Возачка дозвола (и сè е можно). Какви возачи сте вие?

Discussion in 'Општи дискусии' started by Mandarinna88, Jun 15, 2010.

1. Antebellum

Antebellum Популарен член

Јас имам 38 години а возам од 18. Немојте да учите да возите за да положите учете за да знаете во секоја ситуација да се снајдете. Научете каде треба да додадете антифриз, масло, како да смените гума, како да наместите ланци ова воопшто не е смешно ни неважно. Кога ќе возите не возете брзо чувствувајте ја колата другарувајте со воланот не го стегајте и не се плашете али многу внимавајте на се околу вас. На крај ако возите полека ќе имате време за да реагирате на надворешен фактор. Јас си платив и за механика да ме научи инструкторот не за да ја поправам колата туку ако нешто ми затаи на пат да знам што да правам тоа ми е најбоља инвестиција у живот. Неколку пати ми се случуваат глупости па успевам на време да се снајдам. Сега све е за пари затоа и многу луѓе прават сообраќајки и гинат...
    Без паника ако учите за да научите да возите.

Anacid, PaLaVa, bella.s and 1 other person like this.
  2. nicest18

nicest18 Нов член

Епа штом инструкторката ти кажала дека си положена, значи положена си. И јас мислам дека си положена и дека имаш негативни само од таа вежбата за паралелно али прашај си во АМСМ за секој случај.

3. Dreamerbaby

Dreamerbaby Популарен член

Si polozila cestitki,ne kazuvaat nisto ako si padnala na racna ke ti kazele

neongirl07 likes this.
  4. neongirl07

neongirl07 Истакнат член

Па немаше како да ми кажат јас си тргнав хаххаа, затоа ми е чудно ☺

5. Dreamerbaby

Dreamerbaby Популарен член

Ke ti kazat da zastanes ako padnes stom te ostavile da prodolzis sigurno si polozila

6. anaspace

anaspace Истакнат член

Потписот не е за тоа како е направена вежбата туку секој од комисијата или еден се потпишува пред да почнеш да ја правиш вежбата. Ако не ја направиш ти го земаат листот и си одиш, а може и да ти го земат листот и да ти стават само негативни.

7. Freya123

Freya123 Истакнат член

Дечки дали некој знае која рута ја дава комисијата на тие што тргаат од зоолошка и се со врски?:?:

8. Minnie 1

Minnie 1 Форумски идол

Кај нас нема полигон,одма градска. Првиот час кога почнав,ме зема инструкторот од дома,седнав и ми вика : " Ова ти е волан,мењач,гас,кумплуг,кочница. Сега запали ја колата,пуштај полека кумлугот и тргај." Јас така бледо го гледав,кај да тргнам одма на улица,никогаш не сум седнала на возачко место во животот. И полека тргнав,ми покажуваше брзините со рака како се,не ми даваше воопшто надоле да погледнам. Тестови положив од прва. Градска паднав првиот пат,поради тоа што им одземав предност на колите што доаѓаа од десно. Вториот пат ме фати гужва на автопат,едно саат и повеќе ми траеше полагањето. Откако положив веднаш добив кола и баш бев опуштена,додека не направив сообраќајка,четири месеци потоа. После тоа ми требаше малку време пак да седнам зад волан. Сега сум доста сигурна во себе,се подобрив многу,а и неколку пати колата на мажето ја возев (дупло поголема од мојата). Сега за сега,задоволна сум.:mm:

Elen4e_sonce likes this.
  9. Feminka192

Feminka192 Популарен член

Сеуште сум совозач а се надевам годинава ќе станам внимателен возач. :D
    Туку она лекарскиот преглед може да го направите кај матичниот или авто школата ве упатува? :^)

N.2106 likes this.
  10. LadyC

LadyC Форумски идол

Лекарски преглед ќе ти кажат кај се прави, има повеќе опции ама не е кај матичен зашто он нема психолог. Мислам медика плус и сл на неа, очен има, ушно има, психолог и сл. А за крвна група можеш и сама да си извадиш ако имаш каде да не плаќаш мислам околу 700 ден беше.

Feminka192 likes this.
  11. N.2106

N.2106 Популарен член

Авто школата те упату
    Мислам по ново сега дека Авто школата тоа си има со кого си соработуваат.Тие одма те упатуваат да не губиш време.

