1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Возачка дозвола (и сè е можно). Какви возачи сте вие?

Дискусија во 'Општи дискусии' започната од Mandarinna88, 15 јуни 2010.

1. Дениција9

Дениција9 Истакнат член

Се зачлени на:
    26 април 2021
    Пораки:
    28
    Допаѓања:
    20
    Дечки, јас полагам неделава градска по вторпат и знам дека кај нас не пуштаат првите два - три пати, но треба во скоро да одам во странство на подолго време и морам да положам пред да одам, па би сакала да замолам некој доколку знае да сподели каде можам да се обратам, некој инструктор или автошкола, кои би можеле да ми помогнат за одредена сума на пари, може и во порака доколку не би сакале јавно, мојот инструктор воопшто не ми е сигурен и не знам на што сум со него, а навистина ми е итно. Фала Ви однапред. :)

2. KuklickaSk

KuklickaSk Форумски идол

Се зачлени на:
    20 јуни 2010
    Пораки:
    6.825
    Допаѓања:
    25.789
    Кекец и Бубе 8)

3. KuklickaSk

KuklickaSk Форумски идол

Се зачлени на:
    20 јуни 2010
    Пораки:
    6.825
    Допаѓања:
    25.789
    Кекец :) јас одев од 6 на часови

На chadorche16 му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Candy.D

Candy.D Истакнат член

Се зачлени на:
    22 јануари 2022
    Пораки:
    206
    Допаѓања:
    242
    Здраво девојки,некој да ми каже како одат часовите за возење?прво се вежба на полигон,а после?како ви поминуваа тие денови?како да останеме смирени без стрес,ваше лично искуство некое,совет?брзо ли се навикнавте на волан и кола?или малку потешко ви оди?:sweat:

5. DijanaPlc

DijanaPlc Активен член

Се зачлени на:
    25 јануари 2021
    Пораки:
    8
    Допаѓања:
    25
    Исто и јас сум незадоволна од М22 и веднаш ги сменив. Кој ви беше инструктор???

6. DijanaPlc

DijanaPlc Активен член

Се зачлени на:
    25 јануари 2021
    Пораки:
    8
    Допаѓања:
    25
    Морам да прашам кој инструктор од М22 ви се падна?

7. Hisha

Hisha Популарен член

Се зачлени на:
    14 август 2021
    Пораки:
    1.462
    Допаѓања:
    5.268
    Прво почнувап со оние прегледите дека си океј за возење па почнуваш со слушање на часови во автошкола, после мало тестче( кое е лесно, прелесно). Откако ќе завршиш се почнуваш со слушање на прва помош па пак има тестче ( исто лесно/ прелесно), у меѓувреме почнуваш со часови за возење. Почнуваш со возење на полигон( и остануваш таму некои 3/4 часа), после идеш надвор од населено место.Ондак следен час поминуваш низ цело скопје и веќе нареден си возиш у општина која ќе ја одбереш( се спремаш за полагањата).

Со завршена прва помош и часови за возње идеш со сите документи и со уплатница да полагаш часови.

Закажуваш и идеш( си бираш датум и време), ондак полигон, и на крај градска и voila возач си со минимум знаење пошо тоа и учат. После почнуваш да учиш уствари што и како се вози. Сите паѓаат не значи дека не си добар возач, едноставно учи и тормози инструктор прашувај затоа е тука.
    Не за кафе пауза НЕ за да ти вика и дере! У случај ако не ти се допаѓа у било кој момент можеш да смениш автошкола.

Стрес е нормално како и страв, би било чудно да не осекаш, секое ново искуство е пропратено со тие чувства, но како стекнуваш самодоверба и како си ја учиш колата се намалуваат и исчезнуваат.
    Па ми тргна од проста причина што татко ми ме тераше одма да возам, такашто ја возев неговата кола додека моја не си купам , што мислам дека е и клучот да се надминат сите стресови и стравови.

Од цело искуство негативно е ќе ти се угоди па сегде со кола :/

На Гладиоли и NoirSerpentine им се допаѓа ова.
  8. Дениција9

Дениција9 Истакнат член

Се зачлени на:
    26 април 2021
    Пораки:
    28
    Допаѓања:
    20
    Оливер.
    Воопшто не бев задоволна, сега ќе менувам автошкола, ви препорачувам да не ја ставате М22 како избор за автошкола, многу негативно искуство. :(

9. Candy.D

Candy.D Истакнат член

Се зачлени на:
    22 јануари 2022
    Пораки:
    206
    Допаѓања:
    242
    Едно брзо прашање
    Кога прикочувате пред печашки,за да ви се забави возилото,не скроз да застане,дали само притискате кочница или кумплуг па кочница?
    Малку ми се нејасни двете кочења,кога е едното а кога и двете?

10. Fantasy33

Fantasy33 Популарен член

Се зачлени на:
    9 јануари 2019
    Пораки:
    766
    Допаѓања:
    2.026
    Само кочница, бидејќи нема потреба да застануваш. Ако има пешаци и застануваш скроз тогаш кумплуг секако. Ама за да забавиш доволно е малку кочница, воопшто не мора да се користи кумплугот.

