Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Возачка дозвола (и сè е можно). Какви возачи сте вие?

Дискусија во 'Општи дискусии' започната од Mandarinna88, 15 јуни 2010.

1. quattro

quattro Популарен член

Се зачлени на:
    27 ноември 2020
    Пораки:
    2.919
    Допаѓања:
    7.120
    Н Е М О Ј!
    Во никој случај да не пиете апчиња за смирување додека возите кои делуваат врз централниот нервен систем. Диезепам и слични никако! Диезепамот иако е 2мг сепак ги успорува реакциите на телото, успива, видот го прави не јасен и матен и го намалува рефлексот - баш она што е најпотребно додека возиш. Кога седиш зад волан, алкохол, диезепам и антидепресиви никако !! Единствено за стрес од полагањето можеш да се напиеш само Б6 витамин.

На krofnicka27, Maša8, carly j и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  2. GirlRose

GirlRose Форумски идол

Се зачлени на:
    16 јануари 2014
    Пораки:
    5.108
    Допаѓања:
    26.980
    Те молам никако Диазепам. Никако! Можеш пример Б6, магнезиум. Ама Диазепами, Хелекси и слично не. Можеш само поголема глупост да си направиш.

На krofnicka27, carly j, S.W.A.G и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  3. Munchmallow20

Munchmallow20 Форумски идол

Се зачлени на:
    12 декември 2021
    Пораки:
    5.525
    Допаѓања:
    21.286
    Со друга кола можеш да згрешиш на паргинг особено. Зашто според тоа каде се стубчињата се ориентираш кога и каде да вртиш. А кај кола што е подолга или пократка, нема да е исто.
    И убаво ти рекоа, немој седативни лекови да пиеш. Можеш витамини или нешто блакце да имаш при рака тогаш.

На carly j му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Macedonianbro

Macedonianbro Истакнат член

Се зачлени на:
    16 декември 2015
    Пораки:
    75
    Допаѓања:
    29
    имам прашање . положив во 2013 година кога беа прв пат внесени електронските теориски тестови . Положив секако ,но од тогаш до сега имам забележано дека кај најголем број на возачки дозволи,освен Б категорија,внесени им се дури и категориите А,F,G,M , иако немаат положено за овие категории,во разговор ми е кажано. Чудно тука ми паѓа,зошто и мене не ми е внесено тогаш ?! Мене ми трае до 2023 возачката . Дали имам право да побарам тогаш да ми се внесат овие категории шо ги спомнав ? ако кај другите има,зошто кај мене ги нема ,ми е прашањето ?!

5. quattro

quattro Популарен член

Се зачлени на:
    27 ноември 2020
    Пораки:
    2.919
    Допаѓања:
    7.120
    Тие категории не се полагаат, со положување на "Б" ги добиваш и тие. Тие се небитни многу, мислам дека беше за трактор, мопед до 50кубика и уште нешто.. Сигурно наредно ќе ти ги внесат.

На Macedonianbro му/ѝ се допаѓа ова.
  6. Macedonianbro

Се зачлени на:
    16 декември 2015
    Пораки:
    75
    Допаѓања:
    29
    имам прашање.затоа прашувам оти сакав да уплатам за мотор да полагам за поголеми кубикажи . Веќе 6 години возам скутер од 50 кубика и сакам да прејдам на поголем мотор тоес скутери од 300 кубика да купам . Ми рекоа дека треба да полагам ,мислам дека требаше М/А категорија за тоа . е сега ,ме прашаа која година е што сум положил,им викам 2013 година и ми викаат па нема потреба да уплаќаш за мотор . дај да видам возачката ,им давам и се чудат зошто не ми се внесени ,не знаеа како да ми одговорат ,дали ќе ми бидат внесени од ново издавање на возачка дозвола . сакам уште летово да купам нов скутер и да идам за Грција со пријатели

7. GirlRose

GirlRose Форумски идол

Се зачлени на:
    16 јануари 2014
    Пораки:
    5.108
    Допаѓања:
    26.980
    И мотокултиватор нели беше :D

8. Macedonianbro

Се зачлени на:
    16 декември 2015
    Пораки:
    75
    Допаѓања:
    29
    битни ми се а/м шо мислам беа за мотори со појака кубикажа категориите .... се работи за 500 евра на голо срце кажано :D:rofl: оти администрација ги мрзело да пишат на возачката моја оти штрајкуваат као сеа секој ден :muscle:8)(fingers)

9. quattro

quattro Популарен член

Се зачлени на:
    27 ноември 2020
    Пораки:
    2.919
    Допаѓања:
    7.120
    За мотор над 50cc има посебна категорија "А" и се полага. До 50cc не се полага, со Б ја добиваш и за мопед т.е до 50 кубика. Наредно кога ќе ја обвновиш ќе ти ги внесат.

