1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Возачка дозвола (и сè е можно). Какви возачи сте вие?

Дискусија во 'Општи дискусии' започната од Mandarinna88, 15 јуни 2010.

1. BobiKaktus

BobiKaktus Нов член

Се зачлени на:
    28 април 2023
    Пораки:
    5
    Допаѓања:
    1
    Nema tips ako sakaat odma da te butnat ke te nosat levo nakaj poliviska prolece i tamu imaat nova ruta zeznata ulicka polna so parkirani koli i te mestat u start ako te nosat desno nakaj Vero Jumbo imas nekoi sansi megutoa i od tamu i od tamu isto ti e sekako ke te nosat na kruzen kaj Jane i kaj skoloto Blaze mislam deka se vikase a toa go racunaat kako najtezok del od voznjata

2. __Nina__

__Nina__ Активен член

Се зачлени на:
    8 јуни 2021
    Пораки:
    28
    Допаѓања:
    13
    Pred malkuu padnav gradska po 3 pat, me vratija od kaj sto trgnav (na dr strana gi nosat tie sto se butnati vednas), taman si rekov eve kje me polozat, sve vodese nataka, sepak si dadov lazna nadez...sitnici bilo, presolidno i izvezbano vozenje ama na kraj prigovaraa i resija da me butnat... Vidno razocarana... Ama ideme ponataka so nadez deka parite shto gi lapaat eden den ke se isplatat.. :)

3. Mari4e91

Mari4e91 Истакнат член

Се зачлени на:
    16 јануари 2021
    Пораки:
    9
    Допаѓања:
    0
    Здраво да прашам до кога важат часовите

4. BobiKaktus

BobiKaktus Нов член

Се зачлени на:
    28 април 2023
    Пораки:
    5
    Допаѓања:
    1
    Cel zivot

5. Dudo

Dudo Истакнат член

Се зачлени на:
    3 февруари 2022
    Пораки:
    262
    Допаѓања:
    367
    Ти објаснија зошто те бутнаа?
    Кои се ситниците?
    Види со инструкторот ако можеш да имаш часови ден пред полагање.
    И работете на ситниците за да не ги повториш пак.
    Постанати се лакоми за кеш до немај каде...

На __Nina__ му/ѝ се допаѓа ова.
  6. Hisha

Hisha Популарен член

Се зачлени на:
    14 август 2021
    Пораки:
    1.462
    Допаѓања:
    5.268
    Ќе биде, не губи надеж, вежбај на ствари што те буткаат. Знаеш која лапачка за пари е таму..

На Dudo и __Nina__ им се допаѓа ова.
  7. Гладиоли

Гладиоли Истакнат член

Се зачлени на:
    19 април 2021
    Пораки:
    248
    Допаѓања:
    587
    Може и во Ск ,нека праша кога ќе закажува.

8. Candy.D

Candy.D Истакнат член

Се зачлени на:
    22 јануари 2022
    Пораки:
    206
    Допаѓања:
    242
    Некој совет за последната вежба на полигон?тргнување под рачна?не знам ме фаќа паника дека ке ми летне колата назад:worried:или некое видео од помош?

9. LadyR

LadyR Популарен член

Се зачлени на:
    27 јуни 2012
    Пораки:
    2.003
    Допаѓања:
    6.750
    Дали за издавање на возачка дозвола прв пат по брза постапка мора да се сликаме во градот каде сме полагале гратска. Или можам во Скопје да се сликам и да ја подигнам по брза постапка?

10. Гладиоли

Гладиоли Истакнат член

Се зачлени на:
    19 април 2021
    Пораки:
    248
    Допаѓања:
    587
    Јас од пуста трема два пати паднав на рачна.
    Дк тука се ок и ми се стресе нога пуштам кумплуг и готово.
    Значи кога пушташ кумплуг треба полека ептен полека а во исто време давај гас и ќе ја сетиш колата како тресе сака да тргне полека ќе спуштиш рачна и тераш.

