Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Возачка дозвола (и сè е можно). Какви возачи сте вие?

Дискусија во 'Општи дискусии' започната од Mandarinna88, 15 јуни 2010.

1. MandyLane

MandyLane Форумски идол

Се зачлени на:
    9 август 2011
    Пораки:
    3.818
    Допаѓања:
    25.485
    Јас почнав со часови, цел живот имав отпор за возење ми беше страв, ама сега заради бебе имам мн потреба и ми здосади да зависам од други за превоз. Си купив и кола дури иако уште сум на почеток, ама сакав да имам своја и да си ја вежбам паралелно со часовите.
    Е сега, инструкторката ми е хорор ( кој е од Тетово ќе знае точно на која мислам ), се однесува како да е влезена во кола со тебе да се кара, да те демотивира, омаловажува, прави стрес. Фина жена надвор од кола, ама а влезе внатре.. стрес. Не смееш ништо да прашаш, не смееш да кажеш мислење. Прави да се чувствувам дека никогаш нема да научам да возам, како да си најнеспособниот човек кој некогаш го учела.

Читав низ темава вчера и се утешив, гледам дека субјективен филинг кај скоро сите е ист.
    Не ми е толку стрес возењето, колку што ми е инструкторката, како пред испит се осеќам пред секој час.
    А да ја менувам на пола па ми е многу замарање, па ајде ќе издржам.

За паѓање, знам дека се паѓа, помирена сум со тоа. Кога положам, тогаш.

На Филотеа, NoirSerpentine и sunshinebabe им се допаѓа ова.
  2. NoirSerpentine

NoirSerpentine Истакнат член

Се зачлени на:
    6 јуни 2021
    Пораки:
    1.031
    Допаѓања:
    2.405
    Не треба да биде така. Доволно стрес е самото возење уште па и во тој хаос во тетово, уште таа ти фали што треба да те учи. Или укажи и' да си ги смири нервите пред да влезе во кола со тебе или ќе ја смениш. И нека не ти е замарање. И' плаќаш и тоа доста добро за да те учи, а не да те потресува уште толку.

На cresa-jagoda, Sky-butterfly, Осе и 3 други им се допаѓа ова.
  3. Осе

Осе Популарен член

Се зачлени на:
    14 април 2020
    Пораки:
    2.649
    Допаѓања:
    7.584
    Да ја смениш ,јас така се заебав ! На крај после паѓања на полиго се погоди да е на одмор ,па бев да полагам без него инструкторката што ми ја донесе колата супер ,смирена полека ми објасни се ,од прва со неа положив и после и за градска неа си ја барав ,ама веќе беше покасно за само два дополнителни уствари ме научи повеќе од цела обука нејзиниот колега.

На MandyLane и sunshinebabe им се допаѓа ова.
  4. Filil

Filil Истакнат член

Се зачлени на:
    26 април 2018
    Пораки:
    91
    Допаѓања:
    32
    Здраво, необично прашање...
    Дали во друга држава јас сепак сум возач почетник по нашиот закон или тогаш важат нивните закони за возач почетник?

5. quattro

quattro Популарен член

Се зачлени на:
    27 ноември 2020
    Пораки:
    2.917
    Допаѓања:
    7.117
    Логично е ограничувањата да важат по нивните закони, без разлика дали возиш со македонска возачка. Така да, ограничувањата ти се според тамошните закони и треба да постапуваш спрема законите на таа држава.

На Осе, sunshinebabe, Filil и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  6. natasaah15

natasaah15 Активен член

Се зачлени на:
    15 август 2022
    Пораки:
    68
    Допаѓања:
    62
    Колку кошта точно уплаќање за повторно уплакање за полагање за град?

7. Sky-butterfly

Sky-butterfly Форумски идол

Се зачлени на:
    22 декември 2013
    Пораки:
    3.398
    Допаѓања:
    60.835
    Јас возев со Уно, фина жената ми се падна како инструктор. Недај Боже некој да ме стресираше, па уште толку ќе се закочев.
    Да и кажеш, или посмирено ми објаснувај или ќе те менувам. Сериозно.
    Јас и кажував на мојата дека сум под стрес, дури и радио и кажав да изгаси со мене бидејќи ми сметаше да се концентрирам, така да, не трпи. Поента е да се опуштиш со колата, во сообраќајот, поопуштена и подобро реагираш, и подобро возиш, пофокусирана си. Не е поента да се стресираш секој пат кога ќе помислиш на волан.
    Со лесно!

Е ама јас часеви возев во Те.ама полагав во друг град. И таму зедов некој час да повежбам пред полагање. Луѓе, човеков ме пукна, буквално се скарав со него во сред вожња. А не се сеќавам дека во последно се скарав со некого така простачки да речам, па се потсмири и тој. Внимаваше што и како зборува. Ама само воздувнуваше :D Многу ме гајле, па не може да ми се понаша така.

На cresa-jagoda и MandyLane им се допаѓа ова.
  8. krofnicka27

krofnicka27 Популарен член

Се зачлени на:
    8 февруари 2016
    Пораки:
    824
    Допаѓања:
    12.651
    Во понеделник ми е закажано полагање на полигон. Ако отидам денеска во испитен центар, ќе може ли да ми го презакажат?

