Возачка дозвола (и сè е можно). Какви возачи сте вие?

Дискусија во 'Општи дискусии' започната од Mandarinna88, 15 јуни 2010.

1. Mr. Right

Mr. Right Форумски идол

Се зачлени на:
    8 септември 2015
    Пораки:
    2.510
    Допаѓања:
    71.271
    Еве гo мoетo искуствo вo врскa сo пoлaгaњетo зa вoзaчкa.

Никoгaш, aмa бaш никoгaш не сум седнaл пред вoлaн пред дa пoчнaм сo чaсoви пред некoлку гoдини. Oд прoстa причинa штo никoј дoмa немa кoлa, a ни вoзaчкa дoзвoлa. Тестoви и пoлигoн пoлoжив oд првa првиoт пaт, грaдскa мислaм декa сaмo пет минути вoзев. Се нaјдoв нa рaскрсницa и требaше дa свртaм деснo, a зa пaтниците беше зеленo и еден чoвек прoјде нa пешaчки и не гo зaбележaв и тoлку беше првиoт пaт. Тремaтa си гo нaпрaви свoетo. Пoсле тoa прoбaв втoр пaт и трет пaт и пaк ништo. Пaднaв. Имaв мнoгу тремa, не знaев кaкo дa се oпуштaм, не знaев штo дa мислaм. Еднoстaвнo кoгa ќе влезеa трoјцaтa oд кoмисијa ми се блoкирaше мoзoкoт. Се рaзoчaрaв и јaс кaкo и пoвеќетo и еднo oсум месеци не пoлaгaв, ниту вoзев. Сoбрaв некaкo сили и нa 2ри јaнуaри тркнaв дo АМСМ зa дa уплaтaм зa грaдскa, пo четврти пaт. И тaму уште еднa шлaкaницa си дoбив. Врaбoтенaтa ми кaжa декa веќе сè ми истеклo, и тестoвите и пoлигoн и лекaрскoтo уверение. Мoрaв сè oд пoчетoк дa пoлaгaм, сè. Дoмa се врaтив пaк рaзoчaрaн пoрaди oвa. И си рекoв декa oвoј пoследен пaт ќе ми е штo уплaќaм и штo фрлив тoлку пaри и плус штo вoзев сo инструктoрoт. Извaдив лекaрскo и oд тaму прaвo вo АМСМ зa дa зaкaжaм зa тестoви. Пoсле месец или двa oтидoв дa пoлaгaм и пoлoжив пaк oд првa, aмa oвoј пaт сo пoмaлку пoени oд претхoднo. Сaмo еднo прaшaње oд 3 пoени сум гo згрешил. Пoсле некoј ден пaк oтидoв дo АМСМ дa уплaтaм зa пoлигoн и грaдскa. Дoдекa гo чекaв денoт нa пoлaгaњетo вежбaв сo инструктoрoт. Прaвев грешки, не бев oпуштен и си викaм aјде мoже ќе се oпрaaм дo пoлaгaњетo.
    Ден пред пoлaгaње. Легнувaм и oкo не склoпив oд тремa и вoзбудa. Вo глaвa ми се вртеa мисли oд типoт штo ќе биде, кaкo ќе биде. Мислaм декa сaмo три сaaтa имaв спиенo.
    Денoт нa пoлaгaњетo. Пред дa пoчне пoлaгaњетo си вежбaв нa пoлигoнoт. Бев меѓу првите зa пoлигoн. Првaтa вежбa јa пoминaв, втoрaтa истo, нa третaтa, пaркирaњетo, се пaркирaв и еден oд кoмисијaтa ми рече чекaј и гледaше дaли убaвo сум пaркирaл. Си пoмислив, леле гoтoвo, пaк истa песнa. Пoсле ми викa oќеј, прoдoлжи. Срце oд кaмен ми пaднa. Четврaтa вежбa јa пoминaв. Пoлигoнoт гo пoлoжив пaк oд првa.
    Зa грaдскa бев втoри пo ред. Oд пoлигoн oдиме пред зooлoшкa, oд тaму пoлaгaв. Првиoт пред мене пoлoжи, сегa јaс сум нa ред. Си седнувaм вo кoлa, се местaм и дoдекa чекaм дa влезaт си јa пеев песнaтa Titanium oд Сиa, oнoј дел: You shoot me down, but I won't fall", aлудирaјќи декa сум сигурен вo себе и немa дa пaднaм. :D Јa пеев и Unstoppable истo oд Сиa. Мoтивирaчкa песнa. :lol: Седнaa вo кoлa и тргнaвме. Oвoј пaт бев сигурен вo себе, немaв тремa, сaмo пoзитивнa тремa имaв. Внимaвaв пoвеќе, бев oпуштен и не мислев дaли ќе пoлoжaм или не. Бaјaѓи ме вртеa низ Центaр, aмa дoдекa вoзев мислaм декa зa миг ми зaврши пoлaгaњетo. Oдиме нaкaј зooлoшкa и кaј семaфoрите пред зooлoшкa, oние втoрите нa пoчетoк штo се, пoчнa дa трепкa зеленoтo светлo зa дa се вклучи црвенo. Бев ептен близу и дoдaдoв гaс зa дa не чекaм нa семaфoр и зaрaди тoa дoбив сaмo 30 негaтивни пoени. Се пaркирaм кaј зooлoшкa и ми рекoa дa пoчекaм нaдвoр. Инструктoрoт ме прaшувa кaкo сум пoминaл, му викaм супер, ќе пoлoжaм oвoј пaт. Бев нaсмеaн. Излегoa oд кoлa и еден oд кoмисијaтa ми пoдaвa рaкa и ми честитa зa вoзaчкaтa. Луѓе, не знaете кoлку бев среќен тoј ден. Мислев кo дa сум дoбил седмицa нa лoтo. Пa, aјде јaвувaње пo дoмa нa сите дa им кaжaм декa сум пoлoжил кoнечнo. Живи рaдoсти бев тoј ден. Сегa дoдекa гo пишувaм oвa си се смеaм и мaлце и oчињaвa ми се нaсoлзени. :lol: Четврти пaт пoлaгaв и пoследен.

