Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Возачка дозвола (и сè е можно). Какви возачи сте вие?

Дискусија во 'Општи дискусии' започната од Mandarinna88, 15 јуни 2010.

1. cresa-jagoda

cresa-jagoda Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јуни 2012
    Пораки:
    8.262
    Допаѓања:
    34.559
    Без разлика колкав и да ти е диоптерот, штом си со диоптер, ако не носиш наочари и себе и другите ги ставаш во опасност. Не може наочари да ти пречат. Може само доколку така ти стојат и не си се навикнала со редовно носење, па на почеток да ти чудно. А може и имаш зголемување на диоптерот, па затоа не ти одговараат наочарите, ти сметаат, па да треба нови наочари.

На Noemi му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Srckata28

Srckata28 Форумски идол

Се зачлени на:
    6 јануари 2013
    Пораки:
    4.831
    Допаѓања:
    23.488
    Леле замисли, јас кога проверував вид за лекарско ме убедуваа да не ми пишат да се сликам со наочари. А ја се осеќав с л е п о и им реков да ми пишат, а они беа убедени дека не мора.

@BlackSwan22 Ако си на возачката со наочари, мора. Ама опасно е штом ти пречат наочари, пошто ќе ти се умараат очите. Боље провери пак вид.

На cresa-jagoda му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Noemi

Noemi Популарен член

Се зачлени на:
    7 април 2010
    Пораки:
    2.283
    Допаѓања:
    8.591
    Штом си сликана со наочари значи во лекарското е нагласено дека треба да носиш наочари.

Не се загрозувај себе си и другите, закажи си преглед, земи си соодветен диоптер. Ако имаш диоптер нема шанси да ти е ок возење навечер без наочари, а иде зима и се стемнува уште во 16саат.

На cresa-jagoda и GirlVolley им се допаѓа ова.
  4. BlackSwan22

BlackSwan22 Истакнат член

Се зачлени на:
    7 март 2018
    Пораки:
    303
    Допаѓања:
    177
    Diopterot mi e 0.75 samo na levoto oko i ne mi preci vozenje navecer voopsto ,prasav denes lice vraboteno vo mvr rece deka nema nikade vo zakon navedeno deka mora da se nosat naocari.

5. GirlVolley

GirlVolley Истакнат член

Се зачлени на:
    28 март 2020
    Пораки:
    1.320
    Допаѓања:
    2.409

Ако во лекарското ти пишува “со наочари” или “со леќи” значи треба да ги имаш додека возиш и треба со нив да се сликаш.
    Без оглед што ти е слаб диоптерот.
    Не знам што е со паникава

А во законот има наведено, 300 евра е казната. -2.0 е мојот диоптер и со леќи сум

На Michaelalala, cresa-jagoda, Осе и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  6. PoisonIvyFatale

PoisonIvyFatale Истакнат член

Се зачлени на:
    2 јули 2016
    Пораки:
    270
    Допаѓања:
    127
    Положив полигон ќе пукнам од радост :D:D:D колкав проблем имав со рачната и угорнината секогаш ми гасеше на вежбите ама еве денес се помина како што треба:party: Еден совет до сите јас сум голема тремаџика ама само смирено и замислете си дека никој не ве гледа и колку што можете побавно ги правете вежбите помала е веројатноста да згрешите. Со среќа на сите :l:

На Driver96, GirlVolley, cresa-jagoda и 2 други им се допаѓа ова.
  7. BlackSwan22

Се зачлени на:
    7 март 2018
    Пораки:
    303
    Допаѓања:
    177
    Ne znam deka vide panika :D,ocigledno na forumot ne smee od poedini clenovi da se iskaze mislenje.Inaku prati mi zakonot sakam da procitam,barav no ne najdov:)

8. GirlVolley

GirlVolley Истакнат член

Се зачлени на:
    28 март 2020
    Пораки:
    1.320
    Допаѓања:
    2.409

Ако мислиш дека можеш без нив, не ги носи. Докторот каде што вадев лекарско ми кажа и обележано ми е лекарското. Ако мислиш дека не предузвикуваш опасност во сообраќајот, пак ќе ти кажамне гу носи. Не се работи само за казна, за самосвест прво се работи.
    Бараш мислење и помош од форумов или докажување?

