1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Возачка дозвола (и сè е можно). Какви возачи сте вие?

Дискусија во 'Општи дискусии' започната од Mandarinna88, 15 јуни 2010.

1. celineparis

celineparis Популарен член

Се зачлени на:
    11 февруари 2014
    Пораки:
    930
    Допаѓања:
    2.574
    Еден мој совет до сите што полагате: возете побавно додека полагате, бидете смирени, пуштајте жмигавци и внимавајте најмногу на престројување и во раскрсница кој има предност. На комисијата не и придавајте значење бидејќи знаат да бидат идиоти.

На nadcence му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Shery

Shery Популарен член

Се зачлени на:
    15 декември 2010
    Пораки:
    2.031
    Допаѓања:
    5.012
    Сакам да уплатам во Шкорпион да полагам.
    Како оди редот може некој да објасни што полагал скоро?
    Кога се оди на тие предавања, колку време, колку часови има за возење градска? Кога се полага полигон?
    И откако ќе се плати за колку време почнуваш да ги возиш часовите?

3. nadcence

nadcence Истакнат член

Се зачлени на:
    16 декември 2009
    Пораки:
    24
    Допаѓања:
    6

4. nadcence

nadcence Истакнат член

Се зачлени на:
    16 декември 2009
    Пораки:
    24
    Допаѓања:
    6
    Imas preporaka ili taka....

5. nadcence

nadcence Истакнат член

Се зачлени на:
    16 декември 2009
    Пораки:
    24
    Допаѓања:
    6
    Instruktorka nade od skorpion

6. celineparis

celineparis Популарен член

Се зачлени на:
    11 февруари 2014
    Пораки:
    930
    Допаѓања:
    2.574
    Јас не бев во шкорпион ама ќе ти кажам од моето искуство пред неколку години, возиш 18 денови по саат ипол, првите два-три зависи од тоа колку знаеш да возиш претходно ги поминуваш на полигон. Пред да почнеш да возиш имаш 1 час теоретска обука (барем јас толку имав), откако ќе платиш ќе почнеш во првиот слободен термин на инструкторот. Кога ќе почнеш да возиш може да извадиш лекарско, потоа ќе полагаш итна помош и откако ќе ги извозиш часовите ќе полагаш тестови, па полигон и на крај градска. Се надевам ме разбра ако треба нешто прашај.

7. PaLaVa

PaLaVa Популарен член

Се зачлени на:
    24 јануари 2011
    Пораки:
    472
    Допаѓања:
    3.705
    A зошто мене не ме пуштаа да полагам градска пак? :@
    Тестовите и полигонот ги полагав летоска, нема поминато една година. По ново било 6 месеци рокот за полагање на практичниот дел. Јас не знам кога стапиле овие измени на законите на сила.

8. nadcence

nadcence Истакнат член

Се зачлени на:
    16 декември 2009
    Пораки:
    24
    Допаѓања:
    6
    Neeee greska si.... koga polozi test? Ti vazi se do denot na polozuvanje na testot,ako ne polozis do toj datum te vrakjaat nazad ,ke treba pak test ,poligon I gradska da polagas

9. PaLaVa

PaLaVa Популарен член

Се зачлени на:
    24 јануари 2011
    Пораки:
    472
    Допаѓања:
    3.705
    @nadcence Денес зборував со инструкторот и ми кажа дека ако поминат 6 месеци од полагањето на теоретскиот дел (тестовите) а не си го положил практичниот дел (полигон и градска), се враќаш пак на полагање на тестови. Мислам дека имаа сега неодамна ставено и лист со известување во испитниот центар. И јас знам дека се чека година дена, односно како што кажа ти до датумот кога си ги полагал тестовите.
    Хаос е сега со возачкава, не се знае кој полага, кој паѓа, кој зема пари...

На SrceKameno му/ѝ се допаѓа ова.
  10. nadcence

nadcence Истакнат член

Се зачлени на:
    16 декември 2009
    Пораки:
    24
    Допаѓања:
    6
    I jas ke prasam utre I ke ti pisam

На PaLaVa му/ѝ се допаѓа ова.
  11. nadcence

nadcence Истакнат член

Се зачлени на:
    16 декември 2009
    Пораки:
    24
    Допаѓања:
    6
    Denes prasav,se javiv na tel vo ispiten centar NEMA VRSKA,instruktorot ne ti ja kazal vistinata. Se e po staro vazi edna godina testot. Javi se na 023213820

На mssuniquee и PaLaVa им се допаѓа ова.
  12. PaLaVa

PaLaVa Популарен член

Се зачлени на:
    24 јануари 2011
    Пораки:
    472
    Допаѓања:
    3.705
    @nadcence
    Ќе одам утре и јас во испитниов центар во мојов град да прашам. Не може да не ми дозволуваат да полагам градска кога тестови и полигон полагав лани во мај месец. Имам уште неколку месеци време додека да ми истече рокот.

Ти благодарам за информацијата, може ќе послужи и на друг ако наишол на истиов проблем.

