Возачка дозвола (и сè е можно). Какви возачи сте вие?

Дискусија во 'Општи дискусии' започната од Mandarinna88, 15 јуни 2010.

1. нина122

нина122 Популарен член

Се зачлени на:
    20 јануари 2018
    Пораки:
    4.773
    Допаѓања:
    13.985
    Паднав денес втор пат на градска.. Прво не видов пешак затоа што имаше контејнер и позади контејнерот пешакот си чекал, јас не го видов и ми закочи нагло кога пешакот искочи од нигде никаде, второ утнав лента во погрешна лента влегов, и згора на се имаше еден лудак вртеше полукружно на среде булевар, ќе се удревме, и ми вика треба да внимаваш во ваква ситуација, викам ама он прави прекршок не јас, ми вика тоа не го менува фактот дека ќе се удревме ако не ти закочев.. Ми рече дека во најголем дел било добро, сум била внимателна, на стоп знак сум застанала, пешак само еднаш не сум пуштила, сум знаела да се престројам на време, менувањето брзини исто било океј, сум знаела кој има предност на раскрсница, ми кажа многу позитивни работи ама уште некој мали работи ми фалат да ги научам за да положам..

На Mumoftwo30 му/ѝ се допаѓа ова.
  2. quattro

quattro Популарен член

Се зачлени на:
    27 ноември 2020
    Пораки:
    3.676
    Допаѓања:
    9.504
    Ќе те пуштат нареден, или на четврт. Така им е "адетот" да ти соберат 200-250 евра. Се друго е изговор ко демек добро возиш ама уште малце ти фали да положиш ^_^

На нина122 и Mumoftwo30 им се допаѓа ова.
  3. iva1959

iva1959 Истакнат член

Се зачлени на:
    3 декември 2016
    Пораки:
    1
    Допаѓања:
    0
    Ако возачките часови со инструктор осеќам дека не ми се доволни за полагање , дали може да го платам инструкторот за дополнителни неколку часови? Има ли таква опција?

4. Mr.Limonko

Mr.Limonko Истакнат член

Се зачлени на:
    21 јуни 2025
    Пораки:
    569
    Допаѓања:
    2.347
    Можеш.

5. quattro

quattro Популарен член

Се зачлени на:
    27 ноември 2020
    Пораки:
    3.676
    Допаѓања:
    9.504
    Има таква опција, ќе побараш дополнителен час и ќе си платиш толку колку шо ти чинел еден час од обуката. Секој час се наплаќа ако е вонреден.

6. нина122

нина122 Популарен член

Се зачлени на:
    20 јануари 2018
    Пораки:
    4.773
    Допаѓања:
    13.985
    Mozes da si plakjas kolku sakas plus casovi, mislam deka po nov cenovnik e 2000 denari dopolnitelen cas.. Primer i ako polozis a ako ne se osekjas spremna da vozis, mozes da si zemes plus casovi, ili ako dolg period nemash vozeno i togas..

7. нина122

нина122 Популарен член

Се зачлени на:
    20 јануари 2018
    Пораки:
    4.773
    Допаѓања:
    13.985
    Реално, направив грешки и првиот и вториот пат, не е дека се беше без грешка а они туку така не ми дадоа да положам.. И јас знам дека направив грешки.

8. forumce

forumce Форумски идол

Се зачлени на:
    22 февруари 2017
    Пораки:
    9.023
    Допаѓања:
    41.357
    Како така во ист ден закажуваат полигон и гратска?

9. tamarce.j

tamarce.j Истакнат член

Се зачлени на:
    29 јуни 2012
    Пораки:
    287
    Допаѓања:
    333
    Дали смеам да возам со потврдата од полиција додека ми излезе возачката?

10. dea.18

dea.18 Истакнат член

Се зачлени на:
    7 јули 2021
    Пораки:
    775
    Допаѓања:
    2.219
    Ај добар ден
    Да се пријавам со првата казна во овие година и 2 месеци како возач-почетник.
    Ме застанаа во Ресен од СВР Битола, јас со скопска таблица, уредно регистрирано возило, со ставен каиш, како јас, така и совозачот, со зимски гуми итн итн. Технички исправно возило, со никогаш прекорачена брзина и слично.
    Пет полицајци беа на обука, па главниот од што мораше, ми пиша казна за киловати над дозволеното. Колата има 88кв и немам избор за друга кола, бидејќи е на братучедка ми и ја возам на полномошно. Казната е 200 евра со рок од 8 дена - 100 евра. Притоа ми ја одзема возачката. Ако не сум дошла во рок од 3 дена назад за Ресен, ќе ми ја прателе за Скопје после 3 дена.

Прво да прашам: дали се нормални? Нели постои опомена? Нели имаат ебан систем таму во мвр да увидат дека немам ниеден ебан прекршок направено?
    Налет ајде, ќе ја платам казната, ама толку ли немаат усул дека совозачот нема возачка и дека е подобро јас да возам него ли некој што нема воопшто возачка?!
    Има ли некој/а искуство со ваква казна? Како се подига возачката назад?

На Mumoftwo30 му/ѝ се допаѓа ова.
  11. dea.18

dea.18 Истакнат член

Се зачлени на:
    7 јули 2021
    Пораки:
    775
    Допаѓања:
    2.219
    Не

12. Merten

Merten Популарен член

Се зачлени на:
    31 мај 2020
    Пораки:
    819
    Допаѓања:
    1.240
    Да, само имај ја потврдата со себе

На Cutiepie1 му/ѝ се допаѓа ова.
  13. @Zaljubena

@Zaljubena Истакнат член

Се зачлени на:
    13 ноември 2020
    Пораки:
    160
    Допаѓања:
    344
    Може некој што сега скоро возел часови во Скопје да ми каже како оди процедурата? Ако добро сфатив три дена полигон, два дена населено место, после тоа булевари низ град и за крај повторно вежби на полигон?
    И ако плус да ми кажете кои грешки е дозволено да ги правам низ град додека возам со инструктор?

14. Billy Idol

Billy Idol Форумски идол

Се зачлени на:
    10 септември 2018
    Пораки:
    5.581
    Допаѓања:
    41.683
    Па ова е тежок прекршок. Во првите 2 години не смееш да возиш возило со толку киловати.
    Законот е закон и важи за сите. Без разлика дали имаш/немаш возило, го возиш со полномошно итн. јасно е прецизирано до колку моќност смееш како почетник.

И, отсекогаш се плаќа на местото каде што ти ја пишале казната, во овој случај во Ресен, најубаво веднаш. Ќе си платиш, ќе ти ја вратат.

На Amellie13, Cutiepie1, Stark и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  15. Bettina23

Bettina23 Истакнат член

Се зачлени на:
    28 ноември 2023
    Пораки:
    599
    Допаѓања:
    3.456
    Да

На Cutiepie1 му/ѝ се допаѓа ова.
  16. dea.18

dea.18 Истакнат член

Се зачлени на:
    7 јули 2021
    Пораки:
    775
    Допаѓања:
    2.219
    Па како да платам кога 100 евра немав во себе? М?
    Еве во Скопје се вратив, тука ќе си ја платам и ќе ја однесам во најблиска пс.

Пс. Законот е закон, ме имаат запрено во Скопје со истава кола и никому ништо. Ајт не си правете бајрам, тој пред мене во Ресен без таблица возеше, законот важел за сите, my ass!

17. Billy Idol

Billy Idol Форумски идол

Се зачлени на:
    10 септември 2018
    Пораки:
    5.581
    Допаѓања:
    41.683
    Тогаш ќе прашаш во полициската станица каде што плаќаш за како може да си ја подигниш возачката. Секако ти рекле дека ќе ти ја пратат.

18. quattro

quattro Популарен член

Се зачлени на:
    27 ноември 2020
    Пораки:
    3.676
    Допаѓања:
    9.504
    Возач-почетник е забрането да управува возило кое има повеќе од 77kW или 103-05 коњски сили и забрана за возење од 23 до 05 часот освен под придружба на лице возач кое има возачка повеќе од 2 години.

Нема врска тоа што порано не си имала прекршок, предност се дава на моменталната акција. Тоа што дргугитњ не обратиле пажња за тоа коа си била запрена, си имала среќа. Тој што возел пред тебе без таблици и тој имал среќа затоа што секогаш се запира последното возило од назад заради безбедност на сообраќајот. Казната не се плаќа во ќеш, секогаш со картичка заради тие причини ете да немаш во тебе. Ако и на картичка немаш, имаш фора 3 дена да ја платиш (100евр), во спротива ќе ти ја испратат каде што живееш и по 8 дена ако не ја платиш (200евр) ќе те изнесат на суд.

Законот е јасен и свесно си го прекршила знаејќи дека управуваш возило од 120кс од пропишаните киловати за почетници. Ако немаш друга кола, нема да ја управуваш, тоа е исто како да возиш кола од автошкола со 220 коњи а почетник си.

Еве да речиме да бараш правда на суд пак ќе паднеш веруј. Подобро плати си 100 евра и тоа е тоа.

На TammiB5 и Mr.Limonko им се допаѓа ова.
  19. Mr.Limonko

Mr.Limonko Истакнат член

Се зачлени на:
    21 јуни 2025
    Пораки:
    569
    Допаѓања:
    2.347
    Да те надополнам само...
    И лицето кое е придружник треба да е постар/а од 25 години.

20. Cutiepie1

Cutiepie1 Популарен член

Се зачлени на:
    27 јуни 2018
    Пораки:
    1.700
    Допаѓања:
    4.751
    Да, ако сакал...ќе прогледал за тоа..ама не сакал, за жаЛ.

На dea.18 му/ѝ се допаѓа ова.