Возачка дозвола (и сè е можно). Какви возачи сте вие?

Discussion in 'Општи дискусии' started by Mandarinna88, Jun 15, 2010.

1. macor24

macor24 Популарен член

Со среќа и на градска но зошто кај сите е различно кајмене таа под рачна е втора вежба кај сите е различно ..

2. Stark

Stark Форумски идол

Епа можеби таква ти се погоди комисијата за да ти објасни убаво. Јас положив на трет пат, и тоа не земав час за да се вежбам пред полагање, а најубо извозив првиот пат. И првиот пат кога завршив со возење, нормално бев турнат и ги прашав каде ми се грешките, тој не ни застана да ми објасни што и како само ми рече МОМЧЕ СИ ГИ ЗНАЕШ ГРЕШКИТЕ, НАРЕДЕН ПАТ ДА НЕ ГИ ПРАВИШ.

А вториот пат кога возев ми се погоди комисија што ми правеше притисок премногу и викање во кола дури и фаќање на воланот.

Третиот пат можеби и такви ќе беа ако ми беше прв или втор пат полагање, вака полабави беа и сосема океј си поминавме.

И тоа возев во распон од месец два од прв- второ - трето полагање без земање часови итн. Што заклучуваме од тоа? -Дека знаењето мое беше исто цело време, затоа што воопшто не возам ниту сум возел претходно кола. Седнав прв пат в кола со инструкторот и така се научив.

Опуштете се и не се нервирајте ако ве буткаат, да не ви паѓа духот. Ќе положите и ќе бидите добри возачи, само вие да возите внимателно по правила, знаци и прописи и нормално да се пазите од несовсени возачи!

3. Unicornus

Unicornus Популарен член

Можеби така инструкторот те однел, не по ред. Но на полагање прва вежба е меѓу линии напред со менување во втора брзина, па рикверц назад до почеток. Втората е полукружно свртување, третата е паркирање и четвртата е ручна. Има шеми, точки и линии по кои треба да се ориентираш, тие ќе ти ги каже инструкторот. Не е нешто тешко, само треба висока концентрација и да ја контролираш тремата. Јас паничев доста, но се контролирав и не дозволив да ме надвладее. Најчесто грешки се прават од брзање и паничење :)

Stark and macor24 like this.
  4. macor24

macor24 Популарен член

јас кога почнав баш денес прв ден ми беше и одевме со учење тегни застани тргни застани потоа како да враќаш рикверц и во прва потоа горе под ручна и пралелно се паркираш и одма после тоа во три маневри да се вратиш назат и да ја испарвиш можеби мене ми се имаат испобркано затоа што бевме повеќе коли па и оти прв ден и затоа

5. GrimTheReaper

GrimTheReaper Форумски идол

Јас плаќав 1000 ден. Пред да положам земав 5 дополнителни часа. Инаку со по еден ништо не правев, затоа што реално поминува време помеѓу секое полагање и подзабораваш.

Karamela12 likes this.
  6. Lima24

Lima24 Популарен член

Не е до инструкторот туку така се вежбите. Зборуваме за во Велес со @macor24 не за Скопје.
    Првата вежба е напред и рикверц, не менуваш во втора не знам дали ти кажал инструкторот. Втората вежба е рачна, третата вежба е со три маневри, полн лев, полн десен и рикверц и полн лев излегуваш. Четвртата вежба е паралелно паркирање. Кога ќе тргнеш од рачна надоле по ред е наредено се на полигон. Која автошкола си ако не е тајна?

7. macor24

macor24 Популарен член

Би сакала да ти пишам лп ако не е проблем па таму да дискутираме да иначе не менував во втора бидејќи не е потребно цело време одев со прва а и инструкторот нр ми рече да сменувам во втора
    Едит: иначе и јас не сум од велес ама комисијата ми е од велес и мојот град спаѓа под вашата комисија и затоа ни е исто. Иначе дали знаеш дали нешто се зборува за комисија нешто.

Last edited: Oct 27, 2020
    Lima24 likes this.
  8. Stark

Stark Форумски идол

Јас за Прилеп ќе ти кажам како оди.

Првата вежба мора да тргниш и да смениш во втора брзина и да застаниш на дадената линија, потоа во рикверц да ја вратиш колата повторно на дадената линија назад.

Одма после тоа одиш на втора вежба полу-кружно свртување.

Трета вежба ти е паралелно паркирање и четвртата вежба ти е под рачна на угорница.

Шо си се збунил/а толку не сфаќам?

CarrieBradshow likes this.
  9. macor24

macor24 Популарен член

Е кајнас е малку подруго првен змијата кајнас така ја викат и сонеа се вракаш риквец потоа одиш под ручна и се паркираш паралелно и потоа тоа во три маневри така го викат е тука мене ми е малки тешко тоа со полн лев и полн десен дали оти ми е прв ден па сеуште неможам убаво се да се запамти и мене тука ми е највише проблем

10. Stark

Stark Форумски идол

Добро не паничи чим ти е прв ден имаш уште 18 денови чинам за вежбање од кои уште два пати на полигон. Само опуштено и пробај да се навикниш на вежбите. А ако не ти е доволно, нормално може повторно да си земиш дополнителни часови...

