Возачка дозвола (и сè е можно). Какви возачи сте вие?

Дискусија во 'Општи дискусии' започната од Mandarinna88, 15 јуни 2010.

1. Irreplaceablee

Irreplaceablee Популарен член

Се зачлени на:
    1 јуни 2016
    Пораки:
    646
    Допаѓања:
    10.378
    Ретровизорите мораш да ги местиш, ако приметиш дека се измрдале затани на првиот паркинг и намести ги. Не е никаква филозофија, како што седиш треба да можеш позади убаво да гледаш.
    За тоа што ти збори дали имаш предност или не, кажи му слободно. 'Инструкторе не сакам да ми помагате затоа што сакам јас да го вклучам мозокот и да размослам'.
    Јас кога ќе се вратев дома после секоја вожња седнував и на гугл мапа ги отварав улиците кај што сум возела и размислував кај имам предност, кај немам, каде имам семафор, која лента за каде е и така натаму.
    За музиката и правењето муабет, можда сега ти делува тешко, ама затоа тоа ќе ти биде од голема помош утре кога ќе возиш сама. Ќе бидеш многу по опуштена. И мене на почеток ми беше чудно зашто инструкторот увек имаше музика и нонстоп ми кажуваше вицеви, ама после сфатив дека тоа го прави намерно. Многу пати додека возев ми праеше фори у фазон: еј види го дечконо десно каков е или види го кучево лево, за да види како ќе се понашам ако ми одвлече внимание, дали ќе останам сконцентрирана, дали ќе ми забега и воланот заедно со главата и така натаму.
    Никој не се родил учен, ако се потресуваш само ќе се испаничиш и нема да научиш да возиш. Биди сконцентрирана и ако нешто не ти е јасно слободно прашај го, за тоа зима плата човекот.
    Со лесно

На SunnyGirl2, crimson, poppie и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  2. Rakometar

Rakometar Истакнат член

Се зачлени на:
    13 јануари 2017
    Пораки:
    205
    Допаѓања:
    134
    Пиши ми во лп можеби ќе ти помогнам

На SunnyGirl2 и Yeeah им се допаѓа ова.
  3. Волшебникот

Волшебникот Истакнат член

Се зачлени на:
    9 август 2018
    Пораки:
    423
    Допаѓања:
    485
    Не сум девојка али се што те интересира пиши ми, денеска полагам 2 пат град. (facepalm)

На Yeeah му/ѝ се допаѓа ова.
  4. MacaLove

MacaLove Популарен член

Се зачлени на:
    5 јануари 2011
    Пораки:
    2.399
    Допаѓања:
    6.337
    И, положи ли денес?

Мене прв пат ме бутнаа и скроз паднав психички.

Секогаш возев убаво, без грешка, без трема, ама кога ми седнаа 3цата не знаев да кажам како се викам.

И стандард, почнаа психички да ме буткаат и направив грешка.

Нареден пат ќе им кажам да си ќутат па што сака нека биде.
    Колку грешки и да направам може да се кажат на крај ама ете, тактика им е.

5. Волшебникот

Волшебникот Истакнат член

Се зачлени на:
    9 август 2018
    Пораки:
    423
    Допаѓања:
    485
    Првиот пат тие ме турнаја, денеска јас сам се турнав. Влегов во едносмерна и брзо сум возел. Ми рекоја добар си инале внимавај другиот пат .

На MacaLove му/ѝ се допаѓа ова.
  6. Eni.r

Eni.r Популарен член

Се зачлени на:
    17 август 2018
    Пораки:
    827
    Допаѓања:
    2.237
    Се закажува ли за лекарско? или ке одам да пољубам врата..
    И што е следно после лекарско? прва помош,каде се одвива тоа?

7. Rakometar

Rakometar Истакнат член

Се зачлени на:
    13 јануари 2017
    Пораки:
    205
    Допаѓања:
    134
    Лекарско не се закажува си плаќаш 2500 денари и одма одиш на прегледите кај очен, ушен, психолог, психијатар кај доктор по медицина на трудот и крвна група да ти одредат готова си таму за 2 часа сигурно. После тоа одиш во автошколата ти кажуваат кога имаат теоретски часови си одиш таму 5 дена, после тоа возиш 18 дена со инструктор. Прва помош зависи од кој град си ако си од Скопје ќе полагаш во приватните клиники ако си од внатрешноста ќе полагаш во црвен крст за то распрашај се во авто школата

На Eni.r му/ѝ се допаѓа ова.
  8. Sejfullai

Sejfullai Истакнат член

Се зачлени на:
    26 јуни 2019
    Пораки:
    1.008
    Допаѓања:
    14.789
    После колку време откако е издадена возачката може да се патува надвор од Македонија? Има некакви ограничувања во врска со тоа?

9. GirlRose

GirlRose Форумски идол

Се зачлени на:
    16 јануари 2014
    Пораки:
    5.177
    Допаѓања:
    27.340
    Мислам дека нема никакво ограничување.

10. Dark Queenn

Dark Queenn Истакнат член

Се зачлени на:
    7 август 2018
    Пораки:
    56
    Допаѓања:
    14
    Дополнителен час колку чини и колку е временски?

11. Rakometar

Rakometar Истакнат член

Се зачлени на:
    13 јануари 2017
    Пораки:
    205
    Допаѓања:
    134
    Цената на дополнителен час зависи од авто школата секаде е различно, еден дополнителен час е 45 минути

12. Dark Queenn

Dark Queenn Истакнат член

Се зачлени на:
    7 август 2018
    Пораки:
    56
    Допаѓања:
    14
    колку е отприлика?

