Возачка дозвола (и сè е можно). Какви возачи сте вие?

Дискусија во 'Општи дискусии' започната од Mandarinna88, 15 јуни 2010.

1. Dream-Girl

Dream-Girl ☀️

Се зачлени на:
    24 јуни 2013
    Пораки:
    20.123
    Допаѓања:
    195.398
    Да се пофалам дека научив да возам, бар доволно како за почетник :)
    Првиот ден стварно ми беше тешко ама од вториот натака се подобро ми одеше. Инструкторот уште е намќор, но имам уште 12 дена за возење само, па ќе ги извозам, ќе се потрудам што повеќе да научам да возам што е можно подобро и да не го рецкам. Не ми се верува дури дека толку брзо сфатив како иде возењето, мислев мкогу потешко ќе ми е. :)

На Moon.Girl и cresa-jagoda им се допаѓа ова.
  2. Dream-Girl

Dream-Girl ☀️

Се зачлени на:
    24 јуни 2013
    Пораки:
    20.123
    Допаѓања:
    195.398
    Мене ме интересира нешто. Дали секој пат кога возевте, возевте на различни места или си возевте на местото кај шо сакате да полагате после? Мене не ме ни праша инструкторот кај сакам да полагам (сакам во Аеродром) и ме носи кај ќе му текне... Другар ми вика он цело време возел во Аеродром, за тој дел убаво да го научи и сите ситуации што се одвиваат на тој дел од булеварите и улиците, за што побрзо да положи...
    Дали е океј шо возам низ цел град или треба да си побарам само низ Аеродром да возам? :)

3. Trxmx

Trxmx Популарен член

Се зачлени на:
    17 октомври 2016
    Пораки:
    343
    Допаѓања:
    8.313
    Јас првите неколку часа возев само низ Аеродром и после тоа и низ центар и карпош. Треба да возиш секаде да се навикнеш и на други улици, но ако полагаш во аеродром 70% таму да возиш

На Shmizla94 и Dream-Girl им се допаѓа ова.
  4. Yeeah

Yeeah Популарен член

Се зачлени на:
    23 јули 2012
    Пораки:
    706
    Допаѓања:
    2.822
    Здраво епа вака јас да ве известам дека почнав да возам низ центар и можам да кажам дека на некој начин и се спријателивме со инструкторот.Сега возам точно саат ипол и гледам дека и останатите кандидати си доаѓаат до автошколата.Инструкторот не ми вика,но малце се разочарав да речам од самата себе.Секој пат кога треба да идам осеќам страв како од стоматолог (го знаете она чуство) епа мене ми е така уште ден пред да отидам и дур седнам јас во колата.Вчера возев и бев нешто многу збунета, не фати баш најголемата гужва и правев многу грешки во типот на наместо да ставам во 2ра, јас во 4та.Наместо 3та, јас 5та.И замислете сето тоа дур гледам во менувачот па грешам.Инструкторот беше добар со мене но јас се лутам на себе си.Наместо да идам напред јас се повеќе и повеќе сум целата збунета.Си викам а тек кога ќе полагам замислете да треба во 3та а јас во 5та да ставам :( .Викендов решив да седнам во колата на татко ми и да ги учам брзините, но и да гледам видеа за возачи почетници.Незнам зошто ми се случува ова, дури и ми се плаче од што правам катастрофални грешки.Совет?

5. Avery

Avery Популарен член

Се зачлени на:
    1 ноември 2014
    Пораки:
    2.777
    Допаѓања:
    14.585
    Би ти препорачала да не возиш со татко ти, освен ако не е исклучително трпелив и возач кој вози по сите прописи, затоа што сите со подолг стаж во возењето си присвојуваат некои лоши навики кои несвесно ги пренесуваат на другите. Но , можеш да ги вежбаш само уфрлувањето на брзините. За останатото, немам некој посебен совет освен да ти кажам да се опуштиш и дека возењето е рутина која мора да се извежба, а штом се усвои понатаму секој потег доаѓа интуитивно.