Јас еве да речеме исто како тебе неискусен кога прв пат влегов градска да возам првиот час се изгубив, колата на раскрсница ми изгасна 2 пати едно по друго свират коли запрев сообраќај, се препотив итн. Но еве ме пред скоро месец дена положив градска и за 10 дена си земам возачката. :D

CarrieBradshow and macor24 like this.
  11. macor24

macor24 Популарен член

Не не паничам ама баш ич да имам уште толку колку што кажа и јас сум како тебе неискусна што значи прв пат влргувам во кола да учам бидекќи незнам ништо ќе биде и моето со тек на време само нр трбе да паничам многу (иначе немој да се нервираш тоа што ти изгасила колата на сред град) сакам да те прашам еве бидејќи кајнас нрма уште формирано комисија сакам те прашам дали е лесен градот за возење градска до сега што имам прашувано сите ми викаат дека е лесен градот за возење па сакам да ми кажеш дали е така и дали се фини тиа од комисијата фала многу

12. Stark

Stark Форумски идол

Машко сум иначе. :D

И јас како тебе прв пат влегов во кола и со инстрктор научив како се користи колата, буквално. :D

Се надевам имаш добар инстрктор и ќе ти пренеси неговото знаење, а не да се дере и да се нервира. Не знам во кој град си, но еве кај мене во градот се знаат релациите за да те турнат и положат. Пример сега третиот пат кога полагав (на трет пат положив) ме водеа на полесна релација свртив еден круг што се вика, ниту улички некои тешки, ниту пак кај знаци да ме заебат, угорници, во една насока итн ... Се беше лесно и како со масло подмачкано. :D

CarrieBradshow, Lima24 and macor24 like this.
  13. macor24

macor24 Популарен член

Хаха извини тогаш изгледа во пишењето сум згрешила да добара е инстукторката ама сепак требе да бидиш сконцентриран ако сакаш да научиш нешто еве дега кога си веќе положен дали возиш и мидлам дека е подобро инстуктор да те научи него ли некој од дома но сепак фала ти за одговорите

14. Stark

Stark Форумски идол

Па да треба да си фокусирана на нештото што сакаш да го научиш. Сега ја имаш инстркторката, утре ќе ја нема, мора сама да знаеш како во сообраќајот. Фокусирај се и научи, да не бидат џабе фрлени парите. Мене искрено.... уствари јас одлучив да влезам во кола и инструктор да ме научи да возам, не сакав никој дома да ме учи. А инаку не возам сега воопшто.

Со среќа и нема зошто. Ако имаш уште некое прашање слободно прашај, патем ако си од Велес (барем така разбрав) најубајте чупиња сте таму. :P

Lima24 and macor24 like this.
  15. macor24

macor24 Популарен член

хаха погоре едитирав не сум од велес но во мојот град е истата комисија што е и на велес но и јас ете сакав да знам да возам кола и ќе продолжам после откако ќе положам пак да возам оти зошто ќе ми е возачка ако несакам после да возам за да ме има на списокот ма возачи а да не возам поарно не ни полагам акое за тоа јас првен сакав некој од дома да ме научи ноо сфатив декаа неможат премногу карање а на неположен човек уште да му се развикаш (можеби по дијалектот ќе ме разбериш од каде сум, но сепак не сум од велес и не спаѓам изгледа од најубајте чупиња како шо викате ви) :D:P

Lima24 and Stark like this.
  16. Stark

Stark Форумски идол

Најубо че си научиш со инстркторката ете чим ти се погодила, инаку немам идеја од каде си...

macor24 likes this.
  17. lilly57

lilly57 Истакнат член

Јас утре ќе пријавам 2 пат полигон.
    Ненормална трема имам сега, а не па ко ќе одам да полагам.
    Повеќе од претходно, од нервози што паднав не бев добра 2 дена...хаос.
    Сега не ми се улава во кола ама ич.

18. Snow-Star

Snow-Star Популарен член

Леле бре, од прв час ако се потресувате за полагање не знам каков ќе ви биде крајот. Па прв час е, ти објануваат инфо околу колата и ти покажуваат вежби на полигон.

Давајте поопуштено, нема зошто да мислите толку многу, само фокусирајте се на тоа што треба. Не е лесно како што звучи, ама ич, но правете нешто ве опушта пред полагање.
    Концентрацијата е клучна.

marija305, cresa-jagoda and Stark like this.
  19. tinka-mace

tinka-mace Популарен член

Зависи од кој град си, затоа е различно.
    Прв ден ти е, сите што сме биле почетници првите неколку денови сме леле мори мајко, ништо страшно. Инаку мене па 3тата вежба т.е. таа со свртување на 3 пати ми беше најлесна, е сега зависи и кој модел ти е колата и колку е долга. Не се грижи до последниот час веќе ќе имаш основно знаење и се надевам помалку трема.:)
    Не знам дали ти праша или некој друг, јас доплаќав 500 ден. 1 час дополнителен(45 мин).
    :o :makeup:

Lima24, macor24 and Stark like this.
  20. Stark

Stark Форумски идол

Kaj mene dopolnitelen chas na poligon i opsto gradska za 45 minuti beshe po 600 denari, samo za poligon zemav zato sto ko trebashe da polagam poligon fati koronata pa cekav skoro 3 meseci da pocnat so rabota. Za gradska voopsto ne zemav casovi, ne mi se frlaa pari, a polagav po interval od mesec mesec i pol izmegju, a na tret poloziv. Samo ne se plashete i sfatete deka ste pocetnici, duri i iskusen vozac da sedni da vozi ako sakaat kje mu najdat greski i turnat.