Возачка дозвола (и сè е можно). Какви возачи сте вие?

Discussion in 'Општи дискусии' started by Mandarinna88, Jun 15, 2010.

1. marija305

marija305 Популарен член

Реално за буткање е, не смееш вакви грешки да правиш. Повеќе внимавај следниот пат и ќе положиш, би требало најлесна рута да ти дадат.
    Среќно! :)

cresa-jagoda likes this.
  2. tinka-mace

tinka-mace Популарен член

Сите на зелено се забрзуваат за да поминат, ти си закочила и освен што си го закочила сообраќајот можело и да те удри некој од позади.
    Ништо страшно, скоро сите сме немале храброст во почетоците од возењето да дадеме малку повеќе гас за да поминеме на трепкачко зелено. :) Со среќа следен пат.

cresa-jagoda likes this.
  3. Kimberly11

Kimberly11 Форумски идол

Уопште не беше нагло.

4. tinka-mace

tinka-mace Популарен член

Ама сепак си закочила, нагло или не. Како што ти пиша @xnotyourbabex 51 казнен поен носи да не испочитуваш светлосен знак или полицаец.
    Реално, еве и јас ќе си и кажам за мене, кога полагаме мислиме дека некои грешки се ситни, а воопшто не се, кога ќе помине некое време од кога ќе положиме и ќе имаме малку поголемо возачко искуство. :)

Last edited: Feb 24, 2021
  5. BeLLaDona23

BeLLaDona23 Популарен член

Женски, има ли некоја искуство со полагање преку автошкола на АМСМ? И кој инструктор да го одберам?:?: Решив да полагам за возачка, од тој пусти страв немам појма да возам, за срамови сум.

6. cresa-jagoda

cresa-jagoda Форумски идол

Поголема грешка од семафорот, ти е нагазувањето на пешачкиот. Зашто тоа ти е исто како да имало пешак на пешачкиот и да си го згазила. Катастрофална грешка ти е тоа. А за семафорот веќе ти кажаа другите членки.

7. Kimberly11

Kimberly11 Форумски идол

Океј, фала ви што ми укажавте. Ќе пазам нареден пат и на ова. И би требало да пројдам

Bordann1 and cresa-jagoda like this.
  8. quattro

quattro Популарен член

И да трепка зелено имаш дополнителни 2 секунди од зеленото плус од жолтото 1 секунда. И да те фати жолтото, тоа светло е за тие што веќе го напуштиле семафорот и треба да влезат во друг коловоз, затоа се и тие 2 сек. дополнителни. За застанување на зелено пишуваат мислам 30 негативни и се положува пак.

Проблем е тоа шо си стапнала на пешачкиот. Пред пешачки имаш дебела линија која симболизира СТОП или ѕид. Овде пишуваат 51 и те туркаат.
    Грешката е во тебе.

cresa-jagoda and Kimberly11 like this.
  9. Kataklinkers

Kataklinkers Популарен член

За низ град немам проблем, возам се снаоѓам, ама надвор ми ептен ме заморува возењето. Повеќе од еден час не можам да возам мислам како цел ден да имам возено, а секогаш сум одморена кога тргнувам надвор од град.
    Како да се осеќам опуштено? Да земам Б комплекс пред секое подолго возење?

10. quattro

quattro Популарен член

Не ти требаат никакви помагала посебно хемикалии. Најдобар одмор за возачот е спиењето. Доволно е само пола саат да одмориш/дремниш за да се чувствуваш по енергично.

Напротив на 99% од возачите полесно им е да возат на отворено него ли во град. Возењето на отворено треба да ти биде релаксација, одмор за мозокот. Опкружена си со природа, зеленило, отворено небо, пат, не се замараш со секакви ситуации во собраќајот.

