Возачка дозвола (и сè е можно). Какви возачи сте вие?

Discussion in 'Општи дискусии' started by Mandarinna88, Jun 15, 2010.

1. Stark

Stark Форумски идол

Тогаш јас не коментирам на темава повеќе, одамна беше пред 2 години. :D

Feminka22 and Maša8 like this.
  2. Feminka22

Feminka22 Форумски идол

Чути

Stark likes this.
  3. Hisha

Hisha Популарен член

:rofl: Thats was awkwardly funny

Stark and Maša8 like this.
  4. Stark

Stark Форумски идол

:lol:

5. Ivchence

Ivchence Активен член

Здраво дечки. За полигон за паралелно паркирање по кои процес ви објаснуваше инструкторот да се паркирате. Мене мојот многу ме буни, возам далеку од пред да полагам и паднав 1 полигон на тоа паркирање сакам да да ми кажете вие на кој начин се паркиравте:@

6. Stark

Stark Форумски идол

На форум не се учи нешто што во пракса треба да се совлада, земи повеќе часови и вежбај повеќе, само без нервози.

7. quattro

quattro Популарен член

Кога враќаш назад, ќе гледаш на задното мало стакленце од вратата и ќе гледаш да го израмниш со стубчето. После полн десен маневар и враќаш до пред линија, исправаш волан и враќаш назад, мора да бидеш внимателна тука и да си најдеш ориентација за нешто до каде да одиш, после полн лев и ќе гледаш предната гума да влези во линија. Мора да вежбаш, инаку нема да го совладаш и не само на полигон, утре ќе треба да паркираш и паралелно меѓу коли.

Last edited: Apr 3, 2022
    Осе and Stark like this.
  8. Ash-Greninja

Ash-Greninja Истакнат член

Дечки, во врска со тестовите за полагање. Дали прашањата за полагање се исти од овде https://mvr.gov.mk//vozacka-testovi/Testovi-so-tocni-odgovori/mk/prasanjaMK.htm или се различни или слични? Од каде почесто учите? Јас претежно од тука и од една книга. Е сега дали на испитот за тестовите ќе се паднат истите прашања или има слични или различни се?

9. Dream-Girl

Dream-Girl ☀️

Истите од тука се.

Ash-Greninja likes this.
  10. Ash-Greninja

Ash-Greninja Истакнат член

Фала. Еве редовно ги учам, а сум на прагот да пријавам прв пат тестови оваа недела. Ги решавам и на Авто Школа Online и добро ми се научени ама ќе видиме кон крајот на овој месец :)

Dream-Girl likes this.
  11. tea1221

tea1221 Истакнат член

Eve gi prasanjata za polaganje prva pomos, ako mu treba na nekoj ...

P.s Ne deka nesto se teski ... eve i bez niv poloziv...ali gi nacekav na internet si rekov zosto da ne spodelam.... sepak se nadevam mozi na nekoj ke mu posluzi :hug:

Attached Files:

12. Baby-Blue

Baby-Blue Истакнат член

Добро дали само мојов инструктор и покрај тоа што му кажав дека воопшто немам возено очекува од мене уште на првите часови да возам како шумахер??
    Па прв пат седнувам да возам, побогу, мислам дека е нормално потешко да држам правец и да немам осет над педалите? Или претерувам и нешто до мене е проблемот па да се откажам на време?

Осе and Feminka22 like this.
  13. Dream-Girl

Dream-Girl ☀️

Исто беше и со мојот инструктор, нервози ми правеше ептен. Никако да не се откажуваш. Подобро смени го инструкторот.

14. Feminka22

Feminka22 Форумски идол

Да го смениш.Ја тројца сменив.
    Повеќето ги заболе, гледаат пари да земат, дали ќе положиш и научиш не им е битно толку, пошто колку повеќе паѓаш, толку повеќе ќе те убедуваат да зимаш допунски часови.

15. Dream-Girl

Dream-Girl ☀️

Дефинитивно... Ист впечаток и јас имав.
    Среќа е да ти се погоди добар инструктор што ќе сака стварно да те научи и ќе има трпение.

