Возачка дозвола (и сè е можно). Какви возачи сте вие?

Дискусија во 'Општи дискусии' започната од Mandarinna88, 15 јуни 2010.

1. Marmalade

Marmalade Истакнат член

Се зачлени на:
    29 ноември 2010
    Пораки:
    205
    Допаѓања:
    43
    Возачка дозвола (и се е можно). Какви возачи сте Вие?

Мислам дека според закон мора да полагаш после 2 недели,по секое паѓање,не дека тој сака така :rock:

2. jesicaalba

jesicaalba Истакнат член

Се зачлени на:
    3 јули 2011
    Пораки:
    140
    Допаѓања:
    25

Оние феминки што скоро имаат полагано може ли да ми кажат дали најновите тестови се овие

http://www.scribd.com/%D0%90%D0%A1%D0%B ... B0#archive

3. ceca-1

ceca-1 Популарен член

Се зачлени на:
    6 јули 2010
    Пораки:
    2.083
    Допаѓања:
    5.093

^Не се отвара
    Инаку тие што сте во план да полагате да знаете дека тестовите мислам од есен ќе се менуваат оти сите ги знаеле веќе така да гледајте да ги фатите стариве тестови оти според мене џабе ќе учиш од книгата ако ги немаш тестовите да се провериш.Башка прашањата се како сосема друга литература за учење.Според мене побитни се прашањата да ви ги дадат.Јас имав 100 поени но со вежбање на програмата со прашања,а без нив околу 90 и нешто :)

4. jesicaalba

jesicaalba Истакнат член

Се зачлени на:
    3 јули 2011
    Пораки:
    140
    Допаѓања:
    25

Не знам зошто не се отвараат, а и не ни битно.Јас ја ислушав теоретската настава и од таму ми дадоа тестови. Таа што предаваше, објаснуваше многу убаво и се' ми е јасно.Меѓутоа денес кога седнав да возам, очекував подобро да се снајдам ама не беше така. Цело време си возам убаво и кога наидува возило паника ме фаќа, абе срамови. Искрено да ви кажам многу се разочарав од себе.Вие како го поминавте првиот возен час?

5. Dushica-sk

Dushica-sk Популарен член

Се зачлени на:
    12 јануари 2010
    Пораки:
    5.048
    Допаѓања:
    3.928

Јас уште се плашам од автобуси така да за прв час нормално е да те фаќа паника. Мене пред некое време ептен ми беше страв од автобуси , посебно од двокатни :D

6. Snow-Queen

Snow-Queen Форумски идол

Се зачлени на:
    3 ноември 2011
    Пораки:
    15.266
    Допаѓања:
    15.015

^не паничи, како што и самата реч ПРВ ЧАС....што очекуваш,да бидеш релакс со едната рака преку прозор ;)

и уште едно нешто не ми е јасно, зарем првиот час не е на полигон?
    мене пример првиот час ми беше на полигон а веќе вториот излегов на градтска
    навистина нема логика да пуштиш некого во град, а 15/20 мин пред тоа му кажуваш кумплук/гас...шалтање

7. Waka-waka

Waka-waka Популарен член

Се зачлени на:
    2 јули 2010
    Пораки:
    2.273
    Допаѓања:
    8.905

Веќе некое време имам возачка и уште не се сметам себе за снаодлив и добар возач. Се надеам ќе се поправи тоа со текот на времето.

Исто се надевам дека ќе добијам некое мало количе. Не мора ново,за да не ми биде страв дека ќе го оштетам. Ама џабе ми е возачката,ако не возам редовно.