13. Rakometar

Rakometar Истакнат член

Се зачлени на:
    13 јануари 2017
    Пораки:
    205
    Допаѓања:
    134
    Отприлика некаде околу 600 денари

14. Kataklinkers

Kataklinkers Популарен член

Се зачлени на:
    10 септември 2014
    Пораки:
    1.633
    Допаѓања:
    9.495
    Некаде е 800 ден од час, ама подобро со ваша кола некаде вежбајте, отколку на нив да им ги дадете. Во некое село, мала населба без полиција итн.

Јас вежбите на полигон ги правам се како што треба, а на испит ме фаќа трема, губам концентрација и правам глупави грешки кои без комисија никогаш нема да ги направам.
    Како да се среди ова? Што лекови земате за поголема концентрација, да сте опуштени?
    Овој мојот инструктор намерно прва ме пушта за да заврши за 10 минути, затоа што после тоа имал часови со некој да вози и не сака да чека многу. Па и на крај не сакаше до дома да ме однесе.

Не се сум задоволна од таа авто школа и инструктор иако е другар на братучед, ама на крај испадна подобро сама да си најдев, отколку вака преку други полошо ќе поминам и ќе изгубам желба за возење.

15. Kataklinkers

Се зачлени на:
    10 септември 2014
    Пораки:
    1.633
    Допаѓања:
    9.495
    Е сигурно ако фатиш врски, а си опасен нема да полагаш. Мој комшија замисли машко еј фати врски и се од прва. Гледаше само да ја земе возачката и сега не вози.
    На градска го извадија на прав пат и не возеше ни пола саат. Ни стоп знак, ни раскрсници ништо.
    Јас разбирам да се фатат врски за да не те буткаат за ситници кои и искусни возачи па и тие самите ги прават, ама ова неговото беше нешто невидено. Може и овие долу му го управувале возилото, а тој само на волан.

На candy.cane му/ѝ се допаѓа ова.
  16. Irreplaceablee

Irreplaceablee Популарен член

Се зачлени на:
    1 јуни 2016
    Пораки:
    646
    Допаѓања:
    10.378
    Епа ради тие таквите што појма немаат од возење и зимаат возачка со врски, има толку сообраќајки. Загреота ни е државичево бедно.

17. Kataklinkers

Се зачлени на:
    10 септември 2014
    Пораки:
    1.633
    Допаѓања:
    9.495
    Тие таквите ни не возат така за украс и седи дома. Мене поопасни ми се оние што мислат дека се којзнае какви шоферишта и пробуваат да се протнат секаде и прават сообраќајки. Мислат дека можат да престигнат и да возат со голема брзина и се толку сигурни во себе.

На candy.cane, black-angel, Yeeah и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  18. Yeeah

Yeeah Популарен член

Се зачлени на:
    23 јули 2012
    Пораки:
    706
    Допаѓања:
    2.822
    Стварно и јас сум забележала дека тие што фатиле врски и што ги поминале од прв пат не возат, а и ако возат осеќаат страв и паника.Затоа може е подобро да не бутнат за да научиме поубаво да возиме кога ќе бидеме сами во кола.Јас имам уште 4 часа да извозам, немам повеќе страв, не ги грешам брзините не гледам во менувачот и сум среќна што го снема тој страв.Здравје боже да положам ќе гледам одма да стекнам рутина за возење.
    Инаку тестовите преку интернет ги учам,но незнам дали така можам да ги научам.Некако подруго ми е да ми се на лист, но нема никој од кој и да побарам а за да ги испринтам не ми се даваат толку пари.Со среќа на сите што се учесници во сообраќајот а и на нас идните. :) :)

На Fantasy33 му/ѝ се допаѓа ова.
  19. Dream-Girl

Dream-Girl ☀️

Се зачлени на:
    24 јуни 2013
    Пораки:
    20.123
    Допаѓања:
    195.398
    Од денеска имам нов инструктор и осеќам дека ја изгубив таа одбивност кон возење што ја имав ради претходниот инструктор што ми се дереше, дури во кола не ми се седнуваше. Супер ми е со новиот, баш е смирен и сталожен, ми објаснува се и си збориме и на рандом теми, па тоа ептен ми помогна денеска да сум опуштена. Саат ипол ми пројде незабележливо.
    Дефинитивно мој совет е да се смени инструкторот ако е нервозен. Овој сам реши да ме остави со друг инструктор изгледа и него го нервирав ама ми направи голема услуга.
    Уште 8 дена имам за возење и мислам дека сега баш ќе се потрудам максимум да научам се што ми фали да донаучам и да се потрудам да ми е убаво на часовите, а не да бројам минути за да заврши часот.
    Фала богу нема да го гледам ко кошмар секое возење. :tmi:

На Bruce10, candy.cane, Moon.Girl и 3 други им се допаѓа ова.
  20. Kataklinkers

Се зачлени на:
    10 септември 2014
    Пораки:
    1.633
    Допаѓања:
    9.495
    И да те бутааат пак нема да научиш, само ќе се полниш нервози, стресови, а возење не се учи од 36 часа, туку со се учи со повеќе возење отпосле. Јас многу подобро ќе извозам и ќе се снајдам и ќе изреагирам кога сум сама, отколку некој кога е со мене или кога ме гледаат.

Тестовите се 140 ден јас џабе ги земав и мислев дека ќе учам од нив и после само од телефон.

Приметив дека одговорите на прашањата не се по исти редослед мене ми се паднаа неколку, а на страната на мвр пр ако беше точен одговор под Б) таму беше под А)

На candy.cane и Yeeah им се допаѓа ова.