На cresa-jagoda му/ѝ се допаѓа ова.
  9. BlackSwan22

Се зачлени на:
    7 март 2018
    Пораки:
    303
    Допаѓања:
    177
    Какво докажување за што?На вас ли да се докажувам(facepalm),како прво прашав дали мора да се носат,не најдов никаде закон за тоа,а ако има прати чисто сумњам,друго не сум до толку да не гледам прст пред себе .Прашав дали мора да се носат бидејќи не ги ни носам едноставно ми пречат не можев да се навикнам на нив...Човек од такви не смее ни да праша нешто,стави си насмевка на лицето и уживи без пари е,не мора овде да се правате паметни на секој и сешто.Секое добро :*

10. GirlVolley

GirlVolley Истакнат член

Се зачлени на:
    28 март 2020
    Пораки:
    1.320
    Допаѓања:
    2.409

Девојче, ти одговоривме. Баш дека имаш слаб диоптер, не те разбирам зошто на секој даден одговор поставуваш потпрашања и не ги прифаќаш одговорите?! Никоја од нас не ги чува под перница законите. Како што не информирале нас, така ти пренесуваме. Ако не веруваш и бараш докажување, консултирај си се во сообраќајна полиција и доктор што ти издал лекарско уверение.
    Просто е и поздрав.

На cresa-jagoda и злоба им се допаѓа ова.
  11. kiss3

kiss3 Истакнат член

Се зачлени на:
    21 јуни 2014
    Пораки:
    97
    Допаѓања:
    21
    За колку време ги извозивте часовите,дали мора да се 18 дена или има некој завршено и за побрзо мислам дали може повејќе од 2 часа дневно.

12. GirlVolley

GirlVolley Истакнат член

Се зачлени на:
    28 март 2020
    Пораки:
    1.320
    Допаѓања:
    2.409

Мора да се колку што налагаат процедурите. Не можеш да возиш повеќе од 1 час дневно. Не е дозволено, а и не би имала ти концентрација. Не се форсирај и преценувај, гледај да научиш.

13. Driver96

Driver96 Нов член

Се зачлени на:
    6 август 2022
    Пораки:
    1
    Допаѓања:
    0
    Најдобро решение ти е да ги следиш семафорите, еве на пример штом се упали црвено за пешаци веќе да ја имаш колата во брзина и да се спремаш за поаѓање, со ова ќе купиш време додека ја доведеш колата до точка на тргнување

14. Mat11ea

Mat11ea Истакнат член

Се зачлени на:
    12 април 2020
    Пораки:
    13
    Допаѓања:
    79
    Имам познаничка која до скоро примаше таблетарна терапија за епилептични напади, па кога требаше да вади лекарско кажа дека ништо не изјавила за нејзината терапија и извадила лекарско без проблем (иако мислам дека ова во нејзината ситуација не треба да се игнорира тоа сепак е нејзина одлука). Но во ситуација на вашата пријателка, мислам дека не би имала проблем да извади лекарско.

15. ana-sweet

ana-sweet Популарен член

Се зачлени на:
    9 октомври 2011
    Пораки:
    2.334
    Допаѓања:
    2.601
    Уште малце ќе поминат 3 години откако завршив со часовите, но поради тоа што ми се створи одбивност за возење немам ништо полагано. Сега конечно се решив да полагам и прашањето ми е дали сеуште ми важат извозените часови или ќе треба да земам обука од почеток?;(

16. Hisha

Hisha Популарен член

Се зачлени на:
    14 август 2021
    Пораки:
    1.478
    Допаѓања:
    5.309
    Часовите остануваат, си бараш нова автошкола и лекарско ново. Папирите за извозеното си ги брка автошколата, бираш инструктор и тераш.

17. Miss_S

Miss_S Истакнат член

Се зачлени на:
    11 февруари 2022
    Пораки:
    2.807
    Допаѓања:
    5.798
    Update: Кај другарката не испадна така лесно. Бидејќи во систем е заведено примањето на терапија, сега бараат потврда од невролог за прекинувањето. Исто и снимки на мозокот и многу други работи, па ќе видиме на крај што ќе испадни.

18. ana-sweet

ana-sweet Популарен член

Се зачлени на:
    9 октомври 2011
    Пораки:
    2.334
    Допаѓања:
    2.601
    Уфф добро е, затоа што слушнав нешто дека извозените часови важеле 3 години. Треба да одам до старата автошкола за да ги подигнам документите? Сигурно мораат да чуваат се

19. Hisha

Hisha Популарен член

Се зачлени на:
    14 август 2021
    Пораки:
    1.478
    Допаѓања:
    5.309
    Ако смениле нешто, јави се и прашај у
    http://www.aic.mk/. Инаку документите самата автошкола си ги зема од автоиспитниот центар, бар мене така ми направија. Бев само се запишав ( однесов ново лекарско)платив часови( доплнителни) избрав инструктор и почнав.

На ana-sweet му/ѝ се допаѓа ова.
  20. Karlo Smith

Karlo Smith Нов член

Се зачлени на:
    10 јули 2022
    Пораки:
    5
    Допаѓања:
    11
    Konecnoo poloziiiiv

На krofnicka27, teressa, aton23 и 5 други им се допаѓа ова.