Па така некако хахах, тие битни се ко семафор во ГТА :D

10. Macedonianbro

Се зачлени на:
    16 декември 2015
    Пораки:
    75
    Допаѓања:
    29
    супер значи не мора уште сега да уплаќам за а категорија во авто школа ,тоа ми е муабетот .... 500 евра да не фрлам џабе,значи да почекам барем уше една година,имам полагано само за Б категорија . значи автоматски имам јас А категорија за поголема кубикажа само шо не ми е внесено во возачката дозвола . Дали може вака да возам со поголема кубикажа иако само пишано ми е Б категорија ?!

11. quattro

quattro Популарен член

Се зачлени на:
    27 ноември 2020
    Пораки:
    2.919
    Допаѓања:
    7.120
    "А" е посебна категорија за мотори над 50cc и мора да полагаш коа веќе спомнуваш од 300кубика и се додека не положиш не смееш да возиш.

За мотор до 50cc (мопед, скутер) можеш да возиш со Б пошто автоматски добиваш АМ до 50куб а тие F, G, M ќе ти ги внесат наредно кога ќе ја обвновиш.

12. GirlRose

GirlRose Форумски идол

Се зачлени на:
    16 јануари 2014
    Пораки:
    5.108
    Допаѓања:
    26.980
    Со Б автоматски имаш само АМ категорија, таа ти е за некои послаби мотори и скутери. За А си полагаш пак.
    За АМ се полага само тестови пример ако сакаш АМ, а не сакаш Б. Додека само за А треба и полигон и гратска.

На Macedonianbro и quattro им се допаѓа ова.
  13. S.W.A.G

S.W.A.G Популарен член

Се зачлени на:
    13 ноември 2012
    Пораки:
    1.358
    Допаѓања:
    8.913
    Бензодијазепини и алкохол не смеат да се пијат кога се вози. Антидепресивите не сметаат, баш напротив даваат повеќе енергија. Од сопствено искуство зборам.

14. quattro

quattro Популарен член

Се зачлени на:
    27 ноември 2020
    Пораки:
    2.919
    Допаѓања:
    7.120
    Алкохол, диезепами, антидепрезиви и други шо ги успоруваат реакциите и рефлексот не смеат да се пијат додека се вози. Ти збориш од "свое искуство" ама не и од искуство на науката и законите.

15. S.W.A.G

S.W.A.G Популарен член

Се зачлени на:
    13 ноември 2012
    Пораки:
    1.358
    Допаѓања:
    8.913
    Тогаш пола Македонија не треба да вози.

На butterflysk, carly j и Eona.002 им се допаѓа ова.
  16. quattro

quattro Популарен член

Се зачлени на:
    27 ноември 2020
    Пораки:
    2.919
    Допаѓања:
    7.120
    Па не треба, само нема кој да го регулира тоа.

Не можиш да возиш со намален рефлекс под дејство на апчиња кои ги успоруваат реакците на телото, претставуваш опасност за останатите учесници.

На neno0o му/ѝ се допаѓа ова.
  17. GirlRose

GirlRose Форумски идол

Се зачлени на:
    16 јануари 2014
    Пораки:
    5.108
    Допаѓања:
    26.980
    Мислам дека не е соодветно Диазепам на прво полагање.

18. Eona.002

Eona.002 Истакнат член

Се зачлени на:
    9 декември 2021
    Пораки:
    60
    Допаѓања:
    19
    Затоа и е пишано не на своја рака.
    Затоа и пишав НЕ на своја рака, различно е кај секого. Мене ми е препишано и не ми делува како што ти имаш пишано, само споделив. Предложив на членката да земе нешто на природна база ако го прочита убаво одговорот.

19. S.W.A.G

S.W.A.G Популарен член

Се зачлени на:
    13 ноември 2012
    Пораки:
    1.358
    Допаѓања:
    8.913
    Јас зборам за антидепресиви, не за бензодијазепини. Разликата помеѓу нив е енормна. Бензодијазепините го прават сето тоа што ти го кажа.

На NoirSerpentine му/ѝ се допаѓа ова.
  20. GirlRose

GirlRose Форумски идол

Се зачлени на:
    16 јануари 2014
    Пораки:
    5.108
    Допаѓања:
    26.980
    Дечки ако на самата паковка има црвен триаголник тоа е знак дека може да ви создаде потешкотии при управување на машини или возила. Не мора да значи дека само една група лекови го предизвикува тоа.

На NoirSerpentine му/ѝ се допаѓа ова.