Youknow and Feminka22 like this.
  16. Hisha

Hisha Популарен член

Мењај, мене првата не ми се погоди. Нишо не ми објаснува на раскрсница ми кочи и ми викаше е бавна си ќе чекаш, вика хистериша, “ вие почетници не знаете” ,”кола ќе ми искршиш”.. Чим така и реков чао и одбрав машко, и шо да ти кажам, нити се дреше нити стрес ми правеше. Ќе му кажам страв ми е тука, и ќе помогне и ми објаснува успат, никад не ме оставил да ми свират .. Напротив ќе ми рече нормално е почетник си…

Иначе ја тек трет пат кога полагав успеав да перцепирам ствари ( у смисла пешаци, разминување ако иде кола или држење правец коа си у кружен тек).Пошо махинално ти иде шалтањето, више го стекнуваш осетот на кумплугот, гасот кочница, не ти е проблем она старт стоп.

Башка да не зборам за рачна, последниот час ( откако паднав ееднаш на полигон) успеав да тргнам.
    Возач почетник си , за се треба време и све е рутина и навика ! Dont get discouraged!!

Осе, NoirSerpentine and Baby-Blue like this.
  17. Srckata28

Srckata28 Форумски идол

Дечки како да надминам преголем страв од возење?

Имав предобар инструктор, на часовите многу добро се снаоѓав, комисијата кога полагав ептен ме пофали дека многу добро управувам со автото, ама штом земав возачка одма ми беше страв да возам без инструктор. Потоа отидов во странство да студирам и сега имам година ипол возачка без 5 пати да седнам асално да возам.

Ама не е дека немам прилики, едноставно преголем страв ми е. Кога ќе седнам пред волан прво 5 минути плачам од што ми е страв да појдам, возам релација од 5 минути и после уште 10 минути плачам од стресот што го собирам додека возам. Сама во автомобил не се осудувам да седнувам.

Дури сеа како пишувам за возење ме фаќа паника. А многу ми е криво пошто не беше вака и не беше до овој степен, кога возев часови бев дури и опуштена во сообраќај, а сега имам заборавено да возам, се осеќам неспособна за кола, немам осет за брзини, за ништо. Не сфаќам како некој може да седне и да вози...

Lella likes this.
  18. Feminka22

Feminka22 Форумски идол

Да возиш почесто
    Ако си од Скопје иди со некој на Кале, или на Борис ама преку недела кога е празно.И врти си кругови, после почни по учички.Или можеш надвор од населено место, на Обиколница, до Кучково, Кучевишка Бара, до Водно.
    Нема зоштп да се плашиш, ништо страшно нема, гледај на колата како потребно средство за транспорт, дека можеш било кога да се одвезеш било каде, без да чекаш на никој, или да те вози некое чиче у такси со 20 и да ти начука вртоглава цена, и ќе станеш посамостојна ако возиш.
    Мене пример многу релаксирачки ми делува.Пред да положам, идев со другар на Обиколница, ќе се изнавозев, и нова јас.
    Пушти си некое интересно музиче.Ама не влагај со страв во колата.Ништо не праиш дур не ја тргнеш блокадата.
    Една комшика, Бог да ја прости, сама се учеше на улица прво да вози, колата дупка до дупка беше.Ама после возеше..пар екселанс
    Така што не се секирај

Last edited: Apr 7, 2022
  19. wildqueen

wildqueen Активен член

Не се откажувај во никој случај,смени го инструкторот.
    Јас часови возев со еден инструктор кој нон стоп каснеше на договорениот термин,ми откажуваше термин,се случуваше во неделата да возам еднаш,некогаш ни еднаш,и многу ми се одовлече целиот процес,нон стоп беше нервозен,само ми викаше,пази ламела,ќе ја расипеш колата,каде гледаш и сл.
    Полигон паднав два пати затоа што не посвети доволно внимание и не ме научи како што треба,и решив да променам авто школа и инструктор.
    Со новиот инструктор и полигон и градска положив од прва,но најважно од се е што ме научи да возам,ми посвети внимание,убаво ми објасни што како треба,направи да се чувствувам сигурно и безбедно,го совладав стравот и си возам сама

20. Hisha

Hisha Популарен член

Со возење, со вежбање. Седнувај у кола секој ден, шалтај вежбај. Почни со саабота и недела рано сабјле, немаш коли. Вози на паркинзи, кале, па со некој искусен у кола да ти дава подршка и да те охрабрува.
    Ти ја имаш контролата на колата, ти ја управуваш.