На SrceKameno му/ѝ се допаѓа ова.
  13. Aquamarine93

Aquamarine93 Истакнат член

Се зачлени на:
    7 април 2016
    Пораки:
    815
    Допаѓања:
    3.754
    Знам дека е чудно прашање, ама едноставно мистерија ми е ова што се случува со полагањето за возачка. Тестовите ги положив од прво, полигон од второ полагање, градска цели три пати ме туркаат. Едноставно, се разочарав и полека губам волја за возење. Вториот пат кога полагав градска, според мои критериуми извозив подобро од било кога, дури и кога сум возела само со инструктор. За да не ја влечам многу, сакав да прашам колку обично се смета за “нормално“ да ве туркаат? Порано, знам дека важеше правилото, мора да те турнат два пати на градска, третиот пат положуваш. Ама сега, имам слушано хорор приказни дека некои кандидати одвај ги пуштале на петти пат. Досега, со сите глупи процедури и дополнителни часови што земав, потрошив вкупно 720 евра, што воопшто не е мала сума за стандардов во кој живееме. Третиот пат кога ме турнаа, толку многу се изнервирав што почнав да размислувам да се откажам. Не би сакала да читам коментари, дека можеби не знам да возам, затоа што не е точно. Брзо ги совладав сите работи на кои што ме учеа во автошколата, само имам една мана, ако некој од комисија почне да ми се дере или да врши притисок на мене, веднаш правам некоја грешка. Третиот пат, на мое неверување дури и ми изгаси еднаш колата. ;( Дали некоја од вас девојки, се нашла во слична ситуација? :)

На nadcence му/ѝ се допаѓа ова.
  14. LadyC

LadyC Форумски идол

Се зачлени на:
    7 март 2016
    Пораки:
    12.167
    Допаѓања:
    147.743
    Никој не вели дека не знаеш да возиш, но тремата игра огромна улога. Можеби тоа е причината што те турнале. Ако не знаеш да возиш, да ќе преполагаш неколку пати, но ако знаеш сигурно ќе положиш нареден пат. Има секакви ситуации. Но од мене совет, нареден пат напиј се едно бедоксинче пред возење ќе те опушти. Има секакви у комисија и има секакви полагачи. Не се потпирај на туѓи мислења и НЕ СЕ ОТКАЖУВАЈ што е најбитно. Да пишеш кога ќе положиш нареден пат. :)

На koritsaki, nadcence и Aquamarine93 им се допаѓа ова.
  15. Waka-waka

Waka-waka Популарен член

Се зачлени на:
    2 јули 2010
    Пораки:
    2.272
    Допаѓања:
    8.904
    @Aquamarine93 ,
    И јас имав премногу трема како тебе и тоа многу ми влијаеше на возењето. Дента кога положив градска бев убедена дека ќе паднам,дури и нервозна бев и мислам дека баш тоа ми го намали стравот. Некако сеедно ми беше. И тоа направи да бидам многу похрабра во возењето. Кога се плашев ,од стравот возев поукочено,реакциите ми беа побавни и слично.
    Пробај да возиш како да си сама и да нема што да изгубиш. Со среќа. :hug:

На Aquamarine93 и LadyC им се допаѓа ова.
  16. nadcence

nadcence Истакнат член

Се зачлени на:
    16 декември 2009
    Пораки:
    24
    Допаѓања:
    6
    A zosto ne go zamolis instruktorot da im kaze na tie od komisija da ne ti zborat,deka imas trema....kade se ucese vo koja avto skola

На Aquamarine93 му/ѝ се допаѓа ова.
  17. Aquamarine93

Се зачлени на:
    7 април 2016
    Пораки:
    815
    Допаѓања:
    3.754
    Јас сум од Битола и овде авто школата не игра голема улога. Не знам како е во Скопје ама овде на градска се турка на мртво. Многу се клети тие од комисија и инструкторот му кажа да не вршат толку притисок, ама мислам дека контра продуктивно беше, затоа што како за инает веднаш повишуваат тон. Како што кажав три пати полагав и сите тие три пати ми кажуваат глупости. Кога сум вртела лево, лакот не сум го направила добро (според новите правила, мислам дека земаат 20 негативни). Возам по главна со 30, така ме учеа од авто школа да не возам брзо на полагање, тие како за инает ми викаат многу брзо возиш. Имам и други без врска ситуации ама ајде да не редам се. Инаку, немам врски за полагањето, па можеби и тоа е причината, не знам...

На PaLaVa и nadcence им се допаѓа ова.
  18. Blue.Sky

Blue.Sky Популарен член

Се зачлени на:
    8 август 2013
    Пораки:
    941
    Допаѓања:
    11.403
    @Aquamarine93 И во Скопје е исто, буткаат за глупости, колку да земат пари иако на тебе ти се губи мотивација за возење. Треба да бидеш многу сигурна во возењето и да не им обрнуваш внимание. Како што те учеле, така прави си. Они само ти го одвлекуваат вниманието колку да згрешиш.

19. PaLaVa

PaLaVa Популарен член

Се зачлени на:
    24 јануари 2011
    Пораки:
    472
    Допаѓања:
    3.705
    Ете ти ја причината. :) Да те утешам, во мојов град комисијата апла бара пари за да положиш градска. Или пари на рака, или јаки врски, или едно 5-6 пати ќе си идеш ко дебил да те паѓаат додека да стигнат до посакуваната сума. Така за наша жал функционира се во нашава убава државичка.

20. Aquamarine93

Се зачлени на:
    7 април 2016
    Пораки:
    815
    Допаѓања:
    3.754
    Пред една година имаше инцидент, заради тоа што се даваше и овде мито и тоа многу. Сега е малку пософистицирано и оди преку уплатници. 2000 денари за полагање, 1000 за користење возило и 600/1200 за дополнителни часови. За секого е погодено, и за тие од комисија кои земаат плата преку нас, кандидатите и за тие од автошкола. Никој од кандидатите не се буни, од страв и од срам. Мислат дека кога ги туркаат три-четири пати е од незнаење, па се повлекуваат пред “авторитетиве.“ Знам како им функционира цела мрежа и знам зошто е испитниот центар приватен.