1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Возачка дозвола (и сè е можно). Какви возачи сте вие?

Дискусија во 'Општи дискусии' започната од Mandarinna88, 15 јуни 2010.

1. N0NamE

N0NamE Популарен член

Се зачлени на:
    13 ноември 2015
    Пораки:
    698
    Допаѓања:
    2.136
    Pa jas ne rekov deka ne smee da.vozi na avtopat 100km ne i preporacuvam da vozi tolku za nejzino dobro a sto se odnesuva za zabranata toa vazese koga polagav jas zatoa i spomnav.

2. anaspace

anaspace Истакнат член

Се зачлени на:
    1 април 2016
    Пораки:
    357
    Допаѓања:
    161
    Сакам да ве прашам дали прашањата што ги има на интернет се буквално истите на тестот кога полагаме ? или има некои модификации?Благодарам

3. Dreamerbaby

Dreamerbaby Популарен член

Се зачлени на:
    17 јули 2016
    Пораки:
    190
    Допаѓања:
    1.422
    Истите прашања се само со различен распоред

4. Aquamarine93

Aquamarine93 Истакнат член

Се зачлени на:
    7 април 2016
    Пораки:
    815
    Допаѓања:
    3.756
    Пред некој ден успеав да положам градска (на четврт пат). Си имав ветено дека откако ќе положам ќе обелоденам се што се случува, затоа што јас во играва влегов неподготвена за толку големо нечовечко однесување. Најпрво ќе почнам со самото времетраење на процесот. Од самото следење на теоретска настава, полагање прва помош, часови за возење, полагање тестови, полигон и градска, бидете среќни ако успеете да завршите работа за 6 месеци, најчесто одзема многу повеќе време. Мене ми одзеде 9 месеци, познавам голем број луѓе кои за да земат возачка потрошиле 1 година (некогаш и повеќе) време од животот. Пишувам време од животот за да потенцирам дека залудно се троши време на бирократски процедури. Причината е многу едноставна, намерно се влечка процедурата за да има повеќе кандидати кои полагаат одново тестови и вадат ново лекарско. Трошоци кои не се воопшто занемарливи. Запомнете едно нешто, вадењето возачка е монопол пред се и почнува да станува луксуз кој не секој може да си го приушти. Ако веќе сте се решиле на овој чекор спремете си околу 800 евра. Ако се двоумите дали да се запишете во автошкола а во меѓувреме имате план да работите во странство, мој совет би бил да не се изложувате на дополнителен трошок. Спремете се за многу стрес и многу искинати живци. Стресот ќе почне со инструкторот и овде морам да потенцирам дека инструкторите се најчесто флегми (со чест на ретки исклучоци, ако постојат такви). За еден просечен инструктор, ти драг кандидату си само еден банкомат и ништо повеќе. Ако мислите дека инструкторот ќе ве научи на возење, се лажите. Она што се учи во автошкола, не е ни една осмина од она што ќе го научите кога сами ќе седнете зад волан. Да се вратам на часовите за возење, јас бев наивна да си помислам дека со инструкторот ќе возам од понеделник до петок, секој ден без исклучок за да можам побрзо да ги поминам и да ги бркам останатите и онака долги процедури. После првата недела сфатив дека сум во заблуда. Ќе ми се јавеше пет минути пред да почне закажаниот час за да ми откаже, измислувајќи некоја глупа причина од типот имам полагање, а полагањето трае 25 минути. Овде сакам да потенцирам дека сите автошколи се исти, без исклучок. Кога ќе појдеш да се запишеш во автошколата се мили и услужливи, како ќе поминува времето ќе сфатиш дека се луѓе без скрупули. А да, нешто друго се случува по автошколиве, кое мора да се спомене, а тоа е швалерајот. Порано беше кандидат-инструктор, сега е помеѓу инструкторите. Си наоѓаат луѓето филтер, работното место и полигонот му е место за “дружење“. Одиме кон практичниот дел, едино кое што можеш да го положиш од прво се тестовите. Вежбите на полигон за мене беа премногу лесни, ама сепак најдоја причина да ме турнат првиот пат кога полагав. Случајност? Не ми се верува. После секое туркање, мораш да чекаш 10 дена, за да се пријавиш одново. Причината ја наведов погоре. Ќе положиш полигон од втор обид? Супер, сега припреми се кинење на живци и најверојатно губење на желбата за возење. Пред да се пријавам за полагање по четврт пат, решив сама да возам низ град. Почнав од периферни области, потоа и низ центар. Немав страв од полиција затоа што немав што да изубам. Бев разочарана и депресивна, а потоа се јави револт кој се преточи во храброст. И тогаш сфатив што значи возење и дека сум добар возач, втеран во машинерија за перење пари од сиромашните. Испитниот центар е во сопственост на групацијата аутомакедонија, се прави невиден криминал таму, впрочем како и во секоја област во нашава “прекрасна“ Македонија. Корупцијата е како рак, а во нашево општество е метастазиран во секоја сфера. Ако немате видено мито и корупција или незнаете што е тоа, повелете запишете се во автошкола. Ќе го доживеете и видете сето она што го опишав тука. Не сакам да демотивирам никого, ама сметам дека вреди да ја знаете вистината. Онаква каква што е. Сурова.

На Илина Дол, Tajnaotrovna, celineparis и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  5. anaspace

anaspace Истакнат член

Се зачлени на:
    1 април 2016
    Пораки:
    357
    Допаѓања:
    161
    Во право си, јас сум во АМСМ автошколата и до сега сум задоволна, али имам едно прашања до сите, дали и во амсм може да се положи со мито ?

6. Aquamarine93

Се зачлени на:
    7 април 2016
    Пораки:
    815
    Допаѓања:
    3.756
    Митото е сега преку уплатници, ретко на рака. Значи си плаќаш за четири полагања, тоа се 8000 денари кои одат на сметката на испитниот центар, а преку таа сметка земаат плата гадовите од комисија.

На Tajnaotrovna му/ѝ се допаѓа ова.
  7. moni.poni

moni.poni Истакнат член

Се зачлени на:
    25 август 2016
    Пораки:
    279
    Допаѓања:
    85
    Si trebala da pokazesh zabi i ke vidish kako se ke bide vo red
    Kako na primer jas
    Ednash dodeka vozev pocna da mi se dere,ama jas toa ne go dozvoliv i na sred ulica zakociv i mu kazav deka ne sum go platil da mi se dere ,i od toj den se beshe kako podmacdere,covekot preblede misleshe deka sum naivna i deka ke moze da me dribla kako sto saka
    Pisle toa na moja drugarka sto vozeshe kaj nego i zborel deka sum bila prvata sto mu zakocila na sreed ulica t.e bulevar i sum sakala da izlezam
    Taka da pokazete se malce strogi i ke nemate problem

На VivienLeigh му/ѝ се допаѓа ова.
  8. Aquamarine93

Се зачлени на:
    7 април 2016
    Пораки:
    815
    Допаѓања:
    3.756
    Го сменив инструкторот, заради лошата комуникација или како и да го наречам тој негов непрофесионален однос. Заборавив да го пишам тоа заради тоа што се фокусирав на другите работи, кои мислам дека се поважни. Како на пример, дека буквално ги крадат кандидатите, а тие не се бунат за ништо.

На nadcence му/ѝ се допаѓа ова.
  9. moni.poni

moni.poni Истакнат член

Се зачлени на:
    25 август 2016
    Пораки:
    279
    Допаѓања:
    85
    Не се демотивирај
    Напротив тоа нека те охрабри и нека ти биде желбата појака да бидеш екстра возач

На Aquamarine93 му/ѝ се допаѓа ова.
  10. Rebecca_R

Rebecca_R Форумски идол

Се зачлени на:
    3 октомври 2016
    Пораки:
    3.083
    Допаѓања:
    55.715
    @Aquamarine93 по се изгледа во сите градови е исто. Комисијата однапред знае кој ќе положи а кој не. Пред секое полагање се фаќаат јаки врски и има кандидати кои мора да положат. Ептен ако има среќа некој бројката да не е исполнета, па да положи така оти возел како што треба. Ама како што е скапо полагањето денес, кој има врски веднаш ја средува работата, јер 2000 не се малку.
    На другар без врски му рекле дека не вози баш најсигурно, што и да значи тоа. Другарка со врски положила, иако пошла во 2ра брзина.

