Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Возачка дозвола (и сè е можно). Какви возачи сте вие?

Дискусија во 'Општи дискусии' започната од Mandarinna88, 15 јуни 2010.

1. Justicija

Justicija Форумски идол

Се зачлени на:
    9 август 2017
    Пораки:
    5.897
    Допаѓања:
    19.638
    И мене инструкторот ми се дереше како ненормален и ме опра по рацеве и му реков уште едно викање и ме удриш по рака ќе те фрлам во рекава , ама јас тоа го правам за добро твое бла бла абе остај ти тоа од дерењето уште ми зуе во главата , земај дополнителни часови и оди мечка страв мене нестрав биди одлучна и самоуверена

На Трагедијаупмм му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Cutiepie1

Cutiepie1 Популарен член

Се зачлени на:
    27 јуни 2018
    Пораки:
    1.187
    Допаѓања:
    3.503
    Општина Центар и Градоначалникот Горан Герасимовски објавја уште една нова мерка:

Вози совесно! Младите лица кои сакаат да управуваат возило мора да имаат возачка дозвола и да бидат одговорни возачи за да можат да учествуваат безбедно во сообраќајот.

Општина Центар доделува субвенции на младите жители на општината за полагање на возачки испит Б-категорија. Право на субвенција имаат сите млади лица кои во текот на 2025 година ќе наполнат 18 години.

Доставата на барањата се врши во архивата на Општина Центар – Скопје (барака бр. 6), од 09:00 до 15:00 часот, со приложување на следните документи:

Барање за субвенција; Копија од лична карта; Копија од трансакциска сметка; Доказ за извршена уплата во автошкола; Доказ дека автошколата е регистрирана на подрачје на Општина Центар;

3. mmaceee

mmaceee Истакнат член

Се зачлени на:
    15 септември 2012
    Пораки:
    44
    Допаѓања:
    3
    Фала ти на поддрпката. Наредна недела ќе одам да уплатам морам инаку до јули се ќе ми пропадне. Ќе пробам само еден ден со сопругот малку низ маало рано кога ќе нема никој зошто не сум возела од јули,август и ќе земам дополнителен час пред возење и ќе пробам. Ваљда не сум го изгубила осетот за градското возње после толку време.

Ништо ќе морам да уплаќам и да полагам. Наредна недела ќе соберам храброст и ќе уплатам, инаку се ќе ми пропадне па одново ќе треба да полагам. Ќе земам и дополнителен час и нема да се стресирам толку ако се нервира инструкторот. Ваљда не сум го изгубила осетот за градско возење после толку време, од јули се немам фатено за волан, последен пат август кога полагав полигон. Не знам колку часови ќе ми требаат дополнителни, не сакам сега при крај да мењам инструктор, а се навикнав и со таа кола.

И како иде со закажување? Дали на пример ако денес полагам градска и паднам, наредниот ден дали можам веднаш да уплатам и да закажам термин, или треба да почекам неколку дена

4. Puellapulchra

Puellapulchra Истакнат член

Се зачлени на:
    23 август 2022
    Пораки:
    2.800
    Допаѓања:
    8.429
    Не можеш ист ден да закажеш кога ќе те бутнат. Мораш да почекаш следен.

Мене еднаш на 2 недели му закажуваа, некад и некој ден повеќе од тоа.

Кога ме бутнаа првиот пат, ми кажаа дека треба да поминат 8 работни дена (толку ќе да беа, ако грешам, нека ме поправи некој), за да ми закажат за полагање повторно.

5. Sweet baby

Sweet baby Истакнат член

Се зачлени на:
    18 април 2021
    Пораки:
    33
    Допаѓања:
    10
    • Пишувај кирилица
    Ako pominalo 1 godina od testovite ,nemoj nikako da se otkazuvas jas poloziv sega pred 1 mesec ne polagav isto taka kako tebe sega duri koga napolni sin mi ot togas ima pominati 5 god , da ne odlozuvas samo nas ni kazaa sega po novo, ako ti pomine edna god od kako si polozila testovi treba pak od ponovo ne ti vazi isto taka i lekarskoto vazi 1 god ke uspees samo bez otkazuvanje i ne cekaj kako mene

6. teressa

teressa Истакнат член

Се зачлени на:
    11 март 2016
    Пораки:
    430
    Допаѓања:
    514
    Авто школа Мартин vs АМСМ мислења?

7. Teodoris

Teodoris Активен член

Се зачлени на:
    12 октомври 2024
    Пораки:
    80
    Допаѓања:
    248
    Се договорив со инструкторот да продолжам со возење. Држете среќа да извозам убаво и да не ми се дере. Да положам и јас некогаш!

На Stark му/ѝ се допаѓа ова.
  8. Amellie13

Amellie13 Форумски идол

Се зачлени на:
    26 јануари 2017
    Пораки:
    4.115
    Допаѓања:
    56.129
    Вие што сте положени (одамна или неодамна) и веќе имате свое возило активно што го возите, која ви била најголема почетничка грешка?
    Јас почнав и анксиозна сум, што можам да очекувам?

9. Stark

Stark Форумски идол

Се зачлени на:
    5 јуни 2013
    Пораки:
    5.867
    Допаѓања:
    20.038

На раскрсница стопирам многу поназад од шо треба. Гледај да не влегуваш во тесни места и не паркирај на такви места.

Исто така би ти рекол да припазуваш на пешаци или оние што возат точак, крајно непредвидливи се.

На Amellie13 му/ѝ се допаѓа ова.
  10. Antebellum

Antebellum Популарен член

Се зачлени на:
    15 април 2012
    Пораки:
    2.866
    Допаѓања:
    8.799
    Вози смирено, никој не може да помине преку тебе па макар свирел до утре. Ти си напред и ти ја имаш прегледноста во возењето.