На NoirSerpentine и Candy.D им се допаѓа ова.
  11. Bezimenka90

Bezimenka90 Популарен член

Се зачлени на:
    7 јануари 2016
    Пораки:
    2.805
    Допаѓања:
    17.477
    Како ќе летне назад? :D Одма кочница.

Иначе и мене таа ми беше најпроблематична, зошто не фаќаше убаво рачната. Па скоро и само со кочница поаѓав.
    Кога ќе застанеш, стисни ја убаво кочницата, крени рачна и полека пушти ја кочницата да видиш дали е стабилна или по малце ќе се враќа назад. (Кај мене тоа беше проблемот)
    После полека ептен пушташ педалата и ќе осетиш колата назад ќе се спушти дури малце, па тогаш додаваш гас и спушташ рачна. Само држи кумплуг додека не појдеш убаво.

Пред полагање додека да почнете можеш бар уште еднаш пак да ја поминеш со инструкторот вежбата.

На Candy.D и sani99 им се допаѓа ова.
  12. krofnicka27

krofnicka27 Популарен член

Се зачлени на:
    8 февруари 2016
    Пораки:
    819
    Допаѓања:
    12.611
    Не се секирај, знаеме зошто буткаат ;) Еве да те утешам, и јас вчера паднав по третпат и тоа слушај како..
    Влегуваат во кола ме прашуваат по кој пат полагам и ми вика као ее штом е третпат ќе те носиме на многу лесна рута ќе ти дадеме шанса денес да положиш. И јас пресреќна си возам најнормално (најдобро досега, отидов без грам трема) и се дешава еден дедо да ми излезе пред кола, не му беше пешачки, и тргна да преминува значи буквално пред хауба ми излезе и јас нормално успорив подзакочив го пропуштив и комисијата ми вика не смееш тука да го пропушташ и да го кочиш сообраќајот :^):^):^) А ти кажувам буквално наеднаш пред хауба ми излезе, ако не подзакочев ќе го носев на душа...Јасно е дека не треба нагло да кочиш, ама вака ко ќе ти излезе човек пред кола нема да го газиш ваљда :^)
    И за други ситници ми се фатија, споро сум возела сум требала малце побрзо, ко се вклучував од паркинг од кај што тргнував, чекав скроз да се расчисти убаво па да се вклучам и ми вика сум имала простор и порано да им се бутнам... Ако се бутнеш, ќе ти каже како смееш така....
    Исто и за мене на крај преговараа се договараа дали можат да ме пуштат и одлучија да ме паднат.. Уште тој ми вика еве ви даваме шанса многу лесно да положите ве носиме на лесни рути и пак не искористувате...Ако веруваш дека притисок ми се крена во секунда.. Се прават фини и ќе те бутнат дека пешак си пропуштил...
    Факт е дека тоа го прават за пари и нормално е да ти се фаќаат за ништо...
    Следен пат ќе положиме(highfive)

На __Nina__ и NoirSerpentine им се допаѓа ова.
  13. Candy.D

Candy.D Истакнат член

Се зачлени на:
    22 јануари 2022
    Пораки:
    206
    Допаѓања:
    242
    @Гладиоли @Bezimenka90
    Фала ви на одговорите:l:
    Од стрес од трема вака со инструктор океј ама после за полагање ме фаќа страв уште сега,па и таа првата вежба не држам правец се нервирам

На Bezimenka90 му/ѝ се допаѓа ова.
  14. QweenSM

QweenSM Форумски идол

Се зачлени на:
    18 декември 2013
    Пораки:
    4.642
    Допаѓања:
    32.655
    Јас положив полигон од прва, под рачна ми беше најлесна, ама со едно девојче што полагав заедно ми рече дека 5 пати ја буткаат за рачна. Не бива ми вика ми се тресе нога и заборавам каде е и кумплуг и гас и сѐ.