На nadcence му/ѝ се допаѓа ова.
  11. Aquamarine93

Се зачлени на:
    7 април 2016
    Пораки:
    815
    Допаѓања:
    3.756
    Познавам многу девојки кои земале возачка со врски, сега му е страв да влезат во кола и возачката им служи како декор во новчаникот, ништо повеќе. (facepalm)

12. augustd

augustd Популарен член

Се зачлени на:
    13 март 2017
    Пораки:
    1.175
    Допаѓања:
    11.296
    Како возач воопшто не сум принципиелна, брзо возам за жал,таа глупава навика ја наследив од татко ми, сега поради детето се трудам малку да балансирам,имам и сообраќајна несреќа зад себе пред шест години( за среќа само со скршеници поминав) и пак не ми дојде паметот.Инаку возачка дозвола имам скоро десет години.А, ако нешто ме нервира кај возачиве тоа е паркирањето, е кога ќе видам непрописно паркирање тогаш полудувам,посебно ако е кај мене на паркинг пред зграда.

На LadyC му/ѝ се допаѓа ова.
  13. anaspace

anaspace Истакнат член

Се зачлени на:
    1 април 2016
    Пораки:
    357
    Допаѓања:
    161
    Здраво, некој што уплаќал сега скоро да ми каже дали за полигон и градска се уплаќа заедно, и која е цената за двете ? Ви благодарам

14. moni.poni

moni.poni Истакнат член

Се зачлени на:
    25 август 2016
    Пораки:
    279
    Допаѓања:
    85
    Можеш и заедно во ист ден можеш прво полигон па друг ден градска
    4000 денари ти е за двете заедно

15. nadcence

nadcence Истакнат член

Се зачлени на:
    16 декември 2009
    Пораки:
    24
    Допаѓања:
    6

16. Quincy

Quincy Популарен член

Се зачлени на:
    1 април 2015
    Пораки:
    468
    Допаѓања:
    8.009
    Ако има некој од Прилеп да ми предложи добра автошкола?

И прашања:
    Дали ние сами избираме инструктор или како оди тоа?
    И дали важи нашата возачка дозвола во странство?

17. anaspace

anaspace Истакнат член

Се зачлени на:
    1 април 2016
    Пораки:
    357
    Допаѓања:
    161
    Ако може малку помош ве молам за тие сега тазе што полагавте или ќе полагате... при паралелното паркирање што е трета вежба на полигон дали се сеќава некој како одеа точно чекорите? Значи ја местиш колата и почнуваш со цел волан на десно да се враќаш и тука ме интересира дали ја враќаш колата додека задната рачка на колата не се поклопи со внатрешното столбче ? и ако ова е првиот чекор тогаш кој е следниот со вракање на воланот на два пати во лево? дали треба да се помине една како црвена линија што е таму ? Ве молам помош, малку сум заборавила

18. Dreamerbaby

Се зачлени на:
    17 јули 2016
    Пораки:
    190
    Допаѓања:
    1.422
    Значи вака јас сега скоро полагав пологон и многу се лесни вежбите само да не те фаќа паника...како и да е 4 вежба односно паралелно паркирање се состои од 4 чекори.значи првот чекор секогаш си во рикверц цела вежба,прво се враќаш назад додека колата се поклопи со внатрешното стубче(тоа поубаво ќе ти објасни инструкторот) потоа вртиш волан скроз на десно и се враќаш додека се поклопи заднот дел со внатешниот агол на гаражата исто тоа поубаво и во живо ќе ти објасни инструкторот,потоа исправаш гуми и тогаш се враќаш назад до црвената линија си задното лево тркало треба до неа да се доближиш и на крај вртиш волан скроз во десно и почнуваш да паркираш..се надевам ме разбра!? ☺среќно

19. anaspace

anaspace Истакнат член

Се зачлени на:
    1 април 2016
    Пораки:
    357
    Допаѓања:
    161
    Да ти благодарам, но само уште ова сакам да те прашам дали ја поминувам таа црвена линија и одма застанувам ? дали треба низ неа да поминам ?

20. Dreamerbaby

Се зачлени на:
    17 јули 2016
    Пораки:
    190
    Допаѓања:
    1.422
    Не треба да ја поминеш но треба со задното лево тркало да се доближиш до неа односно сосема малку треба да ја згазиш линијата ептен малку,битно е само на сите вежби да не брзаш воопшто има доволно време,уште еднаш со среќа

На anaspace му/ѝ се допаѓа ова.