Возачка дозвола (и сè е можно). Какви возачи сте вие?

Discussion in 'Општи дискусии' started by Mandarinna88, Jun 15, 2010.

1. Марга_04

Марга_04 Нов член

Некој да ми препорача приватен инструктор за дополнителни часови во Скопје.

2. r1905

r1905 Активен член

Кој град ?

3. Happy-go-lucky

Happy-go-lucky Нов член

Луѓе давајте совети за положување на полигон ???
    Паѓам 5 пат на прва вежба

KalsSR likes this.
  4. Arjanit2021

Arjanit2021 Истакнат член

Zavisi kade pagas ama sovetot e treniraj , za rucnata blokada mozam da ti dadam sovet

5. Happy-go-lucky

Happy-go-lucky Нов член

Prva vezba ka
    Прва вежба кај нас е змијата, ептен трема и страв ве фати на истата, 3 пати на паѓам за назад , 2 пати напред
    Се осеќам ко најголем дебил

6. Трагедијаупмм

Трагедијаупмм Истакнат член

Мене трик ми беше гледање во десниот ретровизор

7. quattro

quattro Популарен член

Тргнуваш напред, на средина ќе ставиш во втора брзина и не мора да пушташ куплунг држи го, самата кола ќе продолжи зошто со стегнат куплунг е исто како во лер да е колата па се ослободени тркалата од менувачката кутија.
    А мора во втора, зошто таков е испитот. И не оставај премногу место, оди до линија но не гази. Ако оставиш простор, 30 негативни.

За рикверс т.е враќање назад, ќе гледаш само на левиот ретровизор, како се движи задницата така ќе маневрираш со воланот по потреба и не пребрзо туку полека за да не згазиш линија.
    За назад не ти треба туража без разлика дали е бензин или нафта, само за тргнување и после тргаш нога од гас. Само куплунг држиш до пола и си враќа колата сама, ако гледаш ти забрзува притисни на куплунг пак, кога ќе успори пак попушти до пола куплунг. На крајот пред линија, застануваш, куплунг и кочници и вадиш од брзина, и чекаш инструкции дали да одиш на втора вежба. Повторувам, за рикверс гледаш само на левиот ретровизор каде е колата а каде линијата.

8. Just_a_kid

Just_a_kid Истакнат член

Вози полека под кумплуг не давај гас, не мора да брзаш, пази да не заборавиш да ставиш во 2ра (ако треба), и гледај што поблиску до линијата да застанеш не застанувај туку кога се доближуваш до линијата движи многу полека и кога си сигурна дека си до линијата застани. За назад јас не можев само со еден ретровизор на два следев, по лесно ми беше така.
    Вежбај отиди на полигонот и вежбај.

9. Cutiepie1

Cutiepie1 Популарен член

Треба, инструкторот да ти ''нацрта'', во даден момент, на кое место, треба и како - воланот да се врти. :)

10. Just_a_kid

Just_a_kid Истакнат член

И ова може, јас кај што полагав на полигонот имаше обележано кај да се застане, кога да се смени во втора, кога да се врти...

Sweetymk and Happy-go-lucky like this.
  11. Happy-go-lucky

Happy-go-lucky Нов член

Да тоа ако имаш нормален инструктор
    Се плашев од кривината на десно што е за напред пред стоп линијата и таа и ја згазнав , а може и оти што сум мнг ниска а вежбата е како на нагорнина па не ја гледам убавото
    Инаку ден пред полагање полигон овој пат не даваа да се вежба оти баш таа вежба змијата ја боеле и кога отидов утредента паника ме фати зошто таа аголна линија кај што се ориентирав за назад ја немаше , други некои цртки на коцките демек за ориентација направиле и од тоа се плашев и од страв пак паднав
    Мислам дека нема решение за страв и паника

Last edited: Jul 31, 2025 at 9:31 PM
  12. Eunoia

Eunoia Истакнат член

Намести си седиште и ретровизор како што тебе ти одговара, да можеш убаво сè да гледаш. Ориентирај се само по тие мерки (цртки) што ти ги кажал инструкторот. Полека и смирено, нема нагли и брзи движења. Ќе положиш.

13. Трагедијаупмм

Трагедијаупмм Истакнат член

За висината јас новчаникот си го ставив под гз :rofl: на некои коли се подесува седиштето провери дали можеш.

14. Sweetymk

Sweetymk Истакнат член

Подеси го седиштето и ретровизорите, кога ке ја извозиш до крај змијата застануваш и кога ке почнеш да се враќаш во рикверц ориентирај се на левата страна само немој да го гледаш десниот ретровизор. Ке пазиш да не си многу оддалечена ниту преблиску до линијата прати ја само левата страна и ке немаш проблем ке ја извозиш до крај во рикверц и нема да избегаш од линиите. За другите вежби е обележано од самите инструктори со боја и ке ги пратиш само полека па макар и да лази колата. За рачна е лесно кога ке застанеш и кренеш рачна ставаш во прва брзина и кога ке се подкрене предницата спусташ рачна и кренуваш. Полигонот е нај лесен сака само пажливо и без паника :)

15. r1905

r1905 Активен член

Ела да се гушнеме :|
    Јас ја научив конечно на еден саат пред испит се пред тоа плачев цело време од нервоза што неможев никако да ја сфатам. Битно пријавив полагање па морав два дена да спијам на нејзе. Е вака беше кај мене за назад грешев или пребрзо или пребавно Вртев лево десно и многу пати се качував и на ивичњак. Лекот е само вежбање искрено. За стоп линиите маж ми обележи со спреј па кога ми беше паралелно со воланот застанував. Инаку и јас сум многу ниска и си носев перница под мене. Самиот инструктор кај мене беше најмногу од помош што ми ги кажа точките на пр за првата кривина кога ќе ти биде белата линија измеѓу воланот и рацете ке свртиш десно и потоа си гледаш на ретровизор како колата сама си се мести. Втора работа немораш да ставаш во втора можеш и со прва нека лази колата само да не застане. Ќе ти пишат само негативни дека не си сменила брзина. Исто така мораш да пратиш кога ке се оддалечиш да свртиш малку со волан и колата ке се приближи повторно, значи имаш време и прави си ја најбавно на свет. Исто така ако ти оди брзо по малку на кочница и ќе се смири колата. Гледај за напред да одиш малку полево пред да застанеш така се оддалечуваат безбедно од десната страна која ептен лесно можеш да ја згазнеш. Многу е битно лев ретровизор да ти е убаво наместен нагоре да гледаш се позади колата и прати го само задниот дел . Првата вежба се учи за да положиш и да ја заборавиш и не си прави притисок, ќе успееш(y):l:

Happy-go-lucky and Sweetymk like this.
  16. r1905

r1905 Активен член

П.с за утеха и јас паднав ама од трема за глупости а првата вежба што се плашев за неа ја направив најубаво од сите кандидати тој ден..

Happy-go-lucky likes this.
  17. r1905

r1905 Активен член

Има решение и тоа е во твојата глава само. Јас сум многу голема тремаџика значи ми се повраќаше од мака се изгубив цел пат до дома потоа го преплакав за што? Дури и тука се жалев на темава.. и сама на себе си реков луѓето на Месечината се качија секојдневно се борат со смрт со болести со свашта ти за еден полигон смрдлив се лигушиш што нема да го видиш никогаш повеќе. Дури и си купив кола за мотивација :tmi: и си реков мораш нека видат сите оти можеш и не си ништо помалце од другите. Значи одиш таму стегнуваш заби 10 минути и положуваш и чао. Тераш понатаму ! Немој како мене само трагично да ги сфаќаш тие работи и се ќе биде. Ослободи се од стравот тој е само во нашата глава, само речи си до тука стигна скоро до крајот и сега вака е неќеш сине мајчин :devil:
    Прави си филмови како ќе си уживаш откако ќе заврши ова мачење и ќе бидеш горда на себе што си успеала :l:

Happy-go-lucky likes this.