На cresa-jagoda му/ѝ се допаѓа ова.
  11. Candy.D

Candy.D Истакнат член

Се зачлени на:
    22 јануари 2022
    Пораки:
    206
    Допаѓања:
    242
    Е фала многу,уште ми треба навика и осет со нозите,ама се учам полека,имам страв ама се надевам ќе го надминам,како ве читам си давам надеж дека се е можно ако сакаме

На NoirSerpentine му/ѝ се допаѓа ова.
  12. Fantasy33

Fantasy33 Популарен член

Се зачлени на:
    9 јануари 2019
    Пораки:
    766
    Допаѓања:
    2.026
    Се е навика и пракса, со тек на време ќе биде подобро верувај. Со среќа. (fingers)

На NoirSerpentine и Candy.D им се допаѓа ова.
  13. QweenSM

QweenSM Форумски идол

Се зачлени на:
    18 декември 2013
    Пораки:
    4.642
    Допаѓања:
    32.655
    Полигон положено, градска не баш :D

Знаев дека ќе ме кутнат, не ни се надевав многу на градска, ниеден не поминавме :D
    Полигон повеќе бев под стрес оти сакав и тоа од прва да го положам и бидна, а за градска ептен бев лабава :D

Ајде ќе бидеее, за 2 недели пак (fingers)

На Regina.Phalange, NoirSerpentine и sani99 им се допаѓа ова.
  14. sani99

sani99 Популарен член

Се зачлени на:
    4 декември 2012
    Пораки:
    2.247
    Допаѓања:
    1.288
    Во скопје живееш?
    зар ти даваа термин во ист ден и полигон и градска?
    маж ми денес полага тестови во 14.30.. уплатница за полигон да не имаш ако си од скопје ?

15. QweenSM

QweenSM Форумски идол

Се зачлени на:
    18 декември 2013
    Пораки:
    4.642
    Допаѓања:
    32.655
    Не, не сум од Ск мила
    Само првиот пат даваат така, полигон и одма градска ако положиш полигон, ама ако паднеш веќе неможеш во ист ден

На sani99 му/ѝ се допаѓа ова.
  16. BobiKaktus

BobiKaktus Нов член

Се зачлени на:
    28 април 2023
    Пораки:
    5
    Допаѓања:
    1
    Polozeno gradska od 2ra

17. TMNT

TMNT Истакнат член

Се зачлени на:
    25 март 2023
    Пораки:
    343
    Допаѓања:
    646
    Ušte pred da dojdeš na pešačkiot ili semaforot zavisi od soobrakajot ušte od podaleku možeš da gi otpušteš nozete odnosno da ne pritiskaš ni edno pedalo pošto kolata si ima motoričko kočenje i kolata ja namaluva brzinata, a ako veke prikočuvaš togaš samo na kočnica so oset poleka ne naglo, a ako pak zastanuvaš skroz togaš i kumplung

18. Hisha

Hisha Популарен член

Се зачлени на:
    14 август 2021
    Пораки:
    1.462
    Допаѓања:
    5.268
    Тоа инструктор ќе ти објасни, ти како почетник намалуваш со тоа што враќаш од трета во втора и кочиш импочнуваш процедура да застанеш. А видиш пешак ти не забавуваш да помине ти кочиш скоз, ја немаш вичноста да избегаш или пропуштиш. Гледаш семафор се затвора почнуваш процедура за кочење. Патем едно е школско возење друго е “нормално”. Почекај и прашај инструктор пошо по тие правила ќе полагаш.

На cresa-jagoda му/ѝ се допаѓа ова.
  19. Bluedevilll66888

Bluedevilll66888 Активен член

Се зачлени на:
    31 јули 2022
    Пораки:
    13
    Допаѓања:
    3
    Nekoi tips za polaganje gradska od zeleznicka 2 ?

20. quattro

quattro Популарен член

Се зачлени на:
    27 ноември 2020
    Пораки:
    2.720
    Допаѓања:
    6.453
    Првите три дена се вежба на полигон, првиот час тие како запознавање со возилото и вежбите, ќе ти објасни за колата основни работи итн. Вториот и третиот се вежбаат и учат вежбите. Четврт ден по правило сите ги носат на отворен пат, од петти веќе се вози низ град.

За смиреност прво мора да се исклучиш од светот и се околу тебе, не мисли на лоши работи, се фокусираш само на сообраќајот и колата, ништо друго не те интересира, за да имаш концентрација, а кога имаш концентрација имаш и смиреност и храброст за возење. Среќно!

Најдобро првин е да ставиш во помала брзина - пример од 3та во 2ра брзина, и да отпуштиш на гаста, така ќе имаш моторно кочење. Доколку е потребно повеќе, тогаш дозираш на кочницата зависно од потребата, си дозираш малку или повеќе, а ако веќе гледаш дека ти почнува да трокира од кочењето, или веќе застануваш, тогаш и куплунг.