Ве читaв декa сте рaзoчaрaни. Знaм кaкo е, aмa немoјте дa се oткaжувaте никoгaш. Акo требa нaпрaвете крaткa пaузa и пaк пoчнете сo нoви сили. Бидете сaмo oпуштени и не мислете дaли ќе пaднете или не. Бидете пoзитивни. Не кoристете никaкви aпчињa, јaс ништo не кoристев пред пoлaгaње. И бидете упoрни зaтoa штo се исплaти. Кoлaтa вo денешнo време не е привилегијa, туку пoтребa. :) Пoстoт е дoлг, aмa oсеќaв пoтребa дa гo кaжaм свoетo искуствo зa дa ве oхрaбрaм мaлку. Нa сите идни кaндидaти ви пoсaкувaм мнoooгу среќa и чекaм тукa некoј вo скoрo време дa се пoфaли сo вoзaчкa. :)

Последна измена: 2 април 2017
    На marija305, Anacid, SofiMar_ и 14 други им се допаѓа ова.
  2. anaspace

anaspace Истакнат член

Се зачлени на:
    1 април 2016
    Пораки:
    357
    Допаѓања:
    161
    Браво :)

На Mr. Right и Tajnaotrovna им се допаѓа ова.
  3. Speechless

Speechless Популарен член

Се зачлени на:
    14 април 2010
    Пораки:
    4.306
    Допаѓања:
    5.984
    Имам едно прашање, за пријавување полигон е пак исто 2500 како и за тестови? Јас во вторник полагам тестови, па после одма сакам полигон да пријавам :)

4. Dreamerbaby

Dreamerbaby Популарен член

Се зачлени на:
    17 јули 2016
    Пораки:
    190
    Допаѓања:
    1.422
    Кога ќе пријавуваш полигон мораш и за градска да уплатиш ама немора и за градска да закажуваш термин туку мора за двете одма да уплатиш така заедно по новите цени мислам дека е околу 5-6000,а секое повторно пријавување е 2400 со лесно

На Speechless му/ѝ се допаѓа ова.
  5. anaspace

anaspace Истакнат член

Се зачлени на:
    1 април 2016
    Пораки:
    357
    Допаѓања:
    161
    4130 се полигон и градска

На Speechless му/ѝ се допаѓа ова.
  6. buba4e89

buba4e89 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2012
    Пораки:
    27.166
    Допаѓања:
    177.110
    Јас да ве прашам кога ве учат да паркирате? Ми останаа часови па дали се тие за паркирање или не?

На nadcence му/ѝ се допаѓа ова.
  7. nadcence

nadcence Истакнат член

Се зачлени на:
    16 декември 2009
    Пораки:
    24
    Допаѓања:
    6
    Ooooo jas ja izvozev cela obuka ,ne mozelo da se ostava casovi sega so kamerite.... Od skopje si

8. buba4e89

buba4e89 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2012
    Пораки:
    27.166
    Допаѓања:
    177.110
    Да од Скопје, јас оставив поради смртен случај и не бев способна за возење еден период. По договор со инструкторот ми рече дека можам да продолжам со часови кога сакам.

9. mssuniquee

mssuniquee Форумски идол

Се зачлени на:
    11 февруари 2015
    Пораки:
    3.799
    Допаѓања:
    53.474
    mene mi ostanaa 8 casa i sea gi vozam a pominaa godina ipol (facepalm)

На buba4e89 му/ѝ се допаѓа ова.
  10. N.2106

N.2106 Популарен член

Се зачлени на:
    5 февруари 2017
    Пораки:
    1.101
    Допаѓања:
    19.135
    Часови извозени,уште пред нова година.Сега уште да се решам и да почнам со полагање.А знам дека ке биде тоа подолг поцес.(facepalm)

11. mssuniquee

mssuniquee Форумски идол

Се зачлени на:
    11 февруари 2015
    Пораки:
    3.799
    Допаѓања:
    53.474
    Денес паднав полигон прв пат а заедно имав уплатено со градска и пред да паднам отворено инструкторката ми предложи да ги "почестам" и тоа 200 евра за да ме пуштат на гратска :nod: и така изгубив волја за возачка .....

