Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Возачка дозвола (и сè е можно). Какви возачи сте вие?

Дискусија во 'Општи дискусии' започната од Mandarinna88, 15 јуни 2010.

1. Osamena devojka

Osamena devojka Популарен член

Се зачлени на:
    26 декември 2018
    Пораки:
    438
    Допаѓања:
    3.412
    Mozno e i toa ama ne veruvam se ucev od mvr i plus gi imam testovite doma isti

2. GirlRose

GirlRose Форумски идол

Се зачлени на:
    16 јануари 2014
    Пораки:
    5.108
    Допаѓања:
    26.981
    Епа не си научила доволно. Прашањата и одговорите се тие.

3. Freedom123

Freedom123 Истакнат член

Се зачлени на:
    9 април 2019
    Пораки:
    26
    Допаѓања:
    7
    Почитувани, кој инструктор би ми ја препорачиле кај Арди? Благодарам

4. Amoricka

Amoricka Истакнат член

Се зачлени на:
    27 септември 2021
    Пораки:
    132
    Допаѓања:
    67
    Jas u taa avto skola bev me ucese edna zenska instuktorka sega da ne ja kazuvam po ime ama katastrofa e nervozna i da ti kazam samo masko da si zemes podobro e zenite se mnogu nervozini jas se pokajav sto zemav zensko instuktorka

На Freedom123 му/ѝ се допаѓа ова.
  5. Meddy

Meddy Истакнат член

Се зачлени на:
    10 март 2021
    Пораки:
    724
    Допаѓања:
    485
    Dali mora polozeno prva pomos da se ima certifikatot za da se pocni da se vozi avtoskola?

6. quattro

quattro Популарен член

Се зачлени на:
    27 ноември 2020
    Пораки:
    2.922
    Допаѓања:
    7.127
    Додека ти трае обуката не мора. Кога ќе полагаш тестови, полигон, градска тогаш мора.

На Meddy му/ѝ се допаѓа ова.
  7. Meddy

Meddy Истакнат член

Се зачлени на:
    10 март 2021
    Пораки:
    724
    Допаѓања:
    485
    Fala ti premnogu
    A kolku me fakja strav uste od samata pomisla za polaganje

На quattro му/ѝ се допаѓа ова.
  8. quattro

quattro Популарен член

Се зачлени на:
    27 ноември 2020
    Пораки:
    2.922
    Допаѓања:
    7.127
    Нормално е да се има страв и трема, сите имаме. Полагањето е стресно исто како испит на факс ама воопшто не се стресирај и опушти се. Фокусирај се само на возачката и зголемија желбата за кола и така ќе го намалиш стравот и тремата. Тестовите се учат, полигонот се вежба а градска и да не сакаш ќе те турнат и кога ќе полагаш гледај да им одговараш кратко оти тие ќе ти прават муабети за да те збунат - тоа некој го прават.

Колку и да падниш не се откажувај!

Среќно!

На Osamena devojka и Meddy им се допаѓа ова.
  9. Hisha

Hisha Популарен член

Се зачлени на:
    14 август 2021
    Пораки:
    1.478
    Допаѓања:
    5.309
    Прва помош ти е најлесна, предавањата се ствари шо корисни да ги знаеш а и одговорите треба да се заокружат или дополнат( ако добро памтам), тестовите се учат ( исто информации кои ќе ти требаат понатака) за 7 дена читкање исто се совладуваат, полигон само вежбање( пак ствари шо ќе ти требаат), град исти вежбање/ рутина, брзина на правње на нештата ( мене не ми правеа муабет само коментираа, океј е ова, сврте добро, ова беше пребрзо, паднав по моја вина поминав на трепкаво жолто).

Паднала ти не паднала научи да возиш безбедно и да си сигурма во себе, гунгула е сообраќај остало ќе биде.Одбери си инструктор со кој ќе си комотна, сигурна и кој си ја работи работата на професионален начин.

Не се разочарувај, напчеток мислев не ова не е за мене , не можам, тапа часови ил нема да закочам, или ќе свртам лошо, па пешак нема да видам како стои, на семафот бавно, итн, онака its all part of the journey :Di say that as i prepare да полагам град у понеделник :D. We can do it :party:

На Meddy и marty 0102 им се допаѓа ова.
  10. Agatha

Agatha Популарен член

Се зачлени на:
    17 јули 2011
    Пораки:
    367
    Допаѓања:
    1.157
    Вчера паднав полигон... Уште на првата вежба во рикверц сум ја згазнала линијата. Не сум паничар, ама кога ја видов гужвата за полагање, хаосот, некако негативно ми влијаеа. Можеби и не бев доволно спремна, некако така се чувствував. Од кој пат положивте полигон и дали некаде дополнително, надвор од часовите од авто школа вежбавте (во Скопје)? Некоја финта, совет, видео, било што ви помогнало да споделите.

11. Stephen Amell

Stephen Amell Форумски идол

Се зачлени на:
    17 јуни 2017
    Пораки:
    2.338
    Допаѓања:
    26.477
    Јас од прва положив, ама ден пред полагање си земав час, да ги извежбам поубаво вежбите.

