Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Возачка дозвола (и сè е можно). Какви возачи сте вие?

Дискусија во 'Општи дискусии' започната од Mandarinna88, 15 јуни 2010.

1. Amellie13

Amellie13 Форумски идол

Се зачлени на:
    26 јануари 2017
    Пораки:
    4.090
    Допаѓања:
    55.801
    За да не ти рипнува колата левата нога цело време на кумплуг помага, како што пиша членот погоре, со сецкање. Кочница само за целосно застанување. Како што велеше инструкторот мој, да не се бориш со воланот, левата нога не ја пуштај целосно од кумплугот на таа вежба. :D
    Секоја кола е различна, некои многу лесно кочат други бараат повеќе да притиснеш.
    Јас возев дизел, за на бензин не знам дали можи исто со кумплугот само.

На Puellapulchra и Cutiepie1 им се допаѓа ова.
  2. Puellapulchra

Puellapulchra Истакнат член

Се зачлени на:
    23 август 2022
    Пораки:
    2.677
    Допаѓања:
    7.943
    Мислам за бензинец е исто, само гаста треба да ја притискаш малку. Дизел може и без гас. Вака знам јас, ако грешам нека ме поправи некој.

Инаку, @Kjutche мораш цело време да работиш со кумплунгот и кочницата. Значи кога си на полигон ја забораваш гаста и само кумплунг и кочница користиш.

Моја груба проценка е дека ти или премногу нагло ја стискаш кочницата или премногу лесноруко. Мораш да си го пронајдеш оној баланс меѓу тие две квачила, а оној осет си доаѓа со време. Поише вежбање ти треба и ќе ја биде. И можеби малку да си повечаш концентрација дур ја праиш вежбата.

На theowndemon и Amellie13 им се допаѓа ова.
  3. Amellie13

Amellie13 Форумски идол

Се зачлени на:
    26 јануари 2017
    Пораки:
    4.090
    Допаѓања:
    55.801
    Бензинец веројатно и гас бара малку за да не угасни. Ама на дизел јас на полигон само за на четвртата вежба за на рачна користев гас, инаку само со кумплуг и кочница си терав на првите три. :)

На Puellapulchra му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Puellapulchra

Се зачлени на:
    23 август 2022
    Пораки:
    2.677
    Допаѓања:
    7.943
    Ќе го забораев тоа. Мора гас за на угорницата, онаа вежбана со ручна, инаку назад ќе се враќа.:D

А дали воопште автошколите имаат колички на бензин? Имам впечаток дека сите се на дизел.:?:

На Amellie13 му/ѝ се допаѓа ова.
  5. theowndemon

theowndemon crazy cat lady Член на тимот

Се зачлени на:
    17 септември 2013
    Пораки:
    13.775
    Допаѓања:
    169.418
    :nod:
    Јас бев на бензинец.

6. Amellie13

Amellie13 Форумски идол

Се зачлени на:
    26 јануари 2017
    Пораки:
    4.090
    Допаѓања:
    55.801
    Имаат различни, во мојата автошкола има и то и то. Мене ми се падна паричката за дизел. :D И сега на бензинец кога пробувам ми е потешко иако искусни возачи се обидуваат да ме убедат дека нема разлика, ама јас ко почетник и те како осеќам разлика. Затоа и дизел си барам за купување. :?:

7. Stark

Stark Форумски идол

Се зачлени на:
    5 јуни 2013
    Пораки:
    5.758
    Допаѓања:
    19.555
    Дизел се друго колите јас со 2ра шо се вика тргнувам со мојата кола. :D

На бензин малце треба гас да даваш за да не изгасни..

8. quattro

quattro Популарен член

Се зачлени на:
    27 ноември 2020
    Пораки:
    2.910
    Допаѓања:
    7.105
    Имаат али не толку оти дизелите помалце им трошат затоа се повеќе. Јас со бензинец полагав, и ко положив и дома почнав да возам со бензинец, друго е чувството да возиш кола на бензкн, друго е на дизел.. И сеа возам на бензин, не дека дизелот е лош али не го можам, бучен, треси..

