Форумџика на годината

Возачка дозвола (и сè е можно). Какви возачи сте вие?

Discussion in 'Општи дискусии' started by Mandarinna88, Jun 15, 2010.

1. TammiB5

TammiB5 Истакнат член

Ќе ти кажам мое искуство. Јас часовите ги завршив во 2017 година, почнав со полагање тестови и полигон пред еден месец. Пред тоа не бев во МК.
    Часовите ми ги прифатија, требаше да извадам само ново лекарско. Ги собрав документите и само отидов уплатив тестови. Откако ги положив тестовите, земав дополнителни часови полигон.

Според мене, многу е полесно ако почнеш да завршиш до крај. Не дека и вака не е изводливо ама ми требаа повеќе дополнителни часови од што сметав дека ќе ми требаат, треба да се потсетиш па и да вежбаш. Ако ги завршиш во еден рок, немаш потреба од дупла работа.

Но, во секој случај прашај во авто школата подобро. Часовите ти важат до крај, се останато ќе треба од ново.

2. BeLLaDona23

BeLLaDona23 Популарен член

Кај е полесно за полагање, Дебар маало или Аеродром?

3. Feniksgirl

Feniksgirl Популарен член

Повеќето викаат Аеродром, ама еве ја на пример полагав во центар, бидејќи сум од таа страна на градот и во Аеродром не ми се познати уличките, а Дебар маало на памет го знам и супер поминав. Пак би избрала центар. Сепак тоа е и од кај ќе возиш часови, ако возиш Центар, таму ќе полагаш, ако возиш Аеродром, тогаш Аеродром.

BeLLaDona23 likes this.
  4. BeLLaDona23

Па да сите викаат Аеродром, а инструкторот ми кажа Дебар Маало е се означено, полесно е... Инаку не ми се познати мн улиците во Дебар Маало, денес возев час, некако мн тргни застани, тешко ми се виде... А од кај се тргнува на полагање и од прилика кај возеше за полагањето?

5. Feniksgirl

Јас возев од стадион, мене полесно ми беше. Низ дебар маало, сите улички, кај факултетов машински, зоолошка, тој репн се вози. И низ центар ме носеше инструкторот, пошо и таму комисијата ме носеше. Епа види најпрометен е центар, ама ако не ти е познат вози Аеродром. Барем ско го познаваш, полесно ќе ти е.

BeLLaDona23 likes this.
  6. BeLLaDona23

Ти благодарам за одговорот. Исто ми се познати, ама како пешак:DЌе возам низ центар, па ќе видиме. Некој совет да ми дадеш, има ли некои проблематични места, на што да внимавам, цаки за буткање:^)

7. Bella.alleB

Bella.alleB Популарен член

Исто сакав да прашам колку време важат часовите, јас ги возев во 2020, со полагање воопшто не почнав. Така да кога ќе имаш сигурна информација ако можеш сподели:).

Aquanalia likes this.
  8. BeLLaDona23

Теоретските часови и лекарско важат една година, а практичните (возење) важат доживотно

Bella.alleB likes this.
  9. Feniksgirl

Офф, за буткање ваки колку сакаш. Намерно те тераат кај што е полна линија, каде што неможеш да го видиш стоп знакот, каде што е кружен тек, ама не е класичен па орв излез ќе ти каже, а ти ќе мислиш одма до тебе а не е тој пошо таму е едносмерна. Исто и за едносмерни. Ако сака да те бутне ќе те бутне. Битно не се разочарувај, нормално е да буткаат, за жал така е кај нас. Многу внимателност и концентрација мора да имаш, пошо пешациве од дрво паѓаат буквално, и секакви будали возат. Концентрација многу треба.

BeLLaDona23 likes this.
  10. BeLLaDona23

Ти благодарам многу:* Инаку го знам тој кружен, првата е едносмерна, има и знак и сега кога возев пак се залетав таму да одам:D

jack&jones05 and Feniksgirl like this.
  11. Трагедијаупмм

Трагедијаупмм Истакнат член

Bella.alleB likes this.
  12. Aquanalia

Aquanalia Истакнат член

Јас колку што сватив, целата обука што се плаќа во автошкола - теоретски часови и возење со инструктор важат доживотно со што може цела обука да ја поминиш сега и да почнеш да полагаш на пример по 2 години..
    Лекарското е година и пол, или ако веќе почнеш со полагање и положиш ете на пример теоретска, имаш рок една година да положиш полигон и градска, ама теоретските часови и возењето со инструктор ти важат, нема потреба наново се да правиш и плаќаш..
    И јас се интересирав за истово, ве молам некој да ме поправи ако имам грешно разбрано..

13. Aquanalia

Aquanalia Истакнат член

Јас колку што сватив, целата обука што се плаќа во автошкола - теоретски часови и возење со инструктор важат доживотно со што може цела обука да ја поминиш сега и да почнеш да полагаш на пример по 2 години..
    Лекарското е година и пол, или ако веќе почнеш со полагање и положиш ете на пример теоретска, имаш рок една година да положиш полигон и градска, ама теоретските часови и возењето со инструктор ти важат, нема потреба наново се да правиш и плаќаш..
    И јас се интересирав за истово, ве молам некој да ме поправи ако имам грешно разбрано..

14. Billy Idol

Billy Idol Форумски идол

Така е. Во право си

15. Maryy.

Maryy. Истакнат член

Дали за пријавување за полагање теоретски делво испитен центар може да се однесе уверение од факултет (наместо диплома или сведителство)?

16. TammiB5

TammiB5 Истакнат член

Да

Mumoftwo30 and Maryy. like this.
  17. Maryy.

Maryy. Истакнат член

Фала ти многу. Лично се закажува?

18. TammiB5

TammiB5 Истакнат член

Да мораш лично. Со документите од авто школа, дипломата (мислам дека ја бараа заверена на нотар), или уверение бидејќи истото е, и лична карта обавезно

19. Amellie13

Amellie13 Форумски идол

Да, јас однесов уверение. Треба само на нотар да ти заверат копија.
    А за пријавување го зедов цело досие што го имав и платив 500 ден во автошкола.

Maryy. likes this.
  20. Drageeu

Drageeu Активен член

Здраво!!
    Јас денес поднесов приговор дека неправедно ме бутнале , на претпоследната раскрсница додека ми беше зелено допунско јас подзастанав на видно поле за да ги пропуштам возилата од лева страна ,кога немаше веќе возила јас тргнав пополека и по 100 метри ми замерија дека не сум пропуштил пешак додека вртев десно макар и да имаше "пешак" нели се запишува 30 негативни поени нема смисла бидејќи се паѓа со 51 поен.Кога завршивме , јас стоев надвор и овие двајцава се расправаа дали да ме пуштат , тој што седеше позади сакаше но овој напред не.. и сеа сакам да ве прашам дали ќе успеам со приговорот , колку ми се шансите?