6. GirlRose

GirlRose Форумски идол

Се зачлени на:
    16 јануари 2014
    Пораки:
    5.177
    Допаѓања:
    27.340
    Колку провизија земаат во пошта за да уплатам за полагање за тестови?

7. waterllady

waterllady Популарен член

Се зачлени на:
    26 мај 2014
    Пораки:
    568
    Допаѓања:
    3.182
    35 денари.

На GirlRose му/ѝ се допаѓа ова.
  8. Irreplaceablee

Irreplaceablee Популарен член

Се зачлени на:
    1 јуни 2016
    Пораки:
    646
    Допаѓања:
    10.378
    Јас цело време возев во Аеродром, еднаш накај драчево ме однесе па таму по некои патишта али само еднаш. И обаврзно ми нагласуваше за секоја можна уличка каде да пазам, кај има стоп, каде најчесто бутаат и така натаму. Обавезно раскрсниците ги поминувавме нонстоп и цело време ми посочуваше на што највише да внимавам.
    Ти кажи му дека сакаш во Аеродром да полагаш и да вежбате таму. Има неколку заебани раскрсници (таа кај што има испрекинати после скопјанка, и кај онаа од ред и гет што иде према 3 бисери малце се заебани лентите) слободно кажи му да ти каже каде има и стоп знаци и научи си ги пошо ќе мора да застануваш а ептен се строги за тоа, нрка ти објасни убаво и на кои улици имаш предност и така натаму.

На cresa-jagoda и Dream-Girl им се допаѓа ова.
  9. Dream-Girl

Dream-Girl ☀️

Се зачлени на:
    24 јуни 2013
    Пораки:
    20.123
    Допаѓања:
    195.398
    Фала многу, баш ова ми требаше :)

На Irreplaceablee му/ѝ се допаѓа ова.
  10. Irreplaceablee

Се зачлени на:
    1 јуни 2016
    Пораки:
    646
    Допаѓања:
    10.378
    Да не знае некој за меѓународна колку се плаќа?

11. Avery

Avery Популарен член

Се зачлени на:
    1 ноември 2014
    Пораки:
    2.777
    Допаѓања:
    14.585
    Зависи каде ја вадиш, од 750 до 950 некаде. Мислам дека во АМСМ е најскапа, а најевтино во ПСС и Здружение на возачи, ама не ме држи за збор. Да знаеш само дека потребни ти се 2 мали слики како за пасош.

На Irreplaceablee му/ѝ се допаѓа ова.
  12. John Snow

John Snow Форумски идол

Се зачлени на:
    8 март 2016
    Пораки:
    4.940
    Допаѓања:
    53.169
    Мој совет ти е да не полагаш градска у Аеродром, има 2,3 заебани места каде што многу имаат паднато. Полагај си кај зоолошка, таму е полесно

На cresa-jagoda и Dream-Girl им се допаѓа ова.
  13. Dream-Girl

Dream-Girl ☀️

Се зачлени на:
    24 јуни 2013
    Пораки:
    20.123
    Допаѓања:
    195.398
    Да? Па мене таму и ме тера да возам цело време инструкторов, не знам дали да продолжам таму ако е полесно...

На cresa-jagoda и MrenaRiba им се допаѓа ова.
  14. Irreplaceablee

Се зачлени на:
    1 јуни 2016
    Пораки:
    646
    Допаѓања:
    10.378
    Зависи кој реон повеќе го знаеш, мада мене сите ми збореле уште порано дека е по лесно во Аеродром.