На почеток може да ти исклучува колата на семафор ако ја држиш колата во брзина и сега ми се случува некогаш да ми изгаси ама не ме фаќа паника туку си се смешкам. Само да не те нервира свирењето. Стави налепница позади дека си нов возач и терај.

На Stark и Amellie13 им се допаѓа ова.
  11. Merten

Merten Истакнат член

Се зачлени на:
    31 мај 2020
    Пораки:
    606
    Допаѓања:
    974
    Грешка искрено не се сеќавам, но си возев бавно според прописи и со појас. И да свири некој и да ми згасне кола, си палам и продолжувам, без паника. За стресно е стресно, но со секое возење ќе имаш поголема самодоверба.

12. TammiB5

TammiB5 Истакнат член

Се зачлени на:
    26 декември 2023
    Пораки:
    858
    Допаѓања:
    2.070
    хахаха ќе имаш страв на почеток и тоа е нормално. Мене ми се погоди да зависам од превоз за до работа и морав да почнам. Секоја вечер паничев што треба да возам следниот ден :rofl: но поминува. Колку повеќе возиш толку си послободен.
    Најголеми грешки (највеќе време ми требаше) е околу паркинг. Секогаш сметав дека “не е доволно” добро паркирана, и премногу време губев напред - назад во паркинг. Но, со тек на време ќе научиш.

Мој совет за почеток вози со некој. И постепено колку повеќе се ослободуваш толку полесно ќе ти биде да почнеш сама после

13. Billy Idol

Billy Idol Форумски идол

Се зачлени на:
    10 септември 2018
    Пораки:
    5.268
    Допаѓања:
    40.203
    Го закачив прагчето на колата кога враќав рикверц, на едно стубче. :sweat:

14. quattro

quattro Популарен член

Се зачлени на:
    27 ноември 2020
    Пораки:
    2.975
    Допаѓања:
    7.244
    Мора да ја средиш анксиозноста инаку немој да возиш, прво ради твоја безбедност а и за останатите учесници. Кога возиш мора да си смирена и фокусирана на сообраќајот, да се исклучиш од се останато и да се концентрираш на патот и на сите ситуации шо наидуваш кога возиш за да можиш навремено и да реагираш, мора свеста да ти е тука.

А иначе почетничка грешка.. мислам дека немам :rofl: (сеа да не испадни дека се фалам :rofl:) освен еднаш на почетокот на еден мост не фатив добар лак а тесен мост беше па фалеше малце да го фатам левото крило.. :whew::worried: А едната кола повеќе пати ми ја имаа удрено комшии и никому ништо :@

15. Izaabella

Izaabella Популарен член

Се зачлени на:
    13 декември 2010
    Пораки:
    1.305
    Допаѓања:
    7.306
    Дали некој може да ми каже кои тестови се оние што се паѓаат на полагање? Дали https://www.avtoskolaonline.mk/ или https://vozacka.weebly.com/?
    Јас полагав одамна, ги учев од листови од автошкола али не ми текнува ич на форматот.

16. Amellie13

Amellie13 Форумски идол

Се зачлени на:
    26 јануари 2017
    Пораки:
    4.115
    Допаѓања:
    56.129
    Фала ви на одговорите. Но, стравот можеш да го надвладееш само ако се соочиш, нели? Ситуацијата сега ми е таква што морам да возам, за да собирам искуство и да сум посамоуверена. Засега се обидувам да најдам совозач за да не сум сама, но и сама успеав да истерам некако денес.
    Осеќам дека сите ме џаџнуваат и ме пцујат бидејќи возам точно по пропишаното, но шо да правам? :?: Сакам да сум безбедна и за себе и за другите.

17. Stark

Stark Форумски идол

Се зачлени на:
    5 јуни 2013
    Пораки:
    5.867
    Допаѓања:
    20.038
    За тоа се и знаците, ако толку сакаат да те претицаат отстапи му место колку толку нека те разминат и тоа е тоа, јас цело време си возам по прописи. :)

Под отстапување мислам малце подесно да возиш наместо до линија и ќе те преминат.

18. quattro

quattro Популарен член

Се зачлени на:
    27 ноември 2020
    Пораки:
    2.975
    Допаѓања:
    7.244
    Вози по правила и прописи, не обврнувај внимание на другите, биди смирена и фокусот стави го на патот за навремено да можиш да се соочиш со ситуациите. Колку повеќе возиш толку подобро и стекнуваш навика и искуство а и стравот се губи, кога ќе го надминеш ова после ќе возиш многу поразлично од школското возење, ќе возиш механички.

Никако ова да не го правитe. Голема грешка е ова Штарк.
    Вие возете според пропишаната брзина а ако на некој му се брза ќе ве престигни кога ќе има прва можност за престигнување од неговата лева страна. Тргнање на страна претставува голема опасност за возилата позади вас зошто тие не знаат која е и причината, обично знаат дека е за да ве престигни но има голема шанса за дестабилизирање на возилото обично ако е патот на две води а и не е препорачливо поченик да вози по крајот на крајната десна лента зошто се уште не е искусен и постои опасност да зафати дел од банкините па да наиди на длабок ископ или дупка што е чест случај зошто обично банкините се земја и да изгуби контрола врз возилото или пак да ја зафати заштитната ограда.

Возете по пропишната брзина, и да возите за 10% поспоро ништо не е страшно, а тие што се брзаат ќе ве престигнат тогаш кога ќе има физички услов за пристигнување.

На Stark му/ѝ се допаѓа ова.