Возачка дозвола (и сè е можно). Какви возачи сте вие?

Discussion in 'Општи дискусии' started by Mandarinna88, Jun 15, 2010.

1. BlackSwan22

BlackSwan22 Истакнат член

Денес полагав градска прв пат и секако испитот не е положен :devil: многу се изнервирав бидејќи уште кога почнав да возам сакаа да ме кутнат,се нешто им пречи не се лепи до колата не ова не онаа... веќе немам волја ни за возачка.

2. Dream-Girl

Dream-Girl ☀️

Не се деморализирај, првпат полагаш, ќе биде, ако не следен пат, другиот, ако не и другиот, наредниот сто посто. Ја 3 пат ќе полагам следен месец градска, преку глава ми е и мене ама нема откажување. :)
    Ќе си ја земеме возачката кога тогаш. :)
    Инаку и мене на прво полагање тоа ми рекоа, многу се лепиш до колите, а и скоро на секој истово му го викале, така да не се нервирај ама ич. Кој реон полагаш?

3. BlackSwan22

BlackSwan22 Истакнат член

Источниот дел сум јас,а тие комисии и убаво да возеш една мала грешка да направиш пак ќе те обрнат прв пат, и инструкторот ми рече прв пат ептен ретко минуваат само пари да се црпе.

GirlRose and Dream-Girl like this.
  4. Mell11

Mell11 Истакнат член

Цело време имаат "проблеми" со машината. Јас чекав 1ипол месец да ја земам возачката, исто и другарка пола година после мене чекаше месец. Можно е навистина да имаат проблеми, ама јас кога ја земав кај датум на издавање беше датумот 3 дена после денот кога се сликав. Јас мислам дека им е разработен систем за правење пари за да уплатиш за брза постапка. Ми нема логика за едни да работи, за други да не работи. Ама ова беше пред 1 година и повеќе. За сега не можам да тврдам.

IM.TMKQ likes this.
  5. Mell11

Mell11 Истакнат член

Извини ако моето општо обраќање во прво лице си го сфатил/а како директно напаѓање. Зборам општо и направив една генерализација за одредена група на луѓе. Не ми е во план да напаѓам или пак да се расправам со луѓе на форумов. Само си го кажав своето мислење. А со тоа "Да им се смешкам на глупите вицови" и претходно како што кажав пак ќе се повторам: Не им се фаќај за глупи вицови и испади и коментари, освен ако не е некоја директна навреда. Не сфаќај се што ќе ти кажат лично, толку лично, бидејќи си отиден да си ја завршиш работата, а не да се расправаш и да оправаш комисија.
    А зошто го потенцирав ова, бидејќи ваквата негативност на некои луѓе им влијае на самодовербата, како што ми влијаеше на мене. Првиот пат кога полагав главата ми беше наполнета со глупости од типот: ќе те паднат првпат сигурно, ужасни се, ти замеруваат за се, имаат лош начин на обраќање и сл. И кога полагав првиот пат во мојот случај комисијата стварно беше океј на место, иако во првите 5 мин требаа да ме вратат на паркинг, ми дадоа уште 10 пати грешки да направам и ми ги кажаа кои се( во главно се позамараа со мене). И вториот пат различна комисија, супер беа. Не реков дека сите се супер, ама сакав да се фокусирам малку на позитивноста како контраст на толку негативност околу оваа тема. Кој ме разбрал супер.

I.want.to.sleep likes this.
  6. GirlRose

GirlRose Форумски идол

@Mell11 Искрено мило ми е што има дискусија. И гледам дека има некои што поминале супер на прв пат. Можеби јас бурно изреагирав ете не знам.
    Таа лоша слика ја имам од тоа што на полагање буквално еден од комисијата ми збореше нешто и не го разбрав. Му се извинив и го замолив да ми повтори пак. Ми рече вака, цитирам " дој повтори и на оваа. Не разбира". Секако паднав. Мојата трема е едно, но ова понашање е сосем друго. Не сум се карала со нив. Али мислам до некаде се оправдува мојот револт од самото нивно понашање спрема мене. Тоа е тоа. Не ни очекувам сите да минеме од прва, фала Богу. Али да те бутнат за нешто што треба и да ги кажат грешките. А, не утрето да видеш на страницата им дека имаш над 150 негативни и да се чудеш од кај ти се.

Mell11 likes this.
  7. Mell11

Mell11 Истакнат член

@GirlRose
    Мене сигурно ми се посреќило со комисија, не можам да негирам дека има секакви. Ама и многу луѓе што ги познавам не се пожалиле нешто или пак не се замарале со нив.
    Не сум заинтересирана за целиот процес на правење пари од испитниот центар како и комисијата. Ама мене ми завршија работа. Бидејќи ми истекуваа тестовите во тој период и имаа слободни термини на ден после важење на моите тестови, ставија + еден термин за полање 2 дена пред да ми истечат тестовите( иако беше се фул). Може мене ептен ми се поклопиле коцките, ама генерално не можам да се пожалам дека сум била третирана лошо од страна на комисијата и центарот. Не ги бранам, ама бидејќи немам директно лошо искуство, не можам да ги критикувам. И ќе се повторам за некој да не сфати грешно: Не го негирам нивниот систем, комплетно сум свесна во какво опкружување живеам.