Исто е возењето и дизел и бензин. Бензинот повеќе гасни зошто му е посиромашна смесата отколку на дизелот и послаб е при ниски обртаии затоа треба малце туража, за разлика од дизелот кој смесата е помасна како гориво и затоа е поснажен на ниски обртаи и затоа и не му треба скоро ич туража, ама затоа на високи дизелот се угушува а бензинецот ќе полета.

За тргнување на 4та вежба на угорница а да не ве врати треба:
    1. Се качуваш горе на угорница, куплунг, кочница и кревате рачна. Ја вадите од брзина колата
    2. Ставате во прва брзина, ногата на куплунгот ја пуштате скроз полека некаде до пола да ви дојди кај шо се одвојуваа менувачот и моторот и тогаш некаде на пола ќе слушните промена на звукот и работата на моторот и мало затресување во кабината
    3. Тогаш ќе префрли нога на гаста и ќе му дајте снаге на моторот 2500-3000 обртаи
    4. Рачната ќе ја спуштите скроз, колата нема да ве врати зошто куплунгот вие на пола и тој ве држи, е во истиот момент на спуштање на рачната тогаш во ист момент попуштате уште малце на куплунгот и додавате гас и колата ќе напни за напред и ќе полета

Па и на бензин колата трга со 2ра само малку повеќе туража
    Добро сеа, на дизел со 2ра да тргниш исто е чувството како да возиш Автобус :rofl:

Последна измена: 14 декември 2024
    На Stark и Puellapulchra им се допаѓа ова.
  9. Puellapulchra

Се зачлени на:
    23 август 2022
    Пораки:
    2.677
    Допаѓања:
    7.943
    Оти да ја вадиш од брзина? Или нема многу везе?:?:

Јас вака знам за 4та. Качуваш со прва. Кај стоп, кумплунг, кочница и ручна до 6ти забец. После тргаш ногата од кочница, и отпушташ од кумплунг дур колата не "клекне". Кога колата е клекната, спушташ ручна и колата трга.

Е сеа мене ми беше проблем спуштањето на ручната, оти не можев да ја спуштам ми требаше снага (ако ја качував до 6-ти) и требаше неколку пати да се борам со неа за да ја спуштам. Затоа до 4-ти, 5-ти забец ја качував јас, со 6-ти ми е мачење за спуштање. Со кочницата кај останатите квачила функционирам јас.

А за обртаи како се глеа колку се?:wasntme:

10. quattro

quattro Популарен член

Се зачлени на:
    27 ноември 2020
    Пораки:
    2.910
    Допаѓања:
    7.105
    Може и да не ја вадиш од брзина, јас не ја вадам ама еве тој пример е школски за да се осигура возачот дека сите забците од менувачот се влезени, фактички ја преосигуруваш брзината дека е во прва, оти во пракса некогаш на угорница и со втора ќе се качиш некаде па мора да префрлиш во прва.

Може и така ама за полесно е кога ќе осетиш промена на звукот и работата на моторот тогаш ќе спуптиш рачна зошто колата ја држи ламелата и не е повеќе клекната него напната за напред да тргни.

Рачната кога е крената до крај, се крева уште малце нагоре, нагоре веќе нема забци празен ход е и тогаш ќе го стегниш копчето тогаш станува меко тоа и тогаш ќе спуштиш до долу.

Обртаите или вртежниот момент ти се стрелките од лево на таблата, тие шо се движат брзо кога ќе стисниш на гас, од 1 до 8 за бензин и од 1 до 6 за дизели, тоа 1 е всушност 1000 обртаи, 2 2000, 3 3000 итн. А десните стрелки ти е километражот колку возиш. Е сеа на некој коли како Пежо обратно им се стрелките, на местото за обртаи стои километражот а на од километражот обртаите т.е вртежите.

Последна измена: 14 декември 2024
  11. Kjutche

Kjutche Истакнат член

Се зачлени на:
    2 јули 2018
    Пораки:
    154
    Допаѓања:
    114
    Не ја отпуштам ногата од кумплугот. Повеќе вежбање треба изгледа.