Знам што е паника и страв, и јас ги имав верувај, ама мораш да најдеш начин за да се опуштиш и да поминеш. Полека само и не брзај, ако треба и 10 минути прави ја вежбата кога ќе полагаш, никој не те брза.
    Верувам дека ќе поминеш следниот пат, со среќа ! :inlove:
    .
    .
    А јас утре полагам град, па ќе ви кажам што сум направила. Мада немам надеж, 2 пат ми е што ќе полагам. :|
    Ајде па може ќе ми се погодат мене расположени, кој знае. :lol:

На krofnicka27, NoirSerpentine и sani99 им се допаѓа ова.
  15. Pipaa

Pipaa Истакнат член

Се зачлени на:
    19 ноември 2014
    Пораки:
    269
    Допаѓања:
    92
    Повеќе од 10 години имам возачка одличен возач сум

16. Candy.D

Candy.D Истакнат член

Се зачлени на:
    22 јануари 2022
    Пораки:
    206
    Допаѓања:
    242
    Леле ајде ти држам среќа да знаеш.
    Уствари ти ја пуштам цела,па после ќе стискате палци за мене:lol:

На NoirSerpentine му/ѝ се допаѓа ова.
  17. quattro

quattro Популарен член

Се зачлени на:
    27 ноември 2020
    Пораки:
    2.720
    Допаѓања:
    6.453
    1. Се качуваш горе на угорницата
    2. Креваш рачна до крај до последен забец
    3. Ставаш или преклаваш во прва брзина
    4. Попушташ по малце осетно многу полека на куплунг, кога ќе одвои до пола ќе слушниш промена на звук на моторот или мала вибрација/затресување внатре во колата, тогаш ќе задржиш нога тука на таа местоположба од прилика на половина од куплунгот, кога ќе смени звук моторот и затреси кабината, тогаш менувачот и моторот се спојуваат
    5. Лева нога држиш на куплунг т.е попуштен до пола како што реков, десна нога префрлаш на туража (гас) и на моторот ќе му дадеш 2500-3000 обртаи снага
    6. Лева нога држиш куплунг, десна туража на висок вртежен момент, десна рака на рачната, лева на волан
    7. Ја поткреваш рачната малце нагоре во празен ход, стискаш на копчето од рачната и ја спушташ, возилото ќе напни за напред да оди, нема да те врати зошто куплунгот кога е на пола те држи тогаш се спојува со погонските тркала и моторот, истовремено попупташ уште малце на куплунгот и држиш на туража и возилото ќе полета напред.
    Среќно, ништо нее комплицирано, само треба убо да се извежба и полека.

На Regina.Phalange, sunshinebabe, Tinaaa и 6 други им се допаѓа ова.
  18. tanjita

tanjita Популарен член

Се зачлени на:
    25 јануари 2010
    Пораки:
    1.139
    Допаѓања:
    3.635
    Мене се што ќе пишете за буткање ми е нормално, не ми е чудно. Јас кога полагав ме бутнаа бидејќи замисли немав негативен поен, ама ете некако процениле дека не сум го осеќала сообраќајот. отидов да пуштам приговор, имаше тегавење како било што било, не советуваа демек полошо ќе било за мене ако пуштиме приговор и ај као договор направивме усен :). И замисли следниот пат положив :)

На __Nina__, Billy Idol и krofnicka27 им се допаѓа ова.
  19. Candy.D

Candy.D Истакнат член

Се зачлени на:
    22 јануари 2022
    Пораки:
    206
    Допаѓања:
    242
    Пробував вчера,почнав да ја усовршувам,фала ти многу:inlove:
    Мислам дека ќе ме изеде трема,на полигон ми е тргни застани само и некако по тешко ми се гледа,градска барем си возиш имаш време да изреагираш во моментот.Рикверц ми оди тешко првата вежба(змија) ми бегаат задните гуми многу ццц

На NoirSerpentine му/ѝ се допаѓа ова.
  20. Candy.D

Candy.D Истакнат член

Се зачлени на:
    22 јануари 2022
    Пораки:
    206
    Допаѓања:
    242
    Не е ни во ред некој намерно да те бутка.

На __Nina__ му/ѝ се допаѓа ова.