Водење сопствен бизнис во Македонија

Discussion in 'На работното место' started by Ariel, May 27, 2010.

1. СуперДевојка

СуперДевојка Популарен член

Најдобро да консултураш адвокаткој и треба да ти ја брка работата ако одлучиш да отвориш. Тој најдобро би ти кажал.

KittyAgnes and Jana06 like this.
  2. Dust

Dust Game Over

Ај лп ќе ти пишам за подетално

Jana06 likes this.
  3. Lemon

Lemon Истакнат член

Здраво, пишав и во друга тема, ама изгледа не е баш активна.
    Сакам да променам претежна шифра на дејност, односно откако ја отворив фирмата не проработе со тоа што планирав да се бавам. Сега имам ангажман кој сакам да биде преку фирмава и треба да сменам шифра на дејност.
    Пребарав на ЦРМ и најдов Образец ПП (Пријава за упис на промена......). Во Образецов гледам има две можности: промена на предмет на работење и промена на претежна дејност. Па, сега не знам што е ова предмет на работење. Ако може некој да ми објасни на кратко? И колку се уплаќа за промената на претежна дејност? Благодарам

4. Gabrielle...

Gabrielle... Истакнат член

Дечки, сакам да ве поканам да земете учество на наградната игра доколку е во ваш интерес. Обично не споделувам вака во групи, ама наградата е доста корисна за РАСТ НА МАЛИ И СРЕДНИ БИЗНИСИ ИЛИ БИЗНИС ИДЕЈА, но и обика за маркетинг за потенцијални бизниси, па затоа сакам да споделам тука:
    https://www.instagram.com/p/CnM8MbOrb0-/?igshid=YmMyMTA2M2Y=

5. Skyler

Skyler Популарен член

Не сум сигурна каде да го поставам прашањево, ај да пробам тука.
    Се работи за менаџирање финансии, информации околу трошоци, даноци и сл., немам многу познавања од овие работи, а ми треба да знам зашто срце ме боли колку данок плаќаме.
    Што мислите дека е подобро од овие две опции? Да вработам надворешен соработник што ќе ми помага со ова, ќе ме научи како да работам итн. или да земам да завршам курсеви за сметководство и даноци? Не знам колку ќе успеам да научам без пракса некаде. Или некоја друга идеја?

6. Калатеа

Калатеа Популарен член

Имаш и друга опција, повремено да плаќаш консалтинг, мислам дека од час се наплаќа.

Конто профит се одлични, имаат и обука меѓутоа стваарно треба да те интересира да запамтиш.

7. Skyler

Skyler Популарен член

Па јас конкретно мислев на соработник од Нова консалтинг нив само ги знам. Не знам како повеќе би ми помогнале дали со обука или со консултации. Ќе ги ѕирнам и Конто.

8. kelly.r

kelly.r Популарен член

Кај нас за да се отвори фирма е лесно ко два и два ама за да се затвори...

BlackNight likes this.
  9. АнгелаЈ.

АнгелаЈ. Нов член

Здраво, дали некој може да ме упати за отварање сопствен центар за физикална терапија и рехабилитација? Имам завршено средно и факултет физиотерапевт.

10. Rubiii

Rubiii Популарен член

Здраво

Сакам да рентам мој имот на букимг /аир бнб...
    Дали ми е потребно да отворам фирма?
    Со оглед дека сакам отказ да дадам на моменталното работно место и да си плаќам сама придонеси (конкретно здравствено).…...

11. Angellcee

Angellcee Истакнат член

Вработена сум во странска фирма што работи за Америка (не нешто многу интересна), за брзо време ми досади но сепак си ја работам! Се надевам некој од вас исто така во некој дел од животот се почуствувал како да не знае што сака или што да работи! Сакам свој бизнис да си имам и да си заработувам убаво!

• Што Вие предложувате?
    • Што Вие работите?
    • Колку сте задоволни?
    • Што мислите што се бара денес?
    • Како би почнале или веќе сте почнале?

12. Македонско04!#@

Македонско04!#@ Истакнат член

Здраво,
    Јас имам една колешка од факултет што си работи дополнително свој бизнис и си има клиентки што и одат. Таа работи со нокти, па од мене идејата за да започнеш бизнис би била:
    -Прелагам да започнеш со правење на нокти, продолжени, маникир, педикир, по тоа сега сите млади девојки одат за да им изгледаат модерни ноктите.
    - Јас сеуште не работаам сопствено, му помагам на моите сега, но имам огромни планови за во иднина и сигурно ќе започнам со сопствен бизнис.
    - Денеска најбарани се жените што работат како фризерки, козметичарки, со нокти што се занимаваат, значи занает сигурна работа е и најплатена ако имаш трпение најпрво.
    - Јас би започнал прво со прашување на сметководство или адвокат околу тоа како да го пријавам бизнисот, потоа ќе ги извадам сите дозволи за работа, па средување на дуќанот, мебел, грееење/ладење, маркетинг би си направил на социјални мрежи, сопствена страна на фб/инстаграм каде што ќе постирам како работам и т.н.

Angellcee likes this.