Возачка дозвола (и сè е можно). Какви возачи сте вие?

Дискусија во 'Општи дискусии' започната од Mandarinna88, 15 јуни 2010.

1. Гладиоли

Гладиоли Истакнат член

Се зачлени на:
    19 април 2021
    Пораки:
    250
    Допаѓања:
    593
    И јас вака исто сфатив.
    Може ,ќе им најавиш на авто школата кои денови нема да си тука и готово ;)

На Mxrx и cresa-jagoda им се допаѓа ова.
  2. loola23

loola23 Истакнат член

Се зачлени на:
    19 јули 2011
    Пораки:
    51
    Допаѓања:
    30
    Точно таа релација, типична за трет пат - од Димо Наредникот до Спиро Забрчанец, Гимназија, на кружен кај Мак Петрол зад Уред до Педано и т.н. Комисијата истата од вториот пат ама драстично подобри, бубалки

На Stark му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Stark

Stark Форумски идол

Се зачлени на:
    5 јуни 2013
    Пораки:
    6.342
    Допаѓања:
    21.640
    I mene taa mi bewhe haha

На loola23 му/ѝ се допаѓа ова.
  4. DarkStormm

DarkStormm Истакнат член

Се зачлени на:
    1 јуни 2021
    Пораки:
    1.464
    Допаѓања:
    4.915
    Возам од мои 16 години. Без возачка се до 19. На 19 положив и си купив свој автомобил кој се уште го возам. На почеток го обележив неколку пати и го носев по мајстори за да го средуваат. Потоа ретко се случуваше при излегување од двор да го изгребам, ама сега ми е совладано сето тоа и многу внимавам. За возење немам мака, по секакви патишта и услови се снаоѓам. Од прв ден бебето во транспортер и на возење, бремена до 9ти месец до последно возев, иако ме караа ќе сум се породела во автомобил, стомакот ми допирал на волан. Најмногу ме боли кога сум паркирана некаде и ќе видам некој ме удрил. Два пати се случи месецов и нормално тој што ме удрил избегал.. Но тоа е..

5. tanjita

tanjita Популарен член

Се зачлени на:
    25 јануари 2010
    Пораки:
    1.327
    Допаѓања:
    4.149
    Се спремам да полагам, па да видам дали знам да одговорам. Моја логика..Бидејќи им е зелено на двете возила, го гледам знакот. На колата знакот му е крстосување на пат со првенство на минување ако оди право и десно. На автобусот по формата има предност. Така да автобусот ќе помине пред колата. Така?? :D

На Осе и cresa-jagoda им се допаѓа ова.
  6. quattro

quattro Популарен член

Се зачлени на:
    27 ноември 2020
    Пораки:
    3.219
    Допаѓања:
    8.439
    Се оди по сигнализација и право на првенство, така да колата прва автобусот треба да чека иако има знак за првенство но му го сечи правиот пат на автомобилот - и за двете возила свети зелено.

7. tanjita

tanjita Популарен член

Се зачлени на:
    25 јануари 2010
    Пораки:
    1.327
    Допаѓања:
    4.149
    Значи иако покрај светлосни сигнал, има и знаци во ваква ситуација се оди по правило од десна страна ( кој има предност).Така? Бидејќи по категоризација се светлосни знаци, па знаци вакви ( точно името не им го знам ) па после е правило на десна страна. Вакви загатки нема во тестовите ама во реалноста сигурно има.

На Осе му/ѝ се допаѓа ова.
  8. quattro

quattro Популарен член

Се зачлени на:
    27 ноември 2020
    Пораки:
    3.219
    Допаѓања:
    8.439
    Па јас што напишав најгоре?
    Ако работи светлосната сигнализација се оди по неа плус правото на првенство во случајот со колата која се движи право аа автобусот и го сечи патот. Не секогаш има знак или друго направа, некогаш и физички се регулура собраќајот.
    2. Ако не работи светлосната сигнализација - се оди по знаците кои се поставени кои ја заменуваат светлосната сигнализација или друга.
    3. Ако нема знаци - се постапува по правилото од десна страна.
    4. Ако нема услови да се изведи и тоа се оди - по договор со останатите учесници.
    5. Доколку сообраќајот е регулиран физички од страна на полициски службеник - престануваат да важат сите знаци и сигнализации и се постапува по наредбите од полицискиот службеник.

Не секогаш во пракса се вози по прописи бидеќи некогаш правилата и пропосите не играат улога во одвивањето на сообраќајот поради некои околности каде се вози според УСЛОВИТЕ на патот и УСЛОВИТЕ во кои се одива текот на сообраќајот.