8. Snow-Queen

Snow-Queen Форумски идол

Се зачлени на:
    3 ноември 2011
    Пораки:
    15.266
    Допаѓања:
    15.015

Потпис на ова.....
    прво не треба да се плашиме, ако се плашиме нема да научиме
    ако седиме и не возиме уште помалце ќе научиме, а и ќе заборавиме
    кога се возам знам што будалетинка сум....ама незнам што будала седи во другата кола.....затоа се вози со 4 очи што се вика

На Waka-waka му/ѝ се допаѓа ова.
  9. jesicaalba

jesicaalba Истакнат член

Се зачлени на:
    3 јули 2011
    Пораки:
    140
    Допаѓања:
    25

Да да мислев на првиот час на градска.
    И денес возев не забегував до толку ама пак имаше грешки.Се надевам ќе напредувам до крај.Поздрав.

10. Marmalade

Marmalade Истакнат член

Се зачлени на:
    29 ноември 2010
    Пораки:
    205
    Допаѓања:
    43

Ќе биде во ред,не се секирај.Грешки секогаш ке има,затоа што секој ден е нова ситуација во сообраќајот,,само да не се фатални.Јас кога земав додатни часови да се потсетам бидејќи имав доста заброавено ми идеше...све да искршам....гледам пред мене ама како да не гледам,перцепција никаква,мозокот блокиран,инструкторот збори едно, јас друго правам од паника...хаос...ама ќе видиш кога ќе поминат веќе часовите,кога ќе стигнеш при крај, тогаш веќе ќе се ослободиш и нема да правиш глупави грешки...а тек сама кога ќе почнеш,бидејќи нема кој да ти закочи и да ти го земе воланот дупло ќе гледаш и ќе мислиш....поздрав и само храбро!!!!!

11. AnaKarenina

AnaKarenina Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2011
    Пораки:
    5.801
    Допаѓања:
    55.008

Мене уште на првиот час инструкторот ме стави на булевар!
    Не на полигон, не на некој паркинг, не на некоја помалку фрекфентна уличка, туку на сред булевар.
    Јас не знаев буквално ништо. Ни која педала за што е, ни како да менувам брзини,ни како да дадам шмигавец... ништо!
    Застанавме во Ново Лисиче, уклучи четири жмигавци, си излезе од кола и ми рече: Ајде да возиш.
    Јас не знаев каде се наоѓам!
    Ама мислам дека подобро беше така, затоа што уште на почетокот ми помина стравот. Сега кога си размислувам, ако прво сум возела на полигон, или на споредна уличка, ќе ми беше потешко да се снајдам кога ќе излезев на булевар каде што летаат со голема брзина.

jesicaalba, воопшто не се грижи за градската вожња. Имаш доволно часови за да научиш, и верувај ми после тоа едвај ќе чекаш да имаш час по возење.
    Со среќа!

12. jesicaalba

jesicaalba Истакнат член

Се зачлени на:
    3 јули 2011
    Пораки:
    140
    Допаѓања:
    25

Феминки ви благодарам на поддршката.Имате право со текот на времето се напредува иако незбежни се грешките ;)

13. Idonea

Idonea Истакнат член

Се зачлени на:
    6 јануари 2012
    Пораки:
    322
    Допаѓања:
    642

Кога возам се чувствувам како божица - јас возам, оние со мене се крстат :lol: 8)

14. butterfly33

butterfly33 Популарен член

Се зачлени на:
    18 февруари 2012
    Пораки:
    1.252
    Допаѓања:
    1.100

Возачката дозвола, се на се колку пари е? Околу 20тина илјади? :^)

15. Waka-waka

Waka-waka Популарен член

Се зачлени на:
    2 јули 2010
    Пораки:
    2.273
    Допаѓања:
    8.905

Мене автошколата ме чинеше 18.000 денари 36 часа, во тоа не ми беше вклучено лекарското,а беа вклучени некои часови по сообраќај што траат недела дена(и се обавезни) , а после тоа земав неколку дополнителни часови за возење низ град. Мислам дека чинеа по 800 денари.Секој час за вежби на полигон е 60 денари.

Е сега ,не памтам точно колку се плаќаше за полагање тестови,полигон и градска. Би требало околу 3000 ден. да е. Ако паднеш секој нареден пат се доплаќа.

Во главно зависи од автошколата. Пробај да најдеш некоја добра,што ќе ги брка работите со документите за тебе,зошто јас се правев сама. Што ќе ти даде тестови во боја или на ЦД. И секако добар инструктор.

Откако ќе положиш , ти требаат документи, пријави и сл. за вадење на возачката. И тука се плаќа во зависност од тоа дали ја сакаш по брза или по регуларна постапка.

16. honorthyself

honorthyself Истакнат член

Се зачлени на:
    29 мај 2012
    Пораки:
    654
    Допаѓања:
    1.275

Јас положив од прва, пред некој месец и од тогаш редовно си возам барем неколку пати неделно, се разбира со придружба (татко ми или брат ми) бидејќи уште слабо стојам со паркирање. :|
    Како возач, татко ми вели дека сум добра, а до душа и брат ми не се жали, (иако обожава да ме критикува) но мајка ми има таков страв од почетници што ретко се качува со мене во кола. :D
    Сама уште не ја земам колата бидејќи ми е страв од несовесни возачи. Знаете како е во сообраќајот, ти внимаваш, ама некој друг не внимава... А, јас како почетник уште немам добро развиени рефлекси па не сакам да ја барам болницата. :D Што си е сигурно, сигурно.
    Сепак мислам дека колата е голема потреба за модерната жена која и тоа како не зависи од мажот денеска и цврсто сум решена да го средам паркирањето и уште сега да си се ослободам од стравот, за понатаму да немам проблеми. :)

17. caroline.costa

caroline.costa Популарен член

Се зачлени на:
    29 октомври 2010
    Пораки:
    1.268
    Допаѓања:
    2.587

Јас ја поздравувам Сашка (онаа главната од комисијата на источна Македонија) кој ја познава, знае за што зборувам, и да и кажам видимо се следечи пут!
    Ми зборуваш мене за врски, а се прашувам само како ти стаса до таму.

Ете така мене вчера ме бутнаа на градска, а не направив грешка. Но колку и да се расправаш тоа е.

Мене со се плаќање значи од почеток, сигурно над 500 евра ме фати. А сеуште незнам колку пати ќе одам на градска. |(

18. butterfly33

butterfly33 Популарен член

Се зачлени на:
    18 февруари 2012
    Пораки:
    1.252
    Допаѓања:
    1.100

Мене автошколата ме чинеше 18.000 денари 36 часа, во тоа не ми беше вклучено лекарското,а беа вклучени некои часови по сообраќај што траат недела дена(и се обавезни) , а после тоа земав неколку дополнителни часови за возење низ град. Мислам дека чинеа по 800 денари.Секој час за вежби на полигон е 60 денари.

Е сега ,не памтам точно колку се плаќаше за полагање тестови,полигон и градска. Би требало околу 3000 ден. да е. Ако паднеш секој нареден пат се доплаќа.

Во главно зависи од автошколата. Пробај да најдеш некоја добра,што ќе ги брка работите со документите за тебе,зошто јас се правев сама. Што ќе ти даде тестови во боја или на ЦД. И секако добар инструктор.

Mашала, скапичко :^) 500 eвра не се малку :worried:

19. Addrianna

Addrianna Активен член

Се зачлени на:
    22 февруари 2012
    Пораки:
    99
    Допаѓања:
    16

јас ќе почнам да возам часови од август а сега ме учи татко ми ии вели дека ќе бидам добар шофер :D

20. ana-banana

ana-banana Популарен член

Се зачлени на:
    27 јануари 2011
    Пораки:
    1.277
    Допаѓања:
    751

До кога треба да се сменат возачките дозволи, слушнав до октомври но незнам дали е точно :?:

И колку се уплаќа за возачката, а колку за административни такси, знае некој? Сакам да одам дур не фатила гужва.