Возачка дозвола (и сè е можно). Какви возачи сте вие?

Дискусија во 'Општи дискусии' започната од Mandarinna88, 15 јуни 2010.

1. Luciferka

Luciferka Истакнат член

Се зачлени на:
    18 август 2020
    Пораки:
    1.202
    Допаѓања:
    1.742
    Многу е 3 месеци неседната во кола ден пред полагање земи си дополнителн двочас колку да влезеш пак во форма.

На lilly57 му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Lima24

Lima24 Популарен член

Се зачлени на:
    21 август 2014
    Пораки:
    1.284
    Допаѓања:
    3.088

Не мисли ништо од тоа. Мисли на вежбите што ги правиш и биди концентрирана.

3. Dream-Girl

Dream-Girl ☀️

Се зачлени на:
    24 јуни 2013
    Пораки:
    20.123
    Допаѓања:
    195.399
    Абе иста бев. 2 пати паѓав полигон и преразочарана бев, да не си барам мислење сеа некаде кај имав пишано дека изгледа нема да биде шофер од мене. :D
    Па еве ме 6+мес со возачка веќе. :)
    3тиот пат ќе биде. Од искуство ти зборам, паничарка сум ко тебе и ја.

4. lilly57

lilly57 Истакнат член

Се зачлени на:
    30 јануари 2018
    Пораки:
    467
    Допаѓања:
    395

Сега изгубив желба да полагам искрено, и имав шанса да си положам ама тоа е.
    Инаку имав земено дополнителен час, т.е еден пред првиот пат и еден сега.И знаете што? Осетив дека нешто не ми е во ред , иако вежбите ги знаев.
    На напред-назад вежбата ми требаше повеќе објаснување, а инатрукторот гледаше дека ги правам вежбите и вика што фазла да кажам еве знаеш.
    И ајде реков сигурно ќе положам, ама ку*ац.
    Јас сама си кажував дека имам проблем ао вежбата зошто за рачна не викав така? Зошто за полукружно? Оти осеќав тука дека е океј немам страв дека ќе згрешам иако и таму не е сигурно се е секунда.
    Ама ...
    Се надевам во иднина ќе положам.Сите околу мене положуваат полигон,само јас си паѓам кутрата.Тоа е женски ,плашливка сум.

На Dream-Girl му/ѝ се допаѓа ова.
  5. anonimna.999

anonimna.999 Истакнат член

Се зачлени на:
    12 март 2017
    Пораки:
    148
    Допаѓања:
    61
    И јас сакав да прашам некое апче за смирување најдобро што би делувало пошто кога полагав тестови имав многу трема и страв па си викам за полигон кој знае колку ќе имам..

6. macor24

macor24 Популарен член

Се зачлени на:
    27 јуни 2017
    Пораки:
    930
    Допаѓања:
    2.407
    ај малку појаднување ако може кога сте на раскрсница со светлосни знаци и вие требе да се предторите право за да одете нагоре во едносмерна улица и сега дали може да тргнат и тие од вашата лева страна бидејќи треба да му го предечете вие патот па за да одете во една смерна нагоре и колата додека е во движење на рамно дали ќе изгаси додека само стиснете кумлуг и смените во прва без да и придадете малку гас некој поискусен ако може да ми ги раззјасни овие работи

7. simonka93

simonka93 Форумски идол

Се зачлени на:
    29 март 2012
    Пораки:
    3.227
    Допаѓања:
    70.692
    Дали знае некој дали го продолжија рокот на важење на лекарските заради коронава? Часовите ми се земени овој период лани, тестови и полигон положени, ми остана уште гратска. Полагав еднаш и паднав, втор пат не закажав бидејќи имав ризична бременост и се деси коронава. Сега сакам пак да пробам гратска, ме интересира дали важат документите и часовите, пошо 1г е помината

8. Snow-Star

Snow-Star Популарен член

Се зачлени на:
    28 јануари 2014
    Пораки:
    3.529
    Допаѓања:
    17.605
    Лекарското уверение нормално важи година и пол, сега покрај пандемијата дали е продолжено не знам. И може да се обновува ако ти исече пред да положиш градска. Се друго важи една година од полагање.
    Јави се и прашај во испитен центар.

Ако не успееш да положиш пред да ти истече лекарското не е толку трагично колку да чекаш да им помине важноста на тестовите и полигон. Мој совет е што поскоро да положиш градска и да не ги оставиш работите пред крај недовршени.

На Slatkish255 и simonka93 им се допаѓа ова.
  9. simonka93

simonka93 Форумски идол

Се зачлени на:
    29 март 2012
    Пораки:
    3.227
    Допаѓања:
    70.692
    Знам, ама ми се искомплицира се' ради нешта на кои не можев да влијаам :|
    Фала ти на инфо и на советот.

На Snow-Star му/ѝ се допаѓа ова.
  10. Lima24

Lima24 Популарен член

Се зачлени на:
    21 август 2014
    Пораки:
    1.284
    Допаѓања:
    3.088

Како да ти изгаси колата ако смениш во прва, од втора во прва мислиш или?