Имаш повеќе групи на знаци како знаци за известување, знаци за опасност, знаци за изречни наредби и др.

На Stark и Осе им се допаѓа ова.
  9. Cvetceto20

Cvetceto20 Истакнат член

Се зачлени на:
    18 ноември 2020
    Пораки:
    89
    Допаѓања:
    42
    Кога се сликате за возачка ви даваа потврда да возете додека не ви испадне возачката?

10. GirlRose

GirlRose Форумски идол

Се зачлени на:
    16 јануари 2014
    Пораки:
    5.175
    Допаѓања:
    27.332
    Ne.

11. Mr. Scratch

Mr. Scratch Популарен член

Се зачлени на:
    14 јуни 2020
    Пораки:
    545
    Допаѓања:
    4.112
    Да.

12. S.W.A.G

S.W.A.G Популарен член

Се зачлени на:
    13 ноември 2012
    Пораки:
    1.358
    Допаѓања:
    8.914
    Да, т.е потврдата е дека имаш поднесено барање за возачка и со неа можеш да возиш.

13. Dream-Girl

Dream-Girl ☀️

Се зачлени на:
    24 јуни 2013
    Пораки:
    20.123
    Допаѓања:
    195.342
    Да.

14. x.Daisy.x

x.Daisy.x Популарен член

Се зачлени на:
    24 август 2010
    Пораки:
    3.889
    Допаѓања:
    13.461
    А кој ви кажа дека можете да возите со тоа ливче?

15. quattro

quattro Популарен член

Се зачлени на:
    27 ноември 2020
    Пораки:
    3.219
    Допаѓања:
    8.439
    Забрането е возење со ливчето на кое пишува број. Тоа ливче служи за подигање на возачката. Повеќе не се даваат потврди.

На x.Daisy.x му/ѝ се допаѓа ова.
  16. Noemi

Noemi Популарен член

Се зачлени на:
    7 април 2010
    Пораки:
    2.556
    Допаѓања:
    9.597
    Ако не се вади за прв пат, смееш да возиш. Ако прашаш, поделени им се мислењата и таму кај што издаваат. Јас кога бев беа двајца, прашав, едниот кажа можеш градска, другиот абе почекај да искочи пошо ти е прва.
    Со доцнењето на возачките по 2месеци не знам кој не би возел со листот. Ама само градски, според правила и никако надвор. Ептен треба баксузи да сте да ве запрат, а секако ве има во систем, по која логика ќе ве казнат, освен 50€ за неносење возачка?

17. quattro

quattro Популарен член

Се зачлени на:
    27 ноември 2020
    Пораки:
    3.219
    Допаѓања:
    8.439
    За обновување незнам дали можи да се вози ама ако тие прв пат со тоа ливчето со бројки е забрането секаде. Ако те запри полиција на тоа ливчето непишува информации за тебе и плус во системот те заверуваат откако ќе ја изработат. По друга логика, не смее да се вози бидеќи ако недај боже се случи нешто на возачката пишува и крвна група. Така да нелогички е дозволена вожња. Порано издаваа потврди со име и презиме, адреса но сега едно ливче скинато од некој чош и бројче за кога ќе ја земаш да те најдат.

18. poi

poi Популарен член

Се зачлени на:
    6 октомври 2019
    Пораки:
    1.196
    Допаѓања:
    2.403
    Јас поднесов за возачка пред еден месец и половина. Ливчето беше со податоци (испечатено) и ми рекоја дека може да возам низ град.

На S.W.A.G, Noemi, quattro и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  19. quattro

quattro Популарен член

Се зачлени на:
    27 ноември 2020
    Пораки:
    3.219
    Допаѓања:
    8.439
    Очигледно поради тоа шо периов има застој околу издавање лични документи. И јас очекував потврда ама ми дадоја ливче скинато од некој чош и бројче на него.. Во пракса повеќе е вака.

20. Noemi

Noemi Популарен член

Се зачлени на:
    7 април 2010
    Пораки:
    2.556
    Допаѓања:
    9.597
    Во пракса е колку сакаш да ризикуваш, во полиција се сите твои документи и снимки за положен испит, на таа основа ја чркаш пластиката, не е како да си искочил без возачка.
    По правило и возачките книшки ср укинати па уште те тераат да ја плаќаш.
    Ако чекаат сите по два месеци после полагање да возат ќе заборават да возат и се губи секаква желба.