Спортувам кошарка, па ми треба повеќе вода, нели? Често кога ке се наведнам ми крцкаат колената и скоро секогаш ме болат нозете. Татко ми вели дека тоа е бидејќи не пијам доволно вода. Затоа ова лето одлучив да пијам повеќе вода, па исто така трчам секој ден од сабалје во парк. Според вас, колку чаши, литри е доволно да се пие во текот на еден ден? Имам 13 години.
Преку бубрезите дневно се исфрла од 1 литар до 1,5 литри вода денвно.И плус тоа што потиш,преку дишењето.Возрасните треба да примаат околу 2500 мл на ден,децата повеќе.Бидејќи се повеќе активни.Но и да не заборавиме во храната која ја внесуваме,содржи вода.Преку летниов период,јади што е можно повеќе овошје и зеленчку кои содржат,повеќе вода.Типиченни примери краставицата и бостанот. Се надевам ти подобјаснив..
Не сум љубител на газирани пијалоци и сокови со конзерванси,ама водата ми е незаменлив пијалок. Шишето вода ми е постојан придружник на прошетките низ град
Лелее јас од како забременив водата ми мирисаше неубаво а итешка ми беше за пиење еве ден денес сеуште исто ја чуствувам,ми треба повеке да внесувам а јас едвај 2чаши во денот а треба многу повеке вода нинако да имам портреба а сакам да пијам бидејки знам му фали на телово.
Можеби сте слушнале дека недостатокот на вода влијае на кожата, очите, косата, телесната тежина и ноктите. Но дали сте виделе каков би бил изгледот на човекот кога организмот не добива доволно вода? Овој инфографик што го пренесе MindBodyGreen го покажува токму ова, со симетричен пресек на лицето, илустрирајќи ја дехидрираната и хидрираната страна. Спојлер преземено од попара.мк Иначе и јас имам подочнаци и бев во аптека и се распрашував за крема и аптекарката ми рече само вода и тоа 2-3 литри денот,џабе биле креми. Пробав ама не можев . Јас не внесувам ни приближно од количината што ми е потребна. Освен тоа и целулитот се топи од внесување на вода,ама ете што да правам.
Водата помага и за подобрување на притисокот. Кога притисокот ми е низок пијам 2 чаши вода и после тоа се чувствувам подобро.
Јас дневно пијам 3 литри вода, 1 литар зелен чај и 1 литар сок од цитрон и сите само викаат дека см внесувала многу течности ама мене ми е супер од кога пијам толку течности имам идеална тежина, тело без целулит и чисто лице
И јас морам да внесувам повеќе вода. Некогаш заборавам да се напијам цел ден, и поради дехидрацијата ужасно ме боли главата.
Пијам вода само кога ќе почуствувам дека ми се пие, не се налевам со сила. Некои денови заборавам да се напијам и ми текнува дури по јадење Газирана вода не пијам воопшто, минерална во шише само кога морам т.е. кога не сум дома, а дома си пијам од чешма.