11. Slatkish255

Slatkish255 Истакнат член

Се зачлени на:
    16 мај 2016
    Пораки:
    482
    Допаѓања:
    788
    Бедоксин напиј се, ама никако немој дијазепам, деметрин такви работи да не немаш рефлекси уште полошо ке си направиш.

На anonimna.999 му/ѝ се допаѓа ова.
  12. macor24

macor24 Популарен член

Се зачлени на:
    27 јуни 2017
    Пораки:
    930
    Допаѓања:
    2.407
    од втора во прва

13. Avery

Avery Популарен член

Се зачлени на:
    1 ноември 2014
    Пораки:
    2.781
    Допаѓања:
    14.586
    Штом ти е стиснат кумплугот не може да ти изгаси колата. Потоа за да тргнеш полека отпушташ кумплуг и истовремено додаваш гас. Ти гаси колата ако пребрзо го отпуштиш кумплукот без доволно да стиснеш гас.
    Само... не можеш вака да ги учиш ситуациите, секоја е различна. Се оди по осет во дадениот момент... Да, тоа си доаѓа со искуството, ама во почетокот само полека и смирено.

На Stark, Slatkish255 и macor24 им се допаѓа ова.
  14. macor24

macor24 Популарен член

Се зачлени на:
    27 јуни 2017
    Пораки:
    930
    Допаѓања:
    2.407
    Да секоја кола е различна и полека се учам втор ден низ град ми беше и малку потешко е и незнам зошто паника ме фаќа на семафорите некој совет и затоа

15. Avery

Avery Популарен член

Се зачлени на:
    1 ноември 2014
    Пораки:
    2.781
    Допаѓања:
    14.586
    Втор ден со инструктор?

16. raww

raww Популарен член

Се зачлени на:
    18 март 2014
    Пораки:
    1.042
    Допаѓања:
    5.918
    @Lima24 може ли да ми пишеш порака? Заклучено ти е тебе за да ти пишам..

17. macor24

macor24 Популарен член

Се зачлени на:
    27 јуни 2017
    Пораки:
    930
    Допаѓања:
    2.407
    Втор ден низ градот

18. Cherry333

Cherry333 Популарен член

Се зачлени на:
    30 јули 2019
    Пораки:
    2.643
    Допаѓања:
    7.555
    Само опуштено за возење. Јас кога возев часови колата еднаш дали ми изгаси, ама затоа прв пат на градска 3 4 пати ми изгаси. Треба да ја научиш колата за кумплуг, полека да пушташ и да видиш каде тргнува без да даваш гас. Е тука треба веќе да дадеш гас. Јас ова на семафори на црвено го вежбав со инструкторот кога возев, полека пуштав и тргав без гас полека, ама ме искара не било убаво за колата. Сепак, за да добиеш осет е ок. Ама и да усовршиш сѐ, ако паничиш пак ќе ти гаси.. Како ќе возиш ќе собираш самодоверба, за жал нема друг начин за опуштање.

На macor24 му/ѝ се допаѓа ова.
  19. macor24

macor24 Популарен член

Се зачлени на:
    27 јуни 2017
    Пораки:
    930
    Допаѓања:
    2.407
    За гас го имам осетот но еве како што викате да точно е тоа дека го испуштам нседнаш ми има изгасено но паника ме фаќа на семафорите кога требе да му го пресечам патот па за да поминам незнам како да го истргнам тоа и сконцентрирана сум но ете паникааа

20. Avery

Avery Популарен член

Се зачлени на:
    1 ноември 2014
    Пораки:
    2.781
    Допаѓања:
    14.586
    Со своја кола како што сфатив?
    Проблем се јавува што колите од автошкола се штелуваат така да можат да тргнат само со отпуштање на кумплуг, без да се додаде гас, додека кај останатите коли не е така и затоа и на почетниците им гасат колите, додека се навикнат.
    Колку повеќе возиш, толку полесно ќе ти оди. Можеш да пробаш на некој празен паркинг да тестираш, да ја осетиш колата како ти вози, да го осетиш кумплугот.
    Друго, за стравот. Нормално е во почетокот да не можеш да направиш добра процена колку брзо се движи возилото од спротива и слично. Финта некоја нема, само пракса, а со тоа и стравот ќе се намалува. Доколку ти имаш предност во ситуацијата тргни внимателно во својата насока. Доколу возилото од спротивна насока има предност, излези до пола раскрсница, благо подзастани да видиш дали можеш да поминеш, а потоа со “полн” гас излези од раскрсницата. Малку не можаш да ја сфатам ситуацијата за која бараш совет. Ако ти одиш право, а др возила ти се од лева страна и вртат, според правилото од десна страна ти имаш предност. Ако има семафор и тебе ти е зелено за право, повторно ти имаш предност, а тие за лево тебе те чекаат, така да никому не пресекуваш пат. Плус, спомнуваш еднонасочна улица... Извини, не можам точно да си ја доловам ситуацијата.

Последна измена: 8 ноември 2020