Feminka192 likes this.
  12. femina90

femina90 Популарен член

Само едно знам, додека не седнав сама да возам во кола, ништо не знаев од возење. Тоа што учи инструкторот може да те научи било кој татко/пријател/дечко што добро вози, но ете формалност. Дури кога сами ќе седнете во кола да возите, буквално сами, ќе научите да возите.
    Паралелното паркирање на полигон е смешка, демек во реални ситуации во хасото кај нас точки има да се ориентираш..
    Моето исксутво беше такво, положив се од прва, но вистински научив да возам отккао почнав да се развозавам сама, некои 3 месеци откако положив, но имав огромна желба, бев упорна и немав страв, па еве денес сум добар шофер :)

Anacid, elimkd, Quincy and 1 other person like this.
  13. LadyC

LadyC Форумски идол

Ќе те корегирам. Не може секој да те научи. Си има инструктор за тоа. Они знаат релации за полагање, цаки, знаат кај треба да се почне,на што да се обрне внимание, знаат кај се полага после градска. Значи одма да кажам дека е голема грешка ако обучен некој земе обука зашто прекрстува раце на волан, вози со една рака и тоа се се негативни на полагање. Затоа се инструкторите. Е сеа за жал секој купи инструкторска дозвола.
    А се слагам дека треба одма да се почне да се вози за да се стекне со искуство НО откако ќе земе возачка. А не возел со татко му/и па после паѓал. Секое зашто има затоа. Затоа инструктор се бира внимателно и се бира постар за да е од оние поискусните .

Petar80 likes this.
  14. femina90

femina90 Популарен член

Затоа велам дека со инструктор учиш само како да положиш, а какво е реалното возење низ град ќе научиш кога ќе седнеш сам. Исто како на полигон кога на памет учиш кои линии и точки да ги гледаш, а на паркинг немаш ни точки ни линии, па учи сам практично одново :)

LadyC, Quincy and N.2106 like this.
  15. Tajnaotrovna

Tajnaotrovna Форумски идол

Ајде и тука да пишам дека положив минатата недела, полигон од трета, градска од прва,
    во најдождливиот ден. Се молев да врне за да нема толку сообраќај и пешаци, ми се исполни желбата:)
    Откако положив на полигон многу ми олесна и се опуштив.
    Полагав меѓу првите на градска, бев крајно сконцентрирана на возењето, единствено се плашев да не ми изгаси колата оти не сум се возела со толку души, само еднаш ми сецна малку, ме опоменаа одзади малку понежно да сум возела:D послушав секако. Имаше мала трема, но не дозволив да ме надвладее и да направам грешки. Само еден пешак го промашив, на раскрсница се уклучував десно, а тој од лева страна веќе тргнал. Не го видов. Салам ме извртеа низ град, на многу места и расрксници поминавме...веројатно дека немаше гужва толку си се возевме, ама мислам имаат и одредено време за секој кандидат.
    Во глобала одлично поминав, дождот и овој пат ми донесе среќа и огромно олеснување.
    Мојата реакција откако ми кажаа дека положив :whew:;( солзи радосници на моето лице, инструкторката и мм збунети стојат и чекаат да прозборам, според мојот израз на лицето и солзите мислеа дека паднав.
    Огромен товар ми падна од грб.
    Ви посакувам среќа на сите кои ќе полагате наскоро и што поскоро да се пофалите во темава.

16. N.2106

N.2106 Популарен член

Нека е со среќа со убаво.Јас допрва ме чека тоа.Можам да замислам која радост е тоа.:clap:

Tajnaotrovna likes this.
  17. Tajnaotrovna

Фала ти многу. Посакувам што поскоро да се радуваме и за тебе.
    Искрено во животов колку што се сеќавам досега два пати сум плачела од среќа: кога се породив и
    сега кога положив.

elimkd and N.2106 like this.
  18. SummerGirl12

SummerGirl12 Истакнат член

Девојки јас сакам да ве прашам како и што е полагањето во прва помош?ако може да ми објасне некој

TutiFuti and Tajnaotrovna like this.
  19. Tajnaotrovna

Zavrshi so teoretskiot del vo avtoskolata? Ottamu ti davaat uplatnica za vo Crven Krst, mislam 1200den. beshe, uplakash i od avtoskolata ja nosat vo Crven Krst i ostavaat podatoci za kontakt. Ti se javuvaat ottamu za koga da otides na predavanja, kade shto ke dobiesh knigiche za prva pomosh. Veke naredniot den e testiranjeto, nishto strashno i komplicirano, prashanja so ponudeni odgovori da go zaokruzish tocniot.
    Od samoto predavanje gi ucish odgovorite. Sekako mozesh i knigata da ja prolistash i da se podgotvish.

Petar80 likes this.
  20. QweenSM

QweenSM Форумски идол

И јас да се пријавам дека ќе полагам, само незнам дали ќе почнам овој месец, ама веќе сме на крај од Април, така да здравје Мај, Јуни.
    Прашањата веднаш почнав да ги листам, да гледам што како, знаците ми се научени, прашањата се лесни и веднаш се учат, 2 пати ги видов и пола ги знаев. :D
    Се плашам за градска, затоа што кај мене во мојот град ретко кој поминува од прва, па и нема да се разочарам ако не поминам, затоа што треба луѓето повеќе пари да си земат. :D
    Може некој да ми каже колку кошта се?