде цело јајце може да направи тешка алергија!
    На секоја табела за дохрана си има од кога се воведува жолчка и белка. Па и секој педијатар дава насоки.
    Инаку јајце од препелица е здраво за имунитет доколку се конзумира живо. Но, со оглед на тоа дека може да дојде до самонела доколку се дава живо јајце ( кокошка/препелица ) не се препорачува до најмалце 3-4г. А, некој па и педијатри и стручни лица советуваат до 7г.
    Синко ми е 2г и 1м. Јајце од препелица варено прв пат му дадов негде после 1ипол г.

На Xana1318 му/ѝ се допаѓа ова.
  15. Xana1318

Xana1318 Истакнат член

Се зачлени на:
    25 април 2019
    Пораки:
    62
    Допаѓања:
    98
    Mnogy ti blagodaram za sovetot ete toa ne sum go znaela inace toa mi go imase kazano svekrvata ona slusnala nekade ama sega sum sigurna za toa inace jas i imav dadeno zolcka kokoskina pomesana so voda i sho ubavo si ja izede

На sofi2107 му/ѝ се допаѓа ова.
  16. Xana1318

Xana1318 Истакнат член

Се зачлени на:
    25 април 2019
    Пораки:
    62
    Допаѓања:
    98
    Mnogy ti blagodaram za sovetot ete toa ne sum go znaela inace toa mi go imase kazano svekrvata ona slusnala nekade ama sega sum sigurna za toa inace jas i imav dadeno zolcka kokoskina pomesana so voda i sho ubavo si ja izede

17. Xana1318

Xana1318 Истакнат член

Се зачлени на:
    25 април 2019
    Пораки:
    62
    Допаѓања:
    98

18. sofi2107

sofi2107 Популарен член

Се зачлени на:
    15 октомври 2014
    Пораки:
    2.191
    Допаѓања:
    5.883
    Жолча можеш да комбинираш со повеќе воведени намирници. Со вода никогаш не сум ја дала. Имаш Бебе готвач на фб ( и апликација ) , Нутри бебе ( на фб ) , каде имаш многу разноврсни комбинации на оброци соодветни за возраста. Исто така има и табели за воведување намирници. Сепак свекрва не е компетентна за некој раб. Педијатарот најдобро ќе каже што и кога и како да се воведе.
    Свекрвати чула ама не дочула. Јајца од препелица се здрави да, но за деца поголеми кој веќе имаат воведено цело јајце.
    На форумов исто имаш теми со воведување на дохрана, а и многу корисни па и интересни комбинации на оброци кој членки ги споделуваат. Исто така и на самава тема разлистај наназад имаш комбинации со што комбинирале жолчка.

На Xana1318 му/ѝ се допаѓа ова.
  19. kikin

kikin Популарен член

Се зачлени на:
    4 јуни 2010
    Пораки:
    4.248
    Допаѓања:
    13.889
    Ај кажете рецепт во ручек да вметнам жолчка прв пат (1/8), со што комбинирате?

20. lady.N

lady.N Популарен член

Се зачлени на:
    17 август 2011
    Пораки:
    711
    Допаѓања:
    1.132
    Јас најчесто ја давам со кисело млеко бидејќи највеќе ја сака така. Понекогаш и ја мешам со зеленчук (пример тиквица, брокула, морковче ќе обарам, пасирам и мешам со жолчката, додавам и ориз, просо или пченка за густина оти мојата не јаде ретки каши). А ја имам дадено неколку пати и со овошје, пример со банана и јаболко ама не ја сака така. 9+ сме, почнав да давам жолчка од околу 7 месеци :)

На crazylady, Makedonka007 и kikin им се допаѓа ова.