На cresa-jagoda, crimson, Yeeah и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  15. Волшебникот

Волшебникот Истакнат член

Се зачлени на:
    9 август 2018
    Пораки:
    423
    Допаѓања:
    485
    Брзини е најлесното нешто, особено ако е прецизен мењачот. Незнам ништо нее комплицирано, и јас имав проблем со мењачот од авто школа 1-2 денови пошто нее прецизен за разлика на мојава кола, 1ва брзина беше потешка после 2ден го навикнав. Ако возиш со таткоти да не го слушаш, возиси како шо возите со инструкторот оти секош нешто че че ти вика, многу отиде лево, десно, терај далеку е а тој е 1метро од тебе. Вежбај со мењачот :?:и не гледај во него.:D

16. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.680
    Допаѓања:
    76.963
    Прв час возев до Марков манастир патот што носи и назад, вториот и наредните сите во Аеродром, исто ми кажуваше што да пазам, најтешките раскрсници и релации повеќе пати ги поминувавме. Последните дури и релација Хотел Русија почетна возев и така едно 4 пати назад до хотел Русија се враќав, зашто уплаќав од таму да полагам. И до населба кај што живеам возев за назад... :)

Мислам нема правило за реонот. Другарка ја бутнаа кај Зоолошка. Мислам добро е кој реон го знаеш повеќе и најбитно од се да немаш паника. Јас имав и положив од 4ти пат хаха

17. Yeeah

Yeeah Популарен член

Се зачлени на:
    23 јули 2012
    Пораки:
    706
    Допаѓања:
    2.822
    Дечки незнам што ми стана но како поминуваат часовите се полошо и полошо ми иде. Незнам што ми се случува.Кога ќе влезам во кола целата сум збунета испаничена. И се возам во 3 саат во најголемата гужва. Срце ме боли зошто ми се случува ова. Сега наместо 3та ја ставам во 1ва. А пред некој час наместо 3та во 1ва.Инструкторот се дере,постојано ми вика:"леле какви грешки леле, леле"...Од нареден час рече дека ќе ги учам рутите само каде што ќе полагам.Очајно незнам што да правам само тоа ми е во глава, само плачам и чуствувам страв дали ќе го можам јас ова. :( :( :(

18. black-angel

black-angel Praefectus Vigilum Член на тимот

Се зачлени на:
    14 декември 2009
    Пораки:
    2.675
    Допаѓања:
    4.640
    Мораш да се олабавиш со паника во возење само беља можеш да направиш. Полека смирено ако треба со 20 вози и пред да смениш брзина погледни во мењачот, и отворено на инструкторот кажи му дека ако ти врши притисок повеќе грешиш . Само полека

На cresa-jagoda и Yeeah им се допаѓа ова.
  19. Irreplaceablee

Се зачлени на:
    1 јуни 2016
    Пораки:
    646
    Допаѓања:
    10.378
    Вака, мене инструкторот не ми даваше да гледам во мењач уопште, па ќе те посоветувам да не го правиш тоа.
    5-Speed-Manual-Car-Gear-Shift-Shifter-Knob-for-CITROEN-C1-C3-C4-for-PEUGEOT-205.jpg_640x640.jpg
    Гледај ја сликава, брзините идат горе доле, што значи дека ако прва е горе, втора е доле, трета е горе, четврта е доле.
    Значи возиш рецимо 40 и си во трета брзина, го фаќаш мењачот и сфаќаш дека е горе, па одма го спушташ надоле за да смениш во втора. Значи увек, ако е доле треба да оди нагоре и обратно.

Друго, по логика ќе знаеш во која брзина си. Ако возиш исто 40 нема логика да си во прва пошо прва е само за тргање, нема логика ни да си во втора затоа што 40 е голема јачина за втора брзина, и исто така нема логика да си во четврта. Значи одма сфаќаш дека си во трета. Чим знаеш дека си во трета онда имаш 2 опции: да намалиш или да додадеш гас. И во двете ситуации мењачот ќе мора да оди надоле. Доле лево за 2ра, и доле право за 4та.

На poppie, Мачкетина, crimson и 6 други им се допаѓа ова.
  20. Antolinaa

Antolinaa Популарен член

Се зачлени на:
    2 октомври 2012
    Пораки:
    2.945
    Допаѓања:
    18.266
    Со тоа гледање во мењач од 2-3 секунди не сте свесни што беља може да направите.

@Irreplaceablee убаво објасни. Немаш потреба од паники. Смири се.

На smooch, poppie, Мачкетина и 4 други им се допаѓа ова.