Bordann1 and cresa-jagoda like this.
  11. koritsaki

koritsaki Moderator Staff Member

По 5 години се навраќам на темава како возач со 5 год искуство :D
    Можам сама да се пофалам дека одлично возам и внимателна сум , ама паркирањето споредно ми е уште слаба страна. Избегнувам така да паркирам колку можам :lol: среќна сум навистина што успеав во странство да положам и сега не чекам некој да ме носи ваму таму , па поготово со деца многу е тешко ако немаш кола и возачка. Грешки имам правено , ама некогаш ти колку и да пазиш , други не пазат. Пред година ипол , стоев на семафор беше црвено , еден пред мене од левата лента рикверц сакаше да се префрли на десната. И не гледајќи каде оди јас му свирнав ама џабе , ме чукна среќа не нешто јако но доволно да ми ја изгребе колата и тоа нова кола штотуку ја имав купено од салон (два месеца нова). И среќа што не се отворија автоматски воздушните перничиња , зошто бев трудна 8 месец ќе ми направеше и беља плус.. почнав да му викам ме удри што правиш тој се смееше и избега. Го следев и му ги запишав табличките од колата , но мм ме убедуваше дека ништо нема да направам и да одам во полиција.. и така тоа единствено ми се има случено , мала незгода. :lol:

cresa-jagoda and Осе like this.
  12. Kataklinkers

Kataklinkers Популарен член

Мене напротив ме заморува иако претходно сум одморена.

13. xnotyourbabex

xnotyourbabex Истакнат член

Биди само добро наспана. Не значи дека секому му е лесно и уживанција да вози автопат. Доколку за градска треба вештина и внимание, за автопат треба искуство. Откако ќе стекнеш искуства тогаш веќе ќе ти биде опуштено. Заморена си веројатно бидејќи си под стрес и можно е пресилно да стискаш на кумплунг, гас со тоа мускулите се заморуваат или пак премногу размислуваш и решаваш можни сообраќајни ситуации дур возиш. Следен пат труди се да си поопуштена. И возењето е исто како трчање - во прашање е кондиција. Некој ќе се умори за пола саат, некој може и 12 саати без проблем да вози. Колку повеќе возиш на отворено, толку повеќе самодоверба ќе стекнуваш, искуство и пред се кондиција да возиш подолги патишта. Не е секогаш точно дека на поголем процент им е полесно на отворено, зависи со какви шофери си опкружена, така што воопшто не се брзај - секој со своето темпо.

Kataklinkers likes this.
  14. marty 0102

marty 0102 Истакнат член

Kola so kolku konji moze da vozi vozac pocetnik?

15. marija305

marija305 Популарен член

105

16. quattro

quattro Популарен член

77kw/105hp

cresa-jagoda likes this.
  17. Ketrin21

Ketrin21 Истакнат член

Здраво,ќе полагам полигон следнава недела , имам голема трема како да е победам . Ќе земам еден час допилнителен да извежбам . Ве молам за совет

18. quattro

quattro Популарен член

Нормално е да имаш трема пред полагање. Кога ќе седниш во кола, тремата ќе ти се намали бидеќи се фокусираш на вежбите - барем кај мене беше така.
    Опушти се, сама ќе бидеш во кола и само сконцентрирај си се на вежбите, исклучи се од атмосферата која ќе биде присутна. Ако сакаш да се потсетиш, земиси еден дополнителен пред полагање.

Среќно!

Ketrin21 likes this.
  19. Fenix-James

Fenix-James Истакнат член

Пред неколку дена завршив со часови па колку отприлика се чека за закажување тестови и полигон?

20. quattro

quattro Популарен член

Треба да си ја земиш папката од авто школа и да положиш црвен крст, после со уплатници ја носиш папката во испитен и си закажуваш. Од кога ќе ја земиш папката и уплатиш можиш веднаш да закажиш или другиот ден.

Иначе за полагање се чека околу една ипол - две недели а можи и фазла, зависи од конкурентноста.

Среќно!

Fenix-James likes this.