Возачка дозвола (и сè е можно). Какви возачи сте вие?

Discussion in 'Општи дискусии' started by Mandarinna88, Jun 15, 2010.

1. Marmalade

Marmalade Истакнат член

Возачка дозвола (и се е можно). Какви возачи сте Вие?

има документи на веб страната на мвр,ама грешни се уплатниците ,јас така се зезнав.оди на лице место да си земеш готови уплатници има и со точни суми и броеви.а гужва веќе има.јас бев во мај и демек за 15 дена,еве уште чекам смс.да поминат одмориве ќе одам лично.

http://mvr.gov.mk/DesktopDefault.aspx?t ... &tabid=101

ana-banana likes this.
  2. Dushica-sk

Dushica-sk Популарен член

Мене ми кажаа дека не можам возачка да извадам зошто немало картички :fubar: Во автошколата прашав ,ми рекоа не е твоја кривица и да си возам со уверението и лична. Сигурно е така? Не сакам казни да ми лупаат. Инаку ќе можело да се вади возачка септември или октомври, до тогаш да не возам ли :^)

Инаку ми закажаа за возачка , дури на 19 септември ќе можело.

3. ceca-1

ceca-1 Популарен член

4. lattie

lattie Популарен член

Темава ја меркам од многу одамна и само чекав да дојде време па да коментирам и јас.Конечно почнав да пловам и во овие води споро ама сигурно еве денес ми беше 3ти ден мислам дека добро сега за сега мал проблем ми с егужвите низ градот утре возам градска хмм незнам како ќе се снајдам со оглед на тоа дека секој си вози каде и како сака пешаците не внимаваат а јас му велам на инструкторот ќе се тргнат или да качувам на хауба?

5. jesicaalba

jesicaalba Истакнат член

Колку се уплаќа за полагањето мислам само за испитната комисија без обука, лекарско, прва помош.

6. caroline.costa

caroline.costa Популарен член

^
    За тестови мислам дека платив 2200ден.
    За полигон 1600ден.
    И за градска 1600ден.
    Но со секое паѓање на полигон или градска, наредното плаќање е за 200ден. поскапо.
    Незнам дали секаде е исто, ваљда треба да е, но јас толку платив.

7. starbucks

starbucks Популарен член

ќе бидам офтопик, ако сакајте бришете ме.

Денеска е тренд штом наполнеш 18 да земеш часови за возење и да положеш. Секој 2ри на 18 има лична карта, без разлика дали има автомобил дома или не. А, сите знаеме како се возе на нашиве патишта, секојдневно има сообраќајки и слично. На 18 год. никогаш не би полагала за автомобил, од причина што не се сметам способна да возам кола, а поготово па овде. Ајде ќе положат, а знаеме како повеќето положуваат, ќе им стое личната карта во новчаник, зашто ретко кои на 18 имаат автомобил. Јас сум против овој, да го кажам, тренд, ако сакате нападните ме, мое мислење е. Ама, важно кул е сега да се перчеш дека имаш лична карта, кога деца гинат на патиштата.
    A,колкумина од нив се сметаат за одговорни и дисциплинирани е знак прашање? Уште им лета паметот во чавките.

LilBaby likes this.
  8. femina90

femina90 Популарен член

Точно дека е тренд, но не би рекла дека за секого. Да имаш возачка е битно и кога ќе дојде време да се вработуваш, многу често се бара да знаеш да возиш. И да не си способна и да немаш кола или желба да возиш, убаво е да положиш, никогаш не знаеш кога и зошто ќе ти затреба.

Dushica-sk likes this.
  9. Plavusa.17

Plavusa.17 Популарен член

^Старбакс кога пишуваш лична карта сигурно мислиш на возачка дозвола си се збунила :)

Инаку потреба е. Прва прилика штом имам време ќе почнам со часови и вежби, сум возела досега повеќе пати, првиот пат беше пред 4 или 5 години со татко ми и лудо беше, возбудливо и многу брзо со оглед на тоа што беше првпат, ама многу кратко зошто нели многу мала бев. Е потоа последен пат возев минатиот месец друга кола, пред тоа исто ја возев нашата и океј задоволна сум, мислам дека нема да ми биде тешко практично, нејќам споро возење т.е. влечење, сакам умерено и брзо, а тестовите може да ми бидат потешки, ама се се учи.

Dushica-sk likes this.
  10. caroline.costa

Старбакс, ако некој одлучи да положи само за да се ку*чи со колата секако дека настануваат овие сообраќајки. Највеќе ради оваа причина, после ради невнимавање, или алкохол, бидејќи дотичните се сметаат способни да го управуваат автомобилот мислејќи дека се трезни.
    Ете од вакви настануваат сообраќајки.

Фемина е во право. Кога бараш работа секаде пишува да имаш положено.
    Јас штом имав прва прилика почнав да возам автошкола, еве сега уште градска ми остана да положам. Почнав порано затоа што учам настрана не располагам толку со слободно време, после почнуваш факултет и за возачка нема време. Но подобро е да положиш додека си помлад (секако ако си совесен и се сметаш дека можеш да го управуваш воланот), бидејќи мајка ми положи пред 12год, и еве ја од страв неможе да седне зад воланот. Така и стои возачката.
    Кога си помлад се опушташ зад воланот и потоа немаш проблем.
    И доколку твоето идно работно место го бара и овој услов, ја имаш на лагер, и без страв можеш да седнеш и да возиш.

