Возачка дозвола (и сè е можно). Какви возачи сте вие?

Discussion in 'Општи дискусии' started by Mandarinna88, Jun 15, 2010.

1. MagsDestiny

MagsDestiny Популарен член

Дечки, тие што се буните околу некои ситници, најдобар совет мислам дека е: барајте да работите со инструкторите. На страна тоа што комисијата задолжително си паѓа по 98% од кандидатите секој ден, туку зачудувачки е какви сѐ личности немаат статус инструктори.
    На почеток одвојте неколку часа за објаснување на знаци и правила, потоа на страна од сообраќај вежбајте одредени работи, и на крај возете буквално насекаде, во секој дел од денот. Гледам дека доста инструктори, од доста школи, се мафтаат само онака со кандидатите наутро или напладне, и тоа само по 2-3 улици, па наместо да им објаснуваат тие си чепкаат во телефонот и не обрнуваат внимание, а кутрите кандидати од трема и/или незнаење возат со 20км/ч, па дури и застануваат сред улица сосема збркани. И што тие кандидати би требало да научат, и како да се ослободат во сообраќај?
    Јас кога возев часови, пред 4-5 години, само еднаш бев појдена на полигон, колку да видам како изгледа за кога ќе полагам, но затоа инструкторот ме тераше да возам насекаде: и низ центар, во најголемите гужви, и до Матка, и на Водно, и по околните населби на излезот од Скопје, и по забутани улички кои се претрупани од возила, за да се снајдам за паркирање и маневрирање во тесни простори, и тоа во секој дел од денот: и наутро, и попладне кога скоро сите си одат од работа, и навечер.
    Немојте да мислите дека вежбите на полигон се прават само таму и таму остануваат - затоа и се викаат вежби, зошто тие работи понатаму секојдневно ќе ги правите при возењето, па затоа со инструкторите вежбајте ги паркирањата, вртењата, и што сѐ уште имаше, во улици на кои има сообраќај - ем ќе се научите како се изведува, ем потоа на самиот полигон ќе ви е и полесно бидејќи е празен и широк.
    А за положување, штом јас можев да возам пола саат, низ најголемата гужва околу Железничка, со дупната задна гума, и да положам без негативни - можете и вие.
    Само смирено, и со среќа. :)

2. Aquamarine93

Aquamarine93 Истакнат член

Во ред е се ова што си го објаснила, но јас како некој што положи градска пред еден месец морам да укажам на некои работи. Гледам дека си спомнала за возењето на исти улици речиси секој ден и тука ќе се согласам, навистина премногу злоупотребуваат. Но, имаат едно добро алиби. Прво, со почетник кандидат, намерно возат по пошироки улици, на кои нема густ сообраќај, за да не се збуни кандидатот.
    А и ако се случи некоја грешка, да не им се оштети колата. Друго, неможе кандидатот сам да им каже каде да возат, затоа што инструкторот одма ќе се побуни дека имаат програма според која оди возењето. Во врска со знаците, инструкторот нема обврска да го објаснува секој знак поединечно, заради тоа што тоа се учи за време на теоретската настава која трае пет дена. Значи, тој може во текот на возењето да те праша, пример: “Го виде знакот десно, знаеш што означува?“. И ако одговориш погрешно, тој те насочува. Затоа, да не мешаме теоретска и практична настава. Јас ќе се согласам дека ова што го пиша е сосема во ред, но според новиот закон на инструкторите им се одврзани рацете за многу работи. Спомна паркирање, тоа се учи само на полигон, не им е дозволено надвор на кандидатите да се учат како да паркираат. Знам дека е глупаво, ама пак ќе кажам, имаат програма според која оди практичната настава. И друго, не можат да возат во било кој дел од денот заради тоа што инструкторот не е слободен 24/7. Значи си бира кандидатот одреден термин, пример 12ч и тоа е тоа. За ноќно возење има определено еден час. Два часа имаат определено за возење надвор од градот. Полагањето пред 4-5 години беше далеку полесно од ова што се прави денес. Единствена причина е поради тоа што сообраќајниот испитен центар беше државен, па сепак имаа некој похуман однос кон кандидатите. Денес, истиот тој е приватизиран, законот за полагање е изменет во 2014г, туркаат како луди за да земат што е можно повеќе пари. Јас за да положам, морав сама да возам и сама да го надминам почетничкото ниво на возење, кон напредно. Тешко на тој што ќе чека од инструктор да научи. :( И за крај, морам да кажам дека ние што го фативме новиот закон за полагање сме далеку поспремни за возење во секој аспект. Значи, нема повеќе давање возачка со пријатели или трет пат полагаш, положуваш секако. Или ќе извозиш со минимални грешки или ќе ја префрлиш заштедата во испитен центар. Затоа, мој совет е откако ќе се поминат часовите, земајте ја колата и возете сами. На почеток може да има некој до вас, потоа целосно сами. Само така се стекнува сигурност за возење.