GirlRose likes this.
  8. KiwiFruit

KiwiFruit Истакнат член

Лани положив на 3 пат градска. Имаше доста малтретирања, особено од тоа што јас немав воопшто возено, а и инструкторката беше незаинтересирана воопшто. Па можам да кажам дека ми пропаднаја часови буквално за нејзини потреби, сврти ваму, почекај овде.. Знаеше да е доста нервозна за што и да прашаш.. Ама моја најголема грешка, не се информирав за во таа автошкола, кој инструктор е со какво искуство, а и кандитите какво искуство имаат..Се договаравме навреме за термин, таа секогаш доцни 40 мин... И тоа, не сум од Скопје па да има толку гужви.. И на крај се изнададов пари за додатни часови, и тоа пак како неа што и одговараше со термини.
    Мој совет: Распрашајте се повеќе за инструкторите, со какво искуство се и какво трпение (денес секој може да е инструктор), дали се заинтересирани да најдат термини или ќе ве 'шетаат' по тавани.. И најбитно, дали се позитивци, ве поддржуваат и бодрат да положите.
    Среќно(fingers)

9. IM.TMKQ

IM.TMKQ Форумски идол

Знаеш ли колку се плаќа за брза постапка?

10. Rakometar

Rakometar Истакнат член

За брза постапка цената ти е дупла од редовната.

IM.TMKQ likes this.
  11. IM.TMKQ

IM.TMKQ Форумски идол

Фала ти. :)

Бев денес се уште не е готова.
    Ми кажаа дека можам да возам со потврдата, дали некој возел со таа потврда и дали прават проблем ако те застане полиција?

12. Miki4eca

Miki4eca Истакнат член

davaat neshto otkako kje polozis poligon dokument nekoj ? i kakvi se tie primer pominav poligon so 5 negativni ?

Dream-Girl likes this.
  13. Miki4eca

Miki4eca Истакнат член

mene ova me interesirashe

IM.TMKQ likes this.
  14. Dream-Girl

Dream-Girl ☀️

Не даваат никаков документ, автоматски евидентираат во нивниот систем дека си положен.
    Пред да тргнеш даваат едно ливче, на него пишува за негативни поени, пример 10 на рачна ако ти изгаси и слично.
    10 негативни се дозволени мислам, за некоја ситна грешка.
    Кога ќе стигнеш до рачната, еден стои таму и ти го зема листот (ова значи си положил чим до таму си стигнал) и тоа е тоа.
    Ја кога конечно положив полигон (паднат ми беше пред тоа..) имав 0 негативни, а кога паднав беше затоа излегов од линија малку и одма те бутаат за така поголеми грешки. :)

15. Miki4eca

Miki4eca Истакнат член

na kolku ti prezakazaa drug ?

16. Dream-Girl

Dream-Girl ☀️

После 1месец пријавив затоа што имав колоквиуми и сакав да одморам од полагање малце. :)
    Инаку можев одма за 2нед после да си полагам.

17. Miki4eca

Miki4eca Истакнат член

ima nekoj shto nema polozeno cela godina i i testovi i poligon mu propadnale ?

18. GirlRose

GirlRose Форумски идол

@Dream-Girl над 51 негативен бутаат. По 50 даваат ако не застанеш на СТОП или ако не почитуваш десно правило. По 10-20 даваат ако не дадеш жмигавец или ако ти изгасне колата.

Dream-Girl likes this.
  19. Dream-Girl

Dream-Girl ☀️

За полигонот ја мислев, за градска знам дека 1 голема грешка демек дозволено е...
    На полигон, нели и малку од линија да искочиш толку е. Додуша и таму праат као сакаат, еден не знаеше да паркира, па го пуштија ама сеа тоа ептен ретки случаи... :D

Не се секирај, не мисли ти на такви работи, ехе, тек си почнал со полагање.
    Ќе положиш, се ќе е во ред. :sun:

GirlRose likes this.
  20. The Evil Queen

The Evil Queen Активен член

Читам секакви искуства за полагање.... знам и Ве разбирам сите како Ви е. Мене од авто школата ме набуцкаа да одам на теоретска недела дена пред матура. Ми збореа секакви глупости од типот на: дојди порано за порано да завршиш, ако се влечкаш многу време ќе ти потроши и слични глупости. Поред тоа што воопшто не ми се погоди инструкторот, полагав 4 пати и сепак на крај положив. Прочитав некој коментар дека од комисија кажувале дека многу се лепиш до колите. Јас првиот пат имав многу трема и правев некои минимални грешки за кои можеше да се прогледа низ прсти. Вториот пат ми рекоа 'девојче супер возиш, ги знаеш соте правила ама многу се лепиш десно до колите'. Третиот пат 'девојче супер возиш ама многу брзо возиш (повеќе од 30 не кренав)'. Третиот пат толку ме напиздија што почнав да плачам зашто не можев веќе да го трпам инструкторот да ми врши психички терор (во вистинска и секаква смисла на зборот). Четвртиот пат ми рекоа дека не знам да возам, но ме пуштаат поради нивен атер. Почнав во мај - завршив во декември и еве веќе скоро два месеца немам возачка поради дефект во мвр. Сакам искрено да Ви кажам да не се откажувате. Возачката Ви треба, а патот кој ќе го изодите доколку немате врски е ПЕКОЛЕН. Не се расправајте со комисијата додека не положите затоа што може само проблеми да си направите и да полагате по 10 пати. Ви посакувам среќа и што побрзо и полесно положување. ❤❤

tea1221 and Mell11 like this.