11. Dushica-sk

Dushica-sk Популарен член

Се сложувам со коментарите над мојот. Дека за некои е тренд тоа и дека возачката им служи за ку*чење тоа е вистина. Знам за еден што има многу добра кола затоа што му се може и веќе направи повеќе глупости затоа што многу знае да вози. Секој сака да се пофали и да се иску*чи од мерак ама тој ја премина и таа граница.
    Колата и за мене е потреба а не луксуз. Колата служи да ме однесе до кај што треба и затоа полагав.
    И искрено се измучив дур положив и ми купија кола ама уште не ја возам од што ми е страв, не знам дали и на другите им е вака. Можам само со татко ми да возам или некој што знае да вози да е до мене.

Не знам дали спомнав ама многу се плашам од двокатни автобуси. |(

12. starbucks

starbucks Популарен член

Да де возачка дозвола.

А бе дечки, не реков јас дека не е потреба, потреба е, ама што мора одма штом станеме полнолетни да полагаме. Во ред е, ајде после факултет да речеме, да си имаме возачка, а вака на 18 што ни треба. Не ќе работеме за да ни треба. Барем јас вака размислувам. Инаку да, потребна е возачката и тоа многу. А, дека на повеќето им служи за фалење е вистина.

caroline.costa баш ова со мајка ти ме потсети на една колешка на мајка ми. Таа положила одамна, а никогаш после не е седнала зад волан и сега исто ја страв да возе. Па што тогаш полагала, кога не возила.

Кажав јас сега не планирам да полагам, здравје после 4-5 години, кога ќе завршам факултет, планирам да полагам. А, сега мислам дека и нема да ми биде потребна.

13. Artemission

Artemission Популарен член

Душица ако не почнеш сама да возиш тешко дека ќе се ослободиш некогаш. Мораш сама да ја осетиш колата, да се најдеш во ситуација кога ќе треба да паркираш во потесен простор или ете да поминеш покрај двокатен автобус за да го надминеш тој страв. Јас кога ја земав колата исто така се плашев што дури и ме маваше на психа за да не настрадам или полошо, да настрада некој друг заради мене, ама со тек на време сама се ослободив, а сега веќе се си е ОК. Не дека возам совршено (ма да совршен возач за мене не постои) ама можам да се пофалам дека сум поприлично добра во тоа.

Јас се согласувам дека не секој со полни 18 години е спремен да биде возач бидејќи многу ретко кој може да поднесе таква одговорност. Да, велам одговорност бидејќи потребно е преголемо внимание и концентрација додека се учествува во сообраќајот и мала грешка може да биде со фатални последици, а ретко кој тинејџер е свесен за тоа. Не знам дали е донесен законот за лица со 16 години да може да полагаат, ама ако стапи(л) на сила тек тогаш ќе има прав куршлус по улициве.

Dushica-sk likes this.
  14. jesicaalba

jesicaalba Истакнат член

Благодарам срцка.

15. caroline.costa

Старбакс, и мајка ми полагаше затоа што и беше потреба да вози, но таа се навикна да вози на таа кола со којашто полагаше и на нашата еднаш се осмели да седне и никогаш повеќе. Тоа е затоа што немаш искуство, и секоја кола не се вози исто.
    Јас сум многу слободна со колата што возев автошкола, но со нашата не ми е исто. Иако татко ми ми вели дека е исто, но со тек на време и искуство тоа може да се потврди. Но почетник тоа неможе да го каже.

Овој закон колку што ми кажуваше инструкторот сеуште не стапил во тек, но и да стапи овие возачи ќе бидат ептен ограничени околу возењето. Но ни јас не оправдувам еве на 16год. да поченш да возиш.

Незнам како е кај вас кога полагате градска, но кај нас се многу гадни комисијата. Те бутаат само за пари. Последниот пат јас кога полагав градска ми наведе две причини зошто ме битна.
    Едната беше затоа што кога правев полукружно свртување не сум била 50цм оддалечена од тротоарот (а за да спадне од колата тој имаше место каде да настапи на патот).
    И втората беше зошто сум возела бавно |( . Побогу, во град е, јас сум почетник колку сака тој да возам!?

16. manja666

manja666 Популарен член

Стабилен возач сум ! Моите со сила ме натераа да полагам и воопшто не бев заинтересирана , но како поминуваа часовите ми стана доста интересно . Возам скоро секој ден ама на кратки релации и строго почитувам правила и прописи . Е кога би требало да возам подалеку , верувам дека би испаничила и незнам како ќе се снајдам ама затоа по мојов град можам да кажам дека се снаоѓам перфектно и изненадена сум од тоа колку добар возач сум :wasntme:

17. jesicaalba

jesicaalba Истакнат член

Оние кои ги имаат тестовите со точните одговори ако може да ми одговорат кој е точниот одговор на ова прашање на сликата

Attached Files:

18. eva11

eva11 Популарен член

мислам дека под в како што е и заокруѓено дека е тоцен одговор

Bamboo likes this.
  19. Bamboo

Bamboo Истакнат член

А како го совладувате полигонот, дали имате некои потешкотии?

20. Snow-Queen

Snow-Queen Форумски идол

Epa vozaci aj da ve vidam :lol: