Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Возачка дозвола (и сè е можно). Какви возачи сте вие?

Дискусија во 'Општи дискусии' започната од Mandarinna88, 15 јуни 2010.

1. sunshinebabe

sunshinebabe Популарен член

Се зачлени на:
    16 мај 2020
    Пораки:
    874
    Допаѓања:
    7.163
    Јас возев секој ден од понеделник до сабота.
    И брзо завршив не ни ги осетив тие 18 дена колку многу брзо поминаа.

2. corpse bride

corpse bride Истакнат член

Се зачлени на:
    9 февруари 2021
    Пораки:
    150
    Допаѓања:
    30
    sovet nekoj za vezbata so racna ako moze da spodeli :(

3. Филотеа

Филотеа Популарен член

Се зачлени на:
    29 мај 2019
    Пораки:
    770
    Допаѓања:
    1.093
    Од Стадион дали некој полага периодов? И после 5ти пат какви рути даваат за возење?
    До сега ме возеа низ уличките, еднаш по булевари... не знам веќе што да очекувам :(

4. Selena01

Selena01 Популарен член

Се зачлени на:
    19 август 2020
    Пораки:
    1.898
    Допаѓања:
    7.560
    Здраво јас сум моментално на 8ми час но досега возев само низ рандом булевари, возев еден час низ аеродром вчера (прв пат низ аеродром)и утре треба да возам уште еден час. Но инструкторот ми рече да го чекам пред средното училиште Раде Јовчевски Корчагин. Дали ова значи дека низ центар би возела утре? Пошо јас сакав центар ама ми го доделија аеродром првично за возење.... Ако некој случајно знае

5. corpse bride

Се зачлени на:
    9 февруари 2021
    Пораки:
    150
    Допаѓања:
    30
    zavisi do instrukturot. pa i kazi mu kaj sakash da vozis ti davash pari na kraj od denot

6. NoirSerpentine

NoirSerpentine Истакнат член

Се зачлени на:
    6 јуни 2021
    Пораки:
    1.031
    Допаѓања:
    2.405
    Не знам дали уште си на часови, ако си, инструкторите веќе знаат што е слаба точка на кандидатите ама сподели дека ти е тешко и замоли го да ја направиш неколку пати додека сте на полигонот.
    Не ја мисли многу. Слушај ја колата и ќе ја направиш без проблем. Ако премногу ја мислиш и потресуваш, нема да излезе толку добро. Мисли си дека и да паднеш не е голема работа и така ќе си го отстраниш стравот.

7. corpse bride

Се зачлени на:
    9 февруари 2021
    Пораки:
    150
    Допаѓања:
    30
    fala ti mnogu❤️ vcera poloziv za dzabe se stresuvav tolku

На NoirSerpentine му/ѝ се допаѓа ова.
  8. cvetce65

cvetce65 Истакнат член

Се зачлени на:
    4 септември 2021
    Пораки:
    40
    Допаѓања:
    3
    Здраво, не знам во која тема да се обратам конкретно затоа морам овде…
    Некој возач почетник што му дале рент а кар? На сто места свртев не даваат, а ептен ми е потребен…
    Благодарам

9. corpse bride

Се зачлени на:
    9 февруари 2021
    Пораки:
    150
    Допаѓања:
    30
    ima nekoj uplatnici za vtor pat gradska? zaboraviv da im pobaram vo ispiten.

10. Филотеа

Филотеа Популарен член

Се зачлени на:
    29 мај 2019
    Пораки:
    770
    Допаѓања:
    1.093
    За барање за прва возачка пишува дека треба да се поднесе лекарско уверение и уверение за положен испит, од автошколата ги земам? Зошто инструкторката не ми спомна за ова, рече само закажи си сликање.

11. Ana2411

Ana2411 Истакнат член

Се зачлени на:
    10 февруари 2021
    Пораки:
    234
    Допаѓања:
    153
    Автошколата ги носи тие документи у МВР

На Филотеа му/ѝ се допаѓа ова.
  12. simoncelicius

simoncelicius Популарен член

Се зачлени на:
    29 јануари 2011
    Пораки:
    3.657
    Допаѓања:
    8.575
    Дечки некој да ми ги слика двете уплатници што требаат за втор/трет пат градска има?

13. quattro

quattro Популарен член

Се зачлени на:
    27 ноември 2020
    Пораки:
    2.917
    Допаѓања:
    7.117
  14. Anya321

Anya321 Истакнат член

Се зачлени на:
    19 јуни 2021
    Пораки:
    320
    Допаѓања:
    102
    Дали некој менувал странска возачка дозвола за македонска, како иде процедурата

15. bisex55

bisex55 Нов член

Се зачлени на:
    16 јануари 2023
    Пораки:
    9
    Допаѓања:
    6
    plasliva sum..

16. Watermelon96

Watermelon96 Популарен член

Се зачлени на:
    4 мај 2018
    Пораки:
    495
    Допаѓања:
    1.565
    Положив во октомври, тестови и полигон од прва а градска прв пат паднав вториот пат положив. Е сега никако да седнам и да возам, мака ми биде само што ќе помислам. Не знам како да се опуштам. Се навикнав на колата што ја возев во авто школа и сега оваа дома никако да ја навикнам, на глупави грешки ми гасне, што додека возев и полагав ниту еднаш ми се нема случено да ми изгасне. Друго е проблем што возев само прва втора (обично на исто место се вртевме градска) и сега не можам така а не можам ни да се снајдам за брзините, трето не можам ни да седнам да возам доволно за да се опуштам и да совладам. Изгледа полагав за да ми стои возачката во ташна.

17. NoirSerpentine

Се зачлени на:
    6 јуни 2021
    Пораки:
    1.031
    Допаѓања:
    2.405
    @Watermelon96 нормално е да се чувствуваш така. За почеток вози со некој познат низ места кои не се многу фреквентни. И да ти изгасне, забележи до што може да е и после неколку пати ќе сфатиш. Само пракса треба и да не се разочаруваш :) Не мора многу време да возиш ама со некој во кола ќе имаш малку поголема сигурност. Може проблем и до колата да е некогаш штом ти гасне. И јас прво така се разочарав ама излезе дека имало дефект, ја средија и сега има голема разлика, а си мислев јас не знам да возам :D
    Велиш само прва, втора.. немавте возење надвор од град? Мислам дека тоа е задолжително, а на тоа се менуваат и брзините. Зависи што кола имаш, научи колку брзини има и на колку km/h треба да смениш, само никако не гледај во менувачот. За брзо ќе навикнеш зошто за прва одиш напред, втора наназад, трета пак напред, четврта пак наназад. Со време ќе ти стане навика :)

На Осе и Watermelon96 им се допаѓа ова.
  18. Watermelon96

Watermelon96 Популарен член

Се зачлени на:
    4 мај 2018
    Пораки:
    495
    Допаѓања:
    1.565
    Колата е ок, средена, се проверено баш поради мене. :D
    Возевме на отворено да, првите два дена мислам, тоа беше во септември. Не се ни сеќавам, инструкторот ми кажуваше во која брзина да ставам и само возев, претходно никогаш немам пробано да возам. Проблем ми е мене што не знам кога во која брзина да сменам а ги знам на менувач како се, најмногу ме буни враќање назад (од трета во втора пример). Свесна сум дека ми треба возење доста за да сфатам ама не можам да се натерам да возам, премногу е гужва и некако паника ме фаќа и не можам да се опуштам. Во такво место сме што секаде е гужва а знам дека ако престанам да се обидувам нема ни да возам веќе. :worried: А можеби треба да смениме на автоматик :rofl:

На NoirSerpentine му/ѝ се допаѓа ова.
  19. Billy Idol

Billy Idol Форумски идол

Се зачлени на:
    10 септември 2018
    Пораки:
    5.234
    Допаѓања:
    40.052
    Ако не можеш да разликуваш по звук на моторот, гледај на обртометарот. Над 2000 обртаи треба да смениш кај дизел (освен ако си на стрмна угорнина). Бензинец можеш и до 2500.

За обратно, најчесто под 1500 обртаи, или кога ќе почуствуваш дека колата губи сила и ќе изгаси.

Ама немаш многу менување за во градска вожња, 1-2-3та.

1-ва ставаш само кога тргнуваш, или застануваш комплетно.
    2-ра ставаш одма после прва, во првата прилика кога бар малку ќе се убрза.
    3-та најчесто околу 40 км/ч, но тоа се разликува од автомобил до автомобил. Повторно, гледај обртометар.

Најекономично е да возиш на ниски обртаи. 1500/600/700.

Последна измена: 17 јануари 2023
    На sunshinebabe, NoirSerpentine и Watermelon96 им се допаѓа ова.
  20. NoirSerpentine

Се зачлени на:
    6 јуни 2021
    Пораки:
    1.031
    Допаѓања:
    2.405
    Недела ниту во скопје нема гужва :rofl:
    Има периоди од денот кога гужвата се намалува. Или ако мислиш дека цело време е така, извозете до некое нефреквентно место, прошетајте до некој друг град, помал град или пак село за викенд на еден ден и таму обиди се. Или почекај нека поминат празниците, ќе си заминат оние кои дошле од страна и ќе се намали гужвата :D
    И да ти изгаси колата, вклучи веднаш трепкачи и така ќе ти се намали паниката. Нека си свири кој сака, ти си свиркај :)D) полека вклучи си ја колата и продолжи си. Само вежбање е решение :)

На noteforself и Watermelon96 им се допаѓа ова.