Возачка дозвола (и сè е можно). Какви возачи сте вие?

Дискусија во 'Општи дискусии' започната од Mandarinna88, 15 јуни 2010.

1. Марга_04

Марга_04 Нов член

Се зачлени на:
    15 јули 2025
    Пораки:
    3
    Допаѓања:
    0
    Некој да ми препорача приватен инструктор за дополнителни часови во Скопје.

2. r1905

r1905 Активен член

Се зачлени на:
    10 февруари 2023
    Пораки:
    22
    Допаѓања:
    15
    Кој град ?

3. Happy-go-lucky

Happy-go-lucky Нов член

Се зачлени на:
    31 јули 2025
    Пораки:
    3
    Допаѓања:
    3
    Луѓе давајте совети за положување на полигон ???
    Паѓам 5 пат на прва вежба

На KalsSR му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Arjanit2021

Arjanit2021 Истакнат член

Се зачлени на:
    14 јануари 2021
    Пораки:
    476
    Допаѓања:
    979
    Zavisi kade pagas ama sovetot e treniraj , za rucnata blokada mozam da ti dadam sovet

5. Happy-go-lucky

Happy-go-lucky Нов член

Се зачлени на:
    31 јули 2025
    Пораки:
    3
    Допаѓања:
    3
    Prva vezba ka
    Прва вежба кај нас е змијата, ептен трема и страв ве фати на истата, 3 пати на паѓам за назад , 2 пати напред
    Се осеќам ко најголем дебил

6. Трагедијаупмм

Трагедијаупмм Истакнат член

Се зачлени на:
    2 ноември 2023
    Пораки:
    1.336
    Допаѓања:
    2.833
    Мене трик ми беше гледање во десниот ретровизор

7. quattro

quattro Популарен член

Се зачлени на:
    27 ноември 2020
    Пораки:
    3.383
    Допаѓања:
    8.774
    Тргнуваш напред, на средина ќе ставиш во втора брзина и не мора да пушташ куплунг држи го, самата кола ќе продолжи зошто со стегнат куплунг е исто како во лер да е колата па се ослободени тркалата од менувачката кутија.
    А мора во втора, зошто таков е испитот. И не оставај премногу место, оди до линија но не гази. Ако оставиш простор, 30 негативни.

За рикверс т.е враќање назад, ќе гледаш само на левиот ретровизор, како се движи задницата така ќе маневрираш со воланот по потреба и не пребрзо туку полека за да не згазиш линија.
    За назад не ти треба туража без разлика дали е бензин или нафта, само за тргнување и после тргаш нога од гас. Само куплунг држиш до пола и си враќа колата сама, ако гледаш ти забрзува притисни на куплунг пак, кога ќе успори пак попушти до пола куплунг. На крајот пред линија, застануваш, куплунг и кочници и вадиш од брзина, и чекаш инструкции дали да одиш на втора вежба. Повторувам, за рикверс гледаш само на левиот ретровизор каде е колата а каде линијата.

На Трагедијаупмм, Eunoia и Happy-go-lucky им се допаѓа ова.
  8. Just_a_kid

Just_a_kid Истакнат член

Се зачлени на:
    21 јануари 2021
    Пораки:
    598
    Допаѓања:
    1.899
    Вози полека под кумплуг не давај гас, не мора да брзаш, пази да не заборавиш да ставиш во 2ра (ако треба), и гледај што поблиску до линијата да застанеш не застанувај туку кога се доближуваш до линијата движи многу полека и кога си сигурна дека си до линијата застани. За назад јас не можев само со еден ретровизор на два следев, по лесно ми беше така.
    Вежбај отиди на полигонот и вежбај.

На Трагедијаупмм и Happy-go-lucky им се допаѓа ова.
  9. Cutiepie1

Cutiepie1 Популарен член

Се зачлени на:
    27 јуни 2018
    Пораки:
    1.496
    Допаѓања:
    4.430
    Треба, инструкторот да ти ''нацрта'', во даден момент, на кое место, треба и како - воланот да се врти. :)

На Трагедијаупмм и Just_a_kid им се допаѓа ова.
  10. Just_a_kid

Just_a_kid Истакнат член

Се зачлени на:
    21 јануари 2021
    Пораки:
    598
    Допаѓања:
    1.899
    И ова може, јас кај што полагав на полигонот имаше обележано кај да се застане, кога да се смени во втора, кога да се врти...

На Cutiepie1, Sweetymk и Happy-go-lucky им се допаѓа ова.
  11. Happy-go-lucky

Happy-go-lucky Нов член

Се зачлени на:
    31 јули 2025
    Пораки:
    3
    Допаѓања:
    3
    Да тоа ако имаш нормален инструктор
    Се плашев од кривината на десно што е за напред пред стоп линијата и таа и ја згазнав , а може и оти што сум мнг ниска а вежбата е како на нагорнина па не ја гледам убавото
    Инаку ден пред полагање полигон овој пат не даваа да се вежба оти баш таа вежба змијата ја боеле и кога отидов утредента паника ме фати зошто таа аголна линија кај што се ориентирав за назад ја немаше , други некои цртки на коцките демек за ориентација направиле и од тоа се плашев и од страв пак паднав
    Мислам дека нема решение за страв и паника

Последна измена: 31 јули 2025
    На Sweetymk и Трагедијаупмм им се допаѓа ова.
  12. Eunoia

Eunoia Истакнат член

Се зачлени на:
    25 декември 2023
    Пораки:
    148
    Допаѓања:
    425
    Намести си седиште и ретровизор како што тебе ти одговара, да можеш убаво сè да гледаш. Ориентирај се само по тие мерки (цртки) што ти ги кажал инструкторот. Полека и смирено, нема нагли и брзи движења. Ќе положиш.

На Трагедијаупмм и Happy-go-lucky им се допаѓа ова.
  13. Трагедијаупмм

Трагедијаупмм Истакнат член

Се зачлени на:
    2 ноември 2023
    Пораки:
    1.336
    Допаѓања:
    2.833
    За висината јас новчаникот си го ставив под гз :rofl: на некои коли се подесува седиштето провери дали можеш.

14. Sweetymk

Sweetymk Истакнат член

Се зачлени на:
    19 февруари 2024
    Пораки:
    119
    Допаѓања:
    359
    Подеси го седиштето и ретровизорите, кога ке ја извозиш до крај змијата застануваш и кога ке почнеш да се враќаш во рикверц ориентирај се на левата страна само немој да го гледаш десниот ретровизор. Ке пазиш да не си многу оддалечена ниту преблиску до линијата прати ја само левата страна и ке немаш проблем ке ја извозиш до крај во рикверц и нема да избегаш од линиите. За другите вежби е обележано од самите инструктори со боја и ке ги пратиш само полека па макар и да лази колата. За рачна е лесно кога ке застанеш и кренеш рачна ставаш во прва брзина и кога ке се подкрене предницата спусташ рачна и кренуваш. Полигонот е нај лесен сака само пажливо и без паника :)

15. r1905

r1905 Активен член

Се зачлени на:
    10 февруари 2023
    Пораки:
    22
    Допаѓања:
    15
    • Не испраќајте повеќе мислења едно по друго
    Ела да се гушнеме :|
    Јас ја научив конечно на еден саат пред испит се пред тоа плачев цело време од нервоза што неможев никако да ја сфатам. Битно пријавив полагање па морав два дена да спијам на нејзе. Е вака беше кај мене за назад грешев или пребрзо или пребавно Вртев лево десно и многу пати се качував и на ивичњак. Лекот е само вежбање искрено. За стоп линиите маж ми обележи со спреј па кога ми беше паралелно со воланот застанував. Инаку и јас сум многу ниска и си носев перница под мене. Самиот инструктор кај мене беше најмногу од помош што ми ги кажа точките на пр за првата кривина кога ќе ти биде белата линија измеѓу воланот и рацете ке свртиш десно и потоа си гледаш на ретровизор како колата сама си се мести. Втора работа немораш да ставаш во втора можеш и со прва нека лази колата само да не застане. Ќе ти пишат само негативни дека не си сменила брзина. Исто така мораш да пратиш кога ке се оддалечиш да свртиш малку со волан и колата ке се приближи повторно, значи имаш време и прави си ја најбавно на свет. Исто така ако ти оди брзо по малку на кочница и ќе се смири колата. Гледај за напред да одиш малку полево пред да застанеш така се оддалечуваат безбедно од десната страна која ептен лесно можеш да ја згазнеш. Многу е битно лев ретровизор да ти е убаво наместен нагоре да гледаш се позади колата и прати го само задниот дел . Првата вежба се учи за да положиш и да ја заборавиш и не си прави притисок, ќе успееш(y):l:

П.с за утеха и јас паднав ама од трема за глупости а првата вежба што се плашев за неа ја направив најубаво од сите кандидати тој ден..

Има решение и тоа е во твојата глава само. Јас сум многу голема тремаџика значи ми се повраќаше од мака се изгубив цел пат до дома потоа го преплакав за што? Дури и тука се жалев на темава.. и сама на себе си реков луѓето на Месечината се качија секојдневно се борат со смрт со болести со свашта ти за еден полигон смрдлив се лигушиш што нема да го видиш никогаш повеќе. Дури и си купив кола за мотивација :tmi: и си реков мораш нека видат сите оти можеш и не си ништо помалце од другите. Значи одиш таму стегнуваш заби 10 минути и положуваш и чао. Тераш понатаму ! Немој како мене само трагично да ги сфаќаш тие работи и се ќе биде. Ослободи се од стравот тој е само во нашата глава, само речи си до тука стигна скоро до крајот и сега вака е неќеш сине мајчин :devil:
    Прави си филмови како ќе си уживаш откако ќе заврши ова мачење и ќе бидеш горда на себе што си успеала :l:

Последна измена од модератор: 3 август 2025
    На Трагедијаупмм, Happy-go-lucky и Sweetymk им се допаѓа ова.
  16. Cutiepie1

Cutiepie1 Популарен член

Се зачлени на:
    27 јуни 2018
    Пораки:
    1.496
    Допаѓања:
    4.430
    • Не испраќајте повеќе мислења едно по друго
    Немаше обележано каде да се застане, ами имаше испукани линии на бетонот, и по тоа. :)

ЗА враќање назад:

На првото вртење, треба половина волан во десно, па мислам, се враќаш пак на почетна положба на воланот, од како кога тргнуваш, па пак пола во лево...и треба само да се врати во прво-битната положба, и после ти е само исправено назад, така мислам беше.

Последна измена од модератор: 3 август 2025
  17. Just_a_kid

Just_a_kid Истакнат член

Се зачлени на:
    21 јануари 2021
    Пораки:
    598
    Допаѓања:
    1.899
    Кај мене имаше едно шише на оградата и требаше шишето да ти дојде спрема рамо и тогаш застануваш.

На Eunoia му/ѝ се допаѓа ова.
  18. tatashi_puk

tatashi_puk Истакнат член

Се зачлени на:
    4 август 2022
    Пораки:
    11
    Допаѓања:
    2
    Здраво,колку време се чека возачка по редовна постапка,оние во МВР не ми кажаа ништо,а не ми се исплати да одам да проверувам постојано?..Дел ми велат за 10 дена,некои ми велат за една недела оди?? Чаре?

19. Bratot

Bratot Форумски идол

Се зачлени на:
    26 април 2019
    Пораки:
    5.196
    Допаѓања:
    17.762

20. tamara1004

tamara1004 Активен член

Се зачлени на:
    12 октомври 2024
    Пораки:
    29
    Допаѓања:
    12
    • Пишувај кирилица
    Luge ve molam kazete mi dali za teoretskata nastava moras da odis 5 dena sekoj den po red i dali sekade e toa od sabajle,dalii vo nekoja skola mozebi ima nastava posle 16-17h popladne ? i na kraj kraeva dali e zadolziteno da odis na tie casovi