Возачка дозвола (и сè е можно). Какви возачи сте вие?

Discussion in 'Општи дискусии' started by Mandarinna88, Jun 15, 2010.

1. Milenaaa19

Milenaaa19 Активен член

Jas sekako sé ke polagam po vtor pat bidejki mi zavrsija testovite :)) ama me kopkashe lekarskovo,barem toa da ne go plakjam,uste i prva pomos ako treba...

Dream-Girl likes this.
  2. Lolita5

Lolita5 Истакнат член

Дали во сабота работат шалтерите за да се подигни возачката??

3. Monicka_monka

Monicka_monka Истакнат член

Во врска со тестовите каде можат да се купат ,принтаат или пак на интернет на страницата на мвр дали ги има сите прашања и дали се одговорени пошто јас неможам да ги најдам

4. Fantasy33

Fantasy33 Популарен член

Ги има, еве линк: https://mvr.gov.mk/upravni-rab/27

5. Dream-Girl

Dream-Girl ☀️

Некој шо полагал кај Бисера да ми пише?

6. —It_me—

—It_me— Активен член

Дали некој си ја има земено возачката во скоро време по обична постапка? Се имам сликано уште во декември, пред 2 недели отидов со цел да ја земам, ми рекоа дека немаат пластика

IM.TMKQ likes this.
  7. Волшебникот

Волшебникот Истакнат член

Секогаш кога се вклучуваме на улица, раскрсница или излегување од кружен се вклучуваме во поблиската лента, во случајов твој левата. Зошто левата? Бидеќи ти идеш од права улица, ги пропушташ возилата за право и се вкчучуваш во левата а десната ја оставаш за тие шо вртат десно а не продолжуваат право како тие шо ги пропушташ .

8. IM.TMKQ

IM.TMKQ Форумски идол

Исто, ја чекам од декември.
    Секоја недела одам, се уште не е готова.
    Наводно проблем имаат со машината ама изгледа немаат пластика па чекаат на некој тендер со Германска компанија.
    Срамота е веќе ова. :x

Ми кажаа вози со потврдата но на неа пишува возачка дозвола тип А. Ги прашав ми рекоа не било грешка така се пишувало иако имам положено за кола, но не ми е сеедно и не сакам да ризикувам да ме запре полиција.
    Од декември возам само до продавница и назад и еднаш со татко ми низ град. (facepalm)

9. Yeeah

Yeeah Популарен член

Сакам да ве прашам сите вас што имате возачки и што возите постојано,како се ослободивте и како успеавте сами да возите без никој? Ја земав возачката на 20ти декември, возам со татко ми секогаш кога можам, бев дома 12 дена на одмор и возевме сите денови но сега возиме сабота недела или кога сум 1ва смена после работа, но овие две недели немам воопшто возено бидејќи он имаше обврски и сега си викам наместо самата да си се повозам... :( кај мене на улица има угорница (и одма искачам на главна) и тоа ме плаши, но имам и некои така мисли дека ќе ми изгасне колата дека ќе ми се случи нешто и слично. Сакам да пробам во сабота или недела сама...Ве молам за совети,што е можно повеќе толку подобро.

10. Волшебникот

Нема што да му ја мислиш. Колата не можи да ти изгасни ако знаеш да ја контролираш. Влегуваш во собраќај и фокусирај се на него, собраќајот е тежок треба да зборувашна на ист јазик со него. Мора мозокот да ти работи турбо и да бидеш решителен и прецизен во донесувањето на одлуките. Шо ако ќе биди таткотки до тебе? Судбината во возилото е во твои раце, се од тебе зависи и таткоти да биди не можи да ти помогни пошто нее инструктор со команди да закочи. Јас кога возам не обврнувам внимание на другите освен на сообраќајот и возилото. Пред некој ден, еден премногу зеде лак со голема брзина и фалеше влакно ама јас сум тежок на кочница, иако сум уште пресен , рефлексот за кочење мие како на мачка.
    Колата е како коњот,треба да разговараш со машината за да има врска-дух меѓу тебе и незе. Ти си јавачот. Ако не знаеш како диши коњот ќе те преврти од седало.
    Ако чувствуваш не стабилност, страв подобро да не возиш сама ако не си сигурна пошто од страв повеќе можиш да грешиш. Вози со таткоти ама да не ти зборува и нека седи позади, без да ти кажува освен ако увиди дека грешиш ПРЕМНОГУ и опасно. Ако не, можиш да си уплатиш уште една обука со инструктор. Јас мразев и мразам да возам со таткоми, бидеќи ми се мешаше како некој учител и се каравме. :D
    Ама во некој работи е во право сепак искуството влијае.
    Без разлика на шо погон тие колата бензин или дизел, додавај ГАС при тргнување за да не тие страв дека ќе ти изгасни. Иако дизелот можи да тргни без гас. Колата можи да ти изгасни и кога возиш со таткоти не само сама кога ќе бидиш, треба да го усогласиш осетот и слухот да слушаш како работи. И да ти изгасни, смири се и препалија и не обврнувај внимание на другите шо ќе ти свират и сл. Мора да разговараш со колата.:)

Last edited: Feb 6, 2020
    tea1221 likes this.
  11. Monicka_monka

Monicka_monka Истакнат член

Znae nekoj kolku se plakjaat testovi odnosno polaganje testovi i kolku se ceka za da zakazes oni li ti kazuvaat datum ili si biras

12. Волшебникот

1700-800 е. За 2-3 недели или за 1 недела закажуваат зависи од распоредот. Тие ти kажуваат кој датум.

13. I.want.to.sleep

I.want.to.sleep Популарен член

2092 денари + 410 денари такса. Ова за прв пат.

14. Dream-Girl

Dream-Girl ☀️

Без такса е првиот пат у Ск. Цена точна не знам. 2100 ми се чини.
    Обично 2нед се чека, т.е од денот кога ќе отидеш таму да закажеш. Они ти кажуваат датум, па ако ти одговара ќе си закажеш.

15. I.want.to.sleep

I.want.to.sleep Популарен член

Еве ги цените за сите полагања.

Attached Files:

tea1221 likes this.
  16. NEA

NEA Истакнат член

Секогаш кога ќе направам кикс отварам на Ѕид на сообраќајниот срам :) Ок е, терам некако :)

17. ZAHRA

ZAHRA Популарен член

Си ја изгубив личната карта ,дали ќе можам за полагање да си пријавам со пасош?:(

18. Snow-Star

Snow-Star Популарен член

Блиц прашање: Има проблем со издавањето на возачки во државава? Конкретно за град во внатрешноста се работи, не станува збор за Скопје.
    Месец и повеќе помина од сликање, се уште не е готова. Вработените ми кажаа дека сега се во процедура возачки од декември дури. Ако продолжи така, јас ваљда ќе ја земам мојата таму март/април месец.
    Свашта.

19. italiangirl11

italiangirl11 Активен член

da, problemi imaat neshto kazaa na vesti vcera :)

Snow-Star likes this.
  20. BlackSwan22

BlackSwan22 Истакнат член

Deneska 2 pat polagav gradska i pak nistoo... zaradi edna greska me kutnaa sto ne pocekav kolaa na raskrsnica.. veke nemam ni volja za da polagam :worried: