Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Возачка дозвола (и сè е можно). Какви возачи сте вие?

Дискусија во 'Општи дискусии' започната од Mandarinna88, 15 јуни 2010.

1. Hisha

Hisha Популарен член

Се зачлени на:
    14 август 2021
    Пораки:
    1.478
    Допаѓања:
    5.309
    Па има не дека нема, хаосот ќе го видиш тек кога ќе почнеш сам. Скоро па и никој да не почитува нешто. Најтешко ми беше да се сконцентрирам, она знак, пешак, кола да пропуштиш али рутина станува по некое време,muscul memory

2. Hisha

Hisha Популарен член

Се зачлени на:
    14 август 2021
    Пораки:
    1.478
    Допаѓања:
    5.309
    Кај нас нема култура за ништо, тоа е што е. Ни мене некад не ми се вози али подобро е со кола зимо ,него да се мрзнеш на буска. Се губи рутина и се кога не возиш, после се од почеток како да почнува…

На Cherry Girl и Осе им се допаѓа ова.
  3. Cherry Girl

Cherry Girl Активен член

Се зачлени на:
    15 февруари 2023
    Пораки:
    113
    Допаѓања:
    59
    Како што тргнало оди на полошо само,за жал.
    Поради тоа возам само на подалечни дестинации,а од сообраќајната култура во Скопје не ми се седнува зад воланот,освен кога беше штрајкот на ЈСП тогаш возев.

Среќа што секоја недела морам деловно да одам во друг град,па така сум сеуште активен возач.И во културата е ама и во законите,не е секој да има возачка,а денес ретко кој ја нема.

На Hisha му/ѝ се допаѓа ова.
  4. sardela

sardela Истакнат член

Се зачлени на:
    2 август 2014
    Пораки:
    9
    Допаѓања:
    12
    Здраво
    Ќе ве молам искуство со комисијата од Скопје. Полагам од железничка , 3 пати ми се паѓаат ист напред .... не можам да го поднесам за 9 мин ме враќаат. Безобразен е ептен

5. Cutiepie1

Cutiepie1 Популарен член

Се зачлени на:
    27 јуни 2018
    Пораки:
    1.042
    Допаѓања:
    3.253
    Ќе си ќутиш, нема да се расправаш :)

6. sardela

sardela Истакнат член

Се зачлени на:
    2 август 2014
    Пораки:
    9
    Допаѓања:
    12
    Ако ми се падне исгиот ќе се одкажам

7. QweenSM

QweenSM Форумски идол

Се зачлени на:
    18 декември 2013
    Пораки:
    5.003
    Допаѓања:
    33.809
    Луѓенца, во сабота почнувам да го довозам часевите, ќе земам 2 часа наеднаш за да ги завршам побрзо

Малку ме фаќа страв, првпат ќе возам во градот па си мислам како ќе извозам.. нормално неможам да сум професионалец допрва учам, ама како да се опуштам? :|

На sani99 му/ѝ се допаѓа ова.
  8. Bezimenka90

Bezimenka90 Популарен член

Се зачлени на:
    7 јануари 2016
    Пораки:
    2.815
    Допаѓања:
    17.598
    Па еве прво од помислата дека не си сама, има инструктор со тебе. Секако ќе изреагира со кочницата или ќе заврти со воланот ако е потребно. Реално најбезбедно возење ти е ова сега. И да сакаш да се лупнеш некаде, нема да можеш така лесно. :D

Има секакви дебили, ама генерално и луѓето се потолерантни кога ќе видат авто школа. На крај каева и да ти свири некој ич да не ти е гајле.

На NoirSerpentine и QweenSM им се допаѓа ова.
  9. QweenSM

QweenSM Форумски идол

Се зачлени на:
    18 декември 2013
    Пораки:
    5.003
    Допаѓања:
    33.809
    Фала ти на советот мила :hug:
    Знам дека сега е генерално полесното возење со инструкторот и оти е обично само прва и втора, тргни-застани, ама сепак си велам дали ќе биди се како што треба
    Лошото е тоа што мислам дека треба да сум безгрешна, а заборавам дека сум таму за да научам (facepalm)

На NoirSerpentine и Bezimenka90 им се допаѓа ова.
  10. Hisha

Hisha Популарен член

Се зачлени на:
    14 август 2021
    Пораки:
    1.478
    Допаѓања:
    5.309
    Седи во своја кола, менувај без да е уклучена колата. Вози негде кај што е безбедно у прва со некој до тебе.

А во автошкола полигон ти се први часови, прашувај го све ама кога ти викам се СЕ. Не постои глупо прашање, тек таму врти го воланот да видиш како тоа функционира, запознавај се со силина на педали екпериментирај. А свирењето е за инстулторотт он не треба да дозволи некој да ти свирне или да возиш непрописсно и да сметаш, туку треба постепено да те внесува во сообаќајот. Се ти е рутина , колку повеќе повторуваш возиш, толку повеќе махинално ти доаѓаат некои ствари.
    Порано мислев сеа трета четврта, сеа дур трепнам више сум ишалтала петта …
    Еве ја веќе година возам , мислиш не ми свират? Ми е гајле, по бавна ќе бидам за да го напнам хахаха :DПа и на пријатели што возат 15 и више свират, тоа е кога си без грам мозок и неспообен да возиш ќе свириш. Нормален чоек вози или ќе претица и толку.
    Со среќа ! 8-| Make us proud

На NoirSerpentine, Осе и QweenSM им се допаѓа ова.
  11. Cutiepie1

Cutiepie1 Популарен член

Се зачлени на:
    27 јуни 2018
    Пораки:
    1.042
    Допаѓања:
    3.253
    Opushtanje so vozenje, mnogu vozenje...I da, gledaj chasevite da gi vozish ponabrzo, da nema golemi prekini..kje bide se okej, kje vidish...samo focus 8):):)

На QweenSM му/ѝ се допаѓа ова.
  12. QweenSM

QweenSM Форумски идол

Се зачлени на:
    18 декември 2013
    Пораки:
    5.003
    Допаѓања:
    33.809
    :l::l:!!

На Cutiepie1 му/ѝ се допаѓа ова.
  13. QweenSM

QweenSM Форумски идол

Се зачлени на:
    18 декември 2013
    Пораки:
    5.003
    Допаѓања:
    33.809
    Луѓенца еве ме, само што завршив со возење пред пола саат и посреќна неможам да бидам :party:

Инструкторката ми е толку многу посветена, сѐ убаво и смирено објаснува, искрено уште толку многу ми даде желба да научам и уште повеќе го засакав возењето само ради неа :wasntme:

Грешка имав само една, ме пофали дека сум одлична, само ми рече паниката да си ја исфрлам од глава и готово веќе немам, ветувам (fingers)
    Сега едвај чекам да возиме следен час пак :wasntme:

На noteforself, злоба, sardela и 6 други им се допаѓа ова.
  14. Cutiepie1

Cutiepie1 Популарен член

Се зачлени на:
    27 јуни 2018
    Пораки:
    1.042
    Допаѓања:
    3.253
    Ponedelnik, mora. :)

15. anchemarija11111

anchemarija11111 Истакнат член

Се зачлени на:
    15 септември 2022
    Пораки:
    119
    Допаѓања:
    35
    Kaj koja instruktorka si?
    Koja avtoskola

16. NoirSerpentine

NoirSerpentine Истакнат член

Се зачлени на:
    6 јуни 2021
    Пораки:
    1.031
    Допаѓања:
    2.405
    Од 50 000ден па нагоре во зависност од тоа дали ќе земаш дополнителни часови, колку пати ќе полагаш и сл.

17. TrinityNeo

TrinityNeo Истакнат член

Се зачлени на:
    18 ноември 2013
    Пораки:
    461
    Допаѓања:
    834
    Продавам тестови со одговори за возачка во боја укоричени 200 ден за Б категорија
    Скопје

18. MarigoldA

MarigoldA Популарен член

Се зачлени на:
    31 јули 2018
    Пораки:
    1.475
    Допаѓања:
    11.472
    Јас земав часови автошколите кога беа 19300. Во тоа имаш 36 часа мислам од кои се вози и градска и полигон (ако сакаш дополнителни часови пред полагање се плаќа од час на автошколата). Се плаќа по час, колку часа ќе земеш толку ќе платиш дополнително.
    Се на се, мене ме фати околу 43000денари (+/-) (автошкола, лекарско, дополнителни часови, тестови, еднаш полагање полигон и 4 пати градска, плус користење возило од автошкола за полагање).

Покрај сумата што ја уплаќаш +/-2000ден за едно полагање до испитен центар, се плаќа и на автошколата за користење на нивно возило ~1300денари (ова мислам дека зависи и од автошкола до автошкола е можеби различно ама испод 1000 не е) така да мене од едно полагање ме чинеше ~3300денари. Со полигон положен од прва и градска од четврта, се на се само полагања ме чинеле околу 16-17000, ако ги додадам и полагањето на тестови и за дополнитени часови (пол+град) околу 6600, целиот трошок околу полагањето ми бил околу 22-23000.

19. quattro

quattro Популарен член

Се зачлени на:
    27 ноември 2020
    Пораки:
    2.917
    Допаѓања:
    7.116
    Кога враќаш на назад гледаш низ малото задно огледало се додека не го видиш ступчето, кога ќе го видиш застануваш. Потоа правиш полн десен маневар на воланот, тука мора да се ориентираш спрема нешто, било што, пример рачката од вратата предна. Ќе враќаш се додека не се израмни со првото ступче. Исправаш волан во нормална положба, враќаш наназад, пак ќе речам ќе треба да се ориентираш спрема нешто, јас кога полагав на асфалтот имаше нешто за задното лево тркало до каде да оди, ама не заборавај фактот дека во паркирање кога ќе положиш ако паркираш паралелно нема да имаш ништо обележано, така да мора да влези десното предно тркало во просторот. Тука застануваш, правиш полн лев маневар на воланот и враќаш се додека предните тркала не влезат внатре во просторот т.е во случајов ступчињата, кога ќе влезат запираш и израмнуваш. При излегување внимавај да предните стубчиња да не ги фатиш..

20. quattro

quattro Популарен член

Се зачлени на:
    27 ноември 2020
    Пораки:
    2.917
    Допаѓања:
    7.116
    Фокусирај се само на вожњата и возилото т.е кога возиш, влегуваш во посебен свет т.н сообраќаен свет, од се друго се исклучуваш. Концентрирај се и опуштено без паники. И да свират, и да згрешиш, не им обврнувај внимание на другите зошто дополнително ќе те деконцентрираат и уште поголема паника ќе ти се направи. Само фокусирај се на нештото и вози онака како што инструкторот/ката те учел/а. Нормално не можеш да возиш како некој што возел неколку години, вози си како што знаеш, прописно, полека.