9. ivon.93

ivon.93 Истакнат член

Се зачлени на:
    22 јуни 2022
    Пораки:
    111
    Допаѓања:
    69
    Zdravo, dali od kako kje se polozhi mozhe da se vozi so potvrdata od mvr ili mora da se cheka vozachkata ?

10. Bratot

Bratot Популарен член

Се зачлени на:
    26 април 2019
    Пораки:
    4.599
    Допаѓања:
    15.941
    Би требало да може, јави се прашај најдобро.
    Не, ќе ја чекаш возачката.

На krofnicka27 и ivon.93 им се допаѓа ова.
  11. ivon.93

ivon.93 Истакнат член

Се зачлени на:
    22 јуни 2022
    Пораки:
    111
    Допаѓања:
    69
    Jas sakav da prezakazham i mi baraa potvrda od matichen lekar, zatoa shto najdocna 48 chasa pred polaganje mozhele da prezakazhat. Im odnesov potvrda i nemashe problem.

На krofnicka27 му/ѝ се допаѓа ова.
  12. Ana2411

Ana2411 Истакнат член

Се зачлени на:
    10 февруари 2021
    Пораки:
    234
    Допаѓања:
    153
    Можеш да возиш со потврда дури ти се изготви возачката.

На Brucewayne и ivon.93 им се допаѓа ова.
  13. krofnicka27

Се зачлени на:
    8 февруари 2016
    Пораки:
    824
    Допаѓања:
    12.651
    Дечки, што би ми помогнало да се напијам нешто пред полагање да ме опушти, да ми го намали стресот? Не сакам тоа дијазепами такви работи да се комирам.. А знам дека ќе ме изеде трема и нервоза...:whew:

14. Stark

Stark Форумски идол

Се зачлени на:
    5 јуни 2013
    Пораки:
    5.786
    Допаѓања:
    19.618
    НЕ ПИЈАЈ НИШТО.

На Feminka22 и krofnicka27 им се допаѓа ова.
  15. boo3

boo3 Популарен член

Се зачлени на:
    14 јули 2015
    Пораки:
    1.494
    Допаѓања:
    5.311
    Б6, нема проблем од тоа. Со лесно!

16. Snow-Star

Snow-Star Популарен член

Се зачлени на:
    28 јануари 2014
    Пораки:
    3.516
    Допаѓања:
    17.536
    Може прво да пробаш со промена на мислите пред полагање? :)

Најсериозно ова. Кај нас полагањето е во определени часови бидејќи доаѓа комисија од друг град и имаш термини нели, ама не се спазуваат затоа што кога некој греши брзо,се враќаат одма на паркинг и наредниот треба да почне. Поентата: треба да чекаш на место, за да не си пропуштиш полагање.

Е, јас бев последна. :wasntme: Бев на место во 12- 12,30, а седнав во кола во 5. Декември месец. И мислев дека ќе полудев тие часови додека чекав, бидејќи луѓето околу мене зборуваа само за паѓање. А јас по принцип не сакам да мислам на тоа.

И станав и се поместив на страна. Инструкторката имаше нешто работа, ме праша дали сакам да излезнам со неа, и веднаш беше подобро.

Идејата ми е, не мисли дека ќе паднеш, не слушај други кога зборуваат за паѓање, и не гледај како на полагањето и на комисијата како нешто големо и лошо. Секој знае што знае и како ракува со колата т.е. верувај си, а стравот може да се надмине. Вози. Со некој близок, или земи си и часови. Тоа е решението.

На annii, Осе, sunshinebabe и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  17. krofnicka27

Се зачлени на:
    8 февруари 2016
    Пораки:
    824
    Допаѓања:
    12.651
    Џабе се потресував, положив :$ Фала ви :hug:

На Mart1na, annii, Arkann и 2 други им се допаѓа ова.
  18. natasaah15

natasaah15 Активен член

Се зачлени на:
    15 август 2022
    Пораки:
    68
    Допаѓања:
    62
    Честиткии, од прв пат лии? Аа да сега читам мислења, од прв пат е најверојатно.

19. natasaah15

natasaah15 Активен член

Се зачлени на:
    15 август 2022
    Пораки:
    68
    Допаѓања:
    62
    Некој ако сака да каже кои се клучните работи шо треба да ги внимаваме за град, еве јас ќе полагам втор пат, првиот пат од страв стварно катастрофа извозив, ама утре ќе возам и дополнителен час и во среда ќе полагам по втор пат.

20. Kikiccc

Kikiccc Популарен член

Се зачлени на:
    21 ноември 2017
    Пораки:
    1.178
    Допаѓања:
    1.051
    Значи коа влагаш у кола смирено и не паничи ...некој има што паничи
    Помалку трема и вози си исто како нема никој околу тебе...
    Обавезно појас , ретровизорите, огледалото и рачната и светлата пред да тргниш ќе те прате ко ќе се наместиш на овие основните работи
    Најважно е жмигавците , кога ти вика врти десно или лево а ти мораш да даваш жмигавец ама првин знакот дали е дозволено или не..
    На пешачки да застаниш обавезно
    Не вози брзо
    Ако ти вика паркирај се овде а ти мораш да погледнеш дали има знак "забрана и паркирање" ако има ќе му кажеш дека не смееш...
    Да внимаваш и на семафори и во која насока одиш..
    И да паднеш то не значи дека не знаеш да возиш то ради парите што е реално...
    Со среќа

На Mart1na, sunshinebabe, krofnicka27 и 1 друга личност им се допаѓа ова.