Anacid, N.2106 and Tajnaotrovna like this.
  3. lovely97

lovely97 Популарен член

Оние кои полагаат полигон треба само да се опуштат. Не знам како е кај вас, ама кај нас на секоја вежба стои човек и оди по тебе и ако на пример погрешиш на некоја вежба толку е, не продолжуваш на наредна.
    Јас полигон положив од прва со 0 негативни. Дури утрото пред да дојде комисијата пак пробав и на третата вежба ми изгасна два пати колата и си викам е сга паѓам 100%.
    Кога дојдоа си седнав у кола и не ги ни приметив дека има човек што е цело време до мене и си ги терав вежбите како сама да сум.
    Дури кога стигнав на рачна застанав и тај ми вика не се плаши, само полека за да види дали имам трема.
    Мој совет ви е без брзање, оти секако нема временски период за колку време треба да завршиш.
    Само полека, опуштено и не се вознемирувајте поради комисијата.

Tajnaotrovna likes this.
  4. Monna.Monna

Monna.Monna Популарен член

Инструкторите не се врзани кај да возат, во кое време и сл. јас мислам цел град го прошетав кога возев и во секој дел од денот.За првите 3 часа мора на полигон, тоа да дека се снима (инаку порано, барем мојава директно во сообраќај ги пуштала) а реално многу се 3 дена само кругчиња да вртиш, 1 ден е доволно.После тие 3 дена возев кај што нема толку гужва (Лисиче, Драчево, Пинтија натака) па почнав во Аеродром по булевар и во главно по главни улици, имав одено и низ Кисела вода, Центар (ваму поретко) на сред пластичарска и по Бит Пазар буквално во сред џунглата:Dисто и на кружен тек во Автокоманда ме носеше дури и на обиколница еднаш бев и веќе последните 5-6 дена си возев релации низ Аеродром кај што ќе полагам, тоа обавезно мора да се помине за време на часови зашто после на полагање со тие слепи улички, раскрсницата кај Тобако или на пример паркингот позади Тренд што е ко улица и има еден знак стоп што не се ни познава дека има знак таму ако ги немате барем 2-3 пати поминато ќе бидете ко изгубени и паѓате 100%.И паркирано имам исто надвор од полигон кај мене пред зграда :rofl: и пред авто школа по потреба, малку ми се придераваше инструкторкава кога ќе направев апла беља некоја ама со право беше тоа, битно ме научи баш школски да возам и горе доле сите финти (само прашање е колку ги памтам сега8-|)
    Значи ако инструкторот ве шалта само по празни улици во некое бош време кај што нема ни сообраќај ни ништо и ако не ги возите релациите менувајте дур не е касно.

5. Dreamerbaby

Dreamerbaby Популарен член

А што згреши на рачна и ако не си имала ниеден негативен поен на претходните вежби треба и на последна и да згрешиш да те пуштат!?И јас два пати паднав на полигон и третиот пат си реков не е здравје во прашање исто како да не е тука комисијата и само полека и нема утка

6. Dreamerbaby

Барај си да полагаш градска од зоолошка низ дебар маало барем се е обележано има знаци,во аеродром е катастрофа

7. Tajnaotrovna

Tajnaotrovna Форумски идол

Kaj nas posledna vezba e paralelno parkiranje. Na taa padnav vcera.
    Ne toleriraat greski na poligon.

8. Dreamerbaby

Има лист со негативни поени така да зависи за каква грешка се работи има толеранција доколку сака комисијата

9. koritsaki

koritsaki Moderator Staff Member

Сакам да ве прашам нешто , сакам да дојдам во Мк со мојата кола (има странски рег.таблички и јас имам странска дозвола) па ме интересира дали би можелеимоите родители да ја возат мојата кола во Македонија со Мк возачка дозвола додека претстојувам во Мк?

10. anaspace

anaspace Истакнат член

И јас паднав на полигон, дали може да ми кажеш за што те бутнаа на последната, не треба да се врати колата назад така? И колку се чека за полагање пак ? фала

11. anaspace

anaspace Истакнат член

уште ова да прашам, дали даваат две шанси да се направи последната вежба?

12. afrodita26

afrodita26 Популарен член

Акo си и ти вo aвтoмoбилoт дa мoже дa a вoзе друг,a aкo не мислaм декa требa дa им нaпрaвиш пoлнoмoшнo.

koritsaki likes this.
  13. anaspace

anaspace Истакнат член

И јас за истото, али со задното десно ја прегазив линијата, многу се изнервирав, ств буткаат за ситници

Tajnaotrovna likes this.
  14. Dreamerbaby

Даваат да ако на претходните вежби немаш негативен поен,ако згрешиш на последната даваат шанса уште еднаш да пробаш

15. anaspace

anaspace Истакнат член

Знае некој кога ке положиш рачна што следи, дали го даваш тој листот некаде или пред да ја правиш рачната го даваш на тој што стои ?

16. anaspace

anaspace Истакнат член

Со среќа на полагањето. Дали се чека еден месец за да полагаш повторно ,како им е казната?

Aquamarine93 likes this.
  17. Aquamarine93

Положив пред еден месец. :D Инаку, за пријавување нареден пат се чека 10 дена. :)

18. Angelceto

Angelceto Истакнат член

Кога ќе застанеш на угорнината му го даваш на тој што стои.

19. Dreamerbaby

За пријавување може нареден ден откако ќе паднеш ниеднаш не чекав десет дена или повеќе незнам од каде тоа?

mssuniquee likes this.
  20. Aquamarine93

Може во твојот град да е така, кај мене не беше. Се чекаше 10 дена. Затоа прашувајте си во испитен центар најдобро. Очигледно има разлики.