Само сконцентрирај се на вежбите. Со среќа.:hug:

На Agatha му/ѝ се допаѓа ова.
  12. marty 0102

marty 0102 Истакнат член

Се зачлени на:
    11 јуни 2018
    Пораки:
    566
    Допаѓања:
    193
    Jas od vtora me ubi trema sleden pat opusti se i ne brzaj bukvalno lazi po poligon

13. quattro

quattro Популарен член

Се зачлени на:
    27 ноември 2020
    Пораки:
    2.922
    Допаѓања:
    7.127
    И јас од прва положив. Еден ден пред полагање земав еден час колку само да се потсетам. Кога враќаш назад гледај само во левиот ретровизор и пратија линијата, ако ти забрза колата притисни на куплунгот и кога ќе под намали попушти пак до пола за да продолжи колата. Значи само во левиот ретровизор пратија линијата и не прави големи маневри со воланот.
    Исклучи се од гужвата и хаосот, не брзај и сконцентрирај се и опушти се и имај верба во себе. Среќно!

Иначе еве клипче од вежбите има на yt.

Последна измена: 6 јануари 2022
  14. Hisha

Hisha Популарен член

Се зачлени на:
    14 август 2021
    Пораки:
    1.478
    Допаѓања:
    5.309
    Втор пат! Ме фати трема паднав на третата вежба, земав дополнителен час и ми заврши работа. Ми помогнаа и видеа на youtube, пиши poligon еѓ ќе видиш како изгледа од надвор ем објаснуваат како се прави која вежба. Прашувај инструктор се и свашта, мене ми помогна кога сфатив дека ја ка контролирам колата а не обратно. Се дешава и да се падне и ја ко глупак се осеќав али вежбав :D и читав тука коментари и сфатив сите биле донекаде усплашени не те прави помалку добар возач. Најсреќно нека ти е !

На Meddy, marty 0102 и Agatha им се допаѓа ова.
  15. Dream-Girl

Dream-Girl ☀️

Се зачлени на:
    24 јуни 2013
    Пораки:
    20.123
    Допаѓања:
    195.318
    Од трет пат положив. Нозе ми се тресеа од трема, на глупости паѓав ја, на прва и втора вежба згазив линии зошто буквално не можев нозете да си ги исконтролирам колку имав трема. (facepalm)(facepalm) Сега ми е смешно ама тогаш не ми беше. :tmi:
    Земав часови дополнителни ден-два пред полигонот ко што се сеќавам.

Ќе положиш, само пробај да бидеш посмирена и посигурна во себе. Иако знам дека не е лесно, те сфаќам скроз. :hug:

16. ivanamackica

ivanamackica Популарен член

Се зачлени на:
    12 јуни 2018
    Пораки:
    725
    Допаѓања:
    1.049
    ИТНО! Во 2019, јануари месец ги извозев сите часови и дури сега сакам да полагам тестови. Знам дека се поминати скоро 2 години и дека треба да се вади ново лекарско со оглед дека е истечено одамна, но автошколата повеќе не работи, мислам дека е во застој некој не сум баш сигурна што е работата.:?: Да не должам клучното прашање ми е: Која е процедурата за да се префрлам во друга автошкола? Дали нешто се доплаќа( освен вадењето на ново лекарско)!? Ги имам само следниве документи црно на бело:
    1. Потврда за оспособување на кандидатот за возење од автошколата.
    2. Потврда од Прва помош
    3. Уверение за здравствена и психофизичка способност за управување со моторно возило.
    Треба ли некој други документи од старата автошкола или не?

17. Hisha

Hisha Популарен член

Се зачлени на:
    14 август 2021
    Пораки:
    1.478
    Допаѓања:
    5.309
    Ништо не им носиш, вадиш лекарско за да можеш да пријавиш тестови у испитниот центар.
    Ја исто у 2019 ги завршив часовите и сеа продолжив( у нова автошкола) ми копираа лична карта( ме запишаа у систем),си избрав инструктор и си отидов дома .:D

На ivanamackica му/ѝ се допаѓа ова.
  18. ivanamackica

ivanamackica Популарен член

Се зачлени на:
    12 јуни 2018
    Пораки:
    725
    Допаѓања:
    1.049
    Ахам, значи ништо комплицирано не било. :D Фала на одговорот!

На Hisha му/ѝ се допаѓа ова.
  19. spacemonkey

spacemonkey Активен член

Се зачлени на:
    26 декември 2020
    Пораки:
    22
    Допаѓања:
    9

Можеш да вежбаш на стариот полигон на Кале. Има нацртано линии како за првата вежба, за паркирање и за рачна. Не е најсовршено, но мислам дека би ти помогнало колку толку за вежбите со оглед на тоа дека нема многу опции каде да се проба надвор од оние со инструктор.

На Freedom123 и Agatha им се допаѓа ова.
  20. _Monroe

_Monroe Истакнат член

Се зачлени на:
    27 мај 2021
    Пораки:
    91
    Допаѓања:
    657
    Може е пишано поназад но не најдов
    Колку време важи лекарското?