12. anaspace

anaspace Истакнат член

Се зачлени на:
    1 април 2016
    Пораки:
    357
    Допаѓања:
    161
    Јас денес од втор пат положив. Ајде следен пат ќе положиш, донт вори :) Инаку уплатата за градска ти стои, а ова со митово јас знам дека е помалку пари.

На mssuniquee му/ѝ се допаѓа ова.
  13. anaspace

anaspace Истакнат член

Се зачлени на:
    1 април 2016
    Пораки:
    357
    Допаѓања:
    161
    Да те прашам штом си паднала денес немаше право да одиш на градска така?

14. Antolinaa

Antolinaa Популарен член

Се зачлени на:
    2 октомври 2012
    Пораки:
    2.944
    Допаѓања:
    18.260
    @anaspace Мора прво полигон да положиш, па да излезеш на градска.

@buba4e89 Јас на почеток си учев паркирање итн итн. После 2 пати отворено и градска. Ама по ново ако има измени не знам. :)

На buba4e89 му/ѝ се допаѓа ова.
  15. buba4e89

buba4e89 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2012
    Пораки:
    27.166
    Допаѓања:
    177.110
    Да ги пријавиш овие... немаат право да бараат. Ау безобразлук невиден.

@Antolinaa јас на почеток учев полигон не знам зошто не ме учеше таму паркирање, јас го прашав тогаш инструкторот и ми рече има време.

16. ALISA0000

ALISA0000 Форумски идол

Се зачлени на:
    15 февруари 2014
    Пораки:
    16.414
    Допаѓања:
    180.044
    Јас тестовите ги поминав со 0 негативни бодови Дојде ред за полигон и си ги направив сите вежби како што треба само на последната бочно паркирање беше тогашзадната десна гума ми на настапи линијата некој сантим и ме бутнаа уствари јас сама си се бутнав После тоа за две недели пријавив пак полигон и градска па си ги направив вежбите на полигон како што треба и си седнав у кола ги извозив еден круг и ме поминаа Се на се 1 месец помина од вадење документи возење часови еднаш буткање и конечно положување
    Немојте да се разочарувајте ,само сигурно ако не од прва од втора макар трета четврта ке положите
    пс ја никогаш предходно ен ја имав згрешено последната вежба ама ете на полагањето ја згрешив

На LadyC му/ѝ се допаѓа ова.
  17. anaspace

anaspace Истакнат член

Се зачлени на:
    1 април 2016
    Пораки:
    357
    Допаѓања:
    161
    Само за полигон имав закажано, градска ми е само уплатена ама немам закажано уште датум. Ама штом паднеш полигон нема градска ако ти биле во ист ден.Инаку положив полигон

18. anaspace

anaspace Истакнат член

Се зачлени на:
    1 април 2016
    Пораки:
    357
    Допаѓања:
    161
    Знае ли некој дали за пријавување градска може и во сабота? на страната пишува дека работат до 14h ама не знам дали е точно

19. Aquamarine93

Aquamarine93 Истакнат член

Се зачлени на:
    7 април 2016
    Пораки:
    815
    Допаѓања:
    3.756
    Види, штом инструкторката отворено ти рекла, огромни се шансите да те имаат во план за туркање. Полигон ќе положиш од втора ама градска не пуштаат. Попрактично е да им ги дадеш парите оти верувај, ако не ги дадеш на рака, ќе ги дадеш преку уплатници и дополнителни часови. Плус, ќе имаш огромен стрес.
    Нема кај да пријавиш, цела држава е во хаос. Мене да ме прашаа ќе им ги дадев, само да не ги поминувам тие огромни нервози. Три туркања градска не се воопшто мали пари.

20. neongirl07

neongirl07 Истакнат член

Се зачлени на:
    21 јуни 2015
    Пораки:
    311
    Допаѓања:
    346
    Јухуу изгледа положив полигон!! :):):):)
    Ќе кажам ИЗГЛЕДА затоа што кога ја направив првата вежба, ми се потпиша таа од комисијата горе на листот и ме прати на втора вежба. Од втора ми рече ајде на трета - паралелно паркирање. Ми изгаси колата еднаш ама не ми го зема листот и ниту ми се потпиша дека е добро, ми рече иди на рачна. На рачна, кога ја кренав, ми го побара само листот и си продолжив долу. Ништо не ми кажаа, зошто така??? Кога ја прашав инструкторката ми рече дека сум поминалаа ама не ми е сигурноо ичч ;(;(

На N.2106 му/ѝ се допаѓа ова.