Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Возачка дозвола (и сè е можно). Какви возачи сте вие?

Дискусија во 'Општи дискусии' започната од Mandarinna88, 15 јуни 2010.

1. kiss3

kiss3 Истакнат член

Се зачлени на:
    21 јуни 2014
    Пораки:
    97
    Допаѓања:
    21
    Дали имате проблем со пријавување за полагање тестови,јас вчера бев да пријавам и ми рекоа дека системот е паднат оваа недела нема да се полага.

2. GymGirl❤

GymGirl❤ Истакнат член

Се зачлени на:
    7 март 2021
    Пораки:
    321
    Допаѓања:
    801
    лелее сега читам какви стресови ме очекуваат :worried: тек во четврток ќе вадам лекарско

3. Milica0345

Milica0345 Активен член

Се зачлени на:
    20 август 2022
    Пораки:
    8
    Допаѓања:
    5
    Каде пријавуваш?

4. kiss3

kiss3 Истакнат член

Се зачлени на:
    21 јуни 2014
    Пораки:
    97
    Допаѓања:
    21
    Гевгелија

5. Milica0345

Milica0345 Активен член

Се зачлени на:
    20 август 2022
    Пораки:
    8
    Допаѓања:
    5
    :/ Мислев во Скопје полагаш,тука се чека по 10 дена за полагање

6. Mom89

Mom89 Истакнат член

Се зачлени на:
    28 февруари 2020
    Пораки:
    39
    Допаѓања:
    5
  7. Baby-Blue

Baby-Blue Истакнат член

Се зачлени на:
    3 јули 2012
    Пораки:
    228
    Допаѓања:
    155
    Тој ценовник е, јас се уште уплаќам според него.

На simoncelicius, Milica0345 и Mom89 им се допаѓа ова.
  8. ana-sweet

ana-sweet Популарен член

Се зачлени на:
    9 октомври 2011
    Пораки:
    2.332
    Допаѓања:
    2.601
    Некој што скоро има полагано тестови да ми каже дали се паѓаат истите прашања што ги има на страната на МВР? Мислам на тие 600 и нешто прашања, дали на полагање се паѓаат од нив со истите понудени одговори или има со нешто сменето?

Последна измена: 29 септември 2022
  9. Ich liebe

Ich liebe Истакнат член

Се зачлени на:
    30 август 2022
    Пораки:
    137
    Допаѓања:
    305
    Па да затоа ги учиш тие 600,од нив се паѓаат истите прашања..

На ana-sweet му/ѝ се допаѓа ова.
  10. Dream-Girl

Dream-Girl ☀️

Се зачлени на:
    24 јуни 2013
    Пораки:
    20.123
    Допаѓања:
    195.317
    Тие се паѓаат секогаш.

На ana-sweet му/ѝ се допаѓа ова.
  11. snowqueen

snowqueen Истакнат член

Се зачлени на:
    5 февруари 2022
    Пораки:
    701
    Допаѓања:
    856
    istite skros prasanja se samo odgovorite se so izmenet redosled, jas poloziv vo avgust no dzabe nema da polagam za vozacka

12. snowqueen

snowqueen Истакнат член

Се зачлени на:
    5 февруари 2022
    Пораки:
    701
    Допаѓања:
    856
    prvata napred idam dobro no za nazad dopiram linija, vtorata ne idam skros desno da fatam pozicija tuku begam levo, tretata pred da parkiram ne mozam da zastanam na sred pat tuku begam levo ili desno, cetvrtata racna samo ja znam bez greska zemav 8 dodatni casa i instruktorot samo se nervira so mene deka se istite greski gi pravam vika i 100 dodatni casa ako sakas zemi dodeka gi prais ovie greski nema da polozis a jas znam i svesna sum za toa i ne mu zameruvam ednostavno do mene e nemam oset za kola i ne me biva jbg so tek na vreme ke se pomiram so toa bolje so vreme da se otkazam nego li da rabotam samo za dodatni casovi i kolata da se prodade da ne skapuva vo dvor

13. Nausicaa

Nausicaa Форумски идол

Се зачлени на:
    1 декември 2013
    Пораки:
    3.440
    Допаѓања:
    20.029
    @snowqueen, битно е да ги утврдиш важните точки кај секоја вежба и имај си во глава check list и како што ја правиш вежбата, така шликлирај си. Пример, третата вежба. Точка број 1: Стави рикверц. Точка број 2: Види ја стативата со задниот совозачки прозорец и застани таму. Точка број 3: Сврти го воланот цел до крај десно (или лево, заборавив веќе како одеше хахаха). И така се додека не излезеш од третата вежба.

Ќе седнеш со инструкторот и ќе си запишете за сите вежби- што треба да видиш за да почнеш со вртење, која линија треба да изгазиш со тркало, кога треба да застанеш, според што ќе се ориентираш. Се ама баш се, до детаљ.

Буквално, сите вежби расецкај ги на потребните движења.

Исто, првата вежба гледај од десниот ретровизор и растојанието треба да ти биде околу 20 цм од линијата. Не се брзаш, полека ја правиш и со воланот ја корегираш раздалечината од линијата. Ако се приближуваш, движи го воланот на лено, ако се оддалечуваш сврти го малку на десно. Битно мали и нежни да бидат движењата.

Втората вежба: извежбај го патот до вежбата. Односно, каде да подзакочиш, каде да почнеш да вртиш.

Третата вежба ориентирај се според некоја точка во колата и стативата каде се наоѓа кога ќе бидеш добро наместена и не почнувај да ја правиш се додека не ја наместиш колата во таа позиција. Пример, стативата да го „сече“ брисачот, тоа ти е знак дека колата ти е добро наместена и можеш да почнеш да ја правиш вежбата. Ако ти кажат да почнеш, а ти не си добро наместена, ќе им кажеш дека не си добро наместена и прво да се наместиш.
    Срц, не е до тебе, туку тој не знае да ти објасни.

Со среќа и следен пат да положиш без негативно поени!

Последна измена: 5 октомври 2022
    На Осе и snowqueen им се допаѓа ова.
  14. Ich liebe

Ich liebe Истакнат член

Се зачлени на:
    30 август 2022
    Пораки:
    137
    Допаѓања:
    305
    Значи за првата идеш напред ,кога се вракаш назад само држи го воланот во таа позиција не го мрдај ич,и пази ретровизори да не згазиш линија задна на вракање,друго нема како да ја утнеш ако држиш убаво воланот....
    Втората вежбај ја на некоја уличка кај што нема промет пр многу ,на пр пред зграда со приватна кола ,тоа ти е таа вежба да знајш да завртиш кола во тесна уличка таму најубаво ке ја испраксаш оваа вежба...
    Третата бочно паркирање...
    Значи ако стубот не ти дојде убаво на заден прозор тешко ке влезиж,значи на ивицата да ти дојде од прозорот..и ако неможиш да гледаш низ прозор на вракање да не згазиш линија ,мести си го ретровизорот долу да ја гледаш ти линијата(јас така направив) да немора да подаваш глава надвор...
    Значи на третата тоа што неможеш да паркираш во средина ти игра целата улога стубот и на вракање кога идеш..или застануваш подалеку од белата линија или ја газиш....
    Пробај како ти е полесно или да вадиш глава надвор или спуштај ретровизорот долу...да ја гледаш задната гума...

На snowqueen му/ѝ се допаѓа ова.
  15. snowqueen

snowqueen Истакнат член

Се зачлени на:
    5 февруари 2022
    Пораки:
    701
    Допаѓања:
    856
    fala vi na izdvoenoto vreme i za sovetite

На Nausicaa и Ich liebe им се допаѓа ова.
  16. Осе

Осе Популарен член

Се зачлени на:
    14 април 2020
    Пораки:
    2.649
    Допаѓања:
    7.584
    Прво смени инструктор
    Второ промени советите од погоре и види седиштето исто намести си го според твпјата висина верувај и тоа менува многу.

На snowqueen и Nausicaa им се допаѓа ова.
  17. злоба

злоба Истакнат член

Се зачлени на:
    21 април 2020
    Пораки:
    1.088
    Допаѓања:
    3.610
    И јас земав 8 додатни часа за полигон, кога ги правев вежбите со инструкторот ми рече супер ги правиш и ми рече 4 часа доволно ти се за полигон и останатите 4 ги оставивме за градска. Тогаш градтска паднав, но човекот стварно виде дека имав потенцијал да положам полигон од прва.

А овој став на твојот инструктор е толку лош зошто тој треба прво да види каде грешиш и да ти даде насоки да се подобриш. Колку овакви како него има да се плашиш парите на кои ги даваш.
    Најди си друг или целосно промени школа ако сакаш да положиш и добро да научиш да возиш.

На snowqueen и Осе им се допаѓа ова.
  18. ana-sweet

ana-sweet Популарен член

Се зачлени на:
    9 октомври 2011
    Пораки:
    2.332
    Допаѓања:
    2.601
    Искуство со авто школа Алфа и инструктор Гоце?

19. snowqueen

snowqueen Истакнат член

Се зачлени на:
    5 февруари 2022
    Пораки:
    701
    Допаѓања:
    856
    Dokolku mi istece lekarskoto a imam samo testovi polozeno, treba da vadam novo lekarsko i pak da polag testovi ili poligon?

20. simoncelicius

simoncelicius Популарен член

Се зачлени на:
    29 јануари 2011
    Пораки:
    3.657
    Допаѓања:
    8.575
    Да. Ако ти истече лекарското се поништува се што си положила и мораш се наново.
    Само прва помош не се преполага се важи еднаш положена засекогаш.

На snowqueen му/ѝ се допаѓа ова.