На Amellie13 му/ѝ се допаѓа ова.
  12. Kitanova77

Kitanova77 Истакнат член

Се зачлени на:
    18 март 2020
    Пораки:
    48
    Допаѓања:
    19
    Девојки кои тестови ги учевте? Тие на страната на МВР или може и на автошкола што се тестовите да се учат?

13. Sweetymk

Sweetymk Активен член

Се зачлени на:
    19 февруари 2024
    Пораки:
    51
    Допаѓања:
    216
    Подобро да вежбаш со тие што се на страната на МВР

14. Puellapulchra

Се зачлени на:
    23 август 2022
    Пораки:
    2.677
    Допаѓања:
    7.943
    На страната на МВР обавезно. Ги имаш и со и без одговори. И земи си таму некоја тетратка да учиш, да си запишуваш, оти еден куп се. И пред да го полагаш теоретскиот дел, гледај да ти се добро научени сите, без пропусти, оти може баш тие неколку шо не ги знаеш да ти се паднат. Само две или три ти требаат да паднеш, не знам колку точно беа.

На Sweetymk му/ѝ се допаѓа ова.
  15. Cutiepie1

Cutiepie1 Популарен член

Се зачлени на:
    27 јуни 2018
    Пораки:
    1.011
    Допаѓања:
    3.224
    https://vozacka.weebly.com/

Iii uvek, thank me later, of course. :)

На Kitanova77 и Puellapulchra им се допаѓа ова.
  16. Puellapulchra

Се зачлени на:
    23 август 2022
    Пораки:
    2.677
    Допаѓања:
    7.943
    Интересно ова, не ни знаев дека има вакво нешто. Истите ли се овие шо ги има на страната на МВР? Овие некако како да се поише? Или толку се? Јас ги памтам околу 600 и нешто за б категорија? Овие тераат накај 700?:?:

Сеа отворив. До 636 се за б категорија, али мешани се, има и за други категории у овие, значи помалку се, а овие се 695? Како вака?:wasntme:

Јас олд скул ги учев прашањата. Три дена се затворив у соба и ги препишав сите 600 и кусур, прашање и одговор у тетратка:D

После тоа ги отворив без одговори, и ги запишував само одговорите у тетратка. И имав згрешено околу 50-тина прашања. И тие наново ги препишав.

Се издишав дур учев, али тестот ми беше без грешка. Вредеше:D

На Amellie13 и Cutiepie1 им се допаѓа ова.
  17. Cutiepie1

Cutiepie1 Популарен член

Се зачлени на:
    27 јуни 2018
    Пораки:
    1.011
    Допаѓања:
    3.224
    Ima samo edna razlika ii verojatno najjbitna so tie na mvr ii avto skolite, tuka gi vrti site.

18. Amellie13

Amellie13 Форумски идол

Се зачлени на:
    26 јануари 2017
    Пораки:
    4.090
    Допаѓања:
    55.801
    Јас прво на МВР ги учев после на автошкола онлајн си решавав тестовите. Буквално истите прашања се паѓаат само измешани. Интересно ми беше и си учев цел месец скоро по 2-3 саати во денот им посветував. И секако после сите точни. :D Ама сакав да научам сѐ со разбирање.

19. sia.bella

sia.bella Популарен член

Се зачлени на:
    29 мај 2014
    Пораки:
    985
    Допаѓања:
    17.166
    Колку плаќавте за возилото и за дополнителен час? Се ми се чини дека беше по 1200ден пред еден месец, а денес гледам поскапено, од едно до друго полагање за возило 1500 а за дополнителен од саат и пол 1400, па као ми даваат и некој попуст :^) Завршив конечно за среќа, но сите пишат за испитните центри, јас би рекла и автошколите не се ништо покусо од нив - профитери (wtf)

На Justicija му/ѝ се допаѓа ова.
  20. Puellapulchra

Се зачлени на:
    23 август 2022
    Пораки:
    2.677
    Допаѓања:
    7.943
    Изнајмување на колата 1000, а часот 